PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31419}

Helikopter w ogniu

Black Hawk Down
2001
7,8 317 tys. ocen
7,8 10 1 317395
7,4 48 krytyków
Helikopter w ogniu
powrót do forum filmu Helikopter w ogniu

ja to najbardziel lubie Grimmesa :P jest po prostu boski z tą swoją kawą .. :P pozdro!

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Sanderson byl super, to dzieki Williamowi Fichtnerowi

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Hoot
Bana świetnie wygląda w tym mundurze komandosa Delty....

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Żołnierze Delty najlepsi! Hoot (Eric Bana) i Sanderson (William Fichtner).

ocenił(a) film na 10
Meredith_Grey

Najlepszy jest Hoot:) Dla mnie na 1 miejscu!:)

ocenił(a) film na 6
Sylwka

Hoot oczywiscie, Erickowi Banie nikt nie dorównuje xD

Meredith_Grey

co wy gadacie Orlando miał najlepsza role hehe ;-). a tak na serio to mi się podobał (nie bede orginalna) Eric Bana bardzo, bardzo. pozdrawiam.

Danusiak

Josh Hartnett :Sierżant Matt Eversmann
Eric Bana :Hoot
Tom Sizemore :Porucznik Danny McKnight
oto moje ulubione :)

ocenił(a) film na 10
tyskie87

jak dla mnie to Sierżant Matt Eversmann oczywiście :)) nio i też Hoot xD
świetny film !! pzdr :*

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Hmm... Hoot, Eversmann, Sanderson, Durant :)

Danusiak

Hoot jest zdecydowanie najlepszy! Eric Bana gra tu po "Hulku" swoją drugą dobrą rolę.

ocenił(a) film na 9
Ewi

por. McKnight, przechadzał się po polu walki gdy reszta chowała się za budynkami ;)

użytkownik usunięty
Arekgofi

1. miejsce: ppłk McKnight
2. miejsce: Dwóch gości z SAW (jeden ogłuchł)
3. miejsce: Jurek
4. miejsce: Grimmes

Dlaczego oni? Bo stworzyli dosyć charakterystyczne sylwetki żołnierzy.

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Nie mam konkretnej ulubionej postaci, ale jest pare ktore zrobily na mnie wrazenie:
Danny McKnight (czlowiek ktorego kula sie nie ima ;)
Randy Shughart i Gary Gordon (odwaga i oddanie)
Hoot (twardziel z zasadami)
Kapitan Mike Steele (to za akcent)

ocenił(a) film na 9
Danusiak

Randy Shughart i Gary Gordon zdecydowanie ...a to dlatego, że ich historia jest w całym filmie chyba najwierniej odwzorowana (tak przynajmniej pokazują materiały dodatkowe i wypowiedzi Mike'a Duranta) ...w końcu nie bez przyczyny dostali Medal of Honor.

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Ja też nie będe orginalny i powiem Hoot:).Profesionalista pełną gembą. Poza tym, nie wiem czy wiesz,ale jeden z żołnierzy którzy zgineli w akcji, był Polak. Richard Kowalewski. Przez kolegów nazywany "Alphabet", z uwagi na trudne do wymówienia nazwisko. Jest w filmie scena (niestety)jego śmierci gdy prowadząc cieżarówkę, trafia w jego bok pocisk RPG i nie eksploduje. Tak zginął naprawde.

aro78

Te wypowiedzi na temat tego, że Eryk Bana ze swoim Hootem to najlepsza rola pisały chyba same panienki. Sorry ale ... brak mi słów. Fakt sprawia miłe wrażenie ale jest nijaki. Jest super twardzielem i tyle. Weźmy natomiast na przeciwwagę McKnighta. Super twardziel ale z charakterem. Sizemore świetnie go zagrał. Jest nie tyle odważnym żołnierzem, opanowanym dowódcą ale przede wszystkim osobą wymagającą od siebie więcej niż od swoich podwładnych. Hoot jest postacią zmyślona i to się czuje. McKnight jest człowiekiem z jajami, ale z krwi i kości.

ocenił(a) film na 8
yoanna2001

z tymi panienkami i hootem to mi wyjąłeś z ust. A ja oczywiście stawiam na ekipe z trainspotting, czyli Ewen Bremner - Shawn Nelson i Ewan McGregor - Grimmes. Ich postacie (oczywiście nie tylko oni) mieli w sobie coś oryginalnego, a zarazem byli z krwi i kości, kontrastuje to z Hootem, który był żwycem wyjęty z bohaterskich patetycznych filmików wojennych (z Delty dużo bardziej przekonywał mnie Alex Mahone z Prison Break'a, nie wiem jak On się zwie). A co do tego porucznika co tak chodzi swobodnie poścród świstu kul, to ciężko nie porównać z porucznikiem Kilgor'em z Apocalipse Now. No ale Robert Duvall to Robert Duvall, więc nie ma o czym mówić :]

gumol

Osobiście dla mnie jedyna scena przesadzona z McKnightem była wtedy gdy dojechał na miejsce katastrofy pierwszego Black Howka. Kiedy Eversman chowa się za tym czymś a McKnight niewzruszony, pośród gradu kul wymachuje łapami. Wszystkie inne zachowania tej postaci w podobnych sytuacjach odczytuje jako : sorry ale mam ważniejsze sprawy na głowie niż przejmowanie się jakimiś świstami koło głowy. McKnight jest postacią autentyczną i wystarczy przeczytać o nim kil;ka zdań aby zrozumieć dlaczego Sizemore zagrał go tak a nie inaczej i dlaczego tak się zachowóje.
A tak w ogóle Grimmes jest uroczy, ale Nelson, Twombley i Yurek są moimi faworytami zaraz po McKnighcie :)

