PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611124}
7,3 2,3 tys. ocen
7,3 10 1 2264
LEGO Batman: The Videogame
powrót do forum gry LEGO Batman: The Videogame

Wpis archiwalny, 2021r:

Seria gier Lego zawsze była poza orbitą moich zainteresowań. Poszukując ostatnio solidnej produkcji kooperacyjnej, moja uwaga wciąż kierowała się ku dziełom studia Traveller's Tales, tym bardziej, że dobrotliwy Epic raczył sprezentować Batmana swoim klientom.

Moje zaskoczenie było całkiem spore, gdy uświadomiłem sobie, że za kreskówkową oprawą nie kryje się gra jedynie dla dzieci. Zagadki momentami wprawiały w zamyślenie, a niektóre fragmenty wymagały sporej zręczności. Oczywiście, Batman nie jest przesadnie trudny. Myli się jednak ten, kto uważa, że kolejne etapy przechodzi się ciurkiem.

Kooperacja wypada dobrze, konieczne jest zaangażowanie dwóch osób by popchnąć rozgrywkę dalej. Sterowanie na padzie jest dość intuicyjne. Graficznie również całkiem przyzwoicie, co jest zapewne zasługą owej "kreskówkowości". Oprawa na pewno nie odrzuca, nawet spoglądając z dzisiejszej perspektywy.

Doszukując się minusów należy wspomnieć o niekiedy źle ustawiającej się kamerze czy pewnej powtarzalności wykonywanych czynności (szczególnie z zakresu walki). Sądzę jednak, że większość zdaje sobie sprawę z półki, na której znajduje się produkt brytyjskiego studia, stąd należy być przygotowanym na mniejsze lub większe niedogodności.

Po pełnym przejściu gry, można zdecydować się na ponowną rozgrywkę, za cel stawiając zebranie wszystkich niedostępnych wcześniej klocków. Sensu w tym za dużego nie widzę, już lepiej skierować uwagę ku kontynuacji, ewentualnie innemu uniwersum.

Podsumowując, Lego Batman: The Videogame nie wykazuje znamion produkcji wybitnej, ale ogrywany jednym, maksymalnie dwoma etapami dziennie, powinien przynieść sporo frajdy. Wystawiam solidne 7/10.