PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=783982}

Zraniona miłość

Vatanım Sensin
2016 - 2018
7,9 430  ocen
7,9 10 1 430
Zraniona miłość
powrót do forum serialu Zraniona miłość

Jw. Jak na razie serial zapowiada się całkiem nieźle.

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Dziękuję za tę informację oraz za link o pożarze Smyrny. Że tak kiedyś nazywał się Izmir jest o tym wspomniane w serialu, że podobno od jakiejś Amazonki, która tak miała na imię. Jednak Saloniki do dzisiaj należą do Grecji, a kiedyś należały do Turcji, co jest choćby pokazane w początkowych odcinkach tego serialu. Teraz Grecja jest małym państwem w porównaniu z Turcją. I to zarówno jeśli chodzi o obszar, jak i liczbę mieszkańców. Zastanawiam się, dlaczego Grecy w 1919 roku porwali się na podbój ziem tureckich, skoro nie mieli chyba zbyt dużych szans na wygranie z takim przeciwnikiem.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Dla czego? Dla tego, że tereny dzisiejszej Turcji w przeszłości były częścią Cesarstwa Bizantyńskiego. Które stopniowo zostało podbite przez Osmanów, a jego upadek wieńczy zdobycie jego stolicy, Konstantynopola, czyli dzisiejszego Stambułu, przez armię sułtana Mehmeta Zdobywcy w 1453 roku. Chęć podbicia Turcji przez Grecję w 1919 było powodowane chęcią wskrzeszenia Bizancjum przez Greków.

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Dziękuję za wyjaśnienie. Właśnie przed chwilą czytałam w Wikipedii o tej wojnie. Nie lubię historii, ale wiele się o tej wojnie dowiedziałam nowych rzeczy, między innymi, że po niej ludzie z Grecji, Turcji i Bułgarii byli przesiedlani według wyznania. Wklejam ten fragment :

"Tereny zachodniej Anatolii (starożytna Jonia) oraz Pontu musiało opuścić ok. 1,5 mln Greków, którzy zamieszkiwali te ziemie nieprzerwanie od 2500 lat. Z Grecji wysiedlono równolegle ok. 250–300 tys. muzułmanów różnych narodowości. Wymiana, do której przyłączyła się także Bułgaria, oparta została ściśle o kryterium wyznania. Nie objęła okręgu Konstantynopola".

Podaję link do tej strony : Wojna grecko-turecka (1919–1922) – Wikipedia, wolna encyklopedia.

myszka4

Ja mam podobnie, jednak mam w tyle głowy te pogromy (takich Polska jednak nie urządzała) i to, że jednak Imperium Osmańskie było nie tak dużo wcześniej potęgą. Z drugiej strony my niedługo przed rozbiorami też mieliśmy wielkie państwo :/

myszka4

Azize jako mężatka i matka dzieci miała już więcej swobody niż Yildiz by miała na warunkach narzeczonego. Azize pracowała, mimo że Cevdet mógłby utrzymać rodzinę (!). Chodziła swobodnie, nosiła kolorowe suknie i długie rozpuszczone włosy, nawet "welon" miała bardziej symboliczny, bo nic nie zasłaniał (w Izmirze się bardziej zasłaniają). Mimo, że mężatką została koło roku 1900-1902. Ordynator przegina i wydaje mi sie, że sympatia twórców jest po stronie Yildiz.

ocenił(a) serial na 8
innertia

Oczywiście, że tak było, jak najbardziej Azize miała w tym małżeństwie pełną swobodę. A jej córka by tego nie miała, byłaby raczej niewolnicą czy służącą niż żoną. I jeszcze nie kochała ordynatora. Ale Azize tak ją pchała w to małżeństwo, niczym ćmę do ognia, choć to może nie jest najlepsze porównanie. Dlatego pojawiają się wątpliwości, czy Azize kochała Yildiz, jak swoje pozostałe dzieci, bo przecież swojemu dziecku życzy się jak najlepiej. Ordynator całkowicie przesadził w tej rozmowie z Yildiz, co do tego jak ma wyglądać ich małżeństwo. Widać było, że to Narcyz zapatrzony w siebie, ciągle się tylko czesał i patrzył w lustro. Yildiz mimo wszystko zasłużyła na kogoś lepszego. Potem on zginie przez jej intrygę, chociaż ona nie zrobi tego świadomie. To znaczy, nie chciała jego śmierci. Została oszukana trochę przez Leona, a trochę przez okrutnego greckiego pułkownika Stavrosa , który niebawem pojawi się w serialu.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Azize wyszla za maz z wielkiej milosci a corke chce wydac za maz za czlowieka ktorego nie kocha. To dla mnie jest najbardziej przerazajace. Byla zla na Yildiz za to ze cos moze byc miedzy nia a Leonem. Za to do Hilal o to samo pretensji nie ma.

