PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249603
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ostatnio wzięło mnie coś na rozmyślanie o tym, czy istnieje możliwość zobaczenia w trzeciej części Hobbita małego Aragorna, który w tamtym czasie przebywał w Rivendell pod opieką elfów jak Estel. Według mnie mogliby go pokazać ćwiczącego czy coś takiego i dodać jakiś komentarz Elronda lub Gandalfa o nim. Mnie taka wzmianka bardzo by ucieszyła, bo odkąd zobaczyłam Aragorna we Władcy zastanawiałam się jak wyglądał jako dziecko. A Wy co o tym sądzicie? Chcielibyście go zobaczyć?
Jeśli był już taki temat - przepraszam.

ocenił(a) film na 7
Szalona_Marzycielka

ja chce Aragorna

ocenił(a) film na 9
Szalona_Marzycielka

Fajnie by było, Aragorn miał wtedy ok 10 lat. Jednak w tamtym czasie Aragorn był "anonimowym" dzieckiem ponieważ Elrond ukrywał przed nim i światem kim jest Aragorn i z jakiej wspaniałej linii się wywodzi. Gandalf chyba też nie wiedział kim jest Aragorn, bo spotkali się dopiero kiedy Aragorn miał 25 lat.

ocenił(a) film na 4
Aizentea

W filmie miałby 27 lat.

ocenił(a) film na 10
Aizentea

Sądze że Gandalf jednak od początku wiedział kim jest aragorn bo był już za czasów śmierci jego ojca i wtedy zaglądał do Gondoru ale jak byśmy go zobaczyli to byłoby super taki np. dialog - Elrond - Co o nim myślisz? - Gandalf - Myślę że wyrośnie na godnego króla

Szalona_Marzycielka

Myślę, ze to zobaczymy.

ocenił(a) film na 10
Szalona_Marzycielka

Właśnie o dokładnie takiej samej wzmiance o Aragornie myślałam - jakieś krótkie ujecie chłopca i komentarz ze strony np. Elronda. to byłoby fajne. mam przeczucie, ze coś takiego zobaczymy :)

ocenił(a) film na 4
Szalona_Marzycielka

http://www.kostuempalast.de/out/pictures/generated/product/1/710_960_75/110-3893 3-aragorn-waldlaeufer-kinderkostuem_1.jpg
Któryś z użytkowników kiedyś wkleił jak toby ten Aragon mógł wyglądać (chyba Xoxoxo) :P

Jak dla mnie kwestia zupełnie obojętna.
Dadzą OK - taki mały smaczek. Nie dadzą - nikt na niczym nie straci

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

W pierwszej chwili, jak spojrzałam na zdjęcie, myślałam, że to mały krasnolud o.O.
Ja bym się ucieszyła gdyby go pokazali i coś ktoś o nim powiedział. Ja bym szczęśliwa była gdyby mignął gdzieś tam pomiędzy elfami, ale to zapewne dlatego, że próbując przekonać moją przyjaciółkę do wspólnego obejrzenia Władcy, przez pewien incydent z tym związany, gdy tylko ktoś powie przy mnie "Estel" ja odpowiadam "awwww!". I teraz, jędza( przyjaciółka), się ze mnie śmieje celowo cały czas powtarzając to imię. Cóż, jeśli pokażą małego Aragorna osobiście wybaczę Jacksonowi sporą część różnych wpadek i idiotyzmów w Hobbicie, chyba że zrobią jakąś "ckliwą" scenkę z Kilim i Tauriel...

