PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476021}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
2011
7,7 363 tys. ocen
7,7 10 1 363052
6,7 63 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część II

Nie wiem czy dobrze rozumuję, więc jak to jest z tym zaklęciem w końcu? Kiedy się odbierze komuś różdżkę za pomocą tego zaklęcia to niby zmienia swojego właściciela (Tak jak Harry zabrał Draconowi różdżkę i była już jego) ... czyli czy jeśli np. we wcześniejszych częściach Harry się pojedynkował lub jak ćwiczyli na spotkaniach GD to jak ktoś mu zabrał różdżkę to nie powinna już mu nie być tak posłuszna? Chyba, że jak odda się różdżkę dobrowolnie to może nie... jak myślicie? ;>

ocenił(a) film na 10
agnesss13124

Był już taki podobny temat, gdzie jest mały spór o to. Tutaj chodziło o Czarną różdżkę.
Czarną Różdżkę miał Dumbledore. Jego obezwładnił Draco, a zabił Snape.
Draco nie wiedział, że od chwili obezwładnienia Albusa to on jest panem różdżki. Voldemort był pewien, że to Severus jest jej panem, ponieważ zabił Dumbledore'a. Jednak to był bład, bo Severus nigdy nie był panem różdżki.
Harry odebrał siłą różdżkę Malfoyowi (Draco, nie oddał jej dobrowolnie), dlatego to Potter stał się panem różdżki.
Prawdopodobnie Voldemort myślał, że gdy zabił Severusa to on stał się prawowitym panem różdżki, jednak tak naprawdę to Potter nim był.
Zaklęcie odbiło się od Harry'ego ponieważ różdżka wyczuła, że to on jest jej panem (różdżka sama sobie wybiera właściciela)

I teraz jest taka sprawa, że Harry Malfoyowi odebrał jego różdżkę. Tą z Czarnego Bzu miał Voldemort, a Draco nawet nie miał jej w ręce.
Wydaje mi się, że to błąd Rowling. Ale zaciekawił mnie bardzo właśnie ten wątek, kiedy czytałam podobny temat, więc chcę trochę przeanalizować książkę i zobaczę co wyjdzie :)

ocenił(a) film na 8
Ginny15

noo w sumie racja ;> ale we wcześniejszych częściach na pewno ktoś Harry'emu odebrał różdżkę siłą czy cooś ;> ale w sumie tak dobrze książek nie pamiętam, więc nie wiem ; p

No i właśnie jest błąd z tą różdżką, bo Harry zabrał Draconowi tylko jego różdżkę, a różdżka z bzu była w grobie... to wtedy by było tak, że jakby Draco miał jeszcze 5 różdżek to wszystkie by były Harry'ego, bo mu odebrał jedną...

ocenił(a) film na 7
agnesss13124

Też tak myślę. Powinna się zmieniać ta, która została odebrana. Poza tym takie wyrwanie z ręki ( bo Harry wyrwał ją mu z ręki chyba?) nie powinno się liczyć.
A zaklęcie zamiast się odbijać powinno nie zrobić Harremu nic. Bo bądźmy szczerzy, jakie są naprawdę szanse na zderzenie się dwóch zaklęć ?(pomijając filmy, gdzie połączenie różdżek stało się nagminnie wykorzystywane od czary ognia)