PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249612
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Doszła do mnie w końcu Kronika z BPA.
Na pierwszy rzut oka jest ok, ale jednak coś jest nie tak .... Zbyt wiele miejsca poświęca się w niej wątkom pobocznym, a za mało uwagi przywiązuje się do głównych wydarzeń z filmu. Wiele jest o Dol Guldur czy Dale ( także sięgając wstecz do pierwszego i drugiego filmu ) ale samej bitwie nie poświęcono należytej uwagi. Mamy Elfów i Krasnoludy, ale nie mamy pokazanych obu armii. Nie ma Elfich łuczników, ani Krasnoludzkiej piechoty. Są kozice ale nie ma Krasnoludzkiej jazdy.
Jest więcej akcji, niż widzimy to w filmie. Więcej Thrabduila, więcej kompanii Thorina. Sama Krtasnoludzka armia jest bardziej zróżnicowana i uposażona, niż to widać w filmie ( mam nadzieję, że EE coś z tego pokaże ). Rozczarowuje mnie też zakończenie: zwykle była jakaś rozkładówka na końcu, liczyłem więc na takową z ogólnym widokiem na bitwę, a tu/ .... Sauron ;)

Jak myślicie, o czym będzie ostatnia, szósta Kronika? Może ona pokaże więcej bitwy? A może to będzie tom o lokacjach i scenografii? ( choć wiele z tego już pokazano w czwartym tomie 0.

lelen_lis

Ja sie nie do końca zgodze. Jak dla mnie - najlepsza kronika zaraz po części 2. Niesamowite rysunki i szkice. Szczególnie na uwage zasługuje dużo materiału o Dol Guldur i bestiach Bitwy. Oczywiscie, wiele rzeczy nie wykorzystano w filmie, to logiczne. Kronika 1, 3 i 5 pokazują ZBIÓR POMYSŁÓW TWÓRCÓW FILMU. Tylko niektóre moga oczywiscie zostac wykorzystane w filmie, bo wiele np. rysunków to alternatywy danej sceny.
Niemniej jednak podziwiam szkicowników za taki ogrom pomysłów. Niektóre może sa nieco abstrakcyjne i nie każdemu by sie spodobały, ale tak czy siak Kronika jest niesamowita. A na dodatek jest o około 50 stron grubsza od poprzednich.

lelen_lis skąd wiesz, że będzie Kronika 6? Czy ta nie jest czasem ostatnia?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Wydaje mi się, ze najpierw miały być cztery Kroniki, a gdy okazało się, że zamiast dwóch będą trzy filmy, zmieniono ilość Kronik z czterech do sześciu ( po dwie na każdy film ). Jeszcze przed premierą pierwszej Kroniki w Polsce, min. na stronie Ambera pisało, że będą cztery Kroniki, a ponieważ już jest pięć to myślę, że będzie ich sześć.

lelen_lis

No ja nie wiem. Zawsze na pierwszej stronie nowej kroniki była zapowiedź kolejnej. Tutaj tego nie ma, więc wydaje mi sie, że ta jest już ostatnia. No zobaczymy :)

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

Zerknij sobie na drugą stronę piątej Kroniki: coming 2015 Chronicle VI.

lelen_lis

Gdzie? ja takiego czegoś nie mam

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Tam, gdzie są pokazane wydane dotąd Kroniki.

lelen_lis

Nie ma tam nic o 6 kronice.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

I jak? Znalazłeś w końcu tę wzmiankę o VI Kronice?

lelen_lis

Nie, u mnie tego po prostu nie ma.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

A jakie Masz wydanie? Ja mam Harper Colins i na tej stronie, gdzie są pokazane wszystkie Kroniki i książka o Smaugu, pod piątą Kroniką pisze; Coming 2015 Cronicles VI.

lelen_lis

Ja mam Daniela Falconera.

ocenił(a) film na 7
lelen_lis

Gdzie kupię ją NAJTANIEJ?

thorin3

no na kraine ksiażek juz raczje tanio nie kupisz. Jeszcze do niedawna kosztowała nieco ponad 160 zł z przesyłką. teraz ponad 178 zł :P Drogo.

ocenił(a) film na 4
thorin3

Tu masz taniej i przesyłka do Polski za darmo.
http://www.bookdepository.com/Hobbit-Battle-Five-Armies-Chronicles-Daniel-Falcon er/9780007544097

Ale ja tam jeszcze nigdy nie zamawiałam.

ocenił(a) film na 7
Belief

Dziękuję :)

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Kronika V jest ostatnią z serii. Tyle na ten temat.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Ludzie, na tej stronie, gdzie macie pokazane wszystkie wydane do tej pory Kroniki i album o Smaugu, pod piątą Kroniką, pisze: " coming 2015 Chronicle VI ". Przynajmniej u mnie w wydaniu z brytyjskiego Amazonu tak pisze.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

Zaczekam na opinię Kamila, który kronikę już posiada. Ja będę mógł to zweryfikować dopiero w przyszłym tygodniu.

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Ja posiadam wydanie Harper Colins ( co ciekawe, czwarta Kronika, również z tego wydawnictwa, jest minimalnie mniejsza od pozostałych ) i u mnie pisze o VI Kronice na tej stronie, gdzie są pokazane wszystkie do tej pory wydane Kroniki + album o Smaugu.