PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606063}
7,7 8,4 tys. ocen
7,7 10 1 8408
Alan Wake
powrót do forum gry Alan Wake

Praca kamery totalnie nie leży i kładzie na łopatki całą grę. Gdyby może to nie szwankowało dałoby się grać bo lubię mroczne "thrillerowate" gry. :)

Mechanika sterowniczo-kameralna jest maksymalnie spartolona do tego stopnia, że nie można grać na poziomie dającym satysfakcję z gameplayu. Dyskomfort w sterowaniu jest fatalny nawet gorszy niż w tej kaszanie z kraju Kwitnącej Wiśni czyli Resident Evilu. Bleh

ocenił(a) grę na 5
STAMiNA

To prawda. Świetna gra jeśli się w nią nie gra. Mechanika strzelania i poruszania się jest popsuta, lecz cały wykreowany swiat, bohaterowie, fabuła są świetne.

PS tego strzelania paskudnego jest zdecydowanie za dużo, a walka z opętanymi meblami i ciągnikiem zbożowym to szczyt głupoty

ocenił(a) grę na 6
Katharsisss

Co do sterowania to się zgadzam, z drugiej strony nie ma się co dziwić, bo gra tworzona była pod sterowanie padem. Najbardziej wkurzało mnie to, że unik i sprint był pod jednym przyciskiem, więc postać akurat robiła nie to co chcemy. Skakanie jakoś tak pod skos też było irytujące. Jeśli chodzi o przeciwników to może twórcy odkryli nowe sposoby poniżenia gracza? Zamiast przez potężnego przeciwnika zostajemy pokonani przez jakąś beczkę albo zużytą oponę. :P Geniusze zła. :D

ocenił(a) grę na 5
sebogothic

Mierną konwersje z konsol widać niestety na każdym kroku. Zbieżność klawiszy jeszcze dało się przeżyć, mnie bardziej irytowało tak niewygodne i po prostu głupie ustawienie kamery na godzinie 7 lub 4 za bohaterem

sebogothic

Nie wiem, o co wam chodzi, mi tam się dobrze sterowało ;)
Ale strzelania i biegania po lesie rzeczywiście trochę za dużo.

STAMiNA

I to jest powód do wystawienia oceny bliskiej dnu, tak?
Chociaż jak tak pobieżnie patrzę na twoje ostatnie oceny (już kompletnie pomijając, za co one są), to chyba niewiele trzeba, by cię zupełnie zniechęcić.

ocenił(a) grę na 5
Evangarden

>I to jest powód do wystawienia oceny bliskiej dnu, tak?
Oczywiście. Gra jest źle zaprojektowana. To tak jakby jeździć samochodem na samych felgach bez opon.

>to chyba niewiele trzeba, by cię zupełnie zniechęcić.
Ano. Wymagający jestem.

ocenił(a) grę na 8
STAMiNA

Hm. Pamiętam, że na początku miałem kłopoty z kamerą; nie pomnę dokładnie, bo dawno, ale chyba miała schrzanioną akcelerację myszy na modłę maców albo bezpośrednio przełożoną z gejmpadowych analogrzybów...

Ale po bodaj drugim wydanym patchu, to kamera jeździła jak w stareńkim UT... Jesteś pewien, że masz aktualną wersję?

ocenił(a) grę na 5
dziki_wonrz

>Ale po bodaj drugim wydanym patchu, to kamera jeździła jak w stareńkim UT... Jesteś pewien, że masz aktualną wersję?
Grałem u kumpla jakoś świeżo po premierze więc na pewno bez patchy bo wtedy takowych nie było.

Ściągnę pirata "Alan Wake (Latest Version With 1.6 Patch) (GOG)" i sprawdzę czy faktycznie kamera śmiga jak w klasycznym UT. :)

ocenił(a) grę na 5
ocenił(a) grę na 5
dziki_wonrz

>Ale po bodaj drugim wydanym patchu, to kamera jeździła jak w stareńkim UT
Aby kamera prawidłowo pracowała wystarczy włączyć "Direct Aiming" i odpowiednio ustawić obie czułości myszy X i Y. Ale dalej nie wiem czemu widok naszej postaci jest niesymetryczny i oddalony. Alan ustawiony jest tak dziwnie po prawo i daleko. Niekomfortowo się gra. ://

ocenił(a) grę na 5
STAMiNA

http://forum.pclab.pl/topic/383202-Alan-Wake-Oficjalny-Temat/page__st__720

TABem zmienia się położenie kamery aby postać była po prawo albo po lewo. Ustawiłem sobie po ludzku po lewej i obadam grę. :)

ocenił(a) grę na 8
STAMiNA

Z tą stroną kamery to jeszcze jeden dziw wynikły jest; Alan, idąc, wydaje się kierować w punkt jakby na lewo albo prawo od środka ekranu - to złudzenie, ale może dezorientować.

Ciekawe, czy dało by się zrobić moda, który centrowałby kamerę; teoretycznie wystarczyłoby chyba wyczaić jakie wartości przybiera zmienna trzymająca kamerę na zmianę po lewej i po prawej, i podmienić je na średnią. Na takiej zasadzie działają trainery, o ile się orientuję.

STAMiNA

Mi w ogóle gra się cięła, nie chodziła płynnie prawdopodobnie przez braki komputera, ale grało mi się kapitalnie. Nawet strzelanie nie nudziło, bo fabuła wciągała niesamowicie.

ocenił(a) grę na 5
Pink_Phink

http://supremestamnet.blogspot.com/2016/02/510-wakey-wakey-players.html

STAMiNA

Co kto lubi, może po prostu źle trafiłeś.

ocenił(a) grę na 5
STAMiNA

Dokładnie, kamera w tej grze to padaka, a "szczelanie" (celowo napisane) też skopane. Wniosek: kolejna przereklamowana gierka z dosyć dobrą fabułą i klimatem.