ocenił(a) film na 8
yoanna2001

Źle mnie chyba zrozumiałaś. To porównanie na końcu (McKnighta do Duvalla) jest jak najbardziej komplementem. Bardzo lubię postać McKnighta, tylko piszę że to już było. Dodam też, że nie przeszkadza mi lekkie koloryzowanie postaci, bo to kino i rządzi się nieco innymi prawami

gumol

Ależ nie o to mi chodziło. Zrozumiałam o co Ci chodzi, tylko chciałam rozszerzyć moją wcześniejsza wypowiedz. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 10
yoanna2001

Jak dla mnie:
1. Grimes
2. Mcknight
3. Nelson i Twombly

Danusiak

eee Hoot:D no Grimmes i cpt.Mike Steele

Anarion

Nelson, Twombley i Yurek (za ich wędrówke do wraku helikoptera)
Grimmes (świetna scena gdy odrzuca go wybuch RPG i krzycąc ,,jebać to" wraca do budynku xD)

ocenił(a) film na 10
Rokka

sanderson i ten co pomykal na rowerku i upolowal lwa:)

ocenił(a) film na 8
Tiffany_2

.to nie był lew tylko guziec, a człek zwał się Hoot

użytkownik usunięty
Danusiak

Najlepszy to był głuchy Nelson! :D Trochę taki przygłup... ;)

ocenił(a) film na 10
Danusiak

-Sanderson (William Fichtner) - ciekawszy niż 'samotny wilk' Hoot
-Grimmes (Evan McGregor) - postać, która przezyła trzykrotny wybuch pocisku RPG w swojej okolicy :]
-Twombly (Tom Hardy ) - za głuchotę :]
-Porucznik Danny McKnight (Tom Sizemore)- za bycie najtwarszym suk**synem w całej Dolinie :]

ocenił(a) film na 10
Danusiak

no jasne, że Hoot. Eric Bana był w tej roli po prostu cudowny. zdecydowanie najlepsza postać w filmie.

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Bezapelacyjnie płk. Danny McKnight, kpt. Mike Steele "Sargeant,are you reciving me ?" Randy Shughart i Gary Gordon. Fajni jeszcze byli Hoot, i Grimes.

ocenił(a) film na 10
Gman

Najlepsi chłopcy z Delty i McGregor ze swoją kawą:P

Danusiak

Hoot dlaczego? Hmm...Jest poprosu naturalnie profesjonalny i ten tekst dlaczego to robi..

ocenił(a) film na 8
Danusiak

no jasne, że Grimes. Jedyny, który trochę się z tego całego patosu wydarł :P

Danusiak

Będę oryginalny! generał Garrison -za scenę operacji z końca filmu
poza tym standard czyli:
Hoot - profesjonalista
McKnight - pełna beztroska :)
Grimes- wiadomo dlaczego :P
No i oczywiście Shugart i Gordon
a ogóle to wszyscy w filmie pokazali klasę......mógłbym wszystkich wymienić :)

Danusiak

Gary Gordon i Randy Shughart.
http://www.youtube.com/watch?v=6Ut28f-IobA

ocenił(a) film na 8
kyniex

hmmm jak dla mnie-nelson i twombley(odwazne bestie,spacerowali po piekle i dostarczyli nam odrobine humoru nawet w tak napietej sytuacji),mcknight(tough-guy:)),grimmsey(kawosz z polotem i karabinem),matt eversman(idealista w ogniu no i za to ze wyskoczyl z helikoptera za kolega).....:)

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Oto moje typy:
1: Hoot
2. Eversman
3. Cliff 'Elvis' Wolcott
4. Jamie Smith
5. Lorenzo Ruiz

lukasz_krawczyk1

Najlepsi to:
-Smith - uwielbiam tą scenę na początku, jak gra w kosza i się pyta Eversmanna czy będzie akcja :) a na scenie jego śmierci zawsze ryczę, strasznie mi go szkoda
-Hoot - za całokształt
-Eversmann - idealista, przystojniak xd
-Tróca Przenajświętsza - Twombly, Yurek i Nelson - za powrót, scena z osiołkiem wymiata
-generał Garrison, ale prawdziwy, za to, że "złożył rezygnację dzień po tym jak Mohamed Farah Aidid został zabity w trakcie walk ulicznych", WSZYSCY WIEDZĄ ŻE TO AMERYKANIE GO WYKOŃCZYLI
-i oczywiście Grimsey - za kawę i "Fuck it!" po tym jak rąbnęła koło niego rakieta z RPG

ocenił(a) film na 10
Danusiak

Jeśli oceniać prawdziwych bohaterów akcji to bezsprzecznie szacunek należy się żołnierzom Delty - Gary'emu Gordonowi i Randy'emu Shughartowi, za bezinteresowne poświęcenie się by bronić rannego i otoczonego przez milicję Mike'a Duranta.

Natomiast aktorsko najmocniej w filmie prezentuje się ppłk. McKnight (Tom Sizemore) i jego z filmu lubię najbardziej.

ocenił(a) film na 8
Danusiak

Zdecydowanie Jurek.

ocenił(a) film na 2
Danusiak

Cztery Palce był świetny uahaha i ta scena jak macha tym dzieciakom ;D Co za ujęcie!