PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249625
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Właśnie oglądałem Dwie Wieże. W filmie jest podany wiek Aragorna. We Władcy Pierścieni ma 87 lat.
Akcja hobbita toczy się 60 lat przed WP więc Aragorn w "Hobbicie" ma 27 lat. Niektórzy na forum spierali się co do jego wieku w Hobbicie. Teraz sprawa jasna. Ma 27 lat i miano Obieżyświata mógł już jak najbardziej zyskać.
Denerwuje mnie tylko w Hobbicie brak Arweny w Rivendell, a tak to się zgadza.

ocenił(a) film na 5
adidos09

Mi się wydaje że jak on starzeje się dłużej to dorasta również jakieś 30 lat

ocenił(a) film na 4
adidos09

Żadna jasna. Aragorn książkowo powinien mieć 10 lat. Ten błąd myślenia wynika z tego, że Jackson w filmie nie powiedział ile mija lat od urodzin Bilba a wyruszeniem Froda w podróż. A mija dokładnie 17 lat. A brak Arweny w Rivendell jest akurat jak najbardziej książkowy. Aragorn spotkał ją po raz pierwszy dopiero w wieku lat 20. Przez ten czas przebywała u swoich dziadków Galadrieli i Celeborna w Lorien. Obieżyświat też jest bez sensu bo kiedy on już wyruszył w świat to funkcjonował pod wieloma przydomkami (w każdym miejscu pod innym). Ktoś pisał że podobno Obieżyświata zyskał ok roku 70, ale tego to nie potwierdzę, bo nie pamiętam czegoś takiego.

ocenił(a) film na 4
Belief

O ile pamięć mnie nie myli - Aragorn Obieżyświatem był zwany przez mieszkańców Bree. W innych częściach Śródziemia przydomek ten niewiele mówił. Jedno jest pewne - w czasie akcji Hobbita, Aragorn był jeszcze dzieckiem. Zresztą - jaki sens miało "odnajdywanie" Aragorna przez Legolasa?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
yozayan

Nie mam zielonego pojęcia jaki sens miało "odnajdywanie" Aragorna przez Legolasa. W ogóle nie rozumiem sensu tej sceny. Ona jest chyba tylko po to by wspomnieć na siłę o Aragornie.

Mieszkańcy Bree, nazywali go Obieżyświatem, bo pod tym imieniem znany był w ich okolicy. Ale czy to oni mu nadali ten przydomek. Nie wiem. Natomiast prawdą jest, że w każdym miejscu inaczej go zwali, bo ten fragment nawet ostatnio znalazłam :), także jeżeli ktoś nie wiedział kim on naprawdę jest to mógł go znać pod innym pseudonimem.

ocenił(a) film na 4
Belief

Chodziło mi wyłącznie o to, że - abstrahując od problemu wieku - mało prawdopodobnym jest, żeby akurat elfy leśne znały Aragorna pod imieniem Obieżyświat. Jeśli dobrze pamiętam książkę LOTR, używanie tego imienia przez Hobbitów spotkało się z zaskoczeniem.

ocenił(a) film na 4
yozayan

Niestety tego to nie pamiętam.

yozayan

Tak, Aragorn był znany jako Obieżyświat jedynie w Bree i jego okolicach, do tego przydomek ten miał negatywne zabarwienie (Aragorn miał spory dystans, skoro ostatecznie nazwał tak założoną przez siebie dynastię).

ocenił(a) film na 8
Belief

Użycie sformułowania " Obieżyświat " jest tylko i wyłącznie dla widzów, którzy nie czytali książek, a oglądali filmową adaptację WP Jacksona. Oni muszą to mieć jakoś prosto wyłożone na ławę, inaczej by się nie połapali, kto to ;)

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Według książek, Aragorn ma 11 lat w czasie, gdy kończy się przygoda Bilba, a 15 lat później, spotyka Gandalfa.
Teoretycznie, Legolas może go szukać, aby go ukryć, np. w Lorien, ale Aragorn nie jest jeszcze Obieżyświatem, to zwykłe oczko to widza nieobeznanego z twórczością Tolkiena.