PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249603
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Którego elfa wolicie i dlaczego?

Ja osobiście Thranduila, bo w mojej wyobraźni tak właśnie wygląda idealny elf. Jest piękny, wyniosły. Włada Leśnym Królestwem. Kiedy czytałam książkę (a zaznaczam że było to wieki temu w początkach drugiej ery i to co było historią stało się legendą a legenda bajką) Thranduil wydawał mi się groźny. Ponadto przypomina mi Erlköniga z ballady Goethego.

LadyLannister

Zdecydowanie Thranduil.
- Pace gra 1000 razy lepiej niz Bloom
- jest bardziej królewski, wyniosły, tak jak piszesz :)
- ma ciekawszą charakteryzację, a już w szczególności kostiumy. Ciekawe ile miejsca zajmuje mu garderoba... :)
- konkretniejszy styl walki
- no i przede wszystkim wykreowanie postaci: bogata osobowość, mnóstwo cech charakteru, których w takim połaczeniu w filmach po prostu sie nie spotyka.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

"konkretniejszy styl walki". Niczym baletmistrz - zapomniałeś dodać.
Thranduil jest wybitnie zniewieściały po prostu. Osobowości, poza Bilbem i Thorinem, nie ma w zasadzie żadna z postaci.

lolpus

srata tata pogadac każdy moze

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Dziękuję Ci za to przyzwolenie. Wcześniej myślałem, że nie mogę pogadać.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

Hahaha ktoś ma inną opinię i już plujesz jadem trollu.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

tylko szkoda że na koniec filmu zmienili mu wizerunek z zimnego sk*rwiela na takiego "bardziej ludzkiego"

witek10010

Czy ja wiem... no na pewno ocieplono jego relacje wzgledem Tauriel :)vI trochę legolasa. Ale na szczęście nie zmieniono go aż tak bardzo, tylko nieco.

ocenił(a) film na 3
kamilxxx09

"no i przede wszystkim wykreowanie postaci: bogata osobowość, mnóstwo cech charakteru, których w takim połaczeniu w filmach po prostu sie nie spotyka. - większych bzdur od Ciebie nikt tu nie pisze.

LadyLannister

Jeśli brać pod uwagę samego Hobbita, wolę Thranduila, Legolas nieco mnie tu irytował. Jakbym miała dorzucić do tego Władcę Pierścieni, wybieram Legolasa, zdecydowanie (ale Thranduil i tak jest świetny). W LotRze jest jedną z moich ulubionych postaci, podoba mi się jego przełamanie niechęci do krasnoludów, tworzenie super trio z Gimlim i Aragornem, charakter też ma jednak lepszy od ojca.
Co do książki, tam Legolas nie jest zbyt rozbudowaną postacią, można było o nim zapomnieć, gdyby Tolkien nie wspomniał, że gdzieś tam biegł z tyłu, Thranduil zaś jest charakterem bardziej pozytywnym niż w filmie, w tym przypadku jednak ciężko mi wybrać, niech pozostaną na równi.

ocenił(a) film na 4
Yennefer_123

"Co do książki, tam Legolas nie jest zbyt rozbudowaną postacią, można było o nim zapomnieć, gdyby Tolkien nie wspomniał, że gdzieś tam biegł z tyłu"

To samo kiedyś napisałam, że gdyby nie to, że od czasu do czasu Tolkien pisał, że Legolas biegł z tyłu, to można by pomyśleć, że się zgubił :D. A przynajmniej tak jest w pierwszy tomie. On praktycznie nic nie mówi.

LadyLannister

Bardzo lubię Legolasa we Władcy Pierścieni, ale w Hobbicie już zdecydowanie mniej. Wybieram więc Thranduila, znakomicie zagranego przez Lee Pace'a. Podoba mi się jego wygląd, głos, sposób zachowywania się- jest taki dostojny, mroczny, dumny, podstępny, ma bardzo ciekawą osobowość; oprócz tego nosi piękne ubrania i zbroję, w ogóle robi wrażenie, jest bardzo elficki :) Jego wygląd idealnie pasuje do charakteru. Dobrze, że jego postać została tak bardzo rozbudowana w filmie, w książce niestety za dużo o nim nie ma.

arwenundomiel

Lubię to! :)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Thranduil!, poza tą całą prawdą którą piszecie nie da się ukryć też że jest to najładniejsza od względem wizualnym postać w ekranizacji :)

alexis586

No buźki pozazdrosciłby mu niejeden :)

ocenił(a) film na 7
LadyLannister

Thranduil.