ocenił(a) serial na 8
myszka4

Właśnie. Przecież Azize już wie, że może być coś (lub już jest) między Hilal i Leonem i nie zamierza z tego powodu szybko wydawać jej za mąż za kogoś innego. Nawet daje na to ciche przyzwolenie. To straszne tak bardzo kochać młodszą córkę i przybranego syna, a starszą mieć za nic, jak jakiś przedmiot. Nie mogę tego zrozumieć. Do mnie nie przemawiają te argumenty, że Ali Kemal to jedyny mężczyzna w rodzinie, a od Yildiz jako od najstarszej należy wymagać więcej. Hilal to takie rozpuszczone dziecko, któremu wszystko wolno, a matka traktuje obie zupełnie inaczej. Jest bardzo niesprawiedliwa lub nie kocha pierworodnej córki. I tyle.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Bardziej lubie Hilal niz Yildiz, ale szkoda mi jej ze matka jest dla niej tak surowa. Podoba mi sie to ze Azize tak bardzo kocha Ali Kemala, chodz chlopak popelnil wiele bledow to ona nie odwrocila sie od niego i nigdy nie dala mu odczuc ze nie jest jej biologicznym dzieckiem. Tak sie zastanawiam skad u niej tyle chlodu dla starszej corki.

myszka4

Nie oglądałam wszystkich odcinków, ale czy możecie mi powiedzieć czy Yildiz na koniec serii będzie z Leonem, jakoś ta para mnie głównie zainteresowała :D

ocenił(a) serial na 7
Ana137

Nie Yildiz i Leon nie beda para na koniec sezonu. Leon bedzie zakochany i to z wzajemnoscia w Hilal mlodszej siostrze Yildiz.

ocenił(a) serial na 8
myszka4

Czy już wiadomo, kiedy będzie w naszej TVP koniec pierwszego sezonu ? Od kiedy będzie przerwa wakacyjna w nadawaniu serialu tego i innych tureckich ?

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

W Tureckiej telewizji bedzie dzis odcinek 31 i chyba jest to ostatni odcinek 1 sezonu. Jeden odcinek turecki w polskiej telewizji jest podzielony na 3 lub 4 czesci. Nie wiem kiedy w Polsce bedzie przerwa w nadawaniu tego serialu i czy wogole bedzie. W Turcji serial zapewne wroci we wrzesniu na antene

ocenił(a) serial na 8
myszka4

A ja nie lubię ani Hilal, ani Yildiz. W niektórych sytuacjach Hilal bardziej mnie denerwuje np. z tym jej patriotyzmem. Te jej metody może byłyby dobre, ale np. w Powstaniu Warszawskim, a nie podczas tej wojny. Byłaby niezłą konspiratorką. A w tym serialu nie jest patriotką, tylko idiotką. Druga sprawa to jej stosunek do ojca budzi wiele zastrzeżeń. Już pisałam na ten temat. A matka wszystkie błędy jej wybacza, patrzy przez palce na nią i na syna, a Yildiz niczego nie podaruje. Nie wiem, skąd to się bierze. Po 30 tureckich odcinkach jeszcze to nie jest wyjaśnione.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Nie znam szczegolow wojny grecko-tureckiej, ale wydaje mi sie ze grecy nie zrobili turkom tyle zlego co niemcy zrobili nam. Jesli chodzi o patryiotyzm Hilal to wydaje mi sie ze podczas 2 wojny w Polsce tez bylo wiele takich Hilal. Jesli chodzi o Azize i Yildiz to wydaje mi sie ze ona ja kocha w koncu to jej corka, tylko po prostu nie lubi jej jako czlowieka. Moim zdaniem nie moze zniesc ze Dziewczyna wyznaje inny system wartosci niz ona i pozostale jej dzieci.

ocenił(a) serial na 8
myszka4

Chyba z tym systemem wartości to strzał w dziesiątkę. Nie ma innego wytłumaczenia takiego traktowania przez Azize najstarszej córki. Po prostu jest inna, nie odwróciła się od ojca, nie okazuje patriotyzmu, lubi zabawę itd. Nie obchodzi jej wojna, która jest dookoła. I dlatego Azize bardziej się boi, że dziewczyna zrobi "jakieś głupstwo" i wymyśliła wydać ją za mąż bez miłości. Ja wiem, że w Turcji do dzisiaj jest taka tradycja i rodzice kojarzą wiele małżeństw, ale pan doktorek nie pasował do Yildiz. Dziewczyna nie czuła do niego ani cienia sympatii. I jeszcze te jego wywody na temat ich wspólnego życia !!! A jeśli chodzi o wojnę grecko - turecką, to na pewno Grecy nie zrobili Turkom tyle złego, co nam Niemcy i Rosjanie. Właśnie przed chwilą czytałam w Wikipedii o tej wojnie. Też Grecy się porwali, jak z motyką na Słońce. Małe państwo chciało zwalczyć dużego przeciwnika. Chodziło im o podbicie dodatkowych terenów dla Grecji. Przegrali tę wojnę.

