Ale dźwięk do bani, ledwo słyszałam co mówi komisarz. Ale jeszcze nie rezygnuje z oglądania, bo zaczął się bardzo ciekawie.
Scena z odnalezieniem pijanego w skałach najprawdopodobniej była kręcona na szlaku z Wambierzyc do Skalnych Grzybów w Górach Stołowych.
Witam! Miałem przyjemność być na planie serialu. Szkoła i kościółek w lesie gdzie zmarł ksiądz to miejscowość Nowa Ruda Słupiec. Stamtąd pochodzę. Szkoła Podstawowa nr 7 posłużyła jako Liceum, natomiast kościółek jest pw. Matki Bożej Bolesnej - Góra Wszystkich Św.
pozdrawiam
Serial niby kręcony w górach swoich a ludzi znajdują w górach stołowych (skalne grzyby i stodoła na pasterce) hahaha.
Wiele scen jest w Górach Stołowych - dom, w którym mieszka komisarz jest z widokiem na Szczeliniec Wielki, więc albo Pasterka, albo Karłów.
https://www.google.com/maps/place/50%C2%B028'11.9%22N+16%C2%B021'20.1%22E/@50.46 95643,16.3522283,88m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d50.4699617!4d16.35558 86
Prawie wszystkie plenery to tereny miasta i gminy Nowa Ruda. To między Górami Sowimi a Stołowymi.
Nie pamiętam dokładnie sceny z kamieniołomu, ale to był chyba ten, który znajduje się w Głuszycy. Poprawcie, jeśli się mylę.
Ten kamieniołom na którego terenie odnaleziono kości jest we wsi Świerki. Można go zobaczyć jadąc z Nowej Rudy w kierunku Wałbrzycha po lewej stronie.
W serialu widać też drugi kamieniołom - kopalnię gabra w Nowej Rudzie, w dzielnicy Słupiec.
Tyle razy tam przejeżdżałem, ale w Świerkach po lewej, nie widziałem żadnego kamieniołomu. Wjazd do tunelu kolejowego po prawej stronie to i owszem, chyba że ten wjazd był w Jedlinie Zdr.
Ciekawi mnie czy sztolnię w kamieniołomie kręcili też w tym przy Świerkach, robiąc tymczasowy otwór czy gdzieś indziej. Byliśmy tam 3 dni temu, żadnego otworu na pewno tam nie ma :)
Kamieniołom głównie w Świerkach (bo jest nieczynny). Można go rozpoznać po czerwonych skałach. Momentami były ujęcia pracujących maszyn z kamieniołomu w Nowej Rudzie - Słupiec - tam skały są szare. Być może był też nieczynny kamieniołom w Głuszycy. Można go zobaczyć wyjeżdżając ze Świerk w stronę Głuszycy po lewej stronie drogi.
Tak, jak napisał ProZak miejscowości to m.in. Nowa Ruda i Głuszyca - w napisach końcowych 8 odcinka pojawiły się podziękowania dla ich mieszkańców. Też mnie to ciekawiło a dopiero teraz zwróciłam uwagę na napisy końcowe.
Wielki plus za zrealizowanie serialu w tych stronach.
Jeszcze na pewno gmina Radków i Góry Stołowe zagrały kilka razy - od razu poznać po malowniczych skałach.
Sprostowanie; film nie jest kręcony głównie w Górach Sowich ,ponieważ Nowa Ruda a raczej Nowa Ruda -Słupiec bo tam jest kręcony film i w okolicach, leży w Sudetach Środkowych czyli pomiędzy Górami;Stołowymi -częste ujęcia na Szczeliniec Wielki. Bardzkimi,Suchymi i Sowimi. W odc 1 sceny z księdzem na tzw kościółku który znajduje się na Górze Wszystkich Świętych w N.R-Słupcu.
dużo jak nie większość scen plenerowych jest kręcona w Górach Stołowych; dom komendanta też znajduje się w Karłowie okolice Szczelińca Wielkiego ;-)
Góra, na której stał krzyż pokutny jest w Chełmsku Śląskim - Góry Krucze i Zawory
Na samym początku serialu jeziorko Dzikowiec, piękne acz zaniedbane - mimo to moje ulubione miejsce na spacery :)