PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=936}
8,1 787 tys. ocen
8,1 10 1 787153
7,4 83 krytyków
Gladiator
powrót do forum filmu Gladiator

Ostatnio zaliczyłem sobie gladiatora, bardzo fajny film dla całej rodziny, z wybitną scenografią i wyśmienitymi rolami Harrisa i Crowe'a (chociaż nie jestem w stanie zrozumieć jak można określać ten film mianem arcydzieła ??). W trakcie oglądania nie mogłem wyjść z wrażenia, że późniejsi Piraci z Karaibów skopiowali jeden motyw muzyczny, ten najbardziej charakterystyczny... Czy mi się tylko wydaje, czy też mieliście takie wrażenie?
"Gladiator" to jeden z najlepszych filmów przygodowych jakie widziałem
7/10

ocenił(a) film na 7

Ej, ej. Od kiedy Gladiator to film przygodowy?
Oglądałam PzK jak i Gladiatora wiele razy i nie zauważyłam zeby jakiś motyw muzyczny był skopiowany ;)

użytkownik usunięty
Trish_

No, może rzeczywiście z tym filmem przygodowym przesadziłem, ale jakiś wybitny dramat to to nie jest, raczej film akcji ;-)

Chodzi mi dokładnie o soundtrack :"The battle", jest pewien moment lekko ponad połowie tej muzyki, wsłuchaj się.

ocenił(a) film na 10

no może ten motyw w obu filmach jest trochę podobny, a to pewnie dlatego, że Hans Zimmer komponował muzykę do Piratów i do Gladiatora (tu wraz z Gerrard)... muzyka w obydwu filmach jest rewelacyjna, uwielbiam ją ;)

justy_maje

Zimmer komponował też do TDK i tam jeden motyw także brzmi bardzo podobnie do "Gladiatora", ale muzyka z "Gladiatora" podoba mi się bardziej ;)

ocenił(a) film na 10
Kassandra_

Zimmer nie komponował muzyki do PZK (mówię o tym motywie o który wam chodzi) on skomponował do drugiej części. Do pierwszej zrobił do Klaus Badelt

użytkownik usunięty

Owszem, też to zauwazyłem, motyw brzmi niemal identycznie.

Dla mnie muzyka to najsłabszy element Gladiatora, moim zdaniem była nieodpowiednia do czasów, bardziej by pasowała do filmu o II-giej wojnie światowej.

ocenił(a) film na 9
pred89

Gladiator
http://www.youtube.com/watch?v=TgARus5JFQY mniej-więcej 5:56

Piraci
http://www.youtube.com/watch?v=EynZ65x6Tmo od 0:06

Motyw jest niemal identyczny.

ocenił(a) film na 9
talrash1993

Mam pytanie do założyciela tematu; Czy na prawdę uważa Pan, że ''Gladiator'' to film dla całej rodziny?

użytkownik usunięty
fioletowy_kapturek

Pytanie do Ciebie:
A czemu niby nie?

talrash1993

Zgadzam sie z toba motyw jest niemal ze identyczny:):):):):)

pred89

Chlopie gorszej glupoty nie slyszlem,muzyka w tym filmie jest kwintsecja ,i znakomitym podkresleniem tego arcydziela wiec zastanow sie nastepny raz jak wystrzelisz z czyms tak nie madrym

ocenił(a) film na 10
morcini10

nic dodać nic ująć Zimmerowskie momenty się niemal wszędzie powtarzają.Muzyka do Gladiatora oczywiście genialna, to nie ulega wątpliwości. Mam Do was Pytanie gdzie mogę zamówić PLAKAT GLADIATORA najlepiej jak największy:)( patrzyłem na allegro,polskich sklepach z plakatami i nic.

ocenił(a) film na 8

Klaus Badelt bodajże był uczniem Hansa Zimmera i to wyjaśnia podobieństwo

jako całkiem podobne dorzucam jeszcze The Rock

http://www.youtube.com/watch?v=qXmu-aLu3Mw&feature=related

a jako zupełnie niepodobne proponuję

http://www.youtube.com/watch?v=snnwjoToN-8&feature=related

;)

ocenił(a) film na 9
sebastb

No raczej nie jest to film familijny. Sceny śmierci albo spalona rodzina.
To nie jest kino dla wszystkich.

ocenił(a) film na 10

tak! również to zauwazyłam (usłyszałam?) oglądając "Gladiatora", motyw jest powielony, tylko niewielkie zmiany dodali:) a i ktos wyzej pisal, ze Zimmer komponowal muzyke tylko do 2.Skomponował takze do 3, do 1 faktycznie byl to Klaus B.ale wspomniany motyw nie był w 1 czesci POTC ,wiec wszystko się zgadza:)

ocenił(a) film na 10

Geez, to jeden i ten sam kompozytor filmowy. To chyba nie dziwne, że soundtracki są podobne.

użytkownik usunięty

Stary... nie wydaje Ci sie:) masz racje:) zapewne mowisz o scenie w ktorej legiony rzymskie walcza z germanami w lesie. tak, motyw muzyczny ktory leci w tym momencie to ten sam ktory jest motywem przewodnim w "Piratach...". pozdro

użytkownik usunięty

może baranie zastanów się kto skomponował muzykę do 1 i 2 co ???

ocenił(a) film na 10

Motywy są podobne, to fakt. Ale i do jednego, i do drugiego muzyka jest fenomenalna. Przez kilka miesięcy słuchałem jej prawie bez przerwy. Caaałe sountracki. Gladiatora w ogóle mam tylko całą ścieżkę w jednym pliku.

ocenił(a) film na 8
Pregier

Dla całej rodziny...?

użytkownik usunięty

meeeee...meeee...swoj pozna swego... nie martw sie baranie.