Podaję link do tej strony : Wojna grecko-turecka (1919–1922) – Wikipedia, wolna encyklopedia.

Na wszelki wypadek, gdyby ktoś miał ochotę o tym poczytać. Ja nie lubię historii, ani czytania takich opisów wojny, ale to przeczytałam, żeby lepiej zrozumieć serial, chociaż nie jestem do końca pewna, że jest on oparty na faktach historycznych.

AnkaJ_3

Azize przecież robiła wyrzuty Cevdetowi, że musi wydać córkę za człowieka, którego ona nie kocha, żeby jej nie wzięli na języki (w litanii wyrzutów, co ona ma na głowie, a Cevdeta nie było bla bla bla).
Ja to widzę tak, jeśli się odniosę do czasów dawniejszych, a nawet obecnych w tamtejszym kręgu kulturowym (muzułmanie w "swoich" krajach, a także w diasporach), a także w "zachodniej" kulturze (coś podobnego było opisane np. w "Dumie i uprzedzeniu").
Otóż dzieci powinny się żenić/wychodzić za mąż wg starszeństwa - jest to poruszone chyba w scenie zaręczyn Yildiz, że to właściwie Ali Kemal powinien być pierwszy. Jest fiksacja na punkcie dobrego prowadzenia się dziewczyny i jej "czystości". Wystarczyło, że Yildiz była widziana z mężczyzną, kiedy tylko ROZMAWIALI i to wystarczyło, żeby popsuć jej reputację. [Przypomniała mi się też scena z "Chrystus Pan. Droga do Kany" Anne Rice, może ktoś czytał ;) Kiedy zbójcy (nie pamiętam dokładnie kim byli ;)) zerwali Abigail (niezamężnej dziewczynie) welon z głowy - pewnie coś takiego, jak noszą Azize i jej córki, i bodajże upadła na ziemię i Jezus pomógł jej wstać. Było wielu świadków, a mimo to wystarczyło to, żeby uznać dziewczynę za zhańbioną, jakby co najmniej została zgwałcona, bo oto dotknął ją mężczyzna, a nie miała na głowie zasłony].
Najpierw ma wyjść za mąż najstarsza córka. Jeśli jej reputacja zostanie zepsuta, jej młodsza siostra/siostry, a może i inne dziewczęta w rodzinie, będą miały problem, żeby wyjść za mąż. (zdarzały się nawet na tym tle tzw. zabójstwa honorowe - mężczyźni uznali, że dziewczyna jest zhańbiona, więc oprócz niej zabili jeszcze inne dziewczyny z rodziny, bo i tak by nie mogli ich już wydać za mąż, sprawa współczesna, absurdalna, ale prawdziwa). Podobny motyw był w "Dumie i uprzedzeniu" - najpierw za mąż powinna wyjść Jane, a po postępku Lydii (ucieczce z żołnierzem) reputacja rodziny jest mocno nadszarpnięta i małżeństwa pozostałych sióstr mogłyby nie dojść do skutku, gdyby Lydia nie wyszła za mąż legalnie.

Dlatego wydaje mi się, że Azize próbuje ratować reputację córki i jej szanse na jakiekolwiek zamążpójście (bo z definicji odrzuca Leona - nie dość, że żołnierza wrogiej armii, to jeszcze chrześcijanina), a także szanse na zamążpójście Hilal, która mogłaby nie mieć szans, gdyby Yildiz uznano za "upadłą".
Nie wydaje mi się, żeby Azize jej nie kochała. Na pewno ją kocha, tylko wkurza ją jej lenistwo, próżność i bezmyślność (a propos prowadzenia się).

Z Hilal jest też ciekawie - już dawno pisałam, że dziwi mnie, że one w ogóle mogły tak sobie chodzić samopas po mieście ;) Hilal chodzi gdzie chce, prowadza się z młodymi mężczyznami i jakimś cudem to nie dotarło jeszcze do jej matki, nawet pocztą pantoflową. Na dobrą sprawę to Hilal powinna mieć spapraną reputację ;)

ocenił(a) serial na 7
innertia

Tylko wiesz....Hilal jest widywana w towarzystwie Turków a Yildiz, syna greckiego generała, dowodzącego armią okupująca miasto. To zupełnie dwie różne sprawy.

