PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612011}
6,7 3,2 tys. ocen
6,7 10 1 3244
Might & Magic: Heroes VI
powrót do forum gry Might & Magic: Heroes VI

Gra w porównaniu do części poprzednich ma wiele mankamentów.

1) Edytor, w jedynce,dwójce i trójce był przejrzysty i prosty ten nie dość że jest po angielsku to jest dziwacznie zrobiony. Zamiast normalnie ustawić kilka zamków i móc odpalić scenariusz to chcą od gracza jakiś pierdół w stylu ustawienia kamery. Na wuj, jako zagorzały fan serii żądam edytora takiego jak w Heroes III, prostego z gotowymi elementami.

2) Brak generatora map losowych, jeśli kogoś nie interesuje kampania to gra go raczej nie zabawi. Osobiście czuje się oszukany przez producentów gdyż ten element gry był podstawowym gdy zasiadało się w kilka osób do trójki.

3) Nekromancja, co to ma być. Normalnie służyła do przetwarzania w szkielety martwych wrogów teraz to tylko animacja zmarłych.

4) Grafika, wygląda beznadziejnie bez porównania do pięknej trójki. Ta wygląda raczej jak etap przejściowy między dwójką i trójką. To że dodali 3D wręcz zaszkodziło grze zamiast jej pomóc.

5) Wierze nie strzelają same tylko trzeba je obsadzać. To poważne uniedogodnienie sprawia że obrona zamku i szturm na niego raczej się od siebie nie różnią. Po co komu wierze jeśli trzeba je obsadzać a w puli mamy tylko 6 miejsc ? Dodatkowo wierze nie strzelają jeśli wróg jest za blisko. No i ten system że jednostki mogą atakować bramę to jakiś niewypał. Oblężenia to wielki minus dla gry.

6) Ilość miast to jakaś kpina. Gra jest niczym okrojona bo bez porządnego edytora część druga. Mało miast i jednostek sprawia że gracz czuje wielki niedobór nawet mając wszystkie dodatki.

7) System rekrutacji który ogranicza ilość jednostek. Co to ma być ?

8) Forty które niczemu nie służą. Nie można ich przebudować ani rozbudować więc po co one ?

Skoro już wymieniłem minusy przejdźmy do plusów:

1) Bohater zachowuje się normalnie, jest jak dawniej generałem a nie jak w części czwartej gdzie paradował po polu bitwy i osobiście siekał mieczem.

2) Opcje tworzenia własnego charakteru choć ubogie są ciekawe.

3) Jednostki cieszą się ze zwycięstw co jest ciekawym urozmaiceniem.

4) Ładnie opracowana kampania z ciekawym scenariuszem oraz filmikami.

5) Punkty złej i dobrej strony, nieco tchnie kotorem ale umila zabawę.

Ostatecznie gra nie jest warta pieniędzy które na nią wydałem. Czuje się oszukany. Za całość z dodatkami dałbym z 15 zł. góra. Niestety teraz nikt mi pieniędzy nie zwróci ...

SirDrX

V i VI to niestety gry w których fajnie gra się jedynie w kampanie ;)