Szalona_Marzycielka

W rozszerzonej edycji AUJ jest taka fajna scena jak Bilbo przechadza się koło szczątków Narsila. Miecz, który został złamany nie został jeszcze przekuty, czas Dunedainów nie nadszedł, ich wódz ukrywa się przed światem. To w zupełności wystarczy.
Pakowanie szczeniakowatego Aragorna byłoby po prostu chamskim odcinaniem kuponów od Władcy Pierścieni. Z drugiej strony na obecnym etapie spodziewam się wszystkiego, więc nie zdziwię się jak w następnej części przewinie się taki smród:
http://www.kostuempalast.de/out/pictures/generated/product/1/710_960_75/110-3893 3-aragorn-waldlaeufer-kinderkostuem_1.jpg

(potwierdzam, to ja to kiedyś wrzucałem), a Elrond konfidenckim tonem powie, że to jest Aragorn i że coś mu mówi, że kiedyś dokona wielkich czynów (po czym w ostentacyjny sposób mrugnie okiem do Gandalfa).

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

"Pakowanie szczeniakowatego Aragorna byłoby po prostu chamskim odcinaniem kuponów od Władcy Pierścieni."

A może po prostu miłym nawiązaniem reżysera do swojego poprzedniego filmu? Miłym mrugnięciem oka do fanów?

Belief

Serio potrzebujemy takich "mrugnięć" (mniej więcej tak samo subtelnych jak fanga w nos)? Ta historia tego potrzebuje?

Aragorn to wielki wojownik, wódz ludzi, król na wygnaniu, badass. Przypomnij sobie jak Jackson po raz pierwszy przedstawił tą postać widowni w czasach, kiedy kręcił jeszcze filmy, a nie gry komputerowe:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=r1j9LVVUiFg#t=99

I teraz do szczęścia potrzebujemy, żeby nam go pokazali jako dziecko (albo zgodnie z chronologią filmową 20 parolatka)? Bez obrazy, ale trzeba być kobietą, żeby mieć takie pomysły.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Ty nie potrzebujesz, inni chcieliby. A dlaczego miałby mieć 20 lat? Czy pokazanie dziecka jest aż taką zbrodnią? Nikt nie oczekuje przedstawiania go jako przyszłego króla itd. Wystarczy, że go pokażą. My będziemy wiedzieli kto to jest. Twój obraz badassa zostanie tym zburzony? Na każdy pomysł trzęsiecie się ze złości jak galarety, tak jakby ten Władca to była jakaś wielka świętość. Oba filmy są Jacksona i ma prawo robić co chce.

I trzeba być mężczyzną, aby wynosić się ponad kobiety. Każda przecież wie, że jesteśmy od was lepsze.

Belief

Ej, ale wolno mi wyrazić swoje zdanie? Dla mnie byłoby żenujące, ale zapewne czegoś takiego się doczekamy, bo najwyraźniej faktycznie większość widowni uważa to za wyśmienity pomysł.
Tekstu o Jacksonie, który ma prawo robić co chce nawet mi się nie chce komentować.

Miałby 2x lat, bo tak wynika z kalendarium, przy uwzględnieniu, że w filmach "wycięto" 20 lat między urodzinami Bilba, a wyprawą Drużyny.
Czy jesteście lepsze czy nie to kwestia dyskusyjna, natomiast tego co tu czytam nie umiem sobie wyjaśnić inaczej niż źle ukierunkowanym instynktem macierzyńskim.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

A kto powiedział, że nie możesz wyrażać swojego zdania? Moja zbyt duża ilość pytań Cie przygniotła czy co?

Jak Ty liczysz te lata Aragornowi. Serio rozpisz mi bo takiej matematyki nie łapie.

Instynkt macierzyński - pudło. Może zajmij się odpowiadaniem na pytania a nie zabawą w psychoanalityka.

Belief

http://www.youtube.com/watch?v=kK6za19TyBk&feature=player_detailpage#t=83
filmowy Hobbit rozgrywa się 60 lat wcześniej

A tam pudło. Przecież nie oczekiwałem, że potwierdzisz.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Dodatek B Kronika lat:
2931 Narodziny Aragorna
2941 Akcja Hobbita
3018 Akcja Lort

3018 - 2931 = 87 czyli tyle ile podaje Aragorn Eowynie. Wszystko się zgadza prócz Twojej matematyki.

Belief

O rany.

