PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606440}
8,9 6,0 tys. ocen
8,9 10 1 6016
Planescape: Torment
powrót do forum gry Planescape: Torment

P:T

ocenił(a) grę na 10

najlepsza gra w historii!

lysydupek

Czy gra to nie wiem, ale RPG - owszem, nie ma chyba konkurencji. :)

ocenił(a) grę na 10
Galadh

Jeśli chodzi o gry fabularne to tak. Fabuła jest świetna (5000 stron scenariusza dialogi). Teraz już liczy się tylko ładna grafa i nowszy silnik. Planescape ma paskudną grafikę a jest lepsza od niektórych z nowszych gier . Polecam. Sam przechodzę ją już 4 czy 5 raz.

ocenił(a) grę na 10
Little_Jacob

Paskudną? Jak na rok 1999 to P:T miał jedną z barwniejszych opraw graficzną. Świetne modele postaci (zwłaszcza tych kluczowych) i klimatyczne lokacje sprawiały wrażenie głębi w tych jakby nie patrzeć dwóch wymiarach.

ocenił(a) grę na 10
Trigger

Ja nie mówię o tamtych standardach. Wtedy to był szał ale teraz jest paskudna. Liczy się to co teraz. Grafa jest paskudna aż oczy bolą ale gra jest świetna.

ocenił(a) grę na 10
Little_Jacob

ktoś mógłby zająć się remake'em

kalijugananda

Był taki pomysł, ale nie mogą się dogadać, kto obecnie ma prawa do tej gry :)

ocenił(a) grę na 10
Artstein

A szkoda

ocenił(a) grę na 10
Little_Jacob

i to jaka... P:T 2...

ocenił(a) grę na 9
Artstein

Kto nie może się dogadać? Prawa do D&D posiada Wizards of the Coast od czasu, kiedy odkupili je od TSR.

Hatus

Nic nie słyszałem o remaku, ale hiszpańskie studio http://www.roguedao.com/ tworzy (i stworzyć nie może) moduł (a właściwie trzy) do NWN2 rozgrywający się w Mieście Drzwi. O ile prace nie zostały zawieszone to może go kiedyś wypuszczą. Od roku dostępna jest wersja beta/demko pierwszej części o nazwie Purgatorio, ale podobno zawiera całą masę bugów.

ocenił(a) grę na 10
kalijugananda

Prawdopodobnie będzie remake:-) tego lata ma wyjść Baldur's Gate Enhanced Edition, a następnie mają zająć się właśnie P: T. Mam nadzieję, że to prawda i liczę na to, że nie zepsują klimatu tych tytułów. Pozdrawiam!

ocenił(a) grę na 10
_ENKI_

jakikolwiek remake może tą gre tylko zepsuć. Jak zmienią silnik na 3D to wywalą wszystkie opisy przedmiotów, do tego przytną dialogi o 3/4 żeby nie była "przegadana". Chociaż i tak bym pewnie zagrał - fajnie by było sobie polatać "nie-sławą" ;p i jej dziennik by mógł być w końcu readable :> strasznie mnie to irytowało swego czasu :>

ocenił(a) grę na 10
Kenavru

W BG Enhanced Edition nie będzie grafiki 3D także i w remake'u P: T też pewnie nie będzie. Jeśli nie zepsują teraz BG to będę dobrej myśli co do P: T. Okaże się już w lecie co i jak. :-) Pozdrawiam!

ocenił(a) grę na 10
Little_Jacob

Nie mogę się zgodzić żeby grafika była paskudna; jeśli spojrzysz na projekty miejsc i postaci z pominięciem średniowiecznej rozdzielczości to musisz przyznać, że nadal jest świetna a w porównaniu z innymi starymi RPGami wręcz wspaniała. Pod tym względem najbardziej razi to co w tamtych latach robiło największe wrażenie - animacje wysokolevelowych czarów i obskórność trójwymiarowych modeli, wszystko inne trzyma się bez zarzutu a paskudna grafikę to miało arcanum.

