PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 327 tys. ocen
7,6 10 1 326929
6,3 52 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Aragorn i Gimli

ocenił(a) film na 10

Ciekawe co Aragorn i Gimli robili w czasie wyprawy pod Samotną Górę :D Wiadomo że Aragorn
miał wtedy 10 lat a Gimli był dużo starszy.Z drugiej strony ciekawe czemu nie wziął w niej udziału tak
jak jego ojciec,Gloin.

blade96

ciekawe pytanie ale z pewnością miał inne zajęcie

ocenił(a) film na 7
blade96

Może wziął tylko akurat Tolkien np nie miał jeszcze jego postaci wymyslonej. Nie wiem trzeba było by to sprawdzić. A jeżeli miał tę postać już wymyśloną to po prostu nie ujął go w całość. Pamiętaj wtedy był tylko Hobbit I od tego się wszystko zaczęło, dlatego pytania dlaczego nie ma czy tamtego sa banalnie łatwe. Najprawdopodobniej nie istniały wtedy postaci o imionach np. Gimli.

straightlines

straigtlines nie szukam zaczepki, ale to nie od Hobbita się wszystko zaczęło. Silmarillion powstawał od 1917r, a Hobbit od 1930r. do 1937r. Co do Gimliego to możliwe, że jeszcze go nie wymyślił, ale szczerze mówiąc w to wątpię.

ocenił(a) film na 8
blade96

A kto by brał takiego ''krasnoludka'' na taką wyprawę? :D

użytkownik usunięty
blade96

A ja jestem ciekaw, czy pod koniec 3 części dadzą jakiś smaczek typu Gandalf mówi że musi się spotkać z Aragornem czy coś takiego... wydarzenia między Hobbitem a LOTR przedstawia film stworzony przez fanów "Hunt for Gollum".

Ciekawa sprawa zostala poruszona. Pytanie czy koncowka bedzie tyczyc sie wydarzec z poczatku Podrozy tzn stary Bilbo pali fajke a Frodo biegnie wypatrywac Gandalfa, majacego przyjechac na urodziny, czy film zakonczy sie akcja z wydarzen z Hobbita lub tego co bylo po nim... Ja mam 4 wizje koncowki, ktore pasowalyby mysle.

1. Scena w Morii: Balin i krasnoludy odbijaja Morie i zaczynaja kopac... nagle slychac ryk Balroga i przerazonego Balina oraz Oriego piszacego w ksiedze Mazarbul.
2. Troszke starszy juz Bilbo usynowia Froda, bierze go na rece i wchodza razem do Bag End po czym zamyka drzwi na znak zamkniecia starej a rozpoczecia nowej historii.
3. Mija kilkadziesiat lat od czasu jak Bilbo usynowil Froda. Gandalf odwiedza sporo starszego Bilba i poznaje troszke mlodszego Froda niz w trakcie akcji z Wladcy. Chwile u nich gosci po czym mowi, ze musi udac sie w pewnej sprawie na wschod, do Mrocznej Puszczy. Mruga do Bilbo i mowi, ze na jej obrzezach widziano ich wspolnego "przyjaciela".
4. Bilbo po powrocie do Bag End siada przy kominku, pali fajeczke i wpada na mysl ze kiedys musi opisac swa przygode. Po czym wyjmuje Pierscien i zaczyna go ogladac. Nagle widzi Oko... koniec.

użytkownik usunięty
MrBaggins

Najbardziej prawdopodobny wydaje mi się 2 scenariusz, to by było nawiązanie do końca LOTR, a wiadomo już jak PJ lubi nawiązania ;) co do 3 to o jakim przyjacielu mówisz? Gollum? W ogóle się zastanawiam skąd Gandalf się o nim dowie, jeśli Bilbo nie wyjawi mu sekretu pierścienia. Jeśli końcówka będzie tak rozwleczona jak w Powrocie Króla i myślę że możemy się spodziewać różnych smaczków: młodego Aragorna, albo chociaż wzmianki o nim. Myślę że na samym końcu znów zobaczymy starego Bilba, może tuż przed momentem jak otworzy drzwi Gandalfowi w dniu swoich urodzin ;)

Tak, mowie o Gollumie :) skad sie dowiedzial jest wyjasnione w I ksiedze LOTRa ;) a cala historia o poszukiwaniach Pierscienia, pojmaniu Golluma przez Aragorna, ucieczce Golluma jest opisana we fragmencie Narada u Elronda w LOTRze, a doglebniej w Niedokonczonych opowiesciach ;)
Zarowno w ksiazce jak i filmie Gandalf ewidentnie zaczyna podejrzewac, ze dziela Bilba sa poparte czyms innym niz tylko odwaga i szczescie, poparte sa czyms niezwyklym. On wie ze cos go spotkalo lub znalazl cos dziwnego w jaskini Golluma, cos co pomaga wyjsc mu z opresji :)

