PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051624}

Anora

2024
7,5 14 tys. ocen
7,5 10 1 13644
7,7 65 krytyków
Anora
powrót do forum filmu Anora

Nazwać hipokryzją historię ruskich oligarchów z biedną Amerykanką to mało. Jakkolwiek by ta historia nie była piękna, wzruszająca itd., to angaż ruskich aktorów i ocieplanie wizerunku tej nacji w filmie powinien budzić co najmniej pewien dysonans moralny w dzisiejszych czasach. Kino od zawsze było narzędziem politycznym i tym razem może wyszło przypadkowo, ale ten film służy ocieplaniu wizerunku barbarzyńców ze wschodu. Ruscy mieli być bojkotowani także w kulturze.
Ale już sama historia wrażliwej sexworkerki trąci brakiem moralności i promocji takiego watpliwego sposobu na życie.
Natomiast abstrahując od polityki, to ten film jest tak odtwórczy i schematyczny, że w Cannes musiał być w tym roku totalny badziew skoro to "dzieło" dostało nagrodę.

ocenił(a) film na 9
Sajko_killer

Film nie ociepla wizerunku ruskich. Postać Igora - jednego pozytywnego faceta z tej bandy - wiosny nie czyni. Obejrzyj filmu, później pisz głupoty,

ocenił(a) film na 6
Arthur_Flowerkis

Ociepla, mogli to być równie dobrze Polacy lub Rumuni. Po co ruscy? Podobno Baker to ich fan. I to przeszkadza w ocenie filmu.

ocenił(a) film na 9
belmont33

Tobie przeszkadza, boś szur.

ocenił(a) film na 6
Arthur_Flowerkis

Eee? Radzę sprawdzać znaczenie słów przed użyciem :)

belmont33

Mnie nie przeszkadza

ocenił(a) film na 9
Sajko_killer

PS. Sami wybraliście Trumpa, co współpracuje z ruskimi, to nie wiem, czemu narzekasz.

Arthur_Flowerkis

Czy współpracuje?Nie oszukujmy się Trump będzie wszędzie tylko bronił interesów USA,zauważyłeś jak się witał z Putinem władczo,nawet jego rękę ciągnął w dół tak by mu pokazać kto tu naprawdę rządzi na tym świecie.Wygrana Trumpa czy jest dobra dla świata to dyskusyjne ale na pewno lepsza dla amerykańskich obywateli.Zawsze byłem za demokratami ale ich kandydatką wystawiona to niewypał ktory juz na początku zwiastpwal klęskę.

ocenił(a) film na 9
aronn

Trump to biznesmen, jak będzie się opłacało, to będzie współpracował. Teraz jest rząd biznesmenów (Musk). Ja bym wolał rządy technokracji (nawet tu, w Polsce, nie wieczna wojenka prawicowo-lewicowa).
W USA wygrał prawicowy populizm z lewicowym komunizmem. Brak rozsądnego środka, teraz tworzy rząd, jak z "Idiokracji"...

Powyższy komentarz napisałem trochę celowo i złośliwie, gdyż autor tematu nie oglądał filmu, a jeśli to nie zrozumiał. Ocena 1/10 - to nawet zdjęć, reżyserii czy montarzu nie docenił? Gry Mikey, komediowych elementów, gdy

Spoiler

Postać Mikey gryzie i krzyczy na Armeńczyków

Koniec Spoileru

Ja nawet w kontrowersyjnej "Ludzkiej stonodze 2" mogę docenić aktorstwo głównej postaci czy odwagę reżysera, by pokazać takie rzeczy.

ocenił(a) film na 9
Arthur_Flowerkis

* montażu

Sajko_killer

Ukraińscy pustogłowi zaatakowali forum.

Sajko_killer

Tak się zastanawiam ilu ludzi w Polsce wie dla czego Rosja interweniowała na Ukrainie , bo z tego co tu czytam to niewiele wie. Za każdą wojną stoją Stany (Wall Street)

ocenił(a) film na 7
Sajko_killer

Kto tu co ociepla????

ocenił(a) film na 9
Sajko_killer

To nie jest romantyczna historia miłosna bogatego oligarchy z biedną i wrażliwą sex workerką, to opowieść o bardzo naiwnej kobiecie, która myśli że natrafiła na swojego wymarzonego księcia z bajki. W rzeczywistości jest on ruskim bananem, który nic oprócz pieniędzy rodziców nie ma do zaoferowania. Nie widziałem ocieplania wizerunku oligarchów, widziałem że są przewrażliwionymi, pustymi ludźmi żyjącymi w skrajnym bogactwie. Z perspektywy widza jest to komedia w której śmiejemy się z ich głupoty, z perspektywy naiwnej Anory jest to największy dramat w jej życiu. W żadnym wypadku piękna historia miłosna.