LadyLannister

Legolas :)

LadyLannister

Thranduil.<3

Legolas w Hobbicie mnie irytował. Miałam ochotę wziąć go i przełożyć przez kolano.

zbroja

bolg mu powinien troszkę bardziej tę buzię zmasakrowac :)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Wiesz jak ja zazdrościłam Bolgowi w tym momencie:
http://i.ytimg.com/vi/e3VcOQWondc/hqdefault.jpg
Co prawda Legolasowi daleko do tatusia, ale i tak go lubię :)

LadyLannister

Hahaha bez podtekstów ;)

LadyLannister

O.O No ja też się przyznam że zazdroszczę Bolgowi ☺️

ocenił(a) film na 9
zbroja

Ja raz tylko miałam ochotę go uderzyć, kiedy przerwał pożegnanie Tauriel i Kiliego, co jest dziwne, bo ten romans denerwuje mnie bardziej od samego Denethora.

ocenił(a) film na 9
LadyLannister

Jak mogę odnieść się tylko do Hobbita, wybieram Thranduila (Legolas w Hobbicie jest nieco denerwujący, chociaż jednak nadal go lubię). Ostatnio zainteresowała mnie postać Thranduila. Filmowy Pace idealnie pasuje do roli dumnego króla elfów. Podoba mi się w nim, jego wygląd- ma świetną charakteryzację i kostiumy, jest dostojny, mroczny jak i tajemniczy, umie walczyć o swoje, ma swój honor, dba o swoje królestwo i poddanych, chociaż sprawia pozory zimnego. Ogólnie jest to bardzo ciekawa postać ;)

LadyLannister

szczerze trudny wybór... żadnego nie darzę zbytnio sympatią. Może Legolasa. On przynajmniej miał na tyle charakteru by walczyć i sprzeciwić się temu zniewieściałemu ojcu. A nie tak jak ten cały Król Elfów od 7 boleści - dostał po tyłku i się chce wycofać.

ocenił(a) film na 9
adidos09

Chciał się wycofać, by oszczędzić życie swoich poddanych. A bycie zniewieściałym nie przeszkadzało mu w byciu świetnym wojownikiem.

ocenił(a) film na 7
LadyLannister

Thranduil, gdyż jest "totalnie odrealniony", a to duży plus w przypadku Elfa. We wszystkich sześciu filmach tylko on i Galadriela spełniają te kryteria - reszta (z wyjątkiem Tauriel) wygląda jak ludzie, tylko spiczaste uszy sugerują widzowi: "To jest Elf!"

ocenił(a) film na 9
LadyLannister

Legolas! idealny Elf, jeśli chodzi o WP :)

LadyLannister

W tej części o zgrozo większą sympatię budził Thranduil, chociaż dalej jest strasznym dupkiem. Przynajmniej nie próbowali z niego zrobić pomocniczego villaina jak miało miejsce w dwójce.

Pace świetnie by się sprawdził w filmie rozgrywającym się w świecie Warhammera, tam jego Thranduil uchodziłby za ucieleśnienie skromności i pokory wśród elfów.

ocenił(a) film na 3
LadyLannister

Thranduil to najgorsza postać w Hobbicie, kiepsko zagrany i kiepsko wyglądający a także w trójce został największym idiotą tego filmu. ez dwóch zdań wygrywa Legolas.

ocenił(a) film na 10
LadyLannister

Thranduil :-) Jest taki królewski, idealny i pomimo okazywanego chłodu i wyniosłości, wprost czuje się od niego żar :-) A ta gracja w walce, mniam mniam :-)