PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612158}
8,2 3,9 tys. ocen
8,2 10 1 3869
Alice: Madness Returns
powrót do forum gry Alice: Madness Returns

3/10

ocenił(a) grę na 3

Fabułę i grafikę odstawmy na bok i spójrzmy na grywalność. Ciągle to samo. Idziesz, skaczesz, zabijasz potworki... za co tu wyższa ocena?

ocenił(a) grę na 9
pachomir

Rozczaruję cię. Tylko ty tak uważasz. Nie wiem czego oczekiwałeś od połączenia platformówki i horroru. Zadam to samo pytanie co w moim poście. Zrobiłbyś coś lepszego? Nie gdybaj proszę, tylko odpowiedz.

ocenił(a) grę na 3
DarthVader7771

I na szczęście mam prawo tak uważać i nikt tego nie zmieni... natomiast jeśli mowa o tym czy zrobiłbym coś lepszego to moja odpowiedź brzmi NIE bo gdybym potrafił to wystawiłbym tu zapewne 1/10. Poza tym co to za durne pytanie? Obrazów malować też nie potrafię ale chyba mam prawo powiedzieć co mi się podoba, a co nie, prawda?

ocenił(a) grę na 9
pachomir

Owszem każdy ma prawo wyrazić SWOJĄ opinię. Ale to "za co tu wyższa ocena?" to taki tekst jak te z poprzednich tematów tzn. nie że mi się grafika nie spodobała tylko piszą że grafika jest słaba jakby się za lepszych mieli. No ale każdy może swoją opinię wyrazić, tylko nie na zasadzie wielkiego krytyka, aby uszanować pracę autorów. Takie rozpoczęcie wypowiedzi typu "w mojej ocenie" nie kosztuje wiele prawda? :D

ocenił(a) grę na 9
pachomir

"Ciągle to samo. Idziesz, skaczesz, zabijasz potworki... za co tu wyższa ocena?"

Idąc takim tokiem myślenia można równie dobrze powiedzieć że:
Call of Duty, Battlefield, Bioshock, Doom i inne FPSy to beznadziejne gry, cały czas chodzisz i strzelasz.
Need for Speed, GRID, Flatout i inne wyścigi to beznadziejne gry, cały czas tylko się ścigasz.
Diablo, Torchlight, Sacred inne slashery to beznadziejne gry, cały czas tylko zabijasz potworki.
Itd., itp.

Grafika w Alicji pod względem technicznym może i jest nieco przestarzała, ale pod względem artystycznym jest przepiękna. W połączeniu z niezwykłym klimatem, niezłą fabułą i rewelacyjnym angielskim dubbingiem jest to jedna z najlepszych gier 2011 roku.

ocenił(a) grę na 9
torhan

Zgadam się w 100% :) i zapomniałęś o wszelkich grach sportowych gdzie biegasz, rzucasz/kopiesz/odbijasz piłkę i biegasz ;)

ocenił(a) grę na 10
eagleeye2008

To akurat nie najlepsze porównanie, bo to inny gatunek, ale 1/10 to jak ktoś ma pentium II. Gra po czasie robi się monotonna ale jest rozwój bronii , znajdźki i stroje. Grę przechodziłem na trzy raty, bo tą grę trzeba przejść . Polecam fanom gatunku http://www.filmweb.pl/videogame/X-Men+Origins%3A+Wolverine-2009-606178 . Alicja Jest Trochę długą grą i nie każdy ma czas by się w nią zagłębić lub słaby sprzęt, umiejętności.

ocenił(a) grę na 9
torhan

Dobrze prawi, piwo mu podać!

Swoją drogą, to tyczy się nie tylko gier. Wszystko można by sprowadzić do tak prostego poziomu. Kiedyś rozmawiałem z pewną pisarką i ona powiedziała mi, że książki dzielą się głównie na 4 rodzaje: te, w których walka toczy się o życie, o władze, o miłość i o coś jeszcze (nie pamiętam już o co), więc gdyby patrzeć przez ten pryzmat, to wszystko zasługuje na to "3/10". Poza tym, oceniając grę, nie pomijasz fabuły ani grafiki, tylko łączysz ją z miodnością (grywalnością) i oceniasz. Gra swoim klimatem i stylem graficznym sprawia takie wrażenie, że czujesz różnicę między brudnym Londynem a bajecznym Wonderlandem.

ocenił(a) grę na 10
torhan

Bingo :]

ocenił(a) grę na 7
pachomir

Troche sie zgodze.Gra jest nie zbalansowana.Ma cool klimat i piękną grafikę.Ale mnie zirytowała na pewnym poziomie i skutecznie zniecheciła do dalszej gry.Troche szkoda.