O dziwo nikt nie wypowiedział się na temat ostatnich scen z odcinka. Widowiskowej eksplozji.....i końcówki w wykonaniu Cevdeta i Azize :)

HotChocolate90

Ja napisałam poniżej ;D
A eksplozja była fajna... W sumie zapomniałam o jednej wątpliwości - czemu Cevdet poszedł do domu Azize? Chciał sprawdzić, czy jednak tam się nie wybrała? I nagle te amory ;D Rozumiem, że w końcu nie wytrzymał i może go wzięło, że ona uważa tego, co wysadził hangar, za bohatera ;) A więc de facto jego, nawet o tym nie wiedząc. A moja główna wątpliwość - Cevdet był pod hangarem, żołnierze pewnie zginęli. Jak to wyjaśni, że przeżył i gdzie był? To pewnie powie, że był z żoną i to będzie jego alibi :/ Jakoś ta myśl psuje mi tą scenę, że Cevdet mógłby używać takiego chwytu zamiast kierować się czystą miłością i pożądaniem dla żony. Obym się myliła, bo przecież to niemożliwe - Cevdet jest kryształowym bohaterem i tak ma zostać! :D
Czekam na moment, aż Azize się dowie o wszystkim. Będzie jak w "Potopie" - "Jędruś, ran twoich niegodnam całować"? :D

A co do Hilal - może to i Turcy, ale i tak łazi tam gdzie nie powinna :D
Swoją drogą naprawdę spora zmiana w obyczajowości. Teraz sobie przypomniałam sceny z "O hayat benim" - Bahar miała na początku jakiegoś adoratora, który przychodził rozmawiać z nią pod dom albo cukiernię, gdzie pracowała. I zwykle pilnowała, żeby nikt ich nie widział, bo byłby skandal (a tylko rozmawiali na ulicy :/).

HotChocolate90

Dzisiejszy odcinek w TVP - miodzio ;D Zwłaszcza końcówka (no w koooońcuuuu ;) ). Piękna scena, jak Ali Kemal i Leon "poszli na solo" ;)
Zastanawia mnie Eftalia. W ogóle wątek z Eftalią zaczął mnie denerwować. Na początku poznajemy ją jako femme fatale ;) Potem okazuje się, że ona się boi Tevfika i chroni ojca (jeszcze nie wyjaśniono, skąd Tevfik ją wytrzasnął i czemu się zgodziła na to wszystko, czemu jej ojciec musi się ukrywać - przecież władze by załapały, że to stary człowiek nie do końca sprawny na umyśle i ten statek robi pod przymusem :/). Po jakimś czasie większość jej scen wygląda w ten sam sposób:
1. Eftalia robi coś dobrego/rozsądnego, co się nie podoba Tevfikowi,
2. Tevfik jest wściekły i prawie ją dusi, grozi, że wyda/zabije jej ojca,
3. Eftalia błaga o przebaczenie, mówi że to się nie powtórzy, błaga o życie ojca,
4. Tevfik mówi "ok, ale to ostatni raz",
5. Przez pewien czas jest spokój.
Ale to co było ostatnio to już ostre przegięcie - Tevfik ją pobił i podtopił, dziewczyna prawie umarła. On daje jej naszyjnik i prosi o rękę, a ona nagle rozradowana i idą do łóżka (? po tym jak była umierająca, serio?) . Jeszcze rozumiałabym, że to gra z jej strony, ale w następnym odcinku mamy scenę, jak ona szczęśliwa siedzi przed lustrem w tym naszyjniku :/ Czyli, że co? Odeszła od zmysłów i uwierzyła Tevfikowi, że już wszystko ok? :/ Tylko w scenie z Cevdetem zaczęła się prawie łamać, czyli może jednak nie uważa, że wszystko jest ok. W sumie rozumiem sytuację tej dziewczyny, bo z tego miasta w czasie wojny chyba średnio da się uciec, nawet jakby spieniężyła naszyjnik, to chyba by daleko nie uciekła z ojcem. Jej majątek pewnie jest powierzchowny, na chwilę by wystarczyło pieniędzy, ale co potem. Widzę to tak, że ona nie może za bardzo uciec, musi się opiekować ojcem, nie ma się jak uwolnić od Tevfika. Ale bez przesady z tą radością z zaręczyn :/

ocenił(a) serial na 7
innertia

Kto wie? Może inspirowali się "Potopem"? Chociaż z tego co pamiętam, o ile się nie mylę Jędruś początkowo na prawdę był zdrajca i wcale go nie udawał. Tutaj mamy co innego.

Ten wątek Yildiz i Alego Kemala, lekko zalatuje mi Brazylią. Niby pozornie kazirodcza miłość, ale jak się później okaże wcale nie. Skoro chcieli rozegrać coś w tym stylu mogli wymyślić to nieco inaczej.

HotChocolate90

Hihi, w sumie od pierwszego odcinka wiadomo, że nie są rodzeństwem i sami doskonale o tym wiedzą. Inna sprawa, jak to wygląda w oczach społeczeństwa :/

A Jędruś myślał chyba, że robi dobrze z jakiś tam powodów, przysiągł wierność nieodpowiedniemu człowiekowi (nie pamiętam kto to był, jakiś hetman czy książę? ;) ) a szybko potem okazało się, że tamten to zdrajca. W pewnym stopniu była to nieświadoma zdrada. Ale przyznam, że nie pamiętam wszystkiego dokładnie, mimo że to moja ulubiona część Trylogii i czytałam ją chyba ze 3 razy (i film oglądałam może nawet więcej ;) ).

ocenił(a) serial na 7
innertia

Tak masz rację, ale scenarzyści mogli by np. nie wiem.....wstawić postać jakiegoś drugiego, przyszywanego wujka, którego Cevdet traktował jak brata i który był by totalnym, lepszym przeciwieństwem Tevfika, działającego na zasadzie "Dla Cevdeta i jego rodziny....wszystko!". Myślę, że to mogło by być nawet ciekawsze, od wątku z Ali Kemalem :)

HotChocolate90

Dla mnie np. przedobrzyli z tym, że Ali Kemal będzie pewnie tym zaginionym dzieckiem Weroniki i Wasilija. Jakby nie mógł być po prostu zwykłym wojennym sierotą. Z drugiej strony jednak wprowadzenie tego wątku byłoby trochę bezcelowe, chyba że po to, aby pokazać jaki Cevdet jest dobry, bo uratował małe dziecko ;) A tak mamy wielką dramę ;) I jeszcze forbidden love, achhhh. (ale i tak serial jest super :) )

ocenił(a) serial na 8
innertia

Odpowiem na kilka Twoich wątpliwości. Cevdet rzeczywiście tylko dlatego poszedł do żony i spędził z nią noc, aby mieć alibi. Nigdy potem już tego nie zrobił, a za jakiś czas się z nią rozwiedzie. I jeszcze okaże się, że Azize będzie w ciąży. On swoje uczucia wobec niej tłumił, bo ważniejsza była dla niego miłość do Ojczyzny. To, że Ali Kemal jest synem Wasiliego i Weroniki pomogło w pewien sposób uniknąć śmierci Cevdetowi i jego rodzinie, ale to będzie dopiero w odcinku 31 tureckim - finał pierwszego sezonu.
A jeśli chodzi O Andrzeja Kmicica z Potopu, to przysięgał wierność Radziwiłłom i został zdrajcą zupełnie nieświadomie. Bardzo długo myślał, że to on ma rację i że pracuje dla Rzeczpospolitej. Dopiero olśniło go podczas rozmowy z którymś z Radziwiłłów, nie wiem, czy z Bogusławem, czy z Januszem, że oni też chcą kawałek Polski dla siebie.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Pierwsza scena dzisiejszego odcinka, była urocza. Ale tak to jest, kiedy aktorzy odgrywajacy scenę tego typu, są małżeństwem. Wracając do wątku....niestety, okazało się to jedynie snem Azize a jej przywitanie z Cevdetem, po upojnej nocy było raczej rozczarowaniem. Tevfikowi znów się upiekło. I zagarną dla siebie, zasługę Cevdeta. Widać, że generał, powoli zaczyna tracić do niego zaufanie. Ciekawe, w jaki sposób Cevdet wydostanie "kłopotliwego aresztanta" z celi?

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Spróbuję odpowiedzieć na Twoje ostatnie pytanie, tzn.odnośnie aresztanta Hasana. Przy jego przesłuchaniu będzie okrutny pułkownik Stavros, który niebawem pojawi się w serialu. Będzie też mały synek Hasana(około 12 - 13 lat). I synek myśląc, że ojciec jest zdrajcą Ojczyzny ugodzi Hasana nożem w brzuch. A Stavros wtedy zastrzeli chłopca. I Hasan z wielkiego bólu i rozpaczy po stracie synka oraz z powodu rany brzucha znajdzie się w szpitalu. Azize będzie go leczyć. On jej powie, jakiego ma wspaniałego męża. Ale na temat broni nikomu nic nie powie. Wreszcie Cevdet przygotował dla niego ucieczkę ze szpitala, wyprowadził go na jakieś zaplecze, ale tam niestety aresztant zmarł, ani słowem nie wspominając o broni. Sekcja zwłok wykazała, że został otruty. Zabrał tajemnicę z sobą do grobu.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

To teraz nasuwa się pytanie, kto go otruje?

