Jakby się komuś przypomniał jakis tytuł to wpisujcie. Oprócz "Halloween" "Piątku 13" i Freddy'iego Kreuger'a
-Omen
-Evil Dead
-Egzorcysta
-Laleczka Chucky
-Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną...
Jest jeszcze bardzo dużo:)
"Egzorcysty" slasherem bym nie nazwał. To horror o tematyce satanistycznej. Nie widzę w nim nic ze slashera.
No. "omen", "dzieci kukrydzy" i "evil dead" to chyba też nie slashery, chyba że mi się coś pomyliło. Może ktoś napiszę czym dokładnie charakteryzuje sie slasher i poda "czysty" przykład takiego filmu?
Slash czyli po angielsku "Ciecie" (nożem lub innym ostrym przedmiotem). Tak więc Slasher to taki rodzaj horroru, w którym morderca lub jakaś inna siła dźga ostrymi przedmiotami swoje ofiary. Czystym tego przykładem są właśnie "Dzieci kukurydzy" (kosy, noże kuchenne, myśliwskie i maczety).
* Krzyk
* Krwawy księżyc
* Cicha noc, śmierci noc
* Fear Of Clowns
* Koszmar minionego/następnego lata
* Krwawe urodziny
* List z piekieł
* Mordercze kuleczki (?)
Wszystkich nie widziałem, ale mam. No i nie jestem pewien czy wszystkie są Slasherami :)) Pozdrawiam !
Ja tam myślałem, że slasher to film, gdzie nie znana jest prawdziwa tozsamość mordercy (a przynajmniej w pierwszej części) aż do końca filmu. Nie jestem pewien ale nie powiedziałbym, że "dzieci kukurydzy" to slasher. W końcu narzędzie zbrodni to chyba nie najważniejsza cecha tego podgatunku.
Aż dziwie sie że nikt jeszcze nie podał psychozy Hitchcocka, ten film to przecież pierwszy slasher, dziwie sie też że nikt nie podał filmu krwawy obóz bay Mario Bavy od tej produkcji z 1974 roku zaczął się niesamowity boom na slasherowe produkcje i gdyby nie krwawy obóz... to pewnie niebyłoby dzisiaj halloween'ów piątków itd. Poza tym SHILOH podał niepełną definicje slashera: "Slasher to taki rodzaj horroru, w którym morderca lub jakaś inna siła dźga ostrymi przedmiotami swoje ofiary" z tym sie zgadzam ale trzeba jeszcze dodać że w slasherze musi być grupa nastolatków, seks i alkohol więc takie filmy jak dzieci kukurydzy czy martwe zło nawet nie leżały obok slasherów. Oj dzieciaki dzieciaki od razu widać że mało znacie sie na horrorach.
Texańska masakra piłą mechaniczną
Psychoza
Haute Tension (Blady Strach)
Laleczka Chucky
Smakosz
Krzyk
Children of Corn
i pewnie jeszcze trochę
dodałbym
Bal Maturalny,
Bal Przebierańców,
Basen,
Walentynki,
Cicha noc ;Krwawa noc,
Zabójca Rosemary
Krwawa masakra w Hollywood
Candyman ? (nie jestem pewien czy to na pewno slasher ale...)
Lęk
Cięcie
Slash
Dark Walker
Urban Legend(ulice strachu)
Podpalenie
Antropophagus
Humongous
Camp Blood
Wagary
Malevolence
Czarne święta
Makabryczne święta
Amerykański Koszmar
Prima Aprilis
Masakra na Nudnym Przyjęciu
Masakra w domu Kobiet
Kawałki
Madman
Maniac
Curfew
Droga bez powrotu
W Mroku pod schodami
Człowiek szczur
On wie że jesteś sam
House of Sorority Row
Nie chodź do Lasu
Wolf Creek
Kiedy dzwoni nieznajomy
Zabiłbyś dziecko ?
Zabobony
Uśpiony obóz
Sloughter Hotel
Sloughtered Vomit Dolls
napluję na twój grób
Night to Dismember
New York ripper
Karzeł
smakosz
Hostel
piła
Siedem
Fantom kiler
chcesz poznać sekret ?
lunapark
gdy zapada zmrok
Koszmar o pólnocy
tenebre
suspiria
Violent shit
22
Shocker
hmmm.... no to narazie tyle :)
jak coś sobie jeszcze przypomnę to dopiszę ;)
)Maciek Jason napisał:
)"w slasherze musi być grupa nastolatków, seks i alkohol"
w takim układzie Psychoza nie jest slasherem bo nie było tam nawalonych nastolatków uprawiajacych seks więc jeśli taka jest prawidłowa definicja slasheru Psychoza Hitchcoka do nich nie należy
Psychoza Hitchcocka jest slasherem i to pierwszym jaki powstał, chociaż zdania na ten temat są podzielone. Mianowicie jedni uważają że to psychoza jest pierwszym slasherem a inni że jest nim krwawy obóz Bay Maria Bavy. Moja teoria na ten temat jest następująca, otóż według mnie pierwszym slasherem jest psychoza z 1960r. lecz z czasem pojęcie slasher ewoluowało a stało się to konkretnie po filmie Maria Bavy krwawy obóz Bay po którym również nastąpił niesamowity boom na slasherowe produkcje. Potem przez ponad 20 lat nic się niedziało co mogłoby sprawić że ten podgatunek horroru mógłby być atrakcyjniejszy dla widza aż do roku 1996 kiedy to Wes Craven nakręcił krzyk i znów pojęcie slasher ewoluowało ponieważ do 1996 roku mordercą był człowiek jakaś postać zjawa czy duch a u Cravena pojawiła się nowość czyli mordercą był ktoś z grupy nastolatków która próbuje przetrwać oraz praktycznie do końca niewiadomo kto jest mordercą. Podsumowując psychoza jest pierwszym slasherem który przetarł szlaki dla innych filmów z tego gatunku, oczywiście ktoś może uważać że psychoza niejest slasherem tylko pierwszym filmem tego typu jest krwawy obóz Bay i moim zdaniem też się niepomyli ponieważ jest to spór który chyba nigdy niezostanie rozstrzygnięty. Pozdrawiam :)