PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1053}
7,4 225 tys. ocen
7,4 10 1 225201
7,0 27 krytyków
Apollo 13
powrót do forum filmu Apollo 13
użytkownik usunięty

Oczywiście amerykański. ;-)

ocenił(a) film na 10

nom, niestety nie brakuje go tutaj, w szczególności pod koniec filmu staje się nieznośny, ale oprócz tego film znakomity. dość wiernie odtwarzający całą historię, z b. dobrym aktorstwem i nienagannym przedstawieniem grawitacji (na co poszło multum filmowego budżetu)

aqu32

Cóż, gdyby tylko Amerykański patos dotyczył jedynie wielkich osiągnięć inżynieryjno-naukowych, to nie byłby takim problemem :P

aqu32

Niema Amerykana który nie byłby zagorzałym patriotą, jeśli filmy wychodzą z produkcji USA to nie miejcie jakiś"ale" że jest zbyt Amerykański, albo po prostu sobie odpuście oglądanie Amerykańskich filmów.

ocenił(a) film na 10
Robaczek_12

Myślę, że gloryfikowanie amerykańskiego patriotyzmu jest nieco na wyrost. Podobnie jak zabieg scenarzysty z pokazywaniem tej całej mega troski reszty świata o życie trójki astronautów. I wcale nie trzeba tu szczególnie mocno stać dwoma nogami na ziemi, by widzieć w tym nadmiar patosu oraz przerost formy nad treścią.
No i może to czepianie się, ale z jakiego powodu piszesz przymiotnik amerykański z dużej litery, a czasownik 'nie ma' razem ?

aqu32

Nie, wcale nie jest na wyrost, Amerykanie z tego słyną, że kochają swój kraj i są wielkimi patriotami, stąd też w tego typu filmach pojawia się mnóstwo takich rzeczy jak np cały świat modlący się za trójkę astronautów z Ameryki...więc jak ktoś ogląda filmy o astronautach, żołnierzach itp produkcji USA to niech się później nie dziwi.
To przez pomyłkę, spacja mi nie łapie a szybko piszę a amerykański też z pośpiechu bo wcześniej pisałam Amerykana, ale jeśli już tak wytykasz mi błędy to ja nie będę gorsza. Z jakiego powodu postawiłeś spację przed znakiem zapytania?

ocenił(a) film na 10
Robaczek_12

To, że amerykańscy twórcy z Hollywood lubią sięgać po takie środki ma znaczyć, że reszta świata ma robić temu sztuczny poklask i nie zauważać ich sztuczności? Co za dużo to niezdrowo. Podobnie jak te bzdurne tańce w Bollywood.
Mimo wszystko Apollo 13 i tak ma u mnie '10', głównie z sentymentu.
A nadmiarowe białe znaki w tekście czasami dostawiam dla jego czytelności.W każdym razie moje gramatyczne uwagi były w 100% z cyklu 'no offence'.

aqu32

Tak, ponieważ to jest ich produkcja i tak jak nikt się nie czepia naszych przyzwyczajeń w naszych filmach tak my nie powinniśmy się czepiać Amerykanó....to samo z Bollywood. I może dla ciebie to jest sztuczność, ale dla Amerykanów to jest norma i pewny przejaw jak bardzo kochają swoja ojczyznę i jeśli to wychodzi z ich produkcji...no to sorry, ale nie wiem dlaczego miałabym się czepiać, w końcu my również często robimy filmy pod swoją historię, przyzwyczajenia, zwyczaje, tylko że nasze filmy są popularne tylko w zasięgu Polski a filmy amerykańskie na całym świecie stąd tyle ludzi się burzy.
Wnerwiające jest to, że Polacy mają tendencję to krytykowania czegoś a sami w danej dziedzinie nawet nie dorównują temu co krytykują...
W każdym razie błąd to błąd jeśli wytykasz komuś błędy to lepiej sprawdź czy sam jakiegoś nie popełniłeś.

ocenił(a) film na 8

Skandynawskie sagi były patetyczne. Francuskie chansons de geste też były patetyczne. Przeczenie wartościom danego dzieła tylko dlatego, że uderza w podniosłe nuty jest moim zdaniem strasznie pobieżnym potraktowaniem tematu (jakiś europejski kompleks, najpewniej). Film miał być patetyczny (loty w kosmos de facto narzucają taki styl, i dobrze) i twórcom się to świetnie udało, powstało wzruszające, ale angażujące dzieło. A narzekanie na to brzmi jak lament, że komedia jest śmieszna, a horror straszny.

Agarwaen_

Przynajmniej Apollo 13 nie stosuje patosu do gloryfikowania amerykańskiego przemysłu wojennego :D

ocenił(a) film na 8

Tak
Bo o największych dokonaniach ludzkości, a takim było niewątpliwie loty kosmiczne i lądowanie na księżycu, należy mówić z należnym szacunkiem, nazywanym przez niektórych patosem.