PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 48943
7,7 14 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Pilotażowy odcinek 3 sezonu wprowadził kilka nowych postaci do serialu. Jedną z nich jest Irlandczyk Charles Dean O’Banion (właściciel kwiaciarni), z którym Capone ma na pieńku.
To by oznaczało, że wkrótce do serialu zawita gangster polskiego pochodzenia - Henryk Wojciechowski alias Earl „Hymie” Weiss. Jako nastolatek Weiss razem z O'Banionem (i kilkoma kolegami) utworzyli gang North Side. W czasach prohibicji przekręcili Torrio na pół miliona $ i tak zaczęła sią wielka wojna zwana „piwną”.
Mam nadzieję, że twórcy pokuszą się o wprowadzenie tej barwnej postaci (gorliwego katolika i bezwzględnego zabójcy) jakim był Wojciechowski.

ocenił(a) serial na 9
wojtaso87

Bardzo ciekawa informacja:) skąd o tym wszystkim wiesz ?

ocenił(a) serial na 10
HakX

http://www.myalcaponemuseum.com/id89.htm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hymie_Weiss

Tu masz więcej info. Mam nadzieje że się pojawi - wyglądał na niezłego kozaka :)

ocenił(a) serial na 9
redek83

Polak z krwi i kości :) Oj przydałby się, bo już mam dość tego idioty Doyla :/

ocenił(a) serial na 8
HakX

Dawno temu zaintrygowała mnie ta postać (chyba z wiadomych względów :] ) i zacząłem o nim czytać. Kiedyś nawet wpadła mi w ręcę „Encyklopedia Amerykańskiej Mafii” Carla Sifakisa (ŚWIETNA i rzetelna książka) - niestety, ale dzisiaj ciężko ją dostać. Na jej podstawie Focus opracował ciekawy artykuł:

www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/al-capone-bal-sie-polaka/nc/1/

Polecam! :)

wojtaso87

Przeczytałem coś o Wojciechowskim. Z tego co się nie mylę dali mu ksywę Hymie media czy tam prasa bo myśleli, że jest żydem, a on z żyda nic nie ma taki 100% Polak z krwi i kości. Czytałem, że Capone miał stracha przed nim i gdyby nie ogromne szczęście to by gryzł piach. Szkoda, że Heniek skończył jak skończył, ale to był prawdziwy sku**iel i najbliższy kumpel Deana więc jeśli ominą tak ważną postać tzn. że HBO ma wyje**ne na Polskę i Polaków.

bandofbrothers

chyba jednak go nie ominą http://boardwalkempire.wikia.com/wiki/Hymie_Weiss

DrunkenWind

A wiadomo co z Guzikiem czyli kolejny Polak tylko tym razem współpracował z Capone? Jeśli ma się pojawić to pewnie w 4 sezonie.

bandofbrothers

http://boardwalkempire.wikia.com/wiki/Jake_Guzik juz gra :)

DrunkenWind

W którym on momencie się pojawił? Sezon, odcinek? Widzę w obsadzie, że był gościnnie czyli go wiele nie było. Jeśli się pojawił to co on rozegrał pamiętasz?

bandofbrothers

w 3 sezonie 1 odc kiedy O’Banion odwiedzał torrio i capone wtedy guzik liczyl pieniadze przy stole,takze wystapil w 1 sezonie w paru odc. ale nie pamietam scen

DrunkenWind

Guzik i jego tłuste palce od liczenia pieniędzy ok widziałem już tą scenę, ale czy coś wspomnieli o tym jak się do Capone przyłączyć albo zwrócili się do niego imieniem, ksywką, narodowością? Przeczytałem, że do Ala przyłączył się w momencie, kiedy powiadomił go, że szykują na niego zamach. W serialu jest teraz 1923 czyli już odsiadkę ma za sobą, ale mogę się mylić. Ok nie męczę Cię już pytaniami cya!