Galadh

jest-fallout

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

a przynajmniej najlepsza fabuła.
EVER!

lysydupek

co tak skromnie? Twórcom się należy pomnik! Może nie zaraz na Rynku Miasta ale jakieś trofeum dla przyszłych pokoleń obowiązkowe!

archanix

Zdecydowanie najwybitniejsza gra RPG wszech czasów i ogólnie też jest najlepsza :) Fabuła tej gry, to istny majstersztyk. Można przechodzić "Tormenta" wiele razy i za każdym razem odkrywać coś nowego :)

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z twórcą tematu. ;]

lysydupek

owszem, jedna z najlepszych o ile nie najlepsza. ta produkcja pokazała, że w grach wideo można przekzywać też tematy bardzo poważne i zmuszające gracza do pewnych wniosków. dziś już takich pozycji po prostu nie ma.

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Grałem w wiele świetnych tytułów ale Tormenta wspominam najlepiej ze wszystkich. Prawdziwe arcydzieło.

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Zgadzam się w 100 %.. przynajmniej jeśli bierze się pod uwagę gry RPG. W zasadzie to jedna z nielicznych gier RPG bo większość konkurencji to hack'n'slashe. Tu po raz pierwszy spotkałem się z autentyczną zależnością, między statystykami ustawianymi na początku rozgrywki, a ilością i jakością linii dialogowych. Kto nie lubi czytać zawsze może zrobić sobie bezmózgiego wojaka i grać po swojemu. I właśnie ten podstawowy wybór wyróżnia tą grę (oczywiście poza fantastyczną fabułą, egzotyką lokacji i postaci, genialną, budującą napięcie muzyką etc. etc) . Dodam jeszcze, że w moim odczuciu mieliśmy tu do czynienia z najlepszą lokalizacją gry na naszym rynku. To jedna z nielicznych produkcji w których polonizacja była dodatkowym atutem... przynajmniej wg mnie. :D

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Płakałem podczas grania w tą grę. To samo w sobie świadczy o jakości. Interaktywna książka.
Najlepsza gra w jaką grałem, enjoy!

ocenił(a) grę na 10
victiln

szukałem 'lubie to' pod twoim postem ale jakoś nie ma;)

ocenił(a) grę na 10
karuzo_3

To jest problem na filmwebie. xd Bardzo mi tego brakuje. <3
Gra z modyfikacją GUI i Widescreen Mode'em i z resztą modów ogólnie jest naprawdę magiczna. ^^ Szczególnie rozszerzone dialogi z Morte na początku. :D

ocenił(a) grę na 10
victiln

Podbijam!
Jeżeli jakakolwiek gra zasługuje na remake to jest to Planescape : Torment.
Zawsze przy premierach takich gier jak NWN, NWN2, Dragon Age i podobne, czekałem aż zbierze się jakaś grupa i zaczną robić fanowski remake, tak jak to się dzieje z projektem Black Mesa (HL na silniku HL2) czy BG2 (na silniku Dragon Age), ale jak narazie albo nikt się nie odważył albo projekt padł, a szkoda, bo fani pewnie zrobiliby to 1000 razy lepiej niż nawet Bioware czy Obsidian.

ocenił(a) grę na 10
_Nameless_

Tzn jest z tego co pamiętam nawet teraz do NWN serwer do gry w świecie Planescape, ale to oczywiście nie to samo. ;]
NWN2 to świetna gra też. ^^ Szczególnie dodatek Maska Zdrajcy, ryje banię i jest troszeczkę do P:T podobne, nie wiem w czym ale jest.

