PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=142402}

Harry Potter i Książę Półkrwi

Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009
7,5 323 tys. ocen
7,5 10 1 322979
6,0 54 krytyków
Harry Potter i Książę Półkrwi
powrót do forum filmu Harry Potter i Książę Półkrwi

Albus Dumbledore

ocenił(a) film na 3

Skoro Albus umarł mając 150 lat i nadal pracował w szkole, to ile lat musi mieć czarodziej, aby
pójść na emeryturę?

ocenił(a) film na 3
32Polak

Biorąc pod uwagę, że Slughorn wrócił do pracy, czarodzieje prawdopodobnie nigdy nie są w wieku emerytalnym. Do śmierci pracują.

ocenił(a) film na 9
travelintime

Tak jak nauczyciel historii magii :D

ocenił(a) film na 4
CezarIV

O tak, ale w jego przypadku nawet śmierć jego nie powstrzymała, aby dalej wygłaszał wykłady.

użytkownik usunięty
32Polak

67.

ocenił(a) film na 3

Uważasz, że Albus miał 67 lat?

użytkownik usunięty
32Polak

Podałem ci tylko wiek, w którym czarodzieje przechodzą na emeryturę. Czyż nie o to się pytałeś?

ocenił(a) film na 3

Racja, pytałem się. W której części o tym pisali?

ocenił(a) film na 8
32Polak

W żadnej . Koleś robi sobie jaja.

ocenił(a) film na 3
mareczekp2

Też tak myślę.

32Polak

A z kąd wiesz ile Albus miał lat, przecież Ron żartował ( chyba :P ) A nauczyciele pracują raczej ile chcą.McGonagall pracowała w Hogwarcie ponad 40 lat a kiedy zakończyła prace to nie wiadomo.

Wrogux

Nie znamy tylko dokładnej daty. Ale wiemy, że:

"W wywiadzie udzielonym po publikacji książki Harry Potter i Insygnia Śmierci, J. K. Rowling powiedziała, że Hogwart ma już innego dyrektora w 2017 roku (czas akcji epilogu). McGonagall przeszła na emeryturę w kilka lat po wydarzeniach opisywanych w siódmym tomie."

ocenił(a) film na 6
Wrogux

Dumbledore zginął w wieku 116 lat, tak podała Rowling.

Hehe, jednak nie mają tak dobrze jak w Polsce xD Powinniśmy się cieszyć. A może rząd powinien posłużyć się argumentem "Cieszcie się, bo w "Harrym Potterze" czarodzieje harują do śmierci!" :)))

ocenił(a) film na 9
plenum

Chyba sami młodzi ludzie na tym forum, nikt jeszcze nie studiuje.
Mimo, że w Polsce wiek emerytalny to 67 lat, to niemal na każdym wydziale mozna spotkać 70-80 dziadków prowadzących wykłady. Tak samo pewnie było z Dumbledorem, mimo, że miał swoje lata i mógł iśc na emeryturę, odpoczywać wolał pracę (albo po prostu chciał mieć więcej kasy emerytura+pensja;p)

ocenił(a) film na 7
margarettap

troche w tym prawdy jest. wydaje mi się, że Albus mógł już dawno przejść na emeryturę, ale nie zrobił tego, bo lubił uczyć i dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. a poza tym kto chroniłby harrego gdyby dumbledore opuścił hogwart i kto odkryłby istnienie horkruksów?

32Polak

emerytury są dla mugoli