Ehh, serial bardzo fajny jak na polską produkcję, na początku trochę nudnawy ale potem się nieźle rozkręca, niestety zakończenie drugiego sezonu pełne niedomówień, nie lubię jak zamiast wyjaśnić widzom wszystkie wątki to twórcy zostawiają więcej pytań niż odpowiedzi dając sobie furtkę do 3 sezonu który nie wiadomo kiedy albo czy w ogóle powstanie...
Para z lasu i ich przesłuchanie na komendzie a potem znalezienie ich martwych- niezłe sci-fi, chyba wehikułu czasu tam używają
Gość z plecakiem który czegoś strzeże-też nie wyjaśniono czego i po co
Zabójstwo Dorotki- sprawka Niny czy Jonasza?
Nie wiadomo co z Trelą i uwięzionym Błażejem
Ta dwójka która lobbingowała za kandydaturą Błażeja też nie zostało wyjaśnione czego w końcu chcieli
No i nie wiem czy ja nie zauważyłem ale w ogóle chyba nie było powiedziane ile czasu minęło miedzy ostatnim odcinkiem 1 sezonu a drugim i w konsekwencji nie wiadomo ile czasu Nina była przetrzymywana przez Sobczyka(miesiąc, dwa, pół roku?)
Prawda. Sporo niedokończonych ale sporo rzeczy które wspominasz są już wyjaśnione. I oby był 3 sezon.
1. Para z lasu i wątek sci-fi ciekawy. Zastanawia mnie jak to pociągną w kolejnym sezonie bo gdyby tego nie zrobili byłoby to totalnie bez sensu.
2. gość z plecakiem jest wyjaśniony - nie wprost ale jest. Pilnuje on skarbu nazistów. Po zdjęciach w jego domu i jego rozmowie z Trela to wiemy. Poza tym żeby nie dotrzeć do skarbu zabija gościa który finansował wybory Błażejowi. Strzeże bo to rodzinna tradycja. Poza tym ostrzega też księdza który moim zdaniem nie mieszka przypadkiem tam gdzie mieszka. Pisał listy z dziewczyną która była studentką i szukała później skarbu. Po co inaczej ksiądz przeszukiwalby tak te tereny od 1 sezonu ? On też może szuka ?
2. Zabójstwo Doroty - nie wydaje mi się żeby to była Nina ale patrząc na zakończenie 1 sezonu to bym się nie zdziwiła gdyby dali coś tak banalnego. Ale nie obstawiałabym Jonasza. Na jakiej podstawie ? Poza tym nie miał wstępu na oddział. Nina za to miała motyw bo Dorotka się nad nią znęcała z Emilem. Poza tym mogłaby pogrążyć jej ojca. Ja jeszcze myślę że mogła to być np Ada żeby chronić trele. W końcu mają mieć dziecko. Ale trochę to naciągane.
3. Z Trela na razie nic bo nikt oprócz Ady i tego gościa co robił dla niej badania nie wie że to on. No jest jeszcze Nina ale po co miałaby pogrążać ojca ? A Nina pewnie będzie aresztowana i o tym będzie kolejny sezon.
4. Błażeja też będą ratować pewnie albo się okaże że zaginął i będą go szukać a się okaże że umarł i będzie dramat bo się jeszcze okaże że Ada ja dziecko z nim albo co.
5. Oni chcieli skarbu nazistów. Po to był im potrzebny Felix. Błażej też bo w końcu burmistrz by pomógł przy "szukaniu" gdyby były trudności.
6. Nie jest to powiedziane niestety. Ale na pewno więcej niż tydzień czy 2. Sądząc po tym jak Trela się stoczył musiało trochę minąć bo już były też pozaklejane ulotki o zaginięciu Niny bardzo - widać w pierwszym odcinku. Nie wydaje mi się żeby w takich sowich dołach działo się to w jeden dzień. To nie Warszawa.
W piwnicy, w której Bo na była przetrzymywana są wyryte przez nią kreski, wystarczy policzyć, mniemam że każda kreska to jeden dzień
a kiedy Ada spała z Trelą? Ich romans to wymysł Błażeja. To chyba Błażeja dziecko. Spali ze sobą już po zdradzie, a potem kazała mu się wynosić.
No właśnie i tu zależy ile czasu minęło od momentu zniknięcia Niny. Bo może to jest dziecko Błażeja a może Treli. Może nie wiemy że ze sobą spali bo było to w czasie którego nie widzimy na antenie. Tylko przed gdy Nina jeszcze buła zaginioną.
Później jest scena gdzie Trela i Ada się całują