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba Tevfik stoi za tym otruciem. Wcześniej kazał Azize go zabić zastrzykiem i ona niosła ten zastrzyk w kieszeni, ale sumienie nie pozwoliło jej tego zrobić. Tevfik nagadał Azize głupot, że dla dobra Ojczyzny musi to zrobić, lecz ona tego nie zrobiła. Wtedy Hasan się ocknął, podziękował za leczenie i powiedział coś w tym stylu, że nawet nie docenia jaki jej mąż jest wspaniały, że jest patriotą itd. Ale na 100 % nie jestem pewna, czy to Tevfik kazał otruć, bo oglądałam to 2 miesiące temu, w szybkim tempie, 5 odcinków w ciągu nocy. Ale któż by inny to zrobił, jeśli nie on. Zresztą już niedługo to będzie w telewizji.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Faktycznie, jaka inna postać mogła by dopuścić się czegoś podobnego, jeśli nie Tevfik. Zastanawia mnie postać Mehmeta, tego który zastrzelił Andreasa. Co z nim będzie w dalszych epizodach?

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Mehmet i Hilal w najbliższych odcinkach będą podejrzani o udział w wysadzeniu tej broni. Z więzienia pójdą na szubienicę. Nikt im nie może pomóc - ani Cevdet, ani Tevfik, ani nawet Weronika. Pomoże Esref Pasza, który porwie Leona i zażąda wymiany za Hilal i Mehmeta. Trochę to będzie dla wszystkich podejrzane, ale cel uświęca środki. Najważniejsze, że się udało. Potem Mehmet jak zwykle będzie ze wszystkimi zajmował się konspiracją. Hilal wybaczyła mu to, że zabił Andreasa. Nikt o tym nie wspomina. Wreszcie w którymś z dalszych odcinków przyjdzie tam do nich Leon, tam, gdzie się spotykają. Mehmet będzie chciał strzelić do niego, ale Hilal go zasłoniła sobą mówiąc, że go kocha.

A co do tej uroczej sceny Halita i Berguzar z dzisiejszego odcinka, to fakt, że w serialu wyszło im to wspaniale. Natomiast doszły do mnie wiadomości, że coś w ich małżeństwie nie układa się najlepiej, że rok temu w kwietniu omal się nie rozwiedli, że teraz wszędzie wychodzą osobno, że na czas tego serialu wynajęli sobie oddzielne pokoje. Czy może coś wiesz na ten temat ? Ja nie wiem, czy to prawda. Życzę im jak najlepiej. W Świecie Seriali było napisane, że Berguzar marzy o córeczce. Już nie wiem, w co wierzyć.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Mam tutaj artykuł na ten temat z grudnia 2016:

http://swiatseriali.interia.pl/newsy/seriale/zraniona-milosc-1238/news-zraniona- milosc-osobno-ale-razem,nId,2324174

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Dzięki, przeczytałam, tam nic nie ma jakoby coś u nich miało się psuć, natomiast wiele osób tak uważa. Może to tylko wścibscy dziennikarze podgrzewają atmosferę, ale ludzie piszą, że oglądają Halita i Berguzar na filmikach na YT i że niby chodzą razem, ale jakby osobno, że są smutni, zamyśleni, nie patrzą na siebie, że chyba w ich małżeństwie brakuje szczęścia. Niektórzy uważają, że karma wraca, bo wszyscy pamiętają jak zaczęła się ich miłość - rozwód Halita z aborcją w tle. Czytałam też opinie, że może chcieli wystąpić znowu razem, żeby wskrzesić swoje uczucia. Prawdę znają tylko oni, a w pewnym artykule czytałam, że w "ich małżeństwie nie brakuje wstrząsów".
Ostatnio aktor grający Tevfika - Onur Saylak - właśnie się rozwiódł z żoną Tubą Buyukustun. A taka była wielka miłość. Poznali się na planie serialu "ASI", mają 2 córeczki- bliźniaczki i po 6 latach małżeństwa - rozwód.
Dlatego wiele osób niepokoi się o Halita i Berguzar, bo tyle problemów już mieli do tej pory - i zazdrość i terapia małżeńska i inne kryzysy, które na razie jakoś pokonywali.