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Przeszłam tą grę chyba z 10 razy i ciągle nie mam dość:) Torment bije na głowę większość książek po względem fabuły

ocenił(a) grę na 10
ithyphallic90

powiem szczerze, ta gra jest tak dobra, że w remake'u zmieniłbym tylko i wyłącznie grafikę, poprawił bugi i ew dodał parę questów pobocznych/spelli. przechodzę tę grę przynajmniej raz w roku - jak ktoś nie próbował to polecam samym magiem, bez postaci towarzyszących. gra oczywiście traci WIELE, ale fun jest.

ocenił(a) grę na 10
adrenalynn_

Ja bym nawet remake'u nie robił! Teraz gram w 1440x900 i jest piękna! Nic jej nie brakuje, naprawdę... Na pewno bym nie zmienił silnika. A już na pewno rzutu izometrycznego bym nie zmienił. To bez sensu, to jest magia tej gry - że jest tak piękna. Mnie grafika kompletnie nie razi...

ocenił(a) grę na 10
victiln

a ja bym z checia ujrzal remake gry na silniku Dragon Age 2, jest naprawde niezly

ocenił(a) grę na 10
lysydupek

Błagam, nie! Żadne 3D, czy inne, kiepskie silniki graficzne. Remake? Tak, z chęcią, ale koniecznie w dwóch wymiarach, co oczywiście jest nierealne (takie czasy). A odnosząc się do tematu - tak, najlepsza gra fabularna w jaką było mi dane zagrać. Szkoda, że data3.cab mi się na CD2 spieszył, da się gdzieś jeszcze kupić Tormenta? Ponoć jakieś wydanie na jednym DVD jest. Nie orientujecie się czy ta wersja nie ma żadnych problemów z modem na rozdzielczość + UI mod?

użytkownik usunięty
eldominico

Chyba w cenie 20 złotych jest obecnie wydanie Tormenta na jednej płycie DVD. Można na niej zainstalować zarówno UI mod jak również ulepszenia GhostDoga. Wydanie niestety jest bardzo kiepskie (jest tam właściwie gra i parę artworków) - panowie poszli po najmniejszej linii oporu. Na własną rękę wypada ściągnąć brakujące elementy gry (w tym świetny patch KHRoNa)

lysydupek

Ja bym się zastanawiał pomiędzy PT a BG.

ocenił(a) grę na 10
DarkHunter

BG miało bardziej przyjazny interfejs ale żadna gra nie przebije fabuły PT.

Mr_Grimm

Fabuła miodzio, a ten klimacik - mniam mniam :)

ocenił(a) grę na 9
moscu

Po pierwsze: siódme miejsce w rankingu to kpina. Powinno być max. trzecie.
Po drugie: drugi BG wyżej? Kolejny cyrk.
Po trzecie: tworzenie remake'ów takich gier powinno być zabronione. Wiadomo że to już nie będzie to samo ,tylko odcinanie kuponów a i tak dzieciarnia oleje i dalej będzie zajmować się pseudo-cRPG pokroju Arcanii, Dragon Age 2 czy Wiedźmina.

Iselor

Nie wiem czy wiedźmin pierwszy był takim pseudo RPG bo nie grałem, ale znajomi wypowiadali się o nim pozytywnie. Wracając do Tormenta to ja bym chętnie zobaczył II część - może z pomocą "kickstartera" coś niedługo ujrzymy :)

ocenił(a) grę na 9
moscu

Cóż, ja nie uznaję dystrybucji elektronicznej. Jestem kolekcjonerem gier i nie mają one dla mnie żadnej wartości. Z tego powodu nie kupiłem m.in. Legend of Grimrock.

Iselor

No cóż, trochę konserwatywne podejście, ale Cię rozumiem. To że gra jest robiona "z wykorzystaniem" kickstartera to nie znaczy, że będzie udostępniana tylko w formie elektronicznej :)
PS: Pamiętam te śliczne pudełeczko Tormenta wraz dodatkami, a koszulkę ma po dzień dzisiaj - niestety pudełko gdzieś trwale zapodziałem - teraz nie popełniłbym takiego błędu.

ocenił(a) grę na 9
moscu

Polecam więc obejrzenie;)

http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=151562&st=0&p=2318160&#entry2318160

Do tego dochodzi kolejne 200 gier (w tym cRPG) z czasopism:)

I polecam odwiedzenie tej strony:
http://jrkrpg.pl/

Najwieksze kompendium wiedzy o cRPG.

