PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606779}
7,3 14 tys. ocen
7,3 10 1 13999
Gothic 3
powrót do forum gry Gothic 3

Jeden z najgorszych RPG w jakie miałem nieprzyjemność grać. Nie polecam nikomu , nawet
fanom tej serii.

ocenił(a) grę na 10
GarvinSitho

Prawda

ocenił(a) grę na 10
GarvinSitho

moim zdaniem jest to najlepsza gra z serii

BitchesLoveCake

Z serii Gothic dla mnie jest lepsza tylko od Arcanii i "Zmierzchu Bugów".
G1 i G2 dużo lepsze.

ocenił(a) grę na 9
GarvinSitho

A co w niej się Wam tak nie podoba? :)

mateuszkrol

Fabuła , muzyka , questy , ragdoll , system walki , inteligencja przeciwników , poziom trudności , dialogi , optymalizacja.
W skrócie tyle.

ocenił(a) grę na 9
GarvinSitho

Fabuła przecież jest bardzo ciekawa, ładnie kontynuuje wojnę ludzi z orkami z poprzednich części. Muzyka? Tu to jest w szoku, lepszej ścieżki dźwiękowej ciężko szukać w grach. Questy - oprócz tych bezwartościowych typu znajdź, przynieś, zabij jest wiele wiele ciekawych, które wykonuje się przyjemnie. System walki, no tu muszę się zgodzić, mógł być lepszy, ale nie ma co narzekać aż tak bardzo. Podobnie z inteligencją. Ale poziom trudności możesz sobie przecież zmienić w opcjach na wysoki. dialogi są ciekawe, chociaż wkurzające jest momentami to, jak głos rozmówcy zmienia się kilka razy w ciągu rozmowy. Optymalizacja, no cóż, gra faktycznie zacina się chyba na wszystkim, na czym tylko się da, ale po zmniejszeniu parametrów, działa całkiem płynnie.

mateuszkrol

"Fabuła przecież jest bardzo ciekawa, ładnie kontynuuje wojnę ludzi z orkami z poprzednich części."

No właśnie walka ludzi z orkami dobrze to podsumowałeś. To jest całość fabuły Gothica kontynuowana od części pierwszej aż po część czwartą. Czy taka fabuła jest atrakcyjna? nie sądzę. Jest dużo gier z dobrą fabułą ale IMO Gothic do nich nie należy.

"Questy - oprócz tych bezwartościowych typu znajdź, przynieś, zabij jest wiele wiele ciekawych, które wykonuje się przyjemnie. "

Nie zgodzę się. Questy w Gothick-u są strasznie nijakie , opierają się na ww. schemacie poza tym brak im dynamizmu.
Pograj w Obliviona ( jak nie grałeś ) i porównaj questy z Obliviona do tych Gothickowych. Szczególna uwagę radzę zwrócić na "Whodunit" ( najlepszy quest świata ) czy "The Assasinated Man" oraz zadania zlecane przez daedry. Tak czy tak , wykonując te zadania na pewno nie będziesz narzekał na nudę , brak akcji czy wtórność.

"Podobnie z inteligencją. Ale poziom trudności możesz sobie przecież zmienić w opcjach na wysoki."

Miałem tu na myśli , że AI znacząco wpływa na trudność gry . Przeciwnicy w Gothick-u są tak głupi , że nic tylko ręce załamać. Hipotetyczna sytuacja - nawalam jednego orka , a reszta zamiast mu pomóc krąży bezczynnie nie wiedząc co zrobić. Generalnie przeciwnicy dzielą się na dwa typy : niektórzy oddają ciosy ( bądź się starają ) a inni po prostu stoją i czekają na śmierć nawet nie próbując ratować się ucieczką. Przez to gra jest tak prosta , że wyzwalając miasto zrobiłem to praktycznie sam , wychodząc z potyczki bez szwanku.

"dialogi są ciekawe, chociaż wkurzające jest momentami to, jak głos rozmówcy zmienia się kilka razy w ciągu rozmowy."

Dialogi przeważnie skupiają się na opisach misji , podobnie jak np. w Obku. Nic nie dowiadujemy się o otaczającym nas świecie , w związku z powyższym postacie w Gothick-u mogłyby się w ogóle nie odzywać. Nie zrobiłoby mi to dużej różnicy.

"Optymalizacja, no cóż, gra faktycznie zacina się chyba na wszystkim, na czym tylko się da, ale po zmniejszeniu parametrów, działa całkiem płynnie."

Ja grałem na najniższych ustawieniach a i tak potrafiło nieźle przyciąć , co uważam za śmieszne bo kompa mam stosunkowo dobrego i większość najnowszych produkcji działa jak należy.

"Muzyka? Tu to jest w szoku, lepszej ścieżki dźwiękowej ciężko szukać w grach. "

Ciężko? Proszę bardzo parę przykładów soundtracków które w mojej opinii biją na głowę te z Gothicka:
http://www.youtube.com/watch?v=i7NOlL5iZCA
http://www.youtube.com/watch?v=Tb-gI_pFog0
http://www.youtube.com/watch?v=n3hks7CbFEI
http://www.youtube.com/watch?v=ndaJphlTPY8
http://www.youtube.com/watch?v=5RV7BDOVPzc
http://www.youtube.com/watch?v=AvbPxjXMvE8
http://www.youtube.com/watch?v=wp6QpMWaKpE
http://www.youtube.com/watch?v=oq9PdbVScaQ

GarvinSitho

Fabuła w Gothicu 3 jest owszem dość nijaka, ale Gothic 3 opiera się głównie na eksploracji świata a nie na fabule. W mało której grze RPG wczytuje się cały świat gry. Tutaj jest na tyle otwarty, że można już na początku 'zwiedzić' praktycznie każdy obszar (poza Ishtar). Tego nie ma w erpegach nastawionych na fabułę, gdzie kolejne lokacje wczytują się (lub są dostępne), gdy uprzednio wykona się główny quest w danym miejscu. Dlatego taki Gothic 3 miał na starcie ciężko, bo nie potrafił zaskoczyć gracza czymś nowym - czy to nowymi, różnymi lokacjami czy nowymi, różnorodnymi wrogami. Od razu było to dostępne dla gracza na tacy - nie musiał wykonywać konkretnego zadania by móc znaleźć się w danym miejscu lub by pchać co chwilę fabułę do przodu. Pod względem otwartości świata i poczynań gracza Gothic 3 bije większość tytułów RPG.
Dialogi podobały mi się bardziej w pierwszych Gothikach. Tutaj były sztywne i tak jak napisałeś - nie dowiadujemy się za dużo o świecie (choć są charakterystyki poszczególnych frakcji), wszystko bardziej kręci się wokół questów.
System walki niestety jest słaby - klikanie i klikanie i byłoby naprawdę dużo lepiej gdyby był taki sam jaki zastosowano w Risenie. Co do AI to zostało poprawione patchami i gdy grałem z jedną z ostatnich łatek to było już zdecydowanie trudniej, orkowie nie czekają już w kolejce. W pierwszych wersjach Gothica 3 to niestety raziło,z e mogliśmy wybić całe miasto a taki jeden Cieniostwór mógł robić z Bezimiennym co tylko chciał.
Co do optymalizacji to było z nią naprawdę dziwnie. Osobom, które miały dobre kompy Gothic 3 przycinał dość znacznie, koledze, który miał ustawienia minimalne (a nawet mniejsze) zacinało tylko przy teleportach i wg mnie zależy to od 'zaśmiecenia' systemu. Też dziwiłem się graczom, którzy narzekali, że gra wyrzucała do Windowsa. Mi grając w Gothica 3 trzy razy, zdarzyło się to tylko raz i to nie przy pierwszych wersjach gry, ale podczas jednej z ostatnich łat.
Co do muzyki to tutaj jednak już zdecydowanie się nie zgodzę. Owszem zostaje kwestia gustu, ale nasłuchałem się baaaaardzo wiele muzyki z gier i ta z Gothica 3 jest najlepsza jaka było dane mi słyszeć. Są gry, w których muzyka podkreśla klimat, ale osobno nie da się jej słuchać lub jest ciężkostrawna. Natomiast w Gothicu 3 zarówno podczas gry jak i poza nią muzyka jest przepiękna i słucha się jej z niekłamana przyjemnością. Jestem w trakcie tworzenia listy 100 najlepszych oryginalnych utworów z gier (bez azjatyckich produkcji) i soundtrack z Morrownida, Obliviona jest tylko przeciętny. Soule jest ostatnio niestety tylko przeciętnym rzemieślnikiem i układając listę odkrywałem coraz to nowych lepszych twórców jak i muzyki, która wg mnie są lepsze niż Twoje inne propozycje powyżej. Z tym, że tutaj to już kwestia gustu i upodobań muzycznych. Natomiast bardzo ciesze się, że coraz więcej osób docenia muzykę z gier, która wg mnie od kilku lat jest dużo lepsza niż ta, którą można usłyszeć w filmach.
Pozdrawiam

drenz

Z tym , że świat Gothick-a jest według mnie strasznie nijaki. Owszem mamy lasy , pustynie , góry itp. Tyle , że eksploracja świata nie daję takiej satysfakcji jak w innych grach. Lokacje są strasznie wtórne , zwłaszcza jaskinie ale to akurat bolączka wielu gier nie tylko g3. Eksploracja świata chyba najbardziej podobała mi się w Falloutach ( tych nowszych ) tam na każdym
kroku coś nas zaskakiwało , w dużej mierze dzięki zdarzeniom losowym ( kapitalny pomysł ) , znacznie poprawionych od czasu F1 czy radość z odkrywania kolejnych Easter eggów , których w g3 brakowało.

"Dlatego taki Gothic 3 miał na starcie ciężko, bo nie potrafił zaskoczyć gracza czymś nowym - czy to nowymi, różnymi lokacjami czy nowymi, różnorodnymi wrogami."

Masz rację. Ale Gothic 3 miał ciężko też z dwóch innych powodów : w tym czasie wyszły dwa świetne RPG-i (NWN 2 i Oblivion) które praktycznie zmiotły Gothick-a z rynku , co oczywiście przełożyło się na gorszą sprzedaż. Podobna sytuacja miała miejsce z Morrowindem i Gothickiem 2 , gdzie poza Polską i Niemcami nie odnotowali właściwie żadnego zysku.
Bo tam już od dawna królował Morek.

"System walki niestety jest słaby - klikanie i klikanie i byłoby naprawdę dużo lepiej gdyby był taki sam jaki zastosowano w Risenie"

Na szczęście od g3 trochę ulepszyli system walki i w Risenie dodali kombosy i podobnie jak w Oblivionie czy Morrowindzie można było używać silniejszych ciosów , które aktywowało się poprzez przytrzymanie przycisku myszki ( jak się mylę , to mnie popraw bo dawno nie grałem ).

"Jestem w trakcie tworzenia listy 100 najlepszych oryginalnych utworów z gier (bez azjatyckich produkcji) i soundtrack z Morrownida, Obliviona jest tylko przeciętny. Soule jest ostatnio niestety tylko przeciętnym rzemieślnikiem i układając listę odkrywałem coraz to nowych lepszych twórców jak i muzyki, która wg mnie są lepsze niż Twoje inne propozycje powyżej."

