Sezon 7:
Po przerwie powraca "Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia". Widzów czeka nieprzyzwoicie wielka porcja emocji, bo uczestnicy mają niepohamowany apetyt na zwycięstwo. Czternastu kucharzy będzie musiało się zmierzyć nie tylko z wyzwaniami kulinarnymi. Trzeba mieć piekielnie mocne nerwy, żeby ze spokojem przyjąć surowe oceny nowego szefa, jednego z najbardziej uznanych polskich mistrzów kuchni, Mateusza Gesslera. Stawka jest wysoka! Zwycięzca zdobędzie 100 tysięcy złotych i staż w jednej z restauracji Mateusza Gesslera.
14 uczestników zamieszka razem w willi Hell's Kitchen. W każdym odcinku dwie drużyny - niebieskich i czerwonych zmierzą się z kulinarnym zadaniem, a zwycięska drużyna dostanie wyjątkową nagrodę - spotkania z niezwykłymi gośćmi, degustacje luksusowych produktów w ekskluzywnych miejscach, szkolenia z ekspertami. W tym sezonie przegrana drużyna zamiast kary otrzyma "lekcję do odrobienia", czyli zadanie, które ma ich nauczyć pokory, szacunku do pracy i produktu oraz pokazać wartość pracy zespołowej.
Tajemnicy tego miejsca niepodzielnie strzeże człowiek, który z gotowania uczynił piekielną sztukę. To "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia"! Już niebawem czternastu nowych śmiałków przekroczy próg "Hell's Kitchen". Tylko nielicznym uda się tutaj przetrwać i opuścić program z podniesionym czołem. Będą na nich czekały piekielne zadania i przede wszystkim On - gigant polskiej gastronomii - Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej w Polsce prestiżowej gwiazdki Michelin. Przez dziesięć tygodni uczestnicy będą musieli grać pod jego batutą, nawet jeśli wszystko będzie przeciwko nim.
Sezon 6:
To nie jest program dla słabeuszy. Kulinarny kunszt, wyścig z czasem, gigantyczny stres i presja. Emocje na granicy histerii, walka z samym sobą w dążeniu do przygotowania perfekcyjnego dania. To i wiele innych wyzwań czeka za drzwiami najsłynniejszej restauracji na świecie "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia". Porządku w najbardziej piekielnej restauracji w Polsce będzie strzegł czarny anioł polskiej gastronomii - szef kuchni Michał Bryś!