PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249603
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Myśle, ze takiego tematu jeszcze nie było. Chciałbym, abyśmy wspólnie wybrali najlepszego
krasnoluda spośród "grup braci".

Balin vs Dwalin
Kili vs Fili
Oin vs Gloin
Dori vs Nori vs Ori
Bifur vs Bofur vs Bombur

Wybierzmy po jednym ulubionym spośród pięciu grup. Mozecie uzasadniać swoje wybory, zeby
było ciekawiej. Dla tych, którzy nie kojarza wszystkich krasnoludów zdjęcie pomocnicze, które
wystarczy powiększyc:
http://lotr.wikia.com/wiki/Thorin_and_Company

Moje propozycje:
Balin
Kili
Gloin
Dori
Bofur
I bardzo prosze, aby w temacie nie wypowiadali się użytkownicy lolmiki oraz DarkSith
(straightlines).
Do dzieła:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Balin
Kili
Gloin
Nori
Bofur

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

U mnie podobnie jak u ciebie, czyli:
Balin- za mądrość i rozsądek, zawsze potrafi pomóc i dobrze doradzić
Kili- za zaangażowanie, za wszelką cenę chce uczestniczyć w wyprawie
Gloin- jest ojcem Gimliego :D Jest zawsze blisko rodziny i troszczy się o nią
Dori- jest sympatyczny, miły i lubi pić herbatkę ;)
Bofur- zawsze uśmiechnięty i wesoły, patrzy optymistycznie na świat

Treasure659

Oj, uwielbiam takie wypowiedzi :D Tym bardziej, ze są konkretne, a jednoczesnie wyczerpujące :)

ocenił(a) film na 9
ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Balin
Kili
Gloin
Ori
Bofur

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Balin
Kili
Gloin
Dori
Bombur :)

kamilxxx09

Balin, bo to poza Thorinem to jedyny krasnolud z jakąś tam osobowością.
Bofur dostaje plusa, bo wygląda jak świrnięty Rosjanin, ale i tak musiałem sprawdzić jak się nazywa.
Dałbym jeszcze Dwalina za bycie hardcorem, no ale kamilek dał takie a nie inne zasady.
A dobra, kojarzę jeszcze Gloina bo to ojciec Gimliego i wygląda jak zabójca trolli z Warhammera.

Xoxoxox

Masz przeciez obrazek pomcniczy. W czym więc leży problem?

kamilxxx09

W tym, że ciężko mi darzyć sympatią postacie kompletnie pozbawione osobowości? Już to, że do rozmawiania o nich potrzebny jest obrazek pomocniczy mówi samo za siebie. Nazgule są łatwiejsze do rozróżnienia od tych krasnoludów.

"Bombur jest fajny bo jest gruby i miał śmieszną scenę z beczką, a Bifur ma trąbkę przy uchu, hurr durr". Ot cała dyskusja o tych postaciach.

Xoxoxox

No to prosze w takim razie nie odpowiadać, skoro istenieje problem. Dziwi mnie natomiast, ze tutaj przesiadujesz, a nie znasz nawet kompanii, o której mów się już od lata 2011 roku, czyli od trzech lat. I to nie Bifur ma trabkę, tylko Oin.

kamilxxx09

Tyle że połowa krasnoludów nie ma żadnego charakteru i osobowości. Napisz mi proszę czym wyróżnia się każdy krasnolud.

lolmiki

Wyraźnie ci napisałem, zebyś sie nie wypowiadał w moim temacie. Czytać nie potrafisz?

kamilxxx09

Sam gimbusie wypowiedziałeś się w temacie lolmikiego gdy ten wyraźnie prosił Cie pierdoło bys tego nie robił. Więc kolejny raz wychodzisz na hipokrytę.

ocenił(a) film na 10
DarkSith

Lolmiki wypowidał się w jego temacie a on mu zabronił. Idź tam teraz i napisz to samo na Lolmikiego.

Xoxoxox

Dokładnie! Większość krasnoludów to pozbawione charakteru i osobowości postacie trzecio planowe. Szkoda, ale Jack$on wolał się skupić na LEGOlasie i Tauriel których nawet nie ma w książce. No i wyszło jak wyszło.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Dwalin za siłe
Klil z to że byl najmłodszy a jednak chciał pójść ią wyprawę
Gloin ojciec Gimliego
Dori za troskę o brata
Bofur za uśmiech i poczucie humoru

kamilxxx09

Balin
Kili
Gloin
Dori
Bofur :)

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Balin
Fili
Gloin
Dori
Bofur

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Balin-Za mądrość,rozwagę dobre rady oraz posiadanie prawdziwego Krasnoluda w duszy.
Kili-Za wierność Thorinowi oraz swój łuk
Oin-Za to że mimo swego wieku jest bardzo pomocny dla swej kompanii,jest znakomitym zielarzem.Lubię też jego trąbkę do ucha.
Dori-Za bycie najmilszą (z pozoru) osobą w kompanii
Bofur-Luzik :)

kamilxxx09

Mój ulubiony krasnolud to koza i Jeż Sebek.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Balin - chyba jedyny który ma coś mądrego do powiedzenia i się wyróżnia na tle pozostałych krasnoludów (oprócz Thorina)
Killi Fili dla mnie jeden kit.
Gloin - kojarzę go jako ojca Gimliego i nic poza tym
Dori vs Nori vs Ori - patrze na rysunek i nawet on mi nie pomaga w wyborze.
Bofur - za siekierkę w głowie? :/

Kiepsko z tymi krasnoludami, Jackson wypruł sobie flaki żeby je jakoś rozróżniać, niestety nie wyszło.

