Minimalne:
• Windows Vista, Windows 7, Windows 8
• Karta graficzna obsługująca DirectX 11 z 1 GB pamięci RAM
• Dual core CPU
• 2GB Memory (3GB w przypadku Vista)
• przykład pierwszy (Nvidia/Intel):
– Nvidia GTS 450
– Intel Core2 Duo 2.4 Ghz (E6600)
• przykład drugi (AMD):
– AMD Radeon HD5770
– AMD Athlon64 X2 2.7 Ghz (5200+)
Rekomendowane:
• Karta graficzna obsługująca DirectX 11 z 1 GB pamięci RAM
• Quad core GPU
• 4GB Memory
• przykład pierwszy (Nvidia/Intel):
– Nvidia GTX 560
– Intel Core i3-530
• przykład drugi (AMD):
– AMD Radeon HD5870
– AMD Phenom II X2 565
Specyfikacja do najwyższych detali:
• Najnowsza karta graficza obsługująca DirectX 11
• Najnowszy quad core CPU
• 8GB Memory
• Przykład pierwszy (Nvidia/Intel):
– NVidia GTX 680
– Intel Core i7-2600k
• Przykład drugi (AMD):
– AMD Radeon HD7970
– AMD Bulldozer FX4150
No to sobie już pograłem.
Ja sobie zagram ale ... obawiam się że obsługa TYLKO DX.11 to może być niedługo standard i taki Crysis3 może być pierwszym symptomem. Jak juz ruszy się generacja next genów to DX.11 może być niezbędny w każdej przyszłej grze, chyba że powtórnie wróci do łask Open GL (może za sprawą Id i Doom4) bo jak wiadomo Open GL jest dużo mniej konfliktowy niż DX i jestem pewien że gdyby Crysis3 był pisany na Open GL to posiadacze grafik GF 9/200 i AMD 3000/4000 byli by w stanie odpalić Crysis3
no nie róbcie se jaj że wymaga tylko direx 11? Ja 2 lata ( czy tam 3) temu kupiłem karte graficzna geforce gtx 285 za 1,4 tyś która ma tylko direx 10 i przez to nie zagram w crisisa ? Glupota.
"obawiam się że obsługa TYLKO DX.11 to może być niedługo standard i taki Crysis3 może być pierwszym symptomem." ...
oby tak bylo ;) tak czy srak od nowej generacji konsol bedzie to standardem wiec jeszcze 9 miesiecy ;]
Mam procka intela Q9500 i grafikę GTX 260 z 4GB ram już ponad 3 lata. Ciekawe ile jeszcze na tym pociągnę. Ale patrząc na te wymagania to chyba juz niedługo.
I w takich przypadkach najlepsza jest konsola! Nie trzeba się martwić czy będzie chodziła gra czy nie? A ten kto mówi że granie na konsoli jest beznadziejne, grafika jest kiepska itp. To śmiem myśleć że nigdy nie miał konsoli!! A Crysis 2 na PS3 wyglądał po prostu rewelacyjnie i grało się fantastycznie!
Z tego co wiem, Crysis 2 na ps3 prezentował się najgorzej z platform na które owa gra została wydana, nie twierdzę że na konsoli gra się źle, sam posiadam ps3, ale takowy Crysis 2 po dodaniu obsługi dx 11, czy zaawansowanych zmian graficzny, dopiero na PC pokazał się w całej okazałości. Poza tym niektóre gierki na konsolach również potrafią tracić płynność.
Powiem tak jeśli grać na konsoli to tylko na TV Plazmowym i z połączonym kablem HD, oglądałem filmik porównawczy Crysis 2 ekran był podzielony na 3 cz. z Xboxa, PS3 i PC i jedyna różnica jaką zauważyłem to taka że na PC obraz był płynniejszy i w sumie tyle. A żeby naprawdę wychwycić jakaś różnice trzeba by naprawdę wyszukiwać jakichś szczegółów że to jest nie ostre, tamto źle wygląda itp. A i tak najważniejsze jest to aby gra była grywalna, bo co z nam po ładniej grafice jak gra może nie nadawać się do gry!!
" A i tak najważniejsze jest to aby gra była grywalna" Nie rozumiem, na innych platformach jest mniej grywalna ? Również widziałem ten filmik, jednak z tego co pamiętam został wydany przed "patchem graficznym" na PC, na ps3 gram na LCD 42, podpiętym przez HDMI, to samo zrobiłem z kompem, i uwierz mi różnicę są widoczne, i w grafice i w płynności, to tyle odnośnie grafiki.
Nie chodziło mi oto że na innych platformach gra jest lepsza a na innych gorsza, po prostu miałem na myśli że jeśli gra jest lipna to i grafika nie pomoże!! Powiem tak przyznaję ci racje!! A to z tego względu że nie widziałem sam osobiście Crysisa w akcji na PC!!
Warto wspomnieć, że MINIMUM to karta graficzna z obsługą DX11. Nie masz DX11 - nie pograsz. Czyli największe obecnie wymagania, ale Crytek jak obiecał to zrobił. Jedyny producent którego można trzymać za słowo :) Zresztą żadne zaskoczenie. Crysis zawsze najlepiej wyglądał/wygląda i będzie wyglądać ;) Nowe konsole wyjdą i nadal Crytek będzie trzymał poprzeczkę wysoko nad innymi.
Mogliby napisać innego proca od AMD, o w Polsce fx-4150 nie wyszedł na rynek, nie wiem jak w innych krajach. Po drugie i7 2600k wydaje mi się mocno przesadzony. Pewnie do rozgrywki na wysokich detalach starczy czterordzeniowy i5.
