PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606340}
8,4 19 tys. ocen
8,4 10 1 19396
Mass Effect
powrót do forum gry Mass Effect

Grę oceniam tak a nie inaczej dlatego że to jest po prostu parodia. Mam viste 64 bit, hd 4870 512 mb z aktualnymi sterownikami i gra się nie wuruchamia. Jak tylko uruchamiam to "program mass effect przestał działać". Próbowałem uruchomić w trybie zgodności, jako administartor, bezpośrednio z masseffect.exe, Power DVD nie mam wyłączyłem antywirusa... Mam grę z cdaction, nie próbowałem instalować jeszce patchy i przinstalowywać gry ale z doświadczenia i z wypowiedzi na forach wiem że to nic nie da.

Problem najprawdopodobniej dotyczy OpenAL ale sczerze mówiąc nie wiem co to jest i byłbym widzięczny za pomoc. Próbowałem tego i nie pomogło:

"So after searching the UT3 forums for like issues (ME and UT3 use the same engine) I stumbled across a post that stated the following:

1) in /program files/Mass Effect/Binaries locate the OpenAL32.dll and wrap_oal.dll files

2) Rename OpenAL32.dll to OpenAL32.bak

3) Rename wrap_oal.dll to OpenAL32.dll

4) Launch as Admin by using the MassEffect.exe

5) Enjoy

the problem with Vista is the OpenAL dll, which is a sound api. Vista and Windows 7 has split the sound API from diretx thus causing some issues."

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

o stary... jak ciężko jest Ci cokolwiek wytłumaczyć to się w pale nie mieści :)

G***CopyWorld.com albo G***BurnWorld.com - i powiedz mi, że to nie są cracki...
Co prawda wszystkie podpisane są jako No-Disc patche, ale jeżeli chociaż 1% jest zrobiony przez twórców tych wszystkich gier...
Ale stronki działają i nikt się ich nie czepia (jak na razie) - prawnie wszystkie te exe'ki są tam jako no-disc patche, a i tak każdy wie, że 90% ludzi z nich korzystających, używa tych plików, żeby uruchamiać "piraty"...

W skrócie: Wiesz dla czego Crack = No-Disc Patch?
Bo jeżeli taki StarForce, albo SecuROM, wymaga płytki znajdującej się w napędzie do uruchomienia gry, to żeby stworzyć takiego No-Disc Patcha, zgadnij co trzeba zrobić?
ZŁAMAĆ TE ZABEZPIECZENIA!
Trzeba zcrackować grę!

Nie sugeruj się CD-Projektem i ich Wiedźminami... To jest bardzo nieliczny wyjątek - mało który Dev, wydaje sam od siebie No-Disc Patche...

Inna rzecz, że czasy się zmieniły i sporo gier jest teraz wydawanych cyfrowo... No zgadłeś! Do nich też są wydawane Non-Steam, albo No-Origin Patche!
No popatrz! Nadal nazywają się Patchami, chociaż każdy wie, że to Cracki są!
Każdy wie, że żeby włączyć gry zintegrowane z tymi programami, trzeba mocno zmodyfikować ich pliki startowe (czyli złamać zabezpieczenia).
Tja... Patche wydawane, "żeby nie musieć włączać strasznie obciążającego system STEAM'a, albo Origin'a"

Wiesz - nie wiem czy mnie bardziej wkurzyłeś czy rozbawiłeś teraz :D

O - podam Ci taki życiowy przykład: "Defakacja".
Jak powiesz to na głos w byle jakim tłumie to nikt na to nie zwróci uwagi...
Ale powiedz na głos: "sranie", to zaraz obróci się w Twoją stronę kilka ciekawskich i zdegustowanych głów.
Taka sama jest zależność między "No-Disc Patchami" i "Crackami" - to jest to samo tylko pod innymi nazwami.
(tyle, że czy dostaniesz za to odsiadkę zależy tylko od tego, czy używasz tego na legalnych grach, czy na piratach)

*** - te gwiazdki są, żeby nie było, że podaję linki do stron z zawartością o wątpliwej legalności... Jak chcesz sprawdzić zawartość tych stron (na własną odpowiedzialność) to zamiast gwiazdek wstaw sobie: ame

ocenił(a) grę na 10
Maszynista

Chłam - to jest Vista... Nie dziw się, że się krzaczy - na tym systemie wiele programów działa nie tak jak powinno... Zaopatrz się w 7, albo XP (mimo wszystko polecam 7 - zwłaszcza 64bit), to odczujesz znaczną poprawę komfortu użytkowania, i nie będzie Ci co chwila coś się wywalać.

