Wyjaśni mi ktoś, o co właściwie chodziło z tą postacią Davida (to ten, którego spotyka się podczas
polowania na jelenia)? Czego on właściwie chciał od ellie?
David chciał aby Ellie z nim w jego miasteczku została. Generalnie wiedział że Ona i Joel zabili wielu jego ludzi i był pod wrażeniem jej zaradności, potrzebował kogoś takiego a tym bardziej że taka młodą osobę by nauczył posłuszeństwa wedle jego potrzeb. Pamiętaj że on i jego ludzie sa kanibalami i ich przeżycie zależy od skuteczności ataków na innych, więc pewnie tylko najsilniejszych chciałby mieć u siebie i Ellie się idealnie nadawała.
Na początku też tak myślałem, ale później zaczęły się pojawiać dziwne zachowania Davida. Teksty w stylu "jesteś wyjątkowa", jakieś pedofilskie łapanie za rękę itp. A na samym końcu, kiedy Ellie zabija Davida, mówi do Joela: "On chciał mnie..." i tak naprawdę nie wiadomo, o co chodziło.
Wydaje mi się że to nie są pedofilskie zagrania, po prostu chwytając ją za rękę chciał ją uspokoić i zagwarantować bezpieczeństwo. To była taka jego cwana zagrywka aby ja przekonać do jego osady. Ponadto przypomnij sobie jak ją chciał zabić na stole (w zasadzie pokroić).
ta "wyjątkowość" to zapewne chodzi o to że Ellie żyje mimo ugryzienia, David widzi w niej zdeterminowaną dziewczynę która ma dużą wolę walki o przetrwanie.
Ta scena na końcu po walce to chyba właśnie o to chodzi że Ellie tłumaczy Joelowi że David chciał ja pokroić, że to są kanibale itd. jakby David chciał ją zgwałcić to dawno by to już zrobił. Po tylu razach co przeszedłem ta grę to nie wydaje mi się prawdopodobne co innego.
W sumie racja, ale bez tego:
"ta "wyjątkowość" to zapewne chodzi o to że Ellie żyje mimo ugryzienia, David widzi w niej zdeterminowaną dziewczynę która ma dużą wolę walki o przetrwanie. "
Bo David powiedział o tej "wyjątkowości" jeszcze przed tym, nim Ellie pokazała mu ugryzienie na ręce.
"Bo David powiedział o tej "wyjątkowości" jeszcze przed tym, nim Ellie pokazała mu ugryzienie na ręce."
Tak masz rację, wydaje mi się tylko, że może chodzić o scenę gdy strzelali do zarażonych i był pod wrażeniem jak dobrze strzela i była opanowana że nie bała się zarażonych. Zdziwiło ją że w takim wieku nie była przerażona i zrozumiał że to nie była jej pierwsza walka.
Tak sobie pomyślałem czy może nie chodzi tez o to że jeśli ją by przekonał to Joel by do niego dołączył, może o to chodziło aby do Joela dojść po przez Ellie. Wiedział że sama nie mogła się nauczyć obsługi broni i potrzebowała lekarstwa. Więc może po prostu chciał aby obydwoje do nich dołączyli? Choć to może naciągane bo jednak sporo osób Joel im zabił i pewnie "mieszkańcy" by się nie zgodzili.
"Ponadto przypomnij sobie jak ją chciał zabić na stole (w zasadzie pokroić)"
Hmm... "Hello, Dexter Morgan!" xD
Dokładnie, w angielskiej wersji torturowany przez Joela człowiek powiedział "David's newest pet" bodajże, w polskiej wersji przetłumaczono po prostu "Jest z Davidem". Też zdaje mi się, że miał pedofilskie zapędy. No ale wiadomo, interpretować można to na wiele sposobów, tak jak np. najbardziej znaną scenę z dodatku :P
Możesz wyjaśnić z kąd snujesz ten wniosek? Czy chodzi ci że gdy ją dusił to usiadł na niej? Bo niektórzy na forum tak to interpretują, lecz mi się zdaje że po prostu zablokował jej nogi aby się nie wyrwała, chyba że o co innego chodzi.
Ale po zmasakrowaniu Davida Ellie mówi do Joela ''On chciał mnie...'', gdy ten ją uspokaja. Chociaż nie rozkminiam tego, bo większego znaczenia to i tak nie ma.
No właśnie tam można podstawić wiele rzeczy na końcu tego zdania. np. "on chciał mnie udusić lub pokroić (pamiętajmy że oni są kanibalami) i to mi się wydaje najbardziej przerażające, tym bardziej że wcześniej w całej historii gry nie było kanibali. Może Ellie nawiązywała do momentu jak ją żywcem David chciał pokroić.
W sumie to nie wydaje mi się, żeby to dotyczyło pokrojenia, o ile pamiętam sama Ellie nie wydawała się tym zbytnio przerażona.
Poza tym zdanie np. ''On chciał mnie udusić'' brzmi tak jakoś... nie bardzo, jakby Ellie się skarżyła Joelowi, bo kolega ją uszczypnął. Zresztą taka wypowiedź głębszego sensu by nie miała, bo wiadomo, że David cukierkami ją nie chciał częstować.
Dla mnie jedyne co można wstawić na koniec tego zdania to właśnie ''zgwałcić''. Dla kobiety czy dziewczyny nawet próba gwałtu to poniżenie i wstyd- to idealnie tłumaczy czemu zdanie jest niedokończone.