Oczywiście jak zwykle ZEROWA optymalizacja pewnie będzie, a grafika dno tak jak z 2 było. Wgrałem sobie tego patcha do 2 DX11, HD TEXTURY, wszystko na max, AAx4, a gra wygląda znacznie gorzej niż Crysis 1 z modami, który ma o połowe FPS więcej, DNO DNO DNO i z Crysisem 3 z tego co widziałem będzie tak samo. Silnik dowalili z konsol który pewnie jest gorszy niż CryEngine 2 i próbują na nim ganarować bardziej szczegółowe scenerie i nie wyrabia po prostu......
Masz sporo racji. Wszystkie nowe gry mają w wymaganiach niesamowicie mocne karty graficzne, podczas gdy nie wyprodukowano jeszcze gry, która nie poszłaby mi na max detalach, a mam GeForce GTS 450! Karta poniżej 400zł, 1GB, 128 bit, niecałe 800MHz GPU...
Najważniejszy jest RAM i procek. Mam i5-2400 i 8 GB RAM 1600 MHz.
W razie czego, dla tych, którzy wymagają super performance'u, istnieje rozwiązanie. Obniżyć jakość cieni. :)
haha, procek nie jest tak istotny jak karta graficzna w grach. Z calym szacunkiem ale widze to po modelu twojego procka doplacil bys 100 zł i mial bys 2500k ktorego mozesz krecic dosc wysoko wiec cenoeo lepiej wychodzi ;)
1. Zdecydowanie się mylisz. Procesor to serce komputera, więc jakiejkolwiek byś grafiki nie włożył, ze słabym prockiem w nic nowego byś nie pograł. Procesor razem z pamięcią operacyjną stanowią prawie całą siłę obliczeniową.
GPU i RAM w grafice nic by Ci nie pomógł.
(Co nie oznacza, że karta grafiki nie jest ważna. Przy grach w HD dobra karta to obowiązek, tak GTX 660 i wyżej, dla mnie, przy 1360x768, GTS 450 wystarczy do wszystkich gier na rynku na max detalach)
2. Z perspektywy czasu żałuję, że nie kupiłem 2500k, ale cieszy mnie to, że 2400 jest na tyle mocny, że nie potrzebuję żadnego kręcenia.
gowno nie serce w tym momencie, takie czasy sie skonczyly 5 jak nie wiecej lat temu, ( nie interpretuj tego w sposob: masz athlona x2 3800 i gtx titan czemu tak malo fps bo wtedy procesor jest waskim gardlem, nowe pojecie jakie mozesz sprawdzic na google ;P i na odwrot rzecz jasna ) slyszales o obliczeniach rownoleglych ? albo o tym dla czego do superkomputerow montuje sie wiecej kart graficznych niz procesorow ? A moze pojecie Cuda lub OpenCL cos ci mowi ? (Radeon 7970 3.7 teraflopa, gtx 680 3.3 teraflopa.. i7 3770k 0.12 teraflopa tak 0.12) Tak aktualnie karta graficzna nie sluzy tylko do generowania grafiki (fizyka, kodowanie, kompresja, kryptografia itd... nawet odpalajac przegladarke internetowa nie uzywasz karty tylko do wyswietlania obrazu :P ale to ona przejmuje czesc jak nie wiekszosc obliczen na klate zaleznie od sytuacji ) (btw moj GTX680 zaladowany na full przy crysisie 3 albo czyms innym a i7 3770k sia la la 30-50% obciazenia). Co do ramu to bardziej liczy sie jego ilosc a nie szybkosc.
Co do ramu, to jasne, że się zgadzam. Swoją drogą, producenci w śmieszny sposób ściągają z klienteli masę pieniędzy tylko dlatego, że ci chcą mieć ponad 2k taktowania i ładny radiator. ;D
Znam pojęcie wąskiego gardła, w obu znaczeniach. ;)
Oczywiście, w dzisiejszych grach do przeliczania jest taka masa danych, ze sam procesor nic by nie dał, niezaleznie od jego mocy, dlatego przecież w ogóle kupujemy grafikę.
Zresztą, nic nie zmieniło faktu, że ze słabym prockiem w nic nie pograsz. ;]
Sorry. Zapomniałem wspomnieć o tym, że nie używam wysokich rozdzielczości, jak 1920+, bo mam mniejszy monitorek. Przy monitorach 22 cale i więcej karta jest bardziej obciążana. :)
Na Saphire 7850 2gb, i5 2500k (4,5GHZ), 8 gb ramu na ultra mialem 50 fps.. Jeszcze nie widzialem zeby wymagania sprzetowe sprawdzaja sie z rzeczywistoscia. Albo sa sa male albo za duze nigdy idealne :)
Możesz sobie wymieniać ile to masz fpsów na jakim sprzęcie na ULTRA detalach. Nie podałeś najważniejszej rzeczy. Rozdzielczości na której grasz
Powinienem uciągnąć na najniższych detalach :D Zobaczymy z czym jeszcze sobie poradzi GeForce 9400 GT :P
Pytanie mam do Was . Czy ktoś z Was jest szczęśliwym posiadaczem ma karty GeForce GTX 295... Bo interesuje mnie czy na takiej karcie, 6GB RAMu i procku Ci7 2,66Ghz poleci mi w ogóle Crysis? Jak znam życie dla każdej niemal ważniejszej gry w branży wymagania sprzętowe są mocno zawyżane...
wymagany dx 11 (czyt. wspomagany sprzetowo) WIEC NIE, NIE POJDZIE, i nie nie bedzie na to moda patcha cracka czy co tam wymyslisz, watek ten byl przerabiany milion razy na kazdym mozliwym forum.