ocenił(a) serial na 8
DrunkenWind

ALLELUJA! :D dzięki za ten link! Aktor (Will Janowitz) nawet podobny do Weissa - też ma ostre rysy twarzy. Cyt. „Jest katolikiem, gardzącym swoim żydowskim przezwiskiem” zapowiada się ciekawie :)

ocenił(a) serial na 9
wojtaso87

To super, że pojawi się nowy Polak, bo ja Doyla nie lubię. :)
Wiecie może, czy ten sezon jest ostatni, czy będzie jeszcze czwarty?

ocenił(a) serial na 8
perpetuum

Mam tylko nadzieję, że nie ukażą Weiss'a jako takiego przygłupa jak Doyle, bo to był bardzo łebski facet...

Co do długości serialu, to na pewno nie skończy się na 3 sezonie. Terence Winter (twórca i producent Zakazanego Imperium) na pytanie fana, czy serial pójdzie w lata Depresji (1929-1933)? Odpowiedział:

„Trudno powiedzieć jak długo będzie trwał serial, ale mam szczerą nadzieję, że przed nami jeszcze wiele sezonów.” :)

ocenił(a) serial na 9
wojtaso87

tez mam nadzieje, oglądam też inne seriale ale wszystkie wydają się takie dziecinne i infatylne w porównaniu z boardwalk empire

ocenił(a) serial na 9
DrunkenWind

w Sopranosach koleś zagrał takiego lalusia że aż się rzygać chciało, ciekawe jak sobie poradzi w roli bezwzględnego gangstera

ocenił(a) serial na 5
bandofbrothers

Prawdziwy polak z krwi i kosci, brutalny morderca az Capone sie go bal
Polacy jak morduja to sa super ale Adolf Hitler to byl pewnie zly... uuu... bee... bo polakow zabijal.
Wez sie jebnij w glowe. Tak chcesz aby polakow pokazywali, brutali mordercow. Jak rzeznika ? co z ludzi robil kielbasy ?

pozatym nie traktowal bym tego serialu tak narodowosciowo - nikt go nie robil aby polaka dopiec albo wzniesc w niebiosa Irlandczykow.
Ci drudzy potrafili sie przynajmniej na Euro 2012 ladnei zachowac - cala Europa o nich mowila - a o polakach, inaczej a o polskich kibicach ?

SadSam

Posłuchaj gówniarzu. Jebnąć to ja mogę Twoją matkę i przy okazji Ciebie o ścianę. Gdzie ja napisałem, że popierałem Wojciechowskiego? Nie wjeżdżaj mi tu z Hitlerem fagasie. O Polskich kibicach mówili dobrze, że jesteśmy przyjaźni i uśmiechnięci, a to co wydarzyło się z Rosjanami napisali, że to margines. Więcej dobrego o nas napisali niż złego, ale że Ci się nie chce czytać to Twój problem. W porównaniu do anglików jesteśmy kulturalni i mili prosty przykład. Podczas meczów piłkarskich czy przed walką bokserską jak są odgrywane hymny to zawsze, ale to zawsze wygwizdują hymn rywali, za to my POLACY oklaskujemy ten hymn. Wiele obcokrajowców pierwsze co myśli o Polakach (mam na myśli tych, którzy poznali, rozmawiali z Polakami) to to, że jesteśmy mili i przyjaźni. Za dużo BBC chłopcze. Co do tych polaczków to miałeś chyba siebie na myśli.

ocenił(a) serial na 9
bandofbrothers

uspokój się
a ten tekst o matce to mogłeś sobie darować

Oswaldd

Nie ja zacząłem. Nie pozwolę sobie, aby mnie tak taktowano kim dla niego jestem kolegą? Z takimi odzywkami to we własnym podwórku. Szacunku trochę. Czy to tak wiele kosztuje? Oczywiście ja wszystkiemu winien. Nie zauważyłeś drugiego dna.

ocenił(a) serial na 5
bandