Świetna, przemyślana gra od początku do końca. Właśnie ukończyłem i jestem pod sporym wrażeniem, nie spodziewałem się tego, że będzie aż tak dobra. Każdy element jest wykonany bardzo dobrze, a fabuła sprawia, że chce się podążać dalej. Jest kilka fajnych twistów, choćby pułapka na graczy Stracha na Wróble. Naprawdę robi to wrażenie i wynosi interaktywność gier w nowe rejony.
Głównym ficzerem Batmana jest oczywiście nowatorski i genialny system walki wręcz na którym wzorują się już inne gry. Walka jest widowiskowa i intuicyjna. Naprawdę świetnie to wygląda. Poza tym mamy jeszcze wiele sposobów na nokautowanie wrogów, a każdy z nich sprawia satysfakcję. Mamy też gadżety, które wykorzystujemy na różne sposoby. Możliwości pokonania przeciwników jest wiele.
Bugów praktycznie nie uświadczyłem. Poza tym, że podczas walki wręcz czasami zmieniała mi się oś myszy. No i bolączką są niektóre walki kiedy wrogowie atakują nas zewsząd, a twórcy nie pomyśleli o tym by w jakimś momencie przywrócić część życia Batmanowi. Na przedostatniej walce z dwoma mutantami i hordą zwykłych przeciwników zablokowałem się na dłużej.
Oprócz odkrywania fabuły, mamy różnego rodzaju znajdźki i zagadki, fajnie, że po ukończeniu fabuły można wrócić i odkryć pozostałe sekrety. Już samo poruszanie się po Arkham sprawia przyjemność. Poza tym mamy jeszcze wyzwania, które dzielą się na dwa rodzaje: walka wręcz i ciche pozbywanie się przeciwników w obrębie jakiegoś pomieszczenia (gargulce są niezastąpione).
Do grafiki, muzyki i voice-actingu nie mogę się przyczepić. Wszystko trzyma bardzo wysoki poziom. Może szkoda, że nie wprowadzono większej różnorodności w modelach przeciwników.
Polecam!
Gra jest genialna i klimatyczna - przyznaję że specjalnie dla niej parę lat temu sprawilem sobie xboxowego bezprzewodowego pada - komfort walki wzrasta wtedy nieporównywalnie...
P.S. pad przydał się potem mojemu synkowi do wszelkiej maści gierek z serii lego, epok lodowcowych itp. następnie zaś do kolejnych odslon Batmana właśnie - cóż jestem zatwardziałym PC-towcem (choć ostatnio kupilem mlodemu - po porannym czuwaniu, stoczonej w Media markt walce na łokcie, i stratowaniu paru osób PS4) - uznaję w pewnych grach wyższość pada...wiadomo jednak iż do FPP lub hack'n'slashy pokroju Diablo III dobra gamingowa mysz + klawiatura są niezastąpione...