O ile soundtrack z Obliviona średnio Soulowi wyszedł , to soundtrack z Morrowinda jest najlepszym jaki w życiu słyszałem i świetnie komponuje się z tym co dzieje się akurat na ekranie. Co do Soula - moim skromnym zdaniem jest najlepszym kompozytorem muzycznym tworzącym ścieżki dźwiękowe do gier , ale oczywiście szanuje Twoje zdanie. Natomiast soundtrack gothicowy jest moim zdaniem zbyt cukierkowy , gdybym to ja był kompozytorem to dałbym coś mroczniejszego co by bardziej wpasowywało się do obecnej sytuacji ( walka ludzi z orkami etc. ).
Pozdrawiam

GarvinSitho

To prawda w 2002 roku Gothic 2 miał naprawdę dużą konkurencję, dodałbym jeszcze Icewind Dale II i Dungeon Siege.
Gothiki zresztą były też bardziej takie europejsko-średniowieczne odbiegające od światów Forgotten Realms i całej reszty, bez krasnoludów i elfów etc. Z pewnością miało to też wpływ na sprzedaż na Zachodzie.
Z Muzyki to Soule tez ma kilka dobrych utworów, z których najbardziej podobają mi się niektóre z Icewind Dale i takie jak np. ten: http://www.youtube.com/watch?v=KOWnexyeVqc
Może i brakowało tego mroku w Gothicu 3, szczególnie podczas dnia, ale klimat w nocy był naprawdę klimatyczny.
Poniżej natomiast kilka muzycznych propozycji z gier ode mnie:
http://www.youtube.com/watch?v=QHlz3lBsk2U
http://www.youtube.com/watch?v=b7Ef2ik_b2A
http://www.youtube.com/watch?v=rr--ikdFLWk
http://www.youtube.com/watch?v=lFDmdpfnplI
http://www.youtube.com/watch?v=gIXKe6XScKE
http://www.youtube.com/watch?v=ZFO_Ml0DUig

Pozdrawiam

ocenił(a) grę na 8
GarvinSitho

muzyka? jak dla mnie to jest gra z najlepsza sciezka dzwiekowom jakom znam, ktora tak zajebiscie budowala ten klimat ze az chcialo sie grac, ale i tak 1 najlepsza.

gajos1111

No tak , TWOIM nie moim zdaniem.
MOIM zdaniem w ogóle nie pasuję do tej gry.
Jest tak cukierkowa , że aż się rzygać chcę.

ocenił(a) grę na 8
GarvinSitho

ok, ja tylko wyrazilem swoje zdanie, bo mam do tego prawo tak jak kazdy inny uzytkownik forum. Pozdrawiam