AnkaJ_3

No niestety tak jakoś to wygląda, że u aktorów i innych artystów rozwody i rozstania zdarzają się częściej. (może tak wygląda, bo o tym się po prostu pisze).
Nawet w Polsce się mówi, że jeśli jakaś para wystąpi na okładce Gali, w wywiadzie, w którym zapewnia o swojej wielkiej miłości, to jest to wstęp do hucznego rozwodu ;)

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

A jednak okazało się po obejrzeniu wczorajszego odcinka, że to nie Tevfik stoi za otruciem Hassana, tylko zrobił to ordynator, czyli siostrzeniec Esrefa Paszy. No i Esref niezłą pułapkę zastawił na Mehmeta, a Hilal wpadła w zasadzkę. Teraz życie obojga zawiśnie na włosku. Pewnie to już gdzieś pisałam, ale Hilal ma za dużo swobody. Azize nad nią nie panuje, babci też się nie słucha i chodzi wieczorami, gdzie tylko jej się podoba. Przez to sama pakuje się w kłopoty.

AnkaJ_3

Bo która rozsądna dziewczyna łazi wieczorem sama w dzielnicy portowej ;) Sama się prosiła o kłopoty. O ile wcześniej miałam więcej sympatii do Hilal, to teraz Hilal mnie irytuje. Yildiz bardziej się skupia na tym, żeby nie wyjść za mąż, już nie jest taka wkurzająca ;)

ocenił(a) serial na 8
innertia

Ja już dawno pisałam, że ta Hilal mnie bardziej denerwuje niż Yildiz. Nie jest patriotką, tylko idiotką, po której inni muszą "sprzątać", zwłaszcza Cevdet. Co za niewychowany bachor, żeby się tak odnosić do ojca. Nie zdaje sobie sprawy ile razy ten człowiek wybawiał ją z kłopotów, o które rzeczywiście sama się prosiła. Brak jej w domu dyscypliny i twardej ręki ojca. Nawet ojciec - zdrajca, to zawsze ojciec i należy mu się szacunek.

AnkaJ_3

"Cevdet rzeczywiście tylko dlatego poszedł do żony i spędził z nią noc, aby mieć alibi."
chlip :(

A ten Stavros to ma gębę jak SS-man czy inny gestapowiec ;) Dobrze dobrali aktora.

ocenił(a) serial na 8
innertia

Co do Stavrosa to się zgadzam. To bezwzględny, okrutny człowiek i na takiego zresztą wygląda. Wielu osobom pomiesza szyki, przyczyni się do śmierci ordynatora - narzeczonego Yildiz. Nad nikim nie ma litości, nawet nad Leonem, synem greckiego dowódcy. Odkryje też zdradę Cevdeta i będzie go chciał zabić, lecz Azize mu przeszkodzi.

Mnie jednak bardziej denerwuje Mehmet. Jak mógł tak zabić Andreasa!!! Hilal tyle się nakombinowała, żeby mu pomóc w ucieczce, nawet Leon pomógł, a ta gnida czy kanalia, zabija bezbronnego na środku morza. I żadnych konsekwencji za to nie ponosi. Może to zrobił z zemsty za swojego brata, ze złości, którą czuł w sercu ? Nic potem nie zostało wyjaśnione, ale ten jego czyn bardzo mi się nie podoba. To też okrucieństwo.

AnkaJ_3

Scena z Mehmetem spowodowała u mnie opad szczęki. Zabił go z zimną krwią :/ Zwłaszcza, że reszta paczki się z nim wcześniej serdecznie pożegnała. Andreas raczej nie brał udziału w gwałtach (skoro mówił, że ma siostrę), wyglądał na szczerego.
Też się zastanawiam czy Mehmet zrobił to z zemsty za brata, z przekonań, że należy zabijać Greków, bo "gwałcili i zabijali nasze kobiety", czy też należy on do jakiegoś bardziej radykalnego ugrupowania. To ostatnie nasuwa się na myśl, jeżeli weźmiemy pod uwagę, że tak naprawdę nie wiadomo czy Mehmet jest bratem Hassana. Pojawił się nagle, nie wiadomo skąd.

ocenił(a) serial na 8
innertia

Rzeczywiście Mehmet pojawił się nagle, nie wiadomo skąd, ale od początku twierdził, że jest bratem zabitego Hasana. Nie wiadomo, czy to prawda, ale to nie ma nic do rzeczy. Przestałam go lubić za to okrucieństwo, tym bardziej że jak piszesz, Andreas nie zrobił nic złego. W gwałcie nie brał udziału, nikogo też nie zabił i chyba tylko dlatego zginął, że był Grekiem. Może też trochę się bał bronić te gwałcone kobiety. Widać było, że był przerażony i szczery. Wszystkim moim znajomym ta scena bardzo nie przypadła do gustu, a moja ciocia wręcz powiedziała, że od tej pory jest po stronie Greków.

ocenił(a) serial na 7
AnkaJ_3

Nie ekscytowała bym się tym tak bardzo. Wyjaśnienie jest bardzo proste. Tak wymyślili scenarzyści i już!