"Krasnoludy patrzyły na niego z nowym zupełnie szacunkiem, gdy wspominał o wymknięciu się straży, o przeskoczeniu przez Golluma, o przeciśnięciu się przez drzwi tak, jakby to nie było nic trudnego ani bardzo niebezpiecznego.
— A co, nie mówiłem? — zaśmiał się Gandalf. — Pan Baggins potrafi więcej, niż nam się wydaje. Mówiąc to, rzucił hobbitowi spod krzaczastych brwi dziwne spojrzenie; Bilbo zastanawiał się, czy aby czarodziej nie odgadł tej części jego historii, którą on wolał przemilczeć."

użytkownik usunięty
MrBaggins

No dobra to książka... ale w filmie jakoś Bilbo nie jest skory to powiedzenia czegokolwiek Gandalfowi, może w 3 części. Poza tym w Drużynie Pierścienia (film) Gandalf wydaje się zaskoczony pierścieniem i w ogóle zniknięciem Bilba na urodzinach, w książce planował to razem z nim.

ocenił(a) film na 7
MrBaggins

Powiem Ci, że każde z tych zakończeń jest ciekawe. Najbardziej jednak obstawiałbym scenkę z Shire, bo w końcu jak "Hobbit" to hobbit. Chociaż kij wie, bo w DOS tyle z tego "Hobbita", że ho ho... Ale nawet najbardziej genialny epilog w historii kina nie zrekompensuje nam tego, co już zostało zje**ne ;-(.

ocenił(a) film na 8
Banner

Ja polecam oceniać film pod względem całej trylogii. Teraz to wygląda tak, jakby oceniać 1/3 filmu na osobną ocenę. W Lotr'ze tak można było zrobić (obszerna książka, do tego osobna) ale tutaj musimy niestety czekać na całość.

ocenił(a) film na 6
MrBaggins

Dla mnie również najbardziej prawdopodobne jest drugie rozwiązanie, jednak chciałbym zobaczyć chociaż zajawkę bębnów w głębinach :( Moim zdaniem utrzymają końcówkę w stylu początku, powrót do Bag End i stary Bilbo zamyka Czerwoną Księgę słysząc stukanie Gandalfa do drzwi.

ocenił(a) film na 8
blade96

O Gimlim nic pewnego nie wiadomo, Ale Aragorn przebywał wtedy w Rivendell, gdzie zresztą mieszkał do 20-tego roku żywota.
Zaglądając więc do domu Elronda w sumie można by pokazać na drugim planie jakiegoś małolata bawiącego się szczątkami Narsila. :-)

ocenił(a) film na 9
blade96

Czy to się nie dzieje 60 lat przed Władcą? Tak mi się wydawało, a to wtedy Aragorna chyba jeszcze na świecie nie powinno być. Jego lata jakoś tak mniej więcej jak u przeciętnego człowieka się liczą, no nie?

Roy_v_beck

Aragorn urodził się 10 lat przed akcją Hobbita.

ocenił(a) film na 9
cahir_5

To podczas niszczenia pierścenia miał 70 lat? Ta matematyka ewidentnie się nie dodaje.

ocenił(a) film na 8
Roy_v_beck

Starzał się wolniej niż zwykli ludzie

Roy_v_beck

W filmie pominęli tą informacje że Aragorn starzał się wolniej od zwykłych ludzi co moim zdaniem było błędem.

ocenił(a) film na 9
michal2788

Przecież było w wersji reżyserskiej "Dwóch wież".

DarthDream

Nie oglądałem wersji reżyserskich.... chyba to nadrobię :)

Roy_v_beck

W tej kwestii wszystko składa się w dosyć logiczną całość. Aragorn pochodził z rodu Dunedainów, obdarzonych długowiecznością (we "Władcy pierścieni" jest o tym wzmianka, gdy Aragorn w rozmowie Eowiną chwali się swoim wiekiem - 87 lat).

edit. Nie mam pewności czy scena ich rozmowy została zawarta już w normalnej wersji filmu, czy tylko rozszerzonej...

ocenił(a) film na 7
MikeS121

Tylk ow rozszezone jwersji filmu była ta scena. W ogóle jak juz ogladac LOTR to tylko w rozszeżonych wersjach, które mają duzo dodatkowych i ciekawych scen.

MikeS121

No właśnie. Aragorn swoje korzenie miał w samym Numenorze, gdyż jego przesławny przodek Isildur oraz jego ojciec Elendil byli Numenorejczykami czystej krwi. Można powiedzieć, że był to taka rasa nad-ludzi, która wolniej się starzała, posiadała większą wiedzę o świecie, itp. itd.

ocenił(a) film na 9
blade96

w filmie jest jak ojciec Gimliego (Gloin?) pokazuje "portrety" Gimliego i jego matki xD wgl bekowa scena

ocenił(a) film na 6
krusader

No właśnie.
Rozśmieszyła mnie ta scena :D

blade96

Gimli był po prostu wtedy zbyt młodym krasnoludem, jak na taką wyprawę (był młodszy od Filiego i Kiliego). Logiczne, że Thorin go nie wziął bo byłby tylko ciężarem.

ocenił(a) film na 10
Suweren1

Miał 71 lat xd

ocenił(a) film na 10
blade96

sory 62

blade96

To i tak mało jak na krasnoluda...