PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249599
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Byłem na wersji HFR w Szczecińskim multikinie ...... obraz był tak ciemny że przy nocnych scenach nie było wiadomo co się w ogóle dzieje a przy dziennych obszary które powinny byc lekko zacienione były po prostu czarnymi plamami.

Byłem w poprzednich latach na wersjach HFR ale obraz był znacznie jaśniejszy. Czy u was też było tragicznie z obrazem czy tylko Szczecin tak oszukuje ?

ocenił(a) film na 5
hal9000_mk2

Byłem na filmie w Multikinie Malta w Poznaniu i obraz również ciemny (sala nr 3). Rok temu byłem na Pustkowiu Smauga i obraz jasny (nie pamietam numeru sali).

ocenił(a) film na 9
hal9000_mk2

Dlatego zrezygnowałem z chodzenia do kina. Z ciężkie pieniądze i pomimo nieprawdopodobnych obietnic twórców tych technologii dostaje produkt daleki od ideału.
Hobbit był prawdopodobnie ostatnim filmem na którym byłem w kinie.
Być może, ktoś mnie kiedyś jeszcze na coś zaciągnie i pójdę dla towarzystwa, ale z własnej woli..., tylko ewentualnie w celach poznawczych jakiejś jeszcze nowszej, rewolucyjnej technologii.

Leszy2

Tak samo myślę .. o ile dwie pierwsze części wyglądały wspaniale w HFR .... to 3 część, kinowcy nasi wspaniali polscy, ZNISZCZYLI.

ocenił(a) film na 9
hal9000_mk2

Nie chodzi mi na naszych kinowców. Ja byłem na "Bitwie.." w IMAXie, teoretycznie najlepszej opcji. Przed seansem o mało się nie zesrali:
- "Przygotować najkrystaliczniejszą technologię obrazu 3D!"
- "Jest gotowa"
- "Rozszeżyć ekran do maksimum!"
- "Rozszerzono"
- "Włączyć najwspanialsze systemy dźwiękowe!"
- "Włączone"
grzmiał głośnik, i co? I gówno.

Jakbym miał oglądać w tym kinie to co puścili w trailerze (Siódmy syn). to bym wyszedł z po 5 minutach. W ogóle się to nie nadawało do oglądania. Widziałem tylko sam środek ekranu, a jak chciałem przeczytać napisy to się musiałem schylać.
Na dodatek, na każdą część Hobbita musiałem mieć inne okulary 3D, bo poprzednie nie pasowały do technologii.

hal9000_mk2

Ja tam zawsze chodze do multikina i jest dobrze. Owszem, w 3D zawsze jest trochę ciemniejszy obraz, ale bez przesady.

kamilxxx09

a byłeś na HFR ?

kamilxxx09

no a ja właśnie o tej wersji piszę

hal9000_mk2

HFR tym bardziej powinno być jaśniejsze

kamilxxx09

no ale nie było , było znacznie ciemniejsze

kamilxxx09

troszke był zawsze .... ale tym razem był mocno przyciemniony

ocenił(a) film na 3
hal9000_mk2

Multikino to najgorszy wybór jeśli chodzi o jakość obrazu. Cinema City jeśli masz możliwość to tylko tam się udaj.

ocenił(a) film na 6
hal9000_mk2

Ja byłem na zwykłym 2D z napisami w Multikinie we Wrocławiu (Arkady). Nie miałem tego problemu, co Ty, ale ewidentnie sprzęt, jakim ta sala dysponowała, nie był dostosowany do kopii, którą puścili. Obraz nie nadążał za ruchem postaci i drgał co chwilę, co przy takim napakowaniu CGI w filmie potęgowało jeszcze bardziej efekt sztuczności zamiast realizmu. Cyfrowa technologia miała dać nam obraz idealny jak żyleta, a tymczasem odniosłem wrażenie, jakbym oglądał pomarszczony, przeorany na magnetowidzie VHS.