Doszła do mnie w końcu Kronika z BPA.
Na pierwszy rzut oka jest ok, ale jednak coś jest nie tak .... Zbyt wiele miejsca poświęca się w niej wątkom pobocznym, a za mało uwagi przywiązuje się do głównych wydarzeń z filmu. Wiele jest o Dol Guldur czy Dale ( także sięgając wstecz do pierwszego i drugiego filmu ) ale samej bitwie nie poświęcono należytej uwagi. Mamy Elfów i Krasnoludy, ale nie mamy pokazanych obu armii. Nie ma Elfich łuczników, ani Krasnoludzkiej piechoty. Są kozice ale nie ma Krasnoludzkiej jazdy.
Jest więcej akcji, niż widzimy to w filmie. Więcej Thrabduila, więcej kompanii Thorina. Sama Krtasnoludzka armia jest bardziej zróżnicowana i uposażona, niż to widać w filmie ( mam nadzieję, że EE coś z tego pokaże ). Rozczarowuje mnie też zakończenie: zwykle była jakaś rozkładówka na końcu, liczyłem więc na takową z ogólnym widokiem na bitwę, a tu/ .... Sauron ;)
Jak myślicie, o czym będzie ostatnia, szósta Kronika? Może ona pokaże więcej bitwy? A może to będzie tom o lokacjach i scenografii? ( choć wiele z tego już pokazano w czwartym tomie 0.
Ja sie nie do końca zgodze. Jak dla mnie - najlepsza kronika zaraz po części 2. Niesamowite rysunki i szkice. Szczególnie na uwage zasługuje dużo materiału o Dol Guldur i bestiach Bitwy. Oczywiscie, wiele rzeczy nie wykorzystano w filmie, to logiczne. Kronika 1, 3 i 5 pokazują ZBIÓR POMYSŁÓW TWÓRCÓW FILMU. Tylko niektóre moga oczywiscie zostac wykorzystane w filmie, bo wiele np. rysunków to alternatywy danej sceny.
Niemniej jednak podziwiam szkicowników za taki ogrom pomysłów. Niektóre może sa nieco abstrakcyjne i nie każdemu by sie spodobały, ale tak czy siak Kronika jest niesamowita. A na dodatek jest o około 50 stron grubsza od poprzednich.
lelen_lis skąd wiesz, że będzie Kronika 6? Czy ta nie jest czasem ostatnia?
Wydaje mi się, ze najpierw miały być cztery Kroniki, a gdy okazało się, że zamiast dwóch będą trzy filmy, zmieniono ilość Kronik z czterech do sześciu ( po dwie na każdy film ). Jeszcze przed premierą pierwszej Kroniki w Polsce, min. na stronie Ambera pisało, że będą cztery Kroniki, a ponieważ już jest pięć to myślę, że będzie ich sześć.
No ja nie wiem. Zawsze na pierwszej stronie nowej kroniki była zapowiedź kolejnej. Tutaj tego nie ma, więc wydaje mi sie, że ta jest już ostatnia. No zobaczymy :)
A jakie Masz wydanie? Ja mam Harper Colins i na tej stronie, gdzie są pokazane wszystkie Kroniki i książka o Smaugu, pod piątą Kroniką pisze; Coming 2015 Cronicles VI.
no na kraine ksiażek juz raczje tanio nie kupisz. Jeszcze do niedawna kosztowała nieco ponad 160 zł z przesyłką. teraz ponad 178 zł :P Drogo.
Tu masz taniej i przesyłka do Polski za darmo.
http://www.bookdepository.com/Hobbit-Battle-Five-Armies-Chronicles-Daniel-Falcon er/9780007544097
Ale ja tam jeszcze nigdy nie zamawiałam.
Ludzie, na tej stronie, gdzie macie pokazane wszystkie wydane do tej pory Kroniki i album o Smaugu, pod piątą Kroniką, pisze: " coming 2015 Chronicle VI ". Przynajmniej u mnie w wydaniu z brytyjskiego Amazonu tak pisze.
Zaczekam na opinię Kamila, który kronikę już posiada. Ja będę mógł to zweryfikować dopiero w przyszłym tygodniu.