gajos1111

Nie mam Ci tego za złe.
Pozdrawiam

GarvinSitho

Zgadzam się z założycielem tematu, jestem fanem serii i z niecierpliwością czekałem na każdą kolejną część. Trójka rozczarowała mnie gdy tylko ją zainstalowałem (chodź i z tym były problemy). Mój komputer w tamtych czasach znacząco przewyższał wymagania tej gry i teoretycznie powinna płynnie działać na najwyższych detalach, jednak nawet grając na minimalnych miałem pokaz slajdów. Inna sprawa (od razu zaznaczę że nie grałem na piracie, miałem nawet edycję kolekcjonerską) że nie mogłem przejść w tej gry, bo w jednej z misji miałem zebrać worki z mąką a jednego brakowało, więc musiałem kombinować z kodami a ostatecznie zaczekać na łatkę która i tak nie pomogła. Jak wspomniał przedmówca bardzo irytujący był poziom inteligencji przeciwników (a przypomnę że przed premierą twórcy go bardzo chwalili), odbijanie miast było banalnie proste bo orkowie stali i nic nie robili i tu zacytuję przedmówcę "nawalam jednego orka , a reszta zamiast mu pomóc krąży bezczynnie nie wiedząc co zrobić" - no przecież to było za proste! Muszę przyznać że poprzednie części były mroczne, były demony, odwieczna rywalizacja bogów, smoki czy wyniszczająca gatunek ludzki wojna z orkami, to nie była gra dla dzieci. Za to trójka już tak, popatrzmy chociażby na orki - w pierwszych dwóch częściach były to przerażające i dzikie bestie, a tu nagle zaczęły mówić :) Śmiech na sali po prostu...Według mnie obecnie Skyrim jest na takim poziomie na jakim powinna być trzecia część Gothica i nie mam na myśli grafiki, ba, wręcz przeciwnie. Trójka mogłaby się ukazać znacznie szybciej gdyby twórcy podrasowali silnik graficzny z Nocy Kruka, zamiast tworzyć zupełnie nowy który był czy jest w moim mniemaniu niewypałem i zamiast skupiać się na grafice powinni poprawić grywalność, np. dodając więcej opcji interakcji z otoczeniem lub poprawiając błędy (z których tak na marginesie słynie Gothic), mogli też poprawić.. aj, nie ma nawet co wypisywać, każdy indywidualnie wie co chciałby zmienić lub dodać, ogólnie zmierzam do tego że wspomniane już Skyrim jest bardzo dopracowane a diabeł tkwi w szczegółach i dlatego w moim mniemaniu Skyrim to gra idealna i nawet wtedy przed 2006 gdy ukazał się Gothic 3 twórcy mogli wykazać się kreatywnością i stworzyć dopracowaną grę (Morrowind wyszedł w 2002 a jest dopracowany tak jak i Skyrim) jednak pieniądze przysłoniły im oczy i stworzyli nową grę pod starym szyldem, a trójka by się sprzedała bez bajerów w postaci chociażby grafiki bo za inne cechy ludzie polubili serię, ba, nawet byłoby taniej i łatwiej bez nowego silnika graficznego. Jednak wyszło jak wyszło i nikt z Nas tego nie zmieni, a szkoda, bo ta seria zasłużyła na godne zakończenie. Twórcy zawsze mogli robić kolejne części gry ale po prostu w uniwersum Gothica. Pozdrawiam

ocenił(a) grę na 3
WhySoSerious23

W zupełności się zgadzam. Gothic 3 jest po prostu nudny/monotonny. Podchodziłem do niego 3 razy i nigdy nie mogłem go przejść. Ta gra nie ma już tego klimatu/magnetyzmu. Straciła wszystko to, co miały poprzedniczki. Naprawdę się Zawiodłem.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

Wiadomo że pierwsza i druga część są lepsze od trzeciej ale żeby od razu nazywać tą część słabym tytułem. Jak dla mnie jest to najlepszy RPG pod względem muzyki. Muzyka w tej grze jest niewiarygodnie klimatyczna i odzwierciedla doskonale miejsce w którym się znajdujemy. Poezja.

Dla mnie ta gra jest gniotem i nie rozumiem twojego zdziwienia ( myślałem , że to oczywista oczywistość ).
Grałem w gry tj. Morek , Daggerfall , Bg2 , F1 i 2 , PT , Icewind , Nox , Deus ex , Diablo , NWN , Fable.
G3 przy nich wyraźnie odstaje i można powiedzieć , że są to popłuczyny po RPG i zwykła masówka robiona dla nabicia kabzy.
Muzyka w g3 moim zdaniem też jest słaba i jak pisałem wcześniej cukierkowa i mdła.
Grałem w przynajmniej tuzin gier w których muzyka była o klasę lepsza niż tu.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

Ok ale porównując do Gothic'a 2 to co jak co ale muzyka była lepsza w trójce.

Może i tak.
Ale najlepsze udźwiękowienie moim zdaniem miała jedynka.

ocenił(a) grę na 10
GarvinSitho

Nie ma co narzekać na Gothica 3, dla mnie jest świetny i równie dobry co poprzednie części klimat ma inny, ale i tak super, soundtrack to po prostu arcydzieło.

matek103

Każdy ma swoje zdanie.
Dla mnie to gniot dla ciebie jest świetny.
Soundtrack też jest słaby.