Aż 2160 p. To już nie jest nawet HD, ale 4K !!!!!
http://www.kawerna.pl/aktualnosci/ksiazki/item/7848-the-hobbit-the-battle-of-the -five-armies-
zwiastun-w-jakosci-ultra-hd.html
Specem nie jestem, ale to chyba nie jest wina słabego kompa tylko monitora.
Sam mam komputer dość nowy, ale monitor z okresu kamienia łupanego i myślę że w tym tkwi problem.
Albo słabą kartą graficzną. Moja nie jest najlepsza ale kompa nie używam do gier więc nie narzekam.
Tu nie chodzi o monitor, tylko o karte. Wiem, bo miałem wcześniej słabsza, i jeszcze kiedyś mi dobrze chodziło, a teraz to masakra. Internet idzie do przodu i karta też powinna, bo nie nadąza
Ważne jest to i to, ale jeżeli ktoś ma dobrą kartę i procesor a monitor z słabą rozdzielczością, po czyjej stronie jest wina?
Mi mój stary komp tez nie. Mój stary komp nawet przy 1080p się ciął. Ale nowy pociągnąłby nawet słonia :)
Nie sądziłam, że zobaczę jakąś wielką różnicę ale ...... to jest ogromna różnica ;p tylko z oporami się film ładował, ale dało radę :)!
Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, że żeby zobaczyc różnicę trzeba miec monitor o rozdzelczosc ultra HD. Na full HD tego nie zobaczysz.
Jak włączę w tej rozdzielczości, to muszę kompa resetowac. ;-) Jak masz dajmy na to monitor/telewizor full HD (czyli rozdzielczosc 1080p) to lepszej jakości na nim nie zobaczysz. Nawet jakbyś chciała obejrzec film w jakości 20 razy lepszej i tak będzie tylko to 1080p. Żeby zobaczyc różnicę między full HD (1080p) a ultra HD (4k) trzeba by miec monitor o rozdzielczosci ultra HD. No lepiej nie potrafię tego wytłumaczyc. Albo jak masz stary, analogowy telewizor - możesz sobie podłączać odtwarzacz blu-ray, ale różnicy pomiędzy DVD (czyli o wiele gorszą jakością) a blu-ray nie zauważysz.
W sumie to nie do końca, bo materiał na youtube i tak jest kompresowany, więc jakaś tam lepsza jakość w tym 4k jest, ale nie dużo, i 1080 wystarcza ;)
No tak, w tym wypadku można zobaczyc różnicę, ale żeby zobaczyc 4k, trzeba miec monitor ultra HD. ;-)
"Jak włączę w tej rozdzielczości, to muszę kompa resetowac. ;-)"
Witaj w klubie :D
Rozumiem czyli HD HD nie równe. Nie bardzo wiem jak sprawdzić jaki mam monitor i czy ma on to ultra HD ale to i tak chyba bez znaczenia bo komp mi siada przy tym filmiku w takiej rozdzielczości. :)
No nie wiem, może gdzieś na pudle sprawdzisz. Chociaż wątpię, że masz ultra HD, teraz to raczej nie opłacalne. Na razie nie zobaczysz filmu w 4k, bo nie są takie wydawane. Nie wiem nawet, czy są jakieś odtwarzacze do tego. Jak na razie najwyższa szeroko dostępna jakośc to full HD.