W książkach od urodzin Bilba (3001 r. t. e.) do wyruszenia Froda z Shire (3018) mija dodatkowe 17 lat (mój błąd, byłem pewny, że całe 20). Film rządzi się innymi prawami niż książka, więc w ekranizacji to wycięto, mija góra parę miesięcy. Dlatego w filmowej chronologii między wydarzeniami z Hobbita i Władcy Pierścieni mija +/-60 lat (Gandalf w rozmowie z Frodem wspomina jak długo Pierścień przeleżał u Bilba).

Podobnie filmowy Gandalf czytając zwój Isildura jako rok upadku Saurona podaje 3434 rok drugiej ery, mimo, że u Tolkiena jest to rok 3441. Powód: w filmie wycięto siedmioletnie oblężenie Barad Dur przez wojska Ostatniego Sojuszu.

ocenił(a) film na 4
Xoxoxox

Ach w ten sposób na to patrzysz. Sęk w tym że nikt nie podał w WP w którym to się dzieje roku, więc równie dobrze Bilbo mógł mieć swoje urodziny i w 3016. Jeśli Aragorn powróci na chwilę to raczej jako chłopiec. Inaczej PJ gotowy go wcisnąć do wątku Dol Guldur albo BPA :D

ocenił(a) film na 10
Belief

"Każda przecież wie, że jesteśmy od was lepsze."
CO??????????????????? Jesteście lepsze od nas????????????
http://www.youtube.com/watch?v=NIgfiSzCy1o

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Oczywiście, że jesteśmy. A to że mężczyzna nie potrafi tego przyjąć do wiadomości to mnie wcale nie dziwi. :]

ocenił(a) film na 10
Belief

Feministka xd dlaczego więc drużyna pierścieni składa się z chłopaków?

ocenił(a) film na 4
GandalfTheWhite

Feministka? Wypraszam sobie, nie jestem żadną feministką i proszę mnie nie wrzucać w żadne ramy. Jestem wolno myślącym ptakiem. :)

U Tolkiena byli głównie sami chłopcy gdyż on sam był chłopcem. A zatem ciężej mu było pisać o dziewczynkach. Zresztą on nawet o tym gdzieś pisał (nie wiem czy nie w listach) że jemu ciężko jest nakreślać postaci kobiece.

ocenił(a) film na 10
Belief

Akurat :P

ocenił(a) film na 10
Belief

"ciężko jest nakreślać postaci kobiece."
Nie dziwie się. Kobieta to coś czego żaden wybitny rozum na świecie nie ogarnie.

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Chciałeś powiedzieć żaden prosty :]. Jesteśmy zbyt skomplikowane dla Was :]

ocenił(a) film na 10
Belief

Tak. Nawet nie próbujemy was zrozumieć bo od tego można oszaleć. Jesteście złem.

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Skoro tak to mam nadzieję, że na zawsze zostaniesz sam lub z "kolegą". W życiu "zła" bym nikomu nie życzyła.

ocenił(a) film na 10
Belief

Eeeee. Tylko że to był żart.

ocenił(a) film na 4
Kjcdudbjsdv

Głupi, trzeba dodać.

ocenił(a) film na 10
Belief

NIE JESTEM GEJEM.

Kjcdudbjsdv

Ale wpadłeś z tym postem .. :)

Kjcdudbjsdv

Nie wiem ile masz lat i nie ważne ale wiesz mi kobiety nie są zlę :) wiesz mi na słowo :)

ocenił(a) film na 10
wort801

To był tylko żart.

