PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 323 tys. ocen
7,5 10 1 322975
6,0 54 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Nie pamiętam dokładnie książki, więc zastanawiam się, czy jest to błąd czy może ja czegoś nie doczytałam.
Jakim cudem Snape i Riddle, skoro byli pólmugolami, dostali się do Slytherinu? Przecież Slytherin zabronił przyjmować czarodziejów brudnej krwi i przyjmował tylko tych o czystej.

ocenił(a) film na 6
Dakinia

Riddle dostał się, z tego co pamiętam, dlatego, że był dziedzicem Salzara. Co do Snape to nie wiem.

ocenił(a) film na 5
Dakinia

Nie jestem przekonany czy do Slytherinu trafiali tylko czarodzieje czystej krwi? Na pewno Salazar tak chciał, ale o wyborze ostatecznie decydowała Tiara Przydziału.

ocenił(a) film na 8
Dakinia

Salazar tak chciał i za to Gryffindor go wywalił, potem dokładniej tego nie praktykowano, co nie zmienia faktu iż Ślizgoni byli pewnego rodzaju "rasistami".

ocenił(a) film na 6
Dakinia

O przydziale chyba bardziej decydował charakter, niż pochodzenie. Gdyby przyjmowalo tylko prawdziwych czarodziejów, to Slytherin miałby bardzo mało mieszkańców ;)

ocenił(a) film na 5
Dakinia

Dokładnie jest tak jak pisze Azzurro.O przydziale do odpowiedniego domu decydował charakter.I tak Ślizgoni cechowali się sprytem,łamaniem zasad,negatywnym stosunkiem do mugoli,itd.Ciekawe jest to,że Dumbledore mówi w pewnym momencie,że przydział powinien następować później.
Anthrax91:Tiara została "natchniona" przez założycieli,więc nie do końca ona decydowała.Potter i Hermiona sami zadecydowali gdzie chcą się dostać.

Dakinia

Pamiętacie jak ktoś (bodajże Hagrid) mówił w H.P, że czarodziejów czystej krwi nie ma? Przecież zawsze znajdzie się w rodzie osoba niemagiczna, albo półkrwi. Tak też było i w tym wypadku. Najważniejsze były cechy charakteru i tak też przydzielano.

ocenił(a) film na 6
GirlEdyta

Dla mnie jest to pewna niekonsekwencja autorki, którą szczęśliwie dało się w taki sposób wytłumaczyć. Ale niech będzie, skoro nie było wprost napisane, że czarodzieje półkrwi nie mogą być w Slytherinie.