PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628710}
5,8 75 tys. ocen
5,8 10 1 75019
3,2 21 krytyków
Big Love
powrót do forum filmu Big Love

spoiler!

ocenił(a) film na 7

spoiler!!! Kto nie oglądał jeszcze filmu niech nie czyta.
Jak myślicie,dlaczego Emilia kazała się zabić? Czy dlatego,ze nie mogła sobie poradzić z tą miłością? ( słowa jej ostatniej piosenki takie właśnie wytłumaczenie dają)

ocenił(a) film na 8
kikakas

Kochała Maćka, ale miała świadomość, że z nim też nie jest w stanie wytrzymać. Możliwe, że bała się, że gdy Maciek dowie się o ciąży ona nie będzie miała życia. Wybrała śmierć, która wydawała się jej jedynym wyjściem. Nie jestem w stanie zrozumieć może jednego, czemu ją zabił, a dodatkowo jeśli to zrobił czemu nie zabił siebie.

DarkAngel1989

Wolał ja zabić niż żeby była z innym, tak w pewnym sensie była tylko jego.

DarkAngel1989

nie rozumiem jak można zabić kogoś kogo się tak bardzo kocha? :)

ocenił(a) film na 5
niemamczasu

Ja myślę, że to w pełni uzasadnione, jeśli zabijasz jednocześnie samego siebie. Wtedy symbolicznie przenosi się uczucie do innego świata albo po prostu kończy wszystko razem. Fakt, że on nie zabił siebie i jeszcze zadzwonił po policję to dla mnie jakaś abstrakcja. Tak samo nienaturalna była jego reakcja, na wiadomość o tym, że ona była w ciąży.

ocenił(a) film na 7
kikakas

przecież w filmie jest powiedziane i zauważalne, że niestety Maciek nie był do końca zdrowy na umyśle (wszystkie wybuchy agresji, jak np wtedy gdy dowiedział się, że dostała się na wokal na Akademię) no i na końcu ten atak jak p. Ferency informuje go o ciąży Emilii. Zrobiłby dla niej wszystko i dlatego gdy go poprosiła o śmierć zrobił to w ułamku sekundy!

kikakas

Emilia wybrała śmierć bo wiedziała,że ta miłość jest za trudna dla niej,Ona była inna...delikatniejsza.Dlatego znalazła delikatniejszego chłopaka ale cały czas tęskniła za męskością, odrobina brutalności i męskiej siły, za strachem który też był podniecający. Każdy ma w sobie jakąś mroczną stronę. Chciała być z Nim i bała się.Pragnęła ale też chciała normalności. Wybrała najłatwiejsze wyjście bo była młoda i nie poradziła sobie z tą sytuacją, Maćkowi się spodobało bo już nie cierpiał jak była z kimś innym. Wolał tak .... miał wspomnienia.

ocenił(a) film na 7
kikakas

szkoda, ze w filmie jest dziura w scenariuszu, nie za bardzo jest pokazane, dlaczego ... , az taki desperacki krok, opowiesc nie przechodzi plynnie, powinno sie jeszcze ukazac, ze zbliza sie do Macka, bo tylko wtedy taka prosba, jest do przyjecia w ciagu logicznym... (scena w lazience to za malo, aby ukazac wiez, choc pokazuje ich obsesjyjne pozadanie)

gaki1

Myślę,że chodzi o to,że oni się do siebie nie zbliżyli ponownie. Ona go poprosiła, bo sama nie dała by rady. A on z racji tego,że potraktowała go w taki sposób znienawidził ją. Zatem jej prośba była dla niego świetnym wyjściem z sytuacji. Mianowicie pokazane było,że ją prześladował, później specjalnie ściągnął ją do mieszkania po to żeby zobaczyła,że jest z kimś innym. Co zapewne nie było prawdą. Chciał ją zranić tak samo jak ona jego. Także przechodząc do sedna.
Nie chciał by była z kimś innym, ale nie mógł nic zrobić,nie panował nad nią. W scenie kiedy spotykają się pod drzewem miał ją ostatni raz, on, nikt inny. Także zgodził się ją zabić po to by już na zawsze była jego... Takie moje zdanie...

A Emilia kazała się zabić dlatego,że nie potrafiła żyć bez niego. Na to pytanie odpowie Ci piosenka promująca film, cytaty :

' Przeklinam nas i kocham nas, nie umiem odejść, nie wiem jak.' - zapewne jedynym wyjściem jej zdaniem była śmierć.
'Więc zabij ją i zabij mnie,to będzie łatwe, nie bój się.'
'Przeklinam się i kocham Cię,z miłości leczy tylko śmierć.'
Swoją drogą ta piosenka mówi i wyjaśnia wiele niedopowiedzeń w tym filmie.

(O wiele lepsza wersja Hamkało,taka chaotyczna, mocna. A Ada Szulc podkreśla tylko cukierkowy tytuł, przez co psuje cały efekt filmu. )

ocenił(a) film na 6
KLAUDIA92

Exactly. Na samym początku piosenki trochę mi przeszkadzały te szeptane nierówności i jakby urwania w interpretacji Hamkało, ale dalej jest już tylko coraz lepiej. Niesamowicie emocjonalna interpretacja. Po scenach śmierci Emilii i informacji o dziecku, gdy zaczęła śpiewać dalsze partie, miałam łzy w oczach. Film i wersja Hamkało sporo dodają tej piosence (gdy zobaczyłam w trakcie oglądania po raz pierwszy wersję Ady, tekst wydał mi się nieco tandetny, zaakceptowałam go dopiero widząc filmową wersję), a piosenka pomaga zrozumieć film. I prawdopodobnie właśnie dzięki emocjom wywołanym śpiewem Oli moja ostateczna ocena filmu pójdzie nieco w górę ; ).

kikakas

Bo była za młoda na to, czego doświadczała, i ją to przerosło. Dość... "romantyczne" samobójstwo. Tylko artystka o zwichrowanej wrażliwości mogła wpaść na coś takiego