Co do samej gry - zajeeee...fajna :) Przechodzę 3ci raz, żeby poznać kolejną alternatywną wersję historii ;)

ocenił(a) grę na 10
Miczelov

Co do systemu 7 64 Bitowego to zgadza się jest fajny i komfortowy, ale nie zapominaj że większość starszych gier nie chodzi na nim.

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

Nie spotkałem się jeszcze z takimi problemami... Nawet tak archaiczne ścigałki jak Carmageddon, czy Motorhead śmigają :)
W sumie jest to dla mnie zaskoczeniem, bo spodziewając się problemów z kompatybilnością, zaopatrzyłem się w virtualbox'a. Przetestowano na config'u z Win98 + Deluxe Ski Jump 2.0, bo z tą grą problemy były nawet na XP - na fullscreenie wszystko śmigało aż miło. Poza tym - gry po roku 2003, raczej z 7 64-bit wogóle się nie biją, a opisane problemy z Mass Effect'em mogą być jedynie jakimiś indywidualnymi.

ocenił(a) grę na 10
Miczelov

A odpalałeś Panzery, Baldursy na Win 7 64 Bit ?

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

Baldursy działają normalnie. Korzystam z moda BGT żeby w pierwszą część grać razem z drugą. Śmiga aż miło.

ocenił(a) grę na 10
avaris86

Dziwne bo gdy ja za każdym razem mam do czynienia z Win 7 to są to błędy i problemy z prawidlowym działaniem gier.

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

A tyle gier w ile gram to oprócz Mass Effecta z problemem spotkałem się przy pierwszej części SpellForce. Ale po małych zmianach w plikach działa poprawnie. A swoją drogą to na Windows 7 x64 działa mi bez problemu Atlantis (stara jak świat przygodówka) a na Windows XP były problemy cała czas :)

avaris86

Zaktualizuj biblioteki dx... :)

użytkownik usunięty
Miczelov

W takim razie pomocy z C&C Glold. Nawet na xp sp2 nie chciało mi chodzić (akurat taka wersja windy mi się trafiła)...

ocenił(a) grę na 10
Maszynista

Kolego grałem w tą grę4 razy chyba na wszystkich możliwych systemach x64 które mogą ją odpalić...! Nie zauważyłem tego typu przypadłości za żadnym razem.

ocenił(a) grę na 10
KPRT

Albo kupił grę na zrąbanej płycie, albo mamy tu do czynienia z piratem którego pan maszynista zainstalował i nie chce się przyznać do tego.

Maszynista

Jak dla mnie jest to jedna z lepszych gier ostatnich czasów, a już na pewno pierwsza od bardzo dawna, która wciągnęła mnie na tyle, żeby przejść całą kampanię, a potem jeszcze raz i jeszcze kolejny. Jeśli ktoś grał w KOTOR-a, to powiem, że bardzo podobny styl.
Brat też miał kłopoty z uruchomieniem na lapku. (Windows 7)

ocenił(a) grę na 9
Maszynista

Taaa... Gra jest kiepska, bo mi się nie uruchamia. Ciekawa ocena. Masz byle jaki system, to masz byle jakie efekty jego działania. Nawet Microsoft oficjalnie przyznał, że Vista była pomyłką.

ocenił(a) grę na 10
Maszynista

Dobre, nie ma to jak oceniac grę, jak się w nią nie grało, takim ludziom powinno się usuwac konta...To nie wina gry, że ci się nie uruchamia, ja też mam wersję z CDA i nie narzekam jakoś..

Maszynista

Masz pecha.