Kjcdudbjsdv

Teraz wiem ale ci nie wyszedł

wort801

Wez pocwicz ze slownikiem zanim napiszesz do tych kobiet albo unikaj pisemnej wymiany zdan ;) radzi Ci kobieta

sabciaa

Spokojnie nie mam z tym problemów :)

Kjcdudbjsdv

Masz racje i nawet nie probuj bo tylko stracisz czas i nerwy :) zaakceptuj, ze nie zrozumiesz i tyle

i spokojnie nie ma w Twojej wypowiedzi nic homo

ocenił(a) film na 10
Kjcdudbjsdv

Pozwól, że zacytuję pewnego brytyjskiego pisarza:
,,Uważam, że kobiety są głupie, skoro udają, że są na równi z mężczyznami. Tak naprawdę są od nich dużo lepsze i zawsze były." - William Golding

ocenił(a) film na 10
Szalona_Marzycielka

Tylko dlaczego niemal wszystkie wybitne umysły tego świata to faceci?

ocenił(a) film na 10
Kjcdudbjsdv

Cóż, może dlatego, że większość mężczyzn nie potrafi nas docenić i często wykorzystują nasze pomysły?

ocenił(a) film na 10
Szalona_Marzycielka

*Mamrocze pod nosem, że jeszcze raz usłyszy ,,Idź spać!" o dwudziestej w piątek, a przeniesie się na stałe do Śródziemia*. Jako że nie mogę zedytować poprzedniego postu, dodam sprostowanie:
Moja poprzednia wypowiedź dotyczyła przeciętnych osób, a została napisana na podstawie doświadczeń własnych(szkoła) oraz pozostałych członków mojej rodziny. Powiem tak mężczyzna w wielu przypadkach ma łatwiej dostać pracę. Moja siostra starała się o pracę, ale nie dostała jej po dwóch tygodniach próbnych, chociaż dostał ją facet, który razem z nią miał okres próbny i wypadał słabiej.
Pamiętam jak w zeszłym roku szkolnym dostawałam napadów furii, gdy jakiś chłopak ukradł mi pomysł, którym dzieliłam się na przerwie z przyjaciółkę i potem dostawał za to szóstki, a mnie pani karciła za ściąganie. Biorąc pod uwagę, że mam charakter chłopczycy, niekiedy kończyło się to tym, że przyjaciółki odciągały mnie od bójki. Cóż, chłopcy mieli ze mną kłopoty po takich incydentach, ale...
Jeśli chodzi o wybitne umysły. Cóż, kobiety często są ignorowane, zresztą kto stwierdził, że kobieta nie może być geniuszem? To, że sporo z nas woli trzymać się w cieniu nie oznacza, że nie potrafimy pokazać swojej "lepszej" natury.

Xoxoxox

O albo skoro Jackson najwyraźniej obrał podobną drogę co Lucas to damy coś takiego na zakończenie:

scena nr 1: Sauron stoi na zboczach Góry przeznaczenia, od tyłu podchodzi do niego Czarnoksiężnik. Razem przyglądają się wznoszonej na horyzoncie Czarnej Wieży

scena nr 2: młody Aragorn stoi samotnie w Rivendell przyglądając się zachodowi dwóch słońc okrążających Tatooi eeee to znaczy Śródziemie, rozmyślając co przyniesie przyszłość

scena nr 3 napisy końcowe, muzyka Johna Williamsa w tle

ocenił(a) film na 6
Xoxoxox

To byłoby beznadziejne, ale bardzo śmieszne :D

ocenił(a) film na 4
pemmil

Mogli by coś takiego w HISHE zrobic.

ocenił(a) film na 6
Banner

Po premierze można im taki pomysł podesłać :)

ocenił(a) film na 4
Szalona_Marzycielka

Rozmyślałam o tym wielokrotnie. Tak, chciałabym go zobaczyć :)

ocenił(a) film na 6
Szalona_Marzycielka

Jeżeli w myśl planu PJ zawitamy jeszcze do Rivendell to tak, zdecydowanie chciałabym zobaczyć taki motyw ;)

Szalona_Marzycielka

Byłby fajny easter egg ;D

ocenił(a) film na 7
Szalona_Marzycielka

Może w rozszerzonej edycji.Tak jak było w pierwszej części z Samem.

ocenił(a) film na 4
Szalona_Marzycielka

Gdyby go wprowadzili, to wyglądałby jak aktor, którego wybrał PJ. Lepiej już sama go sobie wyobraź.