hej, jestem kompletnym laikiem w kwestii gier, do tej pory kompletnie mnie to nie interesowalo. zmienilam zdanie po kontakcie z heavy rain. mozecie polecic mi inne podobne gry na ps3. chodzi mi o klimat, wielowatkowosc fabuly, zeby gra nie byla tylko "łupanko-strzelanką". z gory dzieki :]
Nie ma takich gier jak HR, dopiero Beyond: Two Souls za rok, zmieni ten stan rzeczy. Sprawdź też wcześniejszą grę tej ekipy pt. "Fahrenheit" (PS2 i PC), dziś to jedyna pozycja tak podobna do Heavy Rain. Także trzeba rozbić Twoje wymagania na części: jeśli chodzi o złożoną fabułę, na którą masz wpływ, to koniecznie sprawdź Mass Effect 2 i 3, choć jest tam też dużo strzelania, od biedy jakieś erpegi (Fallout 3 i Fallout: New Vegas np.). Ruszanie głową i klimat dostaniesz np. w reedycji dwóch gier od Team Ico: "Team Ico Collection HD", albo może jeszcze w "Trine" i "Trine 2". Niepowtarzalne doznanie znajdziesz w grze "Journey" (Podróż). Sprawdziłbym na Twoim miejscu też trylogię Uncharted, w tych postrzelasz, ale daleko im do "łupanko-strzelanek":)
dzieki za odpowiedzi ;] na razie zaopatrzylam sie w uncharted, potem bede testowac kolejne tytuly ;]
Koniecznie The Walking Dead. Długo się broniłem, bo tematyka zombie to zupełnie nie moje klimaty. Okazało się, że gra pod względem emocji i wyborów moralnych przebiła nawet Heavy Rain.
Pod Twoje wymagania pasuje "Dragon Age" no i oczywiście wspomniana wyżej seria "Mass Effect" która niedługo wychodzi na PS3 jako trylogia.
Dodatkowo jeśli w grach najważniejsza dla Ciebie jest fabuła to mogę polecić Ci następujące tytuły:
Fable: Zapomniane opowieści
Red Dead Redemption
Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic II - The Sith Lords
Alan Wake
Mafia: The City of Lost Heaven
Warcraft III: The Frozen Throne
Wiedźmin
Need for Speed Most Wanted
Max Payne
Gothic
Diablo II
L.A. Noire
Oczywiście część z nich to stare gry w które pograsz tylko na PC-cie. Są z różnych gatunków ale w każdej fabuła odgrywa kluczową rolę.
Dziwna lista. Miała by fabularna, więc co tam robią Fable, Warcraft, NFS (!!!) i Gothic? W tych tytułach scenariusz albo jest tylko dla ozdoby, albo zupełnie na siłę.