Anthrax91

Dobre podsumowanie.

Anthrax91

Tak, trzeba przyznać twórcom, że postarali się, żeby wizualnie się od siebie różnili (czym podburzyli przeciwko sobie ludzi dla których każdy krasnolud powinien wyglądać tak:
http://www.ironrealms.com/sites/default/files/midkemia_dwarf_large.jpg ). Niestety większość z nich posiada character development na poziomie kamienia.

Jest taki fajny test pozwalający ustalić jak ciekawy jest filmowy bohater: powiedz parę zdań o danej postaci, bez opisywania jak wygląda albo jak jest ubrana.

Xoxoxox

widocznie słabo się z nimi zapoznałes. Nie dziwię się, skoro nic o nich nie wiesz.

kamilxxx09

Scharakteryzuj filmowego Bifura, Bombura, Oriego, Doriego, Oina, Filiego i Noriego.

Xoxoxox

Sam to zrób. Nie będziesz mi rozkazywac. I nie spamuj mi w moim temacie.

kamilxxx09

Wprowadźmy trochę logiki do tych naszych pogawędek:
1. Twierdzę, że większość członków kompanii Thorina to postacie pozbawione osobowości.
2. Ty twierdzisz, że "widocznie ich słabo poznałem" oraz "nic o nich nie wiem"
3. Ja mówię, proszę bardzo, skoro to takie rozwinięte i ciekawe postacie to przedstaw mi pokrótce ich charakterystykę.
4. Ty odpowiadasz: sam se to zrób.

Nie żebym jakoś specjalnie liczył, że dostrzeżesz w jaką żenadę popadasz.

Xoxoxox

Nie spamuj.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Xoxoxox

Zgłoszony za spam i obrażanie.

kamilxxx09

pozamiatane

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Xoxoxox zadał Ci bardzo dobry pytanie na które nie potrafisz odpowiedzieć, te postacie nie mają osobowości, Jakcson próbował je ratować samym wyglądem, Tolkien dał plamę w jednym i drugim.
Natomiast Ty zamiast odpowiedzieć na pytanie zaatakowałeś go.

Anthrax91

Masz na dole wspaniałą odpowiedx użytkownika NeutralGin

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Rzeczywiście, niezwykle rozbudowana wypowiedź, wręcz esej można napisać...

Anthrax91

i wzajemnie.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Tak, moja wypowiedź jest też tak rozbudowana, bo na temat osobowości tych postaci nic nie idzie powiedzieć.

Anthrax91

Masz na dole.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Co mam na dole? Wypowiedź użytkownika NeutralGin? Wypowiedziałem się już na ten temat wyżej.
Pallado robił co mógł...ale też przyznaje że krasnoludów nie jest w stanie rozpoznać bez obrazka.

Anthrax91

Widać kto jest fanem, a kto nie.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Istnieją pewne różnice między fanem, a psychofanem.

Anthrax91

Prawdziwy fan zna wszystkie imiona krasnoludów, chłopie. Nikt Ci nie kaze znac ich całego wyposazenia przedstawionego w ksiazkach typu Kronika 2 czy 4. Ale imiona to podstawa. To tak jakbyś chciał zostać dobrym kucharzem i nie potrafiłbyś ugotowac rosołu.

ocenił(a) film na 4
kamilxxx09

Nie jestem fanem (nie znam wszystkich imion mimo że książę czytałem kilka razy), a tym bardziej psychofanem. Po prostu lubię świat Tolkiena i jego książki.
Potrafię ugotować niezły rosół, ale absolutnie nie uważam się za dobrego kucharza.

Anthrax91

Aha. Ale to miało być tylko porównanie, a nie pytanie.

kamilxxx09

Prawdziwym fanem można się nazywać dopiero po wyrecytowaniu z pamięci w Czarnej Mowie całego poematu o pierścieniach. Na razie możesz sobie co najwyżej aspirować do tego miana :(

Xoxoxox

Haha

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Bifur miał siekierę w głowie. Bofur to ten wesoły co lubi śpiewać.

ocenił(a) film na 4
Belief

Więc mój błąd...no niestety, większość krasnoludów nie ma osobowości, tylko wygląd.

ocenił(a) film na 4
Anthrax91

Niestety. I obawiam się, że w trzeciej części ten punkt się nie zmieni. Ale o to trzeba mieć raczej pretensje do Tolkiena, że ich lepiej nie opisał.

ocenił(a) film na 4
Belief

Powtórzę się co prawda, ale co tam :P
Tolkien dał plamę, nie dał krasnoludom żadnej osobowości.
Jackson dał im wygląd i również nie dał im osobowości.
Także ogólnie masz racje, pretensję do Tolkiena.

Anthrax91

Dął więcej osobowości Balinowi, Dwalinowi, Kiliemu, Filiemu, Bofurowi, Bomburowi, Oriemu i Thorinowi niż w ksiazce.