A co do Tormenta....Mój Top 10 cRPG ever wygląda tak:
TOP 10 cRPG ever: 1. Vampire The Masquerade Bloodlines
2. Planescape Torment
3. Might and Magic VII: Za Krew i Honor
4. Might and Magic VI: Mandate of Heaven
5. Fallout 1 i 2 (trudno się zdecydować a głupio rozdzielać)
6. Arcanum
7. Morrowind
8. Wizardry 8
9. Baldurs Gate 2
10. Diablo + Hellfire (za klimat i muzyke które niszczą wszystko)

Więc Torment wysoko:)

Iselor

e tam grałem i poza świetną muzyką nie znalazłem nic ciekawego. rozmów jest tyle że czytać sie nie chce, walka jest nudna, grafika paskudna, a poza tym beznadziejny dziennik z którego nic a nic nie potrafiłem się dowiedzieć. daję 8/10 bo kiedyś to mogło być wielkie ale dzisiaj nie wydał bym na to nawet złotówki.

ocenił(a) grę na 10
SuperO_2

Jak nie chce ci się czytać to zdecydowanie nie gra dla ciebie ;)

Kenavru

nie chodzi o to że czytać nie lubię tylko nie chce mi sie bo jest mnóstwo tekstu ale tak naprawdę nic ciekawego jakieś ględzenie o wszystkim i niczym. no i powinna być równowaga między rozmowami a walką/eksploracja/czytaniem poradnika gdzie teraz iść bo dziennik jest diablo niepomocny

ocenił(a) grę na 10
SuperO_2

Jest mnóstwo tekstu i mało pozostałych elementów - zgadza się. Z bardziej zrównoważonych jest np. Fallout i Baldur. Jednak nie zgodzę się że tekst jest o niczym - większość jest dosyć skomplikowana, poruszająca aspekty filozoficzne, religijne i kulturowe - baa - zawiera też sporo poezji napisanej wyłącznie na potrzeby gry. Jak już wielokrotnie wspominano - tej produkcji najbliżej do interaktywnej książki, jeżeli ktoś szuka czegoś co stawia większy nacisk na aspekt rozgrywki - a multum takich tytułów. "Gier" jak P:T praktycznie nie ma, nawet nie znalazłem książki która by trzymała chociażby zbliżony do niej poziom. A jeżeli chodzi o dziennik - wszyscy go chwalą, jest uznany chyba za najlepszy dziennik jaki powstał w cRPG - jednak jeżeli przewijamy dialogi to na samym dzienniku za daleko nie zajedziemy - nie jest on tak uproszczony jak w nowych produkcjach - idz tam i tam weź to i to (+ krzyżyk na mapie :> ). Ogólnie polecam podejść do niej za jakiś czas - kiedy najdzie cię ochota na tego typu "przygodę" - nie na sensu przechodzić jej na siłę.

Kenavru

zapewne przeszedłbym ją całą ale nie mam czasu. jak wracam do domu ze szkoły to mam półtorej godziny na grę a potem nauka i wolę się odstresować przy czymś ciekawszym bo książki to czytam wieczorem żeby łatwiej zasnąć(oczy się męczą i szybciej zasypiasz)

ocenił(a) grę na 10
SuperO_2

Ta gra niestety na odstresowanie się nie nadaje - wymaga od gracza skupienia i odpowiedniego "mentalnego" przygotowania - na pewno nie da się jej docenić grając godzinkę dziennie pomiędzy szkołą a pracą domową :) zabierz się za nią kiedy będziesz miał kilka dni wolnego + ochotę na tego typu produkcje.