PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=659318}
7,7 1,7 tys. ocen
7,7 10 1 1719
Total War: Rome II
powrót do forum gry Total War: Rome II

Wyszedł już Cezar w Galii i Hannibal u bram, jakie inne DLC chcielibyście zobaczyć? Od siebie zaproponuję:
+ Grecję klasyczną - polis, kolonizacja wybrzeży morza Śródziemnego i Czarnego oraz walki z Persją.
+ Wojny diadochów - państwa Perdikkasa i Antygona, walka o schedę po Aleksandrze i formowanie się
państw hellenistycznych.
+ Pyrrus w Italii - Ciekawa postać króla Epiru i jego walki w obronie Wielkiej Grecji nadają się dobry dodatek.
Jakie są wasze pomysły?

ocenił(a) grę na 10
NikKlik

Pomysł niegłupi, ale o Pyrrusie możesz zapomnieć. Amerykanie są trochę za głupi, żeby wiedzieć kto to był, więc i kampanii nie zrobią. Tym bardziej więc wojny diadochów odpadają. Ale już kampania Aleksandra jest ciekawym pomysłem. I w drugą stronę, kampania Kserksesa i następująca po tym wojna z Persją. Tyle, że w jedynce była już kampania Aleksandra, więc nie wiem, czy drugi raz dadzą to samo.

Ze swej strony, cieszę się, że dodali coś tak głupiego, jak medale za Seleucydów, czy Baktrię. Niby nic, a jednak był niedosyt. Wiele było powodów do narzekania na grę (zacinała się głównie), ale uważam, e wyrównali poziom i jest teraz u mnie na absolutnym topie.

bartek_k_szczecin

Creative Assembly jest brytyjskie, więc o historii Europy wiedzą nieco więcej. Najbardziej chciałbym zobaczyć dodatek z diadochami, zaczynający się po śmierci Aleksandra, ale wątpie żeby zrobili coś takiego. Pomysł z Pyrrusem wziął się z tego, że dotychczasowe dodatki były poświęcone wielkim wodzom i jeszcze kilka postaci historycznych może się pojawić w formie DLC.

bartek_k_szczecin

W grze są drobne frakcje, o których pewnie wcześniej nie słyszałeś, a myślisz że Pyrrus to dla nich za ciężki temat?
Odtworzyli perfekcyjnie takie drobnostki jak np. wygląd hellenistycznych katafraktów na podstawie statuetek, relifu z Pergamonu, a nie wiedzieliby nic o Pyrrusie, który pojawia się w szkole podstawowej?
Już sami Seleucydzi czy Baktria (jedne z głównych frakcji) są bardziej niszową wiedzą niż wspomniany Pyrus.
Co prawda parę błędów jest, ale wygląd armii w tej grze jest lepiej odtworzony niż w jakiejkolwiek innej grze czy filmie o czasach starożytnych (no poza Alexandrem Manna, gdzie jest ten sam wysoki poziom detali).

bartek_k_szczecin

Odpowiedź strasznie późno ale i Polacy niebardzo wiedzą. Przynajmniej tutaj gdzie ja mieszkam. Chodziłem po księgarniach i bibliotekach .. żeby wypożyczyć coś o Pyrrusie.. W odpowiedzi dostałem tylka .."Kim???".. "Co"???.. albo "haa???"

CZacza

Ja także miałem zabawną historię. Pytam w księgarni o Fryderyka Wielkiego, sprzedawczyni idzie do magazynu. Wraca i mówi ,,Tego autora nic nie mamy" ;)

NikKlik

xD .. kompletny absurd.

NikKlik

Najgorsze w tym wszystkim że Pyrrus to jedna z moich ulubionych postaci jeżeli chodzi o starożytność i fakt że tylu ludzi albo zna go tylko z powiedzenia "pyrrusowe zwycięstwo" albo nie zna go w ogóle to dla mnie coś strasznego...

NikKlik

Wszystkie DLC dotyczą wojen Rzymu. Odpada DLC z Grecją klasyczną, ale z Pyrrusem może się pojawić.

Ja sądzę, że w połowie lata zapowiedzą pudełkowy dodatek.

KLAssurbanipal

W RTW I był dodatek Alexander, bez Rzymu, więc tutaj też mogliby stworzyć jakiś hellenistyczny DLC

NikKlik

Tutaj można jakby wyczuć regułę. DLC z kampaniami skupiają się na wojnach Rzymu. Może będzie odstępstwo, ale wg mnie po Hannibalu i Cezarze kolej na Pyrrusa albo Krassusa.

KLAssurbanipal

Wątpię, żeby Krassus otrzymał własny DLC, był za słabym wodzem. Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest to, że zrobią powstanie Spartakusa, które jest powszechnie znane.

NikKlik

Po wydaniu Pirates and Raiders proponowal bym nast dodatki:
1. kampania Pyrrusa w Italii-faktycznie temat nieco pozadany a przez tworcow lekcewazony;
2. ostatnie dni swietnosci pryncypatu i imperializmu w postaci kampani dacko-partyjskich Trajana.

Note bene mogli by wydac samodzielny i niezalezny dodatek: DOMINAT I POZNE IMPERIUM gdzie nie powinno zabraknac nast dlc:
1. dojscie Konstantyna do wladzy;
2.Kampanie Juliana w Galii i wojna z Persja
3.Attyla lub alternatywnie Rzym po 455 roku

Magister_Perotinus

Ja liczę na odświeżenie Barbarian Invasion, bardzo lubiłem ten dodatek. Ogólnie czasy upadku Cesarstwa to ciekawy okres i pewnie CA zrobi jakieś DLC w tamtym okresie.

NikKlik

Na razie nic pewnego, zadnych informacji chocby szczatkowych od tworcow gry dotyczacych BI. Poza tym jedynka nieszczegolnie im wyszla ale brawo dla nich za podjecie tematu bo z tego co sie orientuje sa monopolistami na rynku jezeli rozwazac temat poznego imperium.Oprocz tego temat raczej niszowy, do waskiego grona odbiorcow-sympatykow historii tego okresu.Szkoda, bo mamy nadmiar strzelanek, przyglupawych gierek fantasy etc ale chodzi tu wylacznie o kase...

Magister_Perotinus

Dokładnie, za dużo strzelanek, za mało gier strategicznych. Total war tworzy gry rzadkie, ale w swoim sektorze jest monopolistą i szkoda, że nie ma żadnego godnego rywala. Uwielbiam również strategie Paradoxu. Są bardziej rozbudowane politycznie i gospodarczo, ale nie można tam rozgrywać bitew, które są najważniejsze dla mnie w Total War'ach.

NikKlik

Chętnie bym zobaczył dodatek który naprawia falangi i inne błędy jeżeli chodzi o działanie gry. Zmienia sposób w jakim przeprowadzane są bitwy z 1 na 1 na naturalny czyli jeżeli jednostka ma przewagę to kilku atakuje jednego (jak w rome 1) i tak dalej. Raczej to już się nie stanie bo ludzie chyba lubią płacić za niedokończoną grę.. i za dodatki które powinny być w podstawowej wersji gry.