Bardzo liczę, że POLSCY twórcy postawia na Polskie krajobrazy, w nowym wiedźminie, ja tak iterpretowałem świat książki, jakby działa się w Polskich sceneriach. Liczę także, że nie będą naśladować ślepo Skyrima, i jego Skandynawskiego świata. To dawało plus jedyce, a minus dwójce, gdzie świat momentami przypominał nie Polskę ale północne krainy, takie jak Szwecja. Tak więc jeszcze raz, liczę, że 3 będzie w POLSCE.
Ja mam szczerą nadzieję, że jedyną rzeczą, w której Wiedźmin 3 będzie przypominał Skyrima jest wielki otwarty świat. :P
totalnie się zgadzam. jedynka była pod tym względem bliska ideału. mimo takich fantastycznych lokalizacji całość była spójna przez swojski krajobraz. odmęty to było cudo. i mentalność ludzi na wsiach taka polska. przecież książka opiera się na polskim folklorze i mitologii słowiańskiej mimo że te nazwy takie dziwne to miałem nieodparte wrażenie, że gdyby magia istniała to tak by polska wyglądała za chrobrego
Widziałeś screeny z trójki ? Wygląda na to, że jednak będą ślepo naśladować, bo dla mnie wszystkie krajobrazy mają skandynawski klimat.
W dwójce przynajmniej Flotsam było jako tako słowiańskie. W trójce mają się pojawić trzy odrębne obszary: Skellige, Novigrad oraz nieznana nikomu Ziemia Niczyja. Skellige to kropka w kropkę Skandynawia, zaczynając na krajobrazie i kończąc na mieszkańcach przypominających wikingów. Za to Novigrad nie wiadomo czemu, strasznie przypomina mi Wenecję :D Może to przez kanały i architekturę. Zagadką pozostaje Ziemia Niczyja, o której na ma nawet najmniejszej wzmianki w książkach. Mam nadzieję, że redzi na pozytywnie zaskoczą, tak jak to było w przypadku Loc Muinne.
Wyspy mają przypominać nie tyle skandynawie, co wikingowski styl (podział na erlów, wyglad wojów), sama wyspa pewnie będzie przypominać cos w stylu Irlandii, a jak wiadomo Irlandia byla zasiedlana przez Norwegów (miasto Dublin). Może coś z wpływami celtyckimi dodadzą (tatuaże u wojów).
Novigrad jak wiadomo miasto kupieckie, więc porównanie jej z Wenecją jak najbardzie słuszne. Jednak ja po cichu licze na coś w stylu Gdańska. Jeszcze jedna teoria Novigrad przypomina z nazwy Nowogród - równiez ośrodek handlu. Nowogród pozostałość Holmgardu, więc też wpływy skandynawskie.
Ziemia Niczyja to po prostu pas spalonej, zniszczonej ziemi, siedliszcze potworów. Narazie mało wiadomo.
Ziemia Niczyja to najpiewniej Temeria (przynajmniej ja tak uważam), po śmierci Foltesta i nie uwzględnianiu decyzji politycznych w dwójce "Ziemia Niczyja" to idealna nazwa dla tego obszaru. Sama zaś Temeria może jak najbardziej nawiązywać do klimatu słowiańskiego. Wiejskie obszary a może i nawet cała Wyzima ;)
Novigrad wyglądający jak Wenecja? Chłopie, to ty Wenecji nie widziałeś... Wenecja i Amsterdam występują w świecie Wiedźmina jako Lan Exeter, zimowa stolica Koviru. Novigrad to coś pomiędzy Gdańskiem, Nowogrodem i Rzymem, jako stolicy kultu Wiecznego Ognia. Tam też jest siedziba hierarchy Novigradu, Cyrusa, przywódcy kultu, który jest metaforą... papieża.
Zacznijmy od tego, że nie chłopie. I o czym ty do cholery gadasz ? Odniosłam się do screenów z wiedźmina trójki, a nie do świata przedstawionego w książkach. I być może na żywo nie widziałam Wenecji, ale w przeszłości dość mocno interesowałam się tym miastem, więc nie jestem aż taką ingnorantką, by powoływać się na coś, o czym nie mam zielonego pojęcia :P
Zgadzam się z twoimi założeniami dotyczącymi miast, tylko pytanie, skąd posiadasz takie informacje? Nie przypominam sobie wywiadu, w którym Sapkowski, by o nich opowiadał. Nie spotkałam się też z nimi w "Historii i Fantastyce", gdzie Sapkowski opowiadał skąd zaczerpną pomysły na sagę...
Co znaczy, że to są wyłącznie twoje domysły, więc jeśli ty masz prawo porównać Lan Exeter do Amsterdamu, to ja mam prawo porównać Novigrad do pieprzonej Wenecji.
Ech... Ja też nie widziałem Wenecji na żywo, ale oglądałem wiele obrazów, zdjęć i filmów z tego miasta, gdyż nadal się nim niezwykle interesuję. Novigrad przedstawiony na dotychczasowych artworkach i screenach z W3 przypomina typowe średniowieczne miasto.
Lan Exeter to metafora Wenecji i Amsterdamu, bo w obu miastach zamiast ulic występują kanały. A w Amsterdamie swego czasu płacono podatek za szerokość fasady budynku, tak samo jak wspomina Dijkstra przy okazji odwiedzenia Lan Exeter. A Novigrad jako siedziba kultu Wiecznego Ognia to raczej na pewno nawiązanie do Rzymu. Szczególnie, że hierarcha Novigradu pełni podobną funkcję jak papież, tylko że trochę mniejszą. A pełna nazwa tego miasta-państwo to nawiązanie do Wolnego Miasta Gdańsk.
I nie mówię o tym co było pomysłem na sagę, a jedynie pojedyncze metafory do istniejącego świata, w tym wypadku do kilku najbardziej charakterystycznych miast europejskich.
A od kiedy Skyrim ma monopol na na chłodniejsze klimaty? Klimat atmosferyczny nie ma właściciela. Każdy gre może sobie umieścić w klimacie jaki mu się podoba i tyle. I nie ma w tym żadnego naśladowania. Po drugie, niestety ale widać że nie będzie Wiedźmin 3 wyglądał jak Polska niestety. Oczywiście jeszcze nie dużo pokazali ale raczej Wiedźmin 3 to tajga i tundra. Nie będzie tych fajnych wierzb z jedynki i tej polskości :(
http://gameplay.pl/news.asp?ID=75379
ten koleś właśnie pisze o polskości w Wieśkach, ciekawy artykuł.
Jak na razie dużo tej polskości nie widać... A dzienniki dewelopera nagrywane były gdzieś w Szkocji, jakby w Polsce było mało pięknych miejsc.