PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629024}

Dragon Age: Inkwizycja

Dragon Age: Inquisition
2014
7,5 6,5 tys. ocen
7,5 10 1 6460
Dragon Age: Inkwizycja
powrót do forum gry Dragon Age: Inkwizycja

Bo Skyrim to jest jakiś szczyt RPG i wyznacznik nowych standardów które należy przebijać.

Znaczy się,że ci sie podoba...??? Jak dla mnie,to rewelacja.

użytkownik usunięty
inMate1818

Skyrim jest dobrą grą, ale nie aż tak - nadal w tej serii króluje Morrowind. Inkwizycja bez problemu "przebiła" Skyrima.

Najlepszym RPG ostatnich lat według mnie, z którym Inkwizycja może się ewentualnie zmierzyć, to pierwsza odsłona tejże serii - "Początek".

Dokładnie w TES króluje Morrowind,i zaraz za nim Skyrim.Inkwizycja jest wspaniała w sumie mam dopiero 13 godz ,ale fantastycznie sie bawie.Choć musze przyznać,że miałem małe obawy (kamera taktyczna słaba rzecz) , ale cała reszta jest świetna POZRADWIAM :)

Popieram.

ocenił(a) grę na 6
burza_lukas

Wyjdzie Skywind to to będzie znowu najlepsze RPG.

ocenił(a) grę na 7

Baldur's Gate, Arcanum, Planescape Torment, Bloodlines, Might and Magic 6-8, Fallout. To jest kanon.

Pawuloniasty

+ Skyrim :)

...a pamięta ktoś takie śmieszne rpg w stylu diablo; "Rage of mages". Zajebiście mi się to podobało.

ocenił(a) grę na 7
Bax21

Skyrim to dobra gra, ale żaden kanon cRPG. Czas osądzi czy tak jest. Wcześniejsze części TES-a od Morrowinda w tył - prędzej.

Bax21

Skyrim nawet nie stał obok kanonu ;)
Morrowind tak, ale Skyrim nigdy.

Dealric

mi Morrowind znudził się po 3 dniach i wylądował w koszu.

Bax21

Mi też.

użytkownik usunięty
Pawuloniasty

Oczywiście, ale odnosiłem się do odrobinę "nowszych" tytułów, z którymi Inkwizycja ma szansę konkurować. Tytuły wymienione przez Ciebie są nietykalne.

użytkownik usunięty
Pawuloniasty

dlaczego ludzie nie potrafią zrozumieć że era rpgów typu Torment przeminęła? Okej był super, sama grałam chociaż byłam dzieciakiem i tak naprawdę nie wiedziałam do końca co robię, ale tych gier już nie ma i nie będzie. Teraz jest Skyrim, DA, Wiedźmin i wciąż są zajefajne. Nie można tego porównywać, bo to nie to samo. Nowe RPG nie są ani lepsze ani gorsze - są inne

ocenił(a) grę na 7

Poczekaj na Pillars of Eternity. Pozamiata.

użytkownik usunięty
Pawuloniasty

W moim mniemaniu Skyrima i Da3 nianie przebije

Obie powyższe gry są tylko niezłe. Odnośnie Inkwizycji poczekam z werdyktem, bo dopiero jestem na początku, ale odczucia sa jak na razie kiepskie. Skyrim niestety mnie nie wciągnął, zrezygnowałem po kilkunastu godzinach. Era gier typu Torment czy Baldur nie przeminęła, bo ludzie nadal w to grają, wkrótce wyjdzie Torment, Pillars of Eternity - oczekuje ich ogromna rzesza graczy. Divinity: Original Sin potwierdza zresztą, że można w nieco starym stylu zrobić grę - niedawno robił to Drakensang -gry znacznie lepsze od Skyrima i przeczuwam, że Inkwizycji. Dobre RPG zawsze się obroni, czy to za 20 czy 50 lat.

użytkownik usunięty
drenz

powiedz to twórcom AC, którego i tak ludzie kupią "bo zabójca, bo sztylety" nie ważne jak bardzo byłby kiepski :v

użytkownik usunięty
drenz

Poza tym ja jestem jeszcze (co prawda progowo) z czasów Baldura i Tormenta/u(?) i jakoś wolę "współczesne" gry. Ten konserwatyzm rpgowy jest dla mnie bardziej ograniczaniem, bo wielu cały czas patrzy na nowe gry przez pryzmat starych a jak mówiłam one nie są ani lepsze ani gorsze, bo to coś CAŁKIEM innego. Okej niech gra w niej 101980983 ludzie, ale to nie znaczy że mają przestać robić gry i odgrzewać jedynie te dobre świąteczne kotlety. Mnie fabuła wciąga zawsze tak samo(jeżeli gra jest dobra) i nie ważne czy gram po prostu w Herosy czy w Mass Effect/Dragon Age, które mają fabułę godną epickiej produkcji spilberga to targają mną podobne emocje. Stąd wniosek, że jeżeli coś robią i robią to dobrze to przestańmy patrzeć wstecz i zacznijmy dostrzegać zalety nowego,

drenz

Jak można zrezygnować z tak pieknej gry jak "Skyrim"? Przecież to dla samych widoków można chodzić i zwiedzać. Ostatnio słucham samej muzyki i aż mnie ciary przechodzą. Masakrycznie duchowe doświadczenie.

Co do ery Baldura, to bym powiedział, że przeminęła, ale nastała nowa. Mam wątpliwości, że gdyby nie Kickstarter to byśmy tych nowych tytułów nie mieli.

użytkownik usunięty
Piotrek4

Też uwielbiam Skyrim i jego krytyka jest dla mnie równie pusta, co krytyka DA:I, bo to naprawdę epickie przeżycie móc je przejść nawet po kilka razy.
Ogólnie spędziłam nad skyrimem pewnie z 1000 godzin jakby zebrać każdą z postaci, a i tak za każdym razem było coś nowego i ciekawego. Z DA:I jest podobnie i osobiście uwielbiam gry "nowej ery" zwłaszcza RPG, w których samemu kreuje się fabułę.

ocenił(a) grę na 8

no jakieś indyki wychodzą coś na kickstarterze jest robione także całkowicie gry tego typu nie zniknęły

użytkownik usunięty

Wiesz, patrząc na to, ile osób jeszcze uwielbia i gra w takie tytuły jak Torment, czy Baldury, świadczy o tym, że taka era minie tylko wtedy, kiedy każdy z nas indywidualnie tego zechce. Zostawiłaś je za sobą? Okej, ale nie wszyscy to robią i dla tych osób (także mnie) taka era nadal istnieje. Oczywiście nie przymyka to oczu na nowe tytuły, ale nadal te klasyczne tytuły pozostają dla nas wzorcem.

ocenił(a) grę na 6

tak, należy przebijać bo Skyrim to gra w którą zagrywało się tak wielu że głowa mała. Skyrim przechodzili nawet nie-fani rpgów oraz nawet ludzie którzy w ogóle nie grają w gry praktycznie. A skoro tak było to musiało być coś na rzeczy. To musiała być gra wyjątkowa skoro tyle osób się nią zainteresowało i nie mogło od niej oderwać. Nie wspomnę już, że do Skyrim zrobiono już dziesiątki tysięcy modów a scena modderska nadal produkuje nowe bo ludzie tego chcą i nadal w tę grę grają, do dziś bawią się tym wirtualnym światem dodając do niego to co im wyobraźnia podpowie. Są tacy którzy już nabębnili podobno 1000 godzin w tej grze. Tak, pod względem popularności i grywalności to szczyt rpg.. szczyt w ogóle gier video.

ocenił(a) grę na 7
Rockman92

Heroes III po 15 latach nadal jest modyfikowane i nadal grają w to tysiące graczy, niegdyś gra łączyła pokolenia, przy jednym kompie całe noce zarywali zarówno gimnazjaliści jak i studenci i to nawet często różnych płci... Nadal znam parę osób, które na pytanie o gry video, odpowiadają: "nie gram w ogóle, czasem tylko w Heroes III sobie jakąś partyjkę zrobię". Więc jak już coś to właśnie Heroes III jest szczytem grywalności w grach video.

ocenił(a) grę na 6
torhan

to co mówisz to możliwe, ja nie jestem fanbojem Skyrima, jestem świadom jego wad ale do cholery, trzeba docenić tę grę bo nie było takiej i każdy developer marzy o takim sukcesie i takiej grywalności w swojej grze..

