Właśnie oglądałem Dwie Wieże. W filmie jest podany wiek Aragorna. We Władcy Pierścieni ma 87 lat.
Akcja hobbita toczy się 60 lat przed WP więc Aragorn w "Hobbicie" ma 27 lat. Niektórzy na forum spierali się co do jego wieku w Hobbicie. Teraz sprawa jasna. Ma 27 lat i miano Obieżyświata mógł już jak najbardziej zyskać.
Denerwuje mnie tylko w Hobbicie brak Arweny w Rivendell, a tak to się zgadza.
Żadna jasna. Aragorn książkowo powinien mieć 10 lat. Ten błąd myślenia wynika z tego, że Jackson w filmie nie powiedział ile mija lat od urodzin Bilba a wyruszeniem Froda w podróż. A mija dokładnie 17 lat. A brak Arweny w Rivendell jest akurat jak najbardziej książkowy. Aragorn spotkał ją po raz pierwszy dopiero w wieku lat 20. Przez ten czas przebywała u swoich dziadków Galadrieli i Celeborna w Lorien. Obieżyświat też jest bez sensu bo kiedy on już wyruszył w świat to funkcjonował pod wieloma przydomkami (w każdym miejscu pod innym). Ktoś pisał że podobno Obieżyświata zyskał ok roku 70, ale tego to nie potwierdzę, bo nie pamiętam czegoś takiego.
O ile pamięć mnie nie myli - Aragorn Obieżyświatem był zwany przez mieszkańców Bree. W innych częściach Śródziemia przydomek ten niewiele mówił. Jedno jest pewne - w czasie akcji Hobbita, Aragorn był jeszcze dzieckiem. Zresztą - jaki sens miało "odnajdywanie" Aragorna przez Legolasa?
Nie mam zielonego pojęcia jaki sens miało "odnajdywanie" Aragorna przez Legolasa. W ogóle nie rozumiem sensu tej sceny. Ona jest chyba tylko po to by wspomnieć na siłę o Aragornie.
Mieszkańcy Bree, nazywali go Obieżyświatem, bo pod tym imieniem znany był w ich okolicy. Ale czy to oni mu nadali ten przydomek. Nie wiem. Natomiast prawdą jest, że w każdym miejscu inaczej go zwali, bo ten fragment nawet ostatnio znalazłam :), także jeżeli ktoś nie wiedział kim on naprawdę jest to mógł go znać pod innym pseudonimem.
Chodziło mi wyłącznie o to, że - abstrahując od problemu wieku - mało prawdopodobnym jest, żeby akurat elfy leśne znały Aragorna pod imieniem Obieżyświat. Jeśli dobrze pamiętam książkę LOTR, używanie tego imienia przez Hobbitów spotkało się z zaskoczeniem.
Tak, Aragorn był znany jako Obieżyświat jedynie w Bree i jego okolicach, do tego przydomek ten miał negatywne zabarwienie (Aragorn miał spory dystans, skoro ostatecznie nazwał tak założoną przez siebie dynastię).
Użycie sformułowania " Obieżyświat " jest tylko i wyłącznie dla widzów, którzy nie czytali książek, a oglądali filmową adaptację WP Jacksona. Oni muszą to mieć jakoś prosto wyłożone na ławę, inaczej by się nie połapali, kto to ;)
Według książek, Aragorn ma 11 lat w czasie, gdy kończy się przygoda Bilba, a 15 lat później, spotyka Gandalfa.
Teoretycznie, Legolas może go szukać, aby go ukryć, np. w Lorien, ale Aragorn nie jest jeszcze Obieżyświatem, to zwykłe oczko to widza nieobeznanego z twórczością Tolkiena.