A jak to widzę ja?:

Po tym jak Mehmet zastrzelił Andreasa, na chwilę obecną, wydaje mi się, że w założeniu twórców Mehmet jest postacią człowieka, który traktuje innych ludzi przedmiotowo. Traktuje ich dobrze, ale gdy przestają być mu potrzebni pozbywa się ich. I tak było w tym wypadku. Mehmet traktował Andreasa normalnie, dopóki mógł powiedzieć zachodnim dziennikarzom o zbrodni jakiej Grecy dokonali na tureckiej ludności. po tym, gdy wykonał już swoje zadanie, Andreas nie był mu już do niczego potrzebny. Do tego istniało ryzyko, że Andreas zostanie kiedyś złapany a wtedy może powiedzieć Grekom również o nich. A na to, człowiek pokroju Mehmeta nie może sobie pozwolić. Więc postanowił pozbyć się Andreasa, fizycznie go eliminując.

ocenił(a) serial na 7
HotChocolate90

Tez nie przepadam za postacia Mehmeda, co z niego za czlowiek., niby walczy o wolnosc dla swojego kraju a z drugiej strony nie szanuje zycia innych. Hilal tyle ryzykowala by zdobyc przepustke dla Andresa. Mozna powiedziec ze zastrzil go tu przepraszam za wyrazenie jak psa. Kto ogladal dalsze odcinki to wie ze postepowanie Mehmeta wcale sie nie zmienilo na lepsze.

ocenił(a) serial na 7
myszka4

Mnie sie podoba w tym serialu to ze pomimo jest produkcji tureckiej nie ma podzialu sami dobrzy turcy i sami zli grecy. Najlepszym przykladem tego sa Mehmet i Leon.

ocenił(a) serial na 7
myszka4

We wczorajszej części Cevdet nieźle zmanipulował syna Hassana. Wiemy do czego to doprowadziło. Ale Cevdet mimo wszystko, nie włożył mu noża do ręki.

HotChocolate90

No, nie podobało mi się to. Ale wydaje mi się, że Cevdet chciał, żeby syn zranił Hassana tak, żeby można go było zabrać do szpitala. Na pewno nie chciał śmierci chłopca :/

ocenił(a) serial na 8
innertia

Cevdet chciał, żeby Hassan znalazł się w szpitalu. Wszystko to przewidział i zaplanował. Ale niestety, kto mógł przypuszczać, że Stavros strzeli do dziecka. I jeszcze że od razu go zabije. Mógł go przecież tylko zranić. To też było okrutne, gdyż dzieciak nic mu nie zawinił. Żeby od razu strzelać do chłopca, jak do kaczki ?

AnkaJ_3

Stavros to typ sadysty, kojarzy mi się z oprawcami z obozów koncentracyjnych. Dla mnie też nie do pomyślenia, jak można zabić dziecko, ale w kontekście tej postaci to niestety nie powinno dziwić :(
Był taki moment, jak Stavros mówił Hilal, że się nią zajmie czy coś w tym stylu i wykonał obleśny gest. Kto wie, do czego byłby zdolny w stosunku do nastolatki :/ Dla niego ludzie to przedmioty, ewentualnie źródło rozrywki.

ocenił(a) serial na 8
innertia

Stavros to bezwzględny i cyniczny człowiek, to potwór. Zwabi ordynatora w zasadzkę i go zabije, a potem jeszcze miał czelność zwrócić się do Yildiz, aby szpiegowała swojego ojca i donosiła jemu. Na szczęście dziewczyna oprzytomniała i po tym, co zrobił z ordynatorem, nie zgodziła się. Potem z zimną krwią chciał zastrzelić Cevdeta, gdy odkrył jego zdradę. Ale to będzie dopiero pod koniec pierwszego sezonu, może w odcinku 25 lub 26 tureckim. Rzeczywiście traktował ludzi przedmiotowo i dobrze się nimi "bawił".

ocenił(a) serial na 8
HotChocolate90

Myślę, że masz rację, ale to powinno wynikać z serialu. Nie każdy potrafi dokonać dobrej analizy psychologicznej bohaterów. Mnie np. przychodzi to bardzo trudno. Wolę komentować fakty, które miały miejsce w serialach, niż domyślać się, co scenarzyści chcieli nam w tej czy innej scenie przekazać. To fakt, że Mehmet traktował ludzi przedmiotowo, że dla Andreasa był dobry, bo chciał go wykorzystać do tego wywiadu i to mu się udało. Ale nie jestem pewna, czy dlatego go zabił, bo już mu nie był potrzebny, czy z innych pobudek ? Może z zemsty za brata i za to co Grecy zrobili Turczynkom, a on chociaż nie brał w tym udziału - był jednym z nich.