Poza Hobbitem i Władcą Pierścieni, jakie możecie polecić. Chodzi mi o epickie, przygodowe kino fantasy. Nic tak oczywistego jak Piraci z Karaibów, Opowieści z Narnii, czy Harry Potter. Mogą być też sword and sorcery.
Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona - jest zaliczany do fantasy, choć jest to całkiem inne fantasy niż Potter, Lotr czy Hobbit
Iluzjonista
Charlie i fabryka czekolady - dosyć przyjemny, familijny
Labirynt fauna
Czarownica - tegoroczny, nawet dobry
Alicja w krianie czarów
Oz WIelki i Potęzny - całkiem niezły, choć sztuczny i trochę dziecinny
Most do Terabithii
Uczen Czarnoksiężnika
No i te co wymieniłeś u góry.
Z tym iluzjonistą i benjaminem można się spierać bo to nie są tak do końca fantasy. Filmy świetne, ale bardziej obyczajowe
Miasto zaginionych dzieci
Duża ryba
Spirited Away: W krainie Bogów
Księżniczka Mononoke
Ruchomy zamek Hauru
Gwiezdny pył
Parnassus
Labirynt (1986)
ParaNorman
Franklyn
Piekło pocztowe
Miasto cienia
- Armia ciemności
- Legenda(1985)
- Nieśmiertelny(1986)
- Księżniczka Mononoke
- Labirynt(1986)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Większość filmów już widziałem, z wyjątkiem: Złoty Kompas, Oz wielki i potężny, Uczeń Czarnoksiężnika, Nieśmiertelny, Ruchomy zamek Hauru, Miasto zaginionych dzieci (do _DISCLAIMER_ podwójne dzięki, muszę to obejrzeć!), Duża ryba, Gwiezdny pył, Labirynt, ParaNorman, Franklyn, Piekło pocztowe, Miasto Cienia, Eragorn i Ostatni Władca Wiatru.
Część wymienionych tytułów nie ma nic wspólnego z Hobbitem, czy Władcą Pierścieni. Mi chodziło o przygodowe kino fantasy, coś jak Willow, albo Ciemny Kryształ. Taki Ciekawy Przypadek Benjamina Buttona to kompletnie inne kino, niby filmweb oznaczył jako fantasy, ale mi bardziej chodzi o takie wątki jak- czary, potwory, wojownicy, przygoda, walka dobra ze złem.
Może jeszcze to, jako ciekawostki:
"Gandahar" (1988) reż. René Laloux
"Wizards" (1977) i "Fire and Ice" (1983) oba reż. Ralph Bakshi
"Krull" (1983) /choć jak dla mnie to dość słabiutki :)
... i może jeszcze "L'Arcano incantatore" (1996) reż Pupi Avati. Nie jest to typowe fantasy (a już na pewno nie epickie i przygodowe), ale jeśli ktoś "czuje" ducha i klimat dawnych ksiąg magicznych, to może się naprawdę spodobać.
W innym przypadku lepiej chyba sobie odpuścić :)
Tutaj jest ciekawy ranking ;)
http://stopklatka.pl/rankingi/-/144604503,10-najlepszych-filmow-fantasy
Baaaardzo dobry ranking, Większość współczesnych produkcji może przed tymi filmami klękać na kolana i bić pokłony :)
Zgadza się, ale to głównie chyba z myślą o starszych tytułach tworzyli. Jakby dodali 11 miejsce specjalnie dla seriali, to jeszcze "Robina z Sherwood" z 1984 bym dorzucił
Wydaje mi się, że to po prostu wpadka, bo z nowych jest Gwiezdny pył, a gdzie mu tam do Labiryntu fauna, który jest arcydziełem gatunku.
Dobry ranking, ale określił bym bardziej jako listę 10 najlepszych fantasy PO Władcy Pierścieni. Pierwsza trylogia Petera Jacksona powinna zająć pierwsze miejsce, to zdecydowanie najlepsza i najbardziej rewolucyjna seria fantasy ever.
Autor rankingu na początku tłumaczy, że nie bierze pod uwagę WP i Hobbita, bo ranking byłby nudny:).
Coś takiego zostało wspomniane. Mam taki brzydki nawyk do nieczytania wstępów do rankingów ;). Cieszy mnie obecność Armii Ciemności w rankingu- wiele razy wspominałem na forum, że mimo powiązań z Martwym Złem to żaden horror-gore, ani nawet horror-gore-komedia, tylko fantasy-komedia i to takie epickie z niemal wszystkimi typowymi dla tego gatunku schematami. Postać wybrańca- jest, magiczny artefakt, którym zło chce zawładnąć światem- jest, przygoda pełna questów- jest, starcia (głównie na miecze)- są, siły ciemności (w tym przypadku armia nieumarłych)- jest, ratowanie księżniczki- jest, obowiązkowa, epicka konfrontacja między siłami dobra i zła- też jest.
Możesz spróbować niektóre z tych, mniej lub bardziej podpadające w kategorię "fantasy"
Ostatni Smok
Niekończąca się opowieść
Zaklęta w sokoła
Kroniki Spiderwick
Armia Ciemności
Era Smoków
Królewna Śnieżka i Łowca
Valhalla: Mroczny Wojownik
Nieśmiertelny
Robin Hood
Możesz też poszukać w serialach, są dziesiątki naprawdę fajnych.