I rzeczywiście troche monnotona na dodatek przeciwnicy to jakaś kpina....

pachomir

Nie grałam jeszcze (bardzo mi zależy) ale sądzę że właśnie przez tą grafikę i fabułę. Gra jak każda inna, ale właśnie te dwie rzeczy sprawiają że jest taka zachęcająca ;)

pachomir

Też wydaje mi się, że gra jest zbyt schematyczna, przez to przewidywalna i monotonna. Pierwsza część faktycznie rzuciła mnie na kolana, druga niestety rozczarowała, choć przyznam, że miałem duże wymagania. Gra technologicznie jest znakomicie zrobiona, klimat dość niepokojący, grafika jest również atutem. Niestety grywalność i brak polotu to rzeczy, które mnie zniechęciły do dalszej gry.

Roch

Brakuje mi kilku rzeczy, przede wszystkim ubogie sterowanie podczas walki, wiem, że gra Oni to nie do końca ten sam typ,ale tam z kilku przycisków i sterowania myszką wyciśnięto siódme poty. Szkoda że nie da się skradać, chować za przeszkodami i wychylać zza nich atakując np. pieprzniczką. Coś jak Bond. Na prawdę z tej gry można było wycisnąć dużo więcej.

ocenił(a) grę na 10
Pan_Zarowka

Trza kupić sobie joypada. Polecam.

harald807

Mam pada, nie wyczułeś chyba o co mi chodzi.

pachomir

Zdecydowanie silniejszy nacisk postawiono na fabułę oraz stworzenie genialnej konwencji artystycznej o charakterze głęboko psychoidalnym - w tych dwóch aspektach produkcja nie ma sobie równych. Jeżeli chodzi o rozgrywkę, masz rację; gra użytkowana z metaforycznych ampułek o rozległej objętości potrafi znużyć, a czasami nawet zirytować "do bólu".

ocenił(a) grę na 9
pachomir

"Za co tu wyższa ocena?"
...właśnie za fabułę i grafikę. Ponieważ są absolutnie genialne.

pachomir

Za niesamowity klimat :)

ocenił(a) grę na 9
pachomir

Fabuła, grafika, muzyka, system walki, ciekawe postacie itp.. wszystko to składa się na niesamowitą grywalność i klimat tej gry. Jest ona (według mnie) dosyć długa, więc nie należy w nią grać zbyt często. Musisz ją odpowiednio stopniować... Wnioskujęę ze nie przeszedłeś tej gry całej, tylko porzuciłeś gdzieś w pierwszej połowie. Jeżeli ktoś tak robi dużo traci (tak samo jest oglądając jakiś film). Ja za bardzo się nią ekscytowałem i trochę zaczęła mnie nudzić. Na chwile przestałem w nią grać. Teraz wróciłem i naprawdę nie żałuję. W połowie dużo się zaczyna dziać i jest pięknie...

ocenił(a) grę na 10
grungehe

ppopieram !

ocenił(a) grę na 10
pachomir

A ja uwielbiam tę gre. Różnorodność miejsc i pomysły zadziwiły mnie i mam wieeelka nadzieje na wydanie kolejnej części. Takie szczegóły jak motyle przy skakaniu stworzyły prawdziwy urok. Dla mnie to jest jedna z najlepszych gier, w jakie grałam. Uncharted podobno jest takie wspaniałe, ale to tylko dlatego że co 3 słowo to ,,Choler*". Alice madness returns to gra, do której trzeba dorosnąć aby ją zrozumieć. Ty najwidoczniej nie jesteś nad wyraz dojrzały.

W 100 % polecam tę grę dla osób znudzonych codziennym, monotonnym życiem. Uwaga ! - wciąga

ocenił(a) grę na 4
pachomir

Nawet nie chodzi o tą monotonię, bo gdyby w to się dobrze grało to dałoby się to przeżyć.

Ta gra jest po prostu słabo zrobiona pod kątem grywalności. Niewidzialne ściany, niewygodne i drętwe sterowanie, zbyt banalny system walki. Elementy platformowe tez nie sprawiają radości.
Do tego te etapy są za długie, gdyby były krótsze, to przynajmniej można by było się bardziej skupić na dosyć ciekawej historii.

Jak dla mnie duże rozczarowanie. Szkoda, że taki fajny design i muzyka został zmarnotrawiony na takiej przeciętnej rozgrywce.