Po tym jak JoWood - producent gry popędzał Piranhę Bytes, Gothic 3 był mocno niedopracowany, zarówno pod względem technicznym, jak i fabularnym. Było jasne, że nie zostanie, aż tak ciepło przyjęty przez graczy. Jednak mimo pewnych niedoróbek gra otrzymała wysokie oceny. JoWood to nie przekonało i odebrał on prawa do serii Piranhi, mimo, iż to oni są ojcami tej serii. Dodatek do G3 tworzyła jakaś hinduska firma, która o Gothicu nic nie wiedziała, poza tym, że ma stworzyć do niej dodatek. Otrzymaliśmy grę jeszcze bardziej niedopracowaną od G3, a jej zalety muzyka i ładnie widoczki są stworzone przez PB jeszcze przy G3. Czwartą część sagi miała tworzyć niemiecka firma. Jednak to co stanowiło o grywalności serii - mechanika, zostało brutalnie wyrzucone, na rzecz nowych graczy z Ameryki dla których Gothic w starym wydaniu jest zbyt trudny. Jednak gra dla nowych graczy, aż tak dobra nie była i zbyt wiele nie zawojowała, a wśród starych fanów Gothic zgodnie zwycięża w rankingach "rozczarowanie roku". I nie ma się co dziwić. Jedyne co tą grę łączy z poprzednimi częściami to starzy bohaterowie.
Teraz JoWood jest w stanie upadłości. Firma zbankrutowała (głównie przez własną głupotę, bo gdyby zostawili wolną rękę chłopakom z Piranhi Bytes, seria Gothic mogła być bardziej dopracowana i lepiej się sprzedać). Mam nadzieję, że prawa do marki Gothic z powrotem znajdą się w rękach chłopaków z Piranha Bytes, którzy stworzą kolejną grę, być może ostatnią z serii - Gothic V. Byłoby to piękne zwieńczenie, nie mającej zbyt wiele szczęścia, wspaniałej serii Gothic.
Wiem, ubolewam nad końcem serii Gothica, a JoWood od dawna miało upaść. Gothic 3 nie jest taki najgorszy.
No nie i właśnie dlatego JoWood nie powinien odbierać praw do marki, bo w końcu G3 był niedopracowany z winy JoWood'u właśnie.
Gdyby JoWood odsprzedał Piranii prawa do Gothica i zaczęliby oni robić kolejną część, to moim zdaniem najlepiej zrobiliby, gdyby stworzyli prequel jedynki, bo robienie kontynuacji czwórki nie miałoby większego sensu. Bezimienny jest tam już starym królem i przygody go raczej już nie czekają, więc nie mam pomysłu jak można by zrobić kontynuację. No chyba, że zrobili by jeszcze jednego Bezimiennego, albo kontynuowali historię bohatera czwórki, ale to byłoby bez sensu i Pirania na pewno by tego tak nie poprowadziła.
z tego co wiem, to PB jeszcze jakieś prawa do serii posiada. Ale jakoś nie widzę specjalnych chęci kierowanych z ich strony. Bardziej chyba wolą się skupić na Risenie...
Chociaż przyjemnie by było jakby mogli zrobić piątkę :>
Oni do tej serii nie mają już żadnych praw, jedyne prawo jakie mają to prawo do kupna praw od JoWoodu jako pierwsi, o ile JoWood będzie chciał odsprzedać, a to może już się niedługo stać, bo jak wiemy firma bankrutuje.
Kto by pomyślał. W chwili rozpoczęcia działalności Piranha Bytes liczyła niewielką (w prównaniu z innym producentami gier) grupę programistów. Dzięki nim miała miejsce rewolucja w całym świecie gier, nie tylko RPG. JoWood należy też pogratulować "nosa" do produkcji, aczkolwiek gdyby nie JoWood, to pojawiłby się pewnie inny wydawca.