PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98056
8,1 45 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

Polski tytuł

ocenił(a) film na 7

Wie ktoś co to jest cienka, czerwona linia i jak to się odnosi do samego filmu? Gdzieś czytałem, że cienka, czerwona linia to sytuacja, w której niewielki oddział żołnierzy musi stawić czoła dużej liczbie armii przeciwnika i z góry jest skazany na porażkę. Może ten zwrot jest popularny w kulturze anglosaskiej, jednak bezpośrednie polskie tłumaczenie nic nie oznacza. Więc polski widz nie wie o chodzi z tą linią.

ocenił(a) film na 9
judasz666

Na początku książki Jonesa przywołane jest przysłowie "Jest tylko cienka, czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem", raczej chodzi o aspekt psychologiczny

ocenił(a) film na 10
judasz666

Mówią: „Tommy to i Tommy tamto,
Tommy, co z twoją duszą?”
Lecz to jest: „Cienka czerwona linia bohaterów”,
Gdy bębny warcząc ruszą
KIPLING

Jest tylko cienka czerwona linia
między rozsądkiem a szaleństwem.
- Stare powiedzenie ze
Środkowego Zachodu

DEDYKACJA
Książkę niniejszą dedykuję z radością tym
najwspanialszym i najbardziej heroicznym
ze wszystkich ludzkich przedsięwzięć,
WOJNIE i WOJOWANIU; by nigdy nie przestały dawać nam przyjemności, podniecenia i adrenalinowych
bodźców, których potrzebujemy, ani dostarczać nam bohaterów, prezydentów i przywódców, a także pomników
i muzeów, które im wznosimy w imię POKOJU.

Pierwsza strona "Cienkiej czerwonej linii" Jamesa Jonesa.

ocenił(a) film na 7
patyczak1232

No i spoko. Nie czytałem książki, a w filmie ten zwrot chyba się nie pojawia. Dzięki za wyjaśnienie.
A z filmu najbardziej podobała mi się rozmowa Penna z Caviezelem: -Have you ever get lonely?, -Only around people.

użytkownik usunięty
judasz666

Ta nazwa to epizod z bitwy pod Bałakławą 1854 roku . Zagrożony szarżą rosyjskiej kawalerii, brytyjski oficer Campbell uformował żołnierzy w długi ale płytki dwuszereg i powiedział: „Stąd nie ma odwrotu, musicie zginąć tam, gdzie stoicie” . Jak się to ma do filmu to sam zauważyłeś.

ocenił(a) film na 8
judasz666

Film obejrzałam dopiero teraz, a już jako dziecko, de facto już po premierze filmu, znałam określenie "cienka czerwona linia". Używano go jako określenie granicy, którą bardzo łatwo przekroczyć np. jak w filmie - granica między człowieczeństwem a zezwierzęceniem.