użytkownik usunięty
Rockman92

Tylko, że Skyrim ciągnie ten sam schemat od Morrowinda, lecz upraszczany.

ocenił(a) grę na 6

bo to świetny schemat. Wielki, w pełni otwarty świat i dowolność. Chyba nie chcesz żeby zrobili korytarzówkę z tej serii? :) Osobiście licze najbardziej na Wiedźmina 3. Mam nadzieję że ta gra ustanowi nowe standardy rpgów.

użytkownik usunięty
Rockman92

Nie mówię, że zły schemat, lecz wydaje mi się, że przez ten fakt to Morrowind powinien mieć takie uznanie ;>

ocenił(a) grę na 6

Skyrim jest tak jak mówiłeś uproszczony czyli bardziej casualowy to i większej ilości ludzi się podoba ;) A Morek też ma duże uznanie chociaż bardziej wśród fanów rpg niż w ogóle wśród wszystkich graczy. A póki co z niecierpliwością czekam aż grupa świetnych utalentowanych ludzi dokończy Skywind. Będzie się grało:)

Rockman92

Faktycznie widać zaangażowanie w stworzenie skyrima. Szkoda, że gra jest zwyczajnie nudna. Świat jest zbyt rozległy i prawie nie ma tam ciekawych questów. Zabrakło im możliwości na wypełnienie czymś tej gry. W takim BG każdy Q był sensowny i wiązał się z jakąś ciekawą historią.

Jak czytam że Skyrim to jest kanon RPG to mi ręce opadają (to jest ładny hack'n slash a bez modów nawet ładny nie jest) gra w której od początku jesteśmy prowadzeni za rączke i każdy quest to znacznik na mapie a każda jaskinia to banda durnych mobków z bossem na końcu a gra jest praktycznie niegrywalna bez modów bo ilość buraków w tej grze jest przytłaczająca idź zabij.idź zabij, idź zabij, idź zabij i żeby było tochę trudniej to przynieś jak już zabijesz. DUŻO lepszym RPG i wg mnie najlepszym w ostatnich latach który ustanowił nowe kanony wód rpg'ów jest wiedźmin. W grze rpg chodzi o fabułę, postacie, MYŚLENIE!!! podejmowanie decyzji i żeby ta decyzja miała jakieś konsewkencję które nie zawsze będą dobre lub złe ale czasem tylko złe a nie o zabijanie potworków które cały czas zachowują się tak samo a gwarantowane zwycięstwo to zmienić sie w wilkołaka.

ocenił(a) grę na 8
Elefak

no tak wiedzmin osiągnął sukces czesć i i jeszcze bardziej 2 ale wiedzmin też prowadził cię za rączkę a te decyzje to w 2 ce polegały tylko na tym za kim sie opowiesz ludzie czy elfy nie przypominam sobie żeby w 1 czesci czy 2 byl moment w którym trzeba byłoby naprawdę mocno wytężyć mózgownicę
Kiedyś pamiętam pewną grę jak byłem mały lata 90te starszy kolega grał sa swoim pc w rpga któy był niebotycznie trudny wszystkiego trzeba było się dowiedzieć samemu kim jesteśmy o co chodzi w fabule wszystko było z gętą mgłą a w tej grze nie było solucji instrukcji niczego gra nieziemsko wymagająca prowadząca do furii

lukasz321a

Bez przesady crpg to nie przygodówki. Chodzi o to żeby w skrócie w grze coś się działo ale nie na zasadzie sypania mobkami do zabicia to ma być ciekawe i wciągające.

Elefak

Wiedźmin jedynka to najlepszy RPG od czasu zakończenia "ery buldura".

generaljack

Wiesz że masz racje, tylko kto zakończył erę Baldur's Gate? twórcy gier? czy to oni są odpowiedzialni za to że gry są coraz "słabsze"? Nie, prawda jest dużo prostsza to jest wina "graczy" kto okrzyknął np. Skyrim'a najlepszym rpg ostatnich lat hm? ta banda baranów która jedyne co by potrafiła zrobić z tytułami jak BG, PST, czy IWD to zainstalować i na tym by sie ich przygoda skończyła bo zadanie przejścia nawiedzonego lasu robili by od dnia premiery i do tej pory by w tym lesie siedzieli. Tacy ludzie zaniżają nazwijmy to "średnią IQ" graczy i powodują że twórcy nie muszą sie już tak starać bo żeby zaspokoić 80% z nich wystarczy że wyjdzie nowe CoD i już srają pod siebie ze szczęścia a te pozostałe 20% zdycha z nudów bo gra która na prawdę jest wyzwaniem wychodzi co 5 lat ale to nie ważne bo te 80% kupi te wypociny nawet okrojone z powodu braku pieniędzy czy czasu i tak powiedzą że to najlepsza gra roku bo ma 4kfchujHD i 60 fps to nic że jedyn co musisz robić to lewy myszki i strafe left albo right.

Elefak

hmm trochę faktycznie to wina graczy ale nie do końca tak jest. Gracze są oszukiwani co do jakości sprzedawanych gier. Weźmy diablo 3 gra była wielką porażką blizzarda ale spirale promocji nakręcili pod niebiosy i wszyscy to łykneli z połykiem. W jaki sposób można było dowiedzieć się, że gra jest słaba??
Osoby, które niby recenzują gry w necie tak naprawdę je promują i dostają za to hajs. Prawda jest taka, że jak sam nie zagrasz to się nie dowiesz. Konkurencja na rynku RPG jest taka słaba, że gracze i tak kupią każdy większy tytuł bo w co mają grać??Kiedy wyszedł jakiś ostatni RPG??Skyrim??Kiedy to było??
Zrobić dobrego RPG wymaga wysiłku a taka strzelanka?? Przeciętną przejdziesz w kilka godzin.

użytkownik usunięty
Elefak

Dokładnie, dzisiejsi gracze się kłócą i denerwują o 4k i 60FPS, jakby te czynniki były najważniejsze. Widać, na co zwracają uwagę. Przez takich graczy przyszłe Call of Duty, jak i inne strzelanki, oraz powoli reszta gatunków, będą tak wyglądały. Skoro lecą na coś takiego i CoD bije rekordy sprzedaży, to po co się wysilać na więcej? Dobrze, że wychodzą jeszcze takie gry, między innymi Dark Souls, które pokazują takim graczom drzwi, a ci się buntują "bo nie ma mapy" i podobne.

Skoro wszyscy się zachwycają bezkrytycznie DA3 to nikt nie tworzy nacisku na ulepszanie tej gry. Trzeba postępować tak jak fani rome 2 i jechać po grze na oficjalnych forach. Wtedy może następna część będzie lepsza.

użytkownik usunięty
generaljack

Nie zapominaj o Dragon Age: Początek, który próbował wskrzesić "erę Baldura" dosłownie :)

Dragon Age początek był jedną z tych gier które chwilowo przywrócił mi wiarę w powrót dawnych erpegow

ocenił(a) grę na 7

Pod względem fabuły, klimatu, dialogów, ciekawego świata, poziomu trudności, systemu walki to Skyrim jest
dużo gorszy od Gothica oraz Gothica 2+Noc kruka, gier wydanych w latach 2001-2002.
Poza tym, jak słusznie zauważyłeś to Morrowind jest najlepszą częścią tej serii, a nie Skyrim.
Te nowe standarty jakie wyznacza Skyrim wcale nie są takie fajne.
Ułatwienia, olbrzymi świat, ilość zamiast jakość to nie to czego oczekuje.

użytkownik usunięty

Zgadzam sięco do Skyrima, nie jest tak dobry jak wszyscy mówią, ale totalnie nie zgadzam się co do jedynki. Skopiuję tutaj moją wypowiedź co do jedynki przy innym temacie: ''Nie mam pojęcia dlaczego ludzie tak wychwalają jedynkę. Przy postaciach polecieli stereotypami, grafika jest strasznie słaba, poboczne zadania nudne, sama fabuła jest w porządku ale dla mnie to tylko przystawka przed daniem głównym czyli Inkwizycją, która ma cudowną grafikę, genialne postacie i wciągające zadania. To tylko moje zdanie bo wiem, że nie przekonam fanów stereotypów. Przyznaję, że dwójka jest najsłabsza ale to nie zmienia faktu, że jedynka to też nie jest materiał na grę roku.'' Dla mnie Inkwizycja jest dużo lepsza od poprzednich gier i uważam, że utrzymuję poziom serii Mass Effect - czyli arcydzieło.