PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608021}

Limbo

2010
8,0 8,9 tys. ocen
8,0 10 1 8921
Limbo
powrót do forum gry Limbo
ocenił(a) grę na 10
Masters3

Botanicula, World of Goo, Machinarium, Deadlight, Shank, Oddworld Abe's Oddysee ,Samorost ,może Rayman Origins.

ocenił(a) grę na 8
headhunterz

Heart of darkness

ocenił(a) grę na 10
Masters3

Niezły mindf*ck na koniec porównywalny z Limbo - Braid.

ocenił(a) grę na 9
Masters3

Machinarium jest w trochę podobnym klimacie. Dzieje się po apokalipsie, gra jest równie tajemnicza co limbo , a dialogi przedstawione są za pomocą obrazków w dymkach.

ocenił(a) grę na 9
Masters3

Polecam Braid-a i Closure- obydwie to zręcznościowe gry logiczne z niegłupią historią i mechaniką.
Jeśli chodzi o inne gatunki to z podobnym klimatem jest Alice: Madness Returns (Tutaj jednak wkrada się po jakimś czasie pewna monotonia, gra posiada też masę bugów ale klimatem przewyższa wszystko inne).
Być może przypodobają ci się dobre survival horrory- w moim odczuciu klimat limbo jest względnie podobny do klimatu takiego, przykładowo, dead space'a.

ocenił(a) grę na 9
ZubZub

dobre horrorki to seria Penumbra...3 części. Amnesia - czarna plaga, w tym roku dwójeczka ma wyjść. Resident Evil 4, Silent Hill 5, Alan Wake :) jak znasz coś w ten deseń, podaj ;)

ocenił(a) grę na 8
Masters3

W ogóle wychodzicie wszyscy poza zakres pytania!!! RE i SH to nie LIMBO, tak samo jak worldo of go i inne podobne w tym stylu. Gra sama w sobie jest wyjątkowa i bardzo mało jest gier do niej podobnych a na pewno wyżej wymienione nie zaliczają się do niej. Botanicula(producent ten sam, a gra zupełnie nie przypomina klimatu limbo, zwrócę uwagę, że limbo to platformówka/horror a botanikula to typowa przygodówka jak machinarium) i Rayman, bez jaj, w żadnej innej grze nie widziałem tylu kolorków na raz a limbo jest przecież czarno białe helooooł!!!! jedyna gra która właśnie jest w klimacie LImbo to Heart of Darkness no i w ostateczności Abe exodus, w braidy i inne nie grałem wiec nie mam zdania.

ocenił(a) grę na 9
WujekChu1ek

Pytanie nie jest o podobne gry a o gry utrzymane w podobnym klimacie. Sam napisałeś że Limbo to po części horror, podobnie jak RE czy dead space. Jeśli jednak mówilibyśmy o platformówce z klimatem Limbo- to rzeczywiście wybór jest bardzo niewielki.
@Masters3- dobrze wspominam także Cryostasis (Zaznaczam tutaj, że nie grałem w Penumbry, więc Cryostasis jest dla mnie jedyny w swoim rodzaju). Jest jeszcze the Binding of Isaac- ciekawe połączenie niepokojącego klimatu z elementami komedii.

ocenił(a) grę na 8
ZubZub

Jako podobne mógłbym wymienić np. wszystkie platformówki zręcznościowe, ale to nie o to chodzi:P Gra ma swój klimat i jest bardzo ale to bardzo specyficzna, nie ma w niej muzyki tylko dźwięki sideł odcinających głowe itp:P A jak tak każdy dodaje to i ja dodam coś od siebie "Condemned: Criminal Origins" gra z bardzo ponurym klimatem, czasami przypomina mi FEAR, jak ktoś grał to powinien wiedzieć o co kaman...pozd

ocenił(a) grę na 9
ZubZub

kiedyś coś próbowałem w Cryostatis, faktycznie fajna. Condemned przeszedłem, taka nawet nawet...FEAR to klasyk :D ale pierwsze dwie części jedynie. Call of cthulhu ponoć dobre aczkolwiek nie grałem...jest jeszcze taka mini gierka "Slender" gdzie trzeba w lesie 8 kartek zebrać i nie dać się złapać. warto pobrać jak się komuś nudzi :) grafika nie powala ale to tylko 50mb...ponoć w tym roku ma wyjść jakiś normalny Slender, zobaczymy co z tego będzie.
no i jak by się już komuś dobitnie nudziło to właśnie mi się przypomniało, że kiedyś coś próbowałem w grę wytwórni tale of tales bodajże "The Path"...:D ale do domku babci nigdy nie doszedłem :P

ocenił(a) grę na 8
Masters3

W Call of cthulhu Mroczne Zakątki Świata grałem, ma swój klimacik, mroczny aż włos się jeży na głowie, w szczególności wtedy jak nie ma się broni a trzeba uciekać przed jakimiś dziwnymi ludźmi, bo za bardzo się wypytujesz w wiosce, dziwne, krwawe sny itp. bardzo ale to bardzo klimatyczna gierka!! A i jeszcze jedno, nie sugerujcie się screenami gry z filmweba, ponieważ tak gierka wyglądała na starym xboxie, na kompie jest dużo lepiej. A o slenderze słyszałem aczkolwiek nie grałem, ponoć ma też mroczny klimat:P
z resztą macie tu parę tytułów, mogą was zainteresować:
http://www.filmweb.pl/videogame/Bad+Mojo-1996-613617 ciekawa przygodówka, z elementami horroru (na FW survival horror, nie wiem co to za mumin dodawał, wysłalem kontr z poprawką)
http://www.filmweb.pl/videogame/Dead+Island-2011-611195 tu chyba nic dodawać nie muszę tytuł każdemu znany
http://www.filmweb.pl/videogame/Haunting+Ground-2005-615686 dziwna gierka, biega się dziewczynką bez broni i najważniejsze w grze jest kitranie się gdzie popadnie:P
http://www.filmweb.pl/videogame/Nocturne-1999-615760
http://www.filmweb.pl/videogame/Ghosthunter-2003-619793
http://www.filmweb.pl/videogame/Cold+Fear-2005-613191
http://www.filmweb.pl/videogame/Warp-2012-627912

ocenił(a) grę na 9
Masters3

Polecam gry Closure i OIO. Ten pierwszy jest jeszcze bardziej mroczny od Limbo. Niemożliwe? A jednak!

http://www.youtube.com/watch?v=uuOB6AHNGPs

ocenił(a) grę na 8
GandalfCzarny666

Faktycznie mroczny klimat, bardzo podobny chociaż bardziej idzie w zręcznościówkę niż w klimat, ale bardzo podobna.

ocenił(a) grę na 9
Masters3

ktoś już to wspomniał ale Deadlight to zdecydowanie najbardziej zbliżony klimatem tytuł.

ocenił(a) grę na 8
wito_filmweb

Właśnie gram w Deadlight i masz racje klimatem bardzo zbliżona do Limbo.

użytkownik usunięty
Masters3

Dziwi mnie, że nikt nie wymienił jeszcze Another World, którym Limbo wyraźnie się inspiruje.

ocenił(a) grę na 8

Another World bardziej jest przygodówką i taką typową a nie platformówką...takie jest moje zdanie

użytkownik usunięty
WujekChu1ek

Taka typowa przygodówka, w której nie zbierasz i nie używasz przedmiotów, ani nie prowadzisz dialogów z bohaterami niezależnymi. Ze sterowaniem typowym dla gry zręcznościowej, w którym możesz poruszać się tylko na boki, cechy zupełnie nietypowe dla platformówki.

ocenił(a) grę na 8

Nie wiem nie grałem, widziałem screeny... po prostu wywnioskowałem po obrazkach, nie miałem przyjemności zagrać, z resztą w tamtych czasach był taki wysyp gier, że było w czym przebierać i szczerze powiedziawszy nawet o niej nie słyszałem, wiec przepraszam, iż negowałem twoją wypowiedź, pozdrawiam.

ocenił(a) grę na 8
WujekChu1ek

W sumie patrząc jeszcze raz na screeny mam jakieś przebłyski, możliwe, że w nią grałem jednak, 21 lat temu było dużo gier tego typu i mi się mieszają...

Czy ta gra jest może podobne do "Slendera"? :)

ocenił(a) grę na 8
anulka88

Raczej nie bardzo. Limbo to platformówka... z resztą klimatem może podobna trochę..

WujekChu1ek

Aha, dzięki za odpowiedź :)

ocenił(a) grę na 10
Masters3

Polecam również grę pod tytułem The Swapper .Gra zbliżona klimatem do Limbo , tylko że akcja rozgrywa się gdzieś w dalekim kosmosie :)

ocenił(a) grę na 5
Masters3

Bzdury k*a ci tutaj polecają. Gry, które inspirowały typa, który stworzył Limbo co szybko dostrzegłem to
ANOTHER WORLD
Prince of Persia (ta z nes)

ocenił(a) grę na 9
Movie_Crash_Man

a Oddplanet widziałeś? http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=143034784 ostatnio wynalazłem :) centralnie Limbo :) przynajmniej po filmiku...

ocenił(a) grę na 5
Masters3

Nie znam. Dzięki. Limbo jednak to nic specjalnego.Flashback jest dużo lepsze też jeden z protoplastów LIMBO

ocenił(a) grę na 8
Masters3

Nie powinienem linkować, ale tutaj ja znalazłem i nigdzie indziej jej nie widzę, więc proszę. http://torrenty.org/torrent/827075

Masters3

Podobnie pod względem mechaniki gry prezentuje się Journey / Podróż z 2012, jednak klimat zupełnie inny. Nie mniej jednak warto sprawdzić.

ocenił(a) grę na 8
_wilczur_

Monochroma

ocenił(a) grę na 8
Masters3

Kolejna podobna "Nihilumbra"

Masters3

mogę polecić leciwe, ale wciąż doskonałe gry , jeszcze z czasów ps2 - ico i shadow of colossus. klimat tych dzieł powala. ico nie zarobiło wielu pieniędzy.. ale zgarnęło mnóstwo nagród. zasłużenie. shadow.. był już mocniej promowany, lepiej znany i bardziej kasowy. obie są warte zagrania

ocenił(a) grę na 8
bodziq

Niby gry rewelacyjne, ale mało jest w nich podobieństwa do Limbo...

WujekChu1ek

podobieństwa mało.. fakt.
nie mniej.. niesztampowe i klimatyczne do bólu.
być może ktos je, dzieki temu przypomnieniu, odkryje

ocenił(a) grę na 8
bodziq

Nie no jasne, od razu mi się moje PS2 przypomina, ehh to były czasy, Black, Darkwatch, Killzone, God of War, Silent Hill 2,3, Resident Evil 4, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Burnout, God Hand... Aż łezka się kręci:P

WujekChu1ek

wiele gier mam odfajkowane w życiorysie.. zarywałem noce grając na ps i ps2. gatunki wszelakie i w każdym miałem ulubione tytuły.
pandemonium rozwalało mnie swoją grafiką i uczuciem nieskrepowanej przestrzeni, hogs of war były idealnym tytułem do kopania sie po tyłkach z kolegami.. final fantasy, chrono cross czy suikoden traktowałem wręcz z nabożną czcią.. i vagrant story. jedna z najlepszych gier, w jakie kiedykolwiek grałem. to moja opinia i to jest kwestia gustu, ale takie jest moje zdanie.
było pięknie

ocenił(a) grę na 8
bodziq

Pandemonium faktycznie dobra giera, ale jakoś z reszty co wymieniłeś to nie bardzo, nie jestem fanem jrpg... Ale o gustach się nie dyskutuje...

WujekChu1ek

z tą nabożną czcią rzeczywiście przesadziłem.. ale rpg lubię. nie tylko w stylu jot.
vagrant story to gra inna. świetnie zaprojektowana, klimatyczna i wymagająca. łączy w sobie parę gatunków i rozgrywa się w realiach średniowiecznej europy.
perełka

ocenił(a) grę na 8
bodziq

Za "jot" Rpg nie przepadam ale uwielbiam za to Rpg akcji typu Wiedźmin, OIverlord, Mass Effect, Risen czy Fable:)

WujekChu1ek

też lubię te tytuły..
vagrant story jest inne. z jot ma tyle wspólnego, że to produkcja japońska. ale to odrębna jakość..
i uczciwie muszę przyznac, że jest wymagająca. a przez to i satysfakcjonująca

Masters3

Monochroma, Black: The Fall

Masters3

INSIDE. TO JEDYNA SŁUSZNA ODPOWIEDZ TYCH SAMYCH TWÓRCÓW CO LIMBO A GRA TO MIAZGA POD WZGLĘDEM KLIMATU

ocenił(a) grę na 9
EmilSobieszek

również bardzo polecam Inside!

Masters3

Little Nightmares II - polecam