PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=28}

Cienka czerwona linia

The Thin Red Line
1998
7,6 98 tys. ocen
7,6 10 1 98059
8,1 45 krytyków
Cienka czerwona linia
powrót do forum filmu Cienka czerwona linia

Książka

ocenił(a) film na 7

Wszystkich fanów tego filmu zapraszam do przeczytania książki aby dowiedział sie czegoś więcej i zapoznał się z scenami których nie było w filmie.
Jeszcze bardziej odczuje czym jest cienka czerwona linia.

helsinger

Tak ja czytam właśnie tą książkę;) Po tak świetnym filmie od razu wypożyczyłam książkę i jest bardzo ciekawa;)

ocenił(a) film na 7
Priscilla22

Ja najpierw czytałem książkę nie jestem fanem książek ale ta mnie naprawde wciągnęła.Można było się zapoznać z życiem i strachem żołnierzy(mieli naprawdę przesrane)a zwierzchnicy mieli gdzieś życie podwładnych liczyło sie tylko wykonanie zadania.

W książce jest też dużo scen na które liczyłem że bądą w filmie niestety nie było.

ocenił(a) film na 4
helsinger

A czemu James Jones nie opisał rzeczywistych walk, prawdziwych postaci i miejsc skoro sam walczył na Guadalcanal?
Jedyną prawdziwą rzeczą jest nazwa wyspy i czas wydarzeń.

ocenił(a) film na 10
w_chmielewski

ponieważ celem Jonesa było przedstawienie dramatu jednostki podczas wojny ,tego co się dzieje w głowach żołnierzy podczas kampanii wojennej, co czują, czego się boją, jak reagują na śmierć bliskich osób. Ogólnie w książce chodzi o aspekt moralny i psychiczny jaki niesie wojna dla jednostki.
Według mnie Jonesa prawidłowo uznał, że obsadzenie fabuły w realiach zdarzeń rzeczywistych i autentycznych postaci byłoby błędem. Jak ocenić, co akurat ten człowiek naprawdę czuł? Może był mega kozakiem na zewnątrz, ale tak naprawdę bał się jak nikt inny? A tak autor mógł swobodnie stworzyć portret wyimaginowanych bohaterów.
Jones starał się także odejść od patetyczności, i wysławiania zwycięstw amerykańskich w kampanii na Pacyfiku jak i w ogóle. A podczas opisywania realnych wydarzeń na Guadalcanal nie uciekłby od tego. Po wojnie był zagorzałym przeciwnikiem wojen.
pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
Gem

Za pomocą prawdy też to można zrobić. A przeciwników wojny po wojnie to jest zawsze dużo. Tylko jakoś ich nie ma żeby im zapobiegać.

ocenił(a) film na 10
w_chmielewski

Zapobiec wojnie zwykły człowiek nie może. Dziś wszystko rozgrywa się na płaszczyźnie geopolityki. Masy zwykłych ludzi potrafią tylko pobudzać do wojny a nie skutecznie jej się przeciwstawić.
imho gdyby autor napisał tą książkę na faktach, to książka miałaby całkowicie inne przesłanie. Jak Jones miałby się domyśleć, co jego konkretny kumpel czuł w głębi duszy np. przed desantem?
Książka wojenna pisana na faktach to między innymi Kompania Braci Stephena Ambrose. I taką książkę całkowicie inaczej odebrałem. Wiadomo każdy ma swój warsztat pisarski. Ale ta książka jest zgoła inna. Co kto lubi. :)

helsinger

Szkoda, że wiele wątków z książki zostało pominiętych, przez co film jak dla mnie staje się poszarpany. W filmie nie możemy poznać bohaterów z osobna a szkoda, ponieważ każdy przedstawia inny (w części podobny) obraz wojny.

helsinger

Dla mnie książka to rewelacja! Jest tam wiele interesujących fragmentów, które nie zmieściły się w filmie. Więcej o książce i filmie pisałem na swoim blogu http://piotrbolc.blogspot.com/
Zachęcam do dyskusji!!!