PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=662242}

Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2014
7,2 250 tys. ocen
7,2 10 1 249603
5,5 53 krytyków
Hobbit: Bitwa Pięciu Armii
powrót do forum filmu Hobbit: Bitwa Pięciu Armii

Ale te MUFLONY???

ocenił(a) film na 2

Powiem szczerze, choć aż mi żal, bo od lat jestem fanem tych historii, zarówno na papierze, jak i na "celuloidzie". Ostatni część to jakaś jedna wielka farsa.
Z każdą minutą odnosiłęm wrażenie, że gorzej już nie będzie, a jdnak. Dopiero gdy swoje harce zaczął LEGOlas wyczyniać okazało się, że faktycznie już tylko lepiej może być.

Za symptomatyczne uznaję, że jedyną rzeczą o jakiej myślałem po filmie, to skąd się te cholerne MUFLONY wzięły? BO czerwie to wiem skąd.... z ARRAKIS oczywiście.

Szkoda, że ostatnia część całkowicie nie sprostała oczekiwaniom, koledzy z produkcji i postprodukcji głównie pojechali na opini.
Osobiście czuję sięnaciągnięty na ten film i w pewnym stopniu oszukany.

Film ewidentnie dla nastolatków, jedenastoletnich :/

ocenił(a) film na 8
fafnir

Co do pytania o Muflony, w zwiastunie widać scenę, w której armia krasnoludów jedzie na całym stadzie w szarży, a w innej scenie ze zwiastuna widać niektóre krasnoludy z kompani jadące na wozie ciągniętym przez Muflony. Te sceny pewnie będą w reżyserce, ale prawdą jest, że film powinien tłumaczyć wszystko już w wersji kinowej, a nie w jakiś dodatkach.

DLODI

W filmie, w wersji kinowej, również można zobaczyć muflony w armii krasnoludów. Są przecież całkiem nieźle widoczne, chociażby wtedy gdy krasnoludy przygotowują się do walki z wojskami Thranduila.

ocenił(a) film na 8
Wojak_KSW

Też mi się wydaje, że były od początku, ale nie chciałem bardzo mieszać, bo nie jestem pewien.

ocenił(a) film na 2
DLODI

To jakoś mi umknęły chyba [a to rzadko mi się zdarza], że wersja 2D i 3D się różnią w tej kwestii. Widziałem jedynie świnię, na któej jechał Dain.

ocenił(a) film na 6
DLODI

Dokładnie!! Mam podobne odczucia. Co do muflonów to jak Dain z ze swoim wojskiem staje naprzeciw armii elfów to zdaje się że dowódcy oddziałów dosiadają tych zwierząt ale głowy sobie nie daję uciąć bo z kina kompletnie nie pamiętam a wersji HD jeszcze nie ma a to dalekie ujęcie. Ale nawet jeśli tak było to nie ma już śladu muflonów w momencie jak Dain wycofał się po główną bramę i czeka na atak orków. Jeszcze dodam jedną rzecz która mnie osobiście drażni. Mianowicie Legolas "magicznie" zmieniający swoją pozycję pod nietoperzem. Raz trzyma się nietoperza rękami, raz ... no właśnie nie wiadomo czym bo nie jest pokazane, ale ręce ma wolne a głowę skierowaną w dół. Szkoda takich niedoróbek i jest tylko nadzieja że wersja EE rzuci na to trochę światła. Ale masz całkowitą rację, takie rzeczy powinny być w wersji kinowej.
P.S. A zabijanie trolli było stanowczo zbyt łatwe, padały od jednej strzały, jak przypomnę sobie morię i trolla jaskiniowego to ta niekonsekwencja drażni nad wyraz.

ocenił(a) film na 8
dam1lor

Dokładnie. Co do troli, to w LOTR'rze Legolas strzelił w Morii trolowi w głowę, i strzała się złamała, a tu krasnoludy mieczem zabijały 2 trole w minutę ( wiem, że strzała jest mniej wytrzymała od miecza, ale jednak)

ocenił(a) film na 2
dam1lor

Wszyscy wiedzą, że Lego ma przeciwstawne palce u stóp, więc zdjął buty i się stopami trzymał. Zresztą Legolas to już osobna bajka, chociaż bardziej mi tu słowo "nieporozumienie" pasuje.

ocenił(a) film na 8
dam1lor

Gdy Legolas strzela z łuku, wisząc na nietoperzu, trzyma się go nogami ;) widać to chyba w filmie i jest w Kronice ;)

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

mnie i tak rozwalił najbardziej legolas jadący na trollu, który ma sztylet(wg legolasa Joystick) wbity w czerep. no i oczywiscie scena (przecząca prawom fizyki ;D) gdy skacze po spadających kamyczkach....

ocenił(a) film na 8
alex_68

Mnie się te sceny akurat podobały. Cenię sobie kreatywność w używaniu efektów specjalnych i o ile we WP wyczyny Lego rażą ze względu na inny charakter opowieści, o tyle tutaj są jak najbardziej na miejscu.

ocenił(a) film na 8
lelen_lis

ależ ja nie mam nic przeciwko tym scenom... napisałam tylko że mnie rozwaliły ;D doceniam legolasa i jego wygibasy w każdych warunkach ;p

ocenił(a) film na 6
fafnir

zastanów się w co bardziej wierzysz:
w krasnoluda ujeżdżającego świnkę, elfa z lasu ujeżdżającego łosia, innego krasnoluda ujeżdżającego muflona, czy może robakołaki, których poza 1 zdaniem w książce nigdy nie widziałem? a może wierzysz w meganietoperze? były krabainy, ale nietoperze ujeżdżane przez elfa? A może wierzysz w zaprzęg z królików?
Może gra Lord of the Rings Online nie jest wyznacznikiem wiarygodności, ale daje pole manewru wielu fanom Tolkiena, także pola manewru dotyczącego pojazdów zaprzęgowych.
A to, że Jackson z łosia zrobił taran, ze świnki obiekt drwin, a z mulfona pojazd do każdej nawierzchni - TO JEGO WINA I JEMU DZIĘKUJ :]
Nie pierwszy raz twierdzę, że Jackson swoim punktem widzenia rozpi...ił cały efekt.

ocenił(a) film na 7
fafnir

Haha też pomyślałem od razu od Diunie jak zobaczyłem te robale - "skałożerców" (chyba tak ich nazwano) :)

ocenił(a) film na 7
Poseu

A mnie to się skojarzyło z tymi z "King Konga" co zjadły kucharza.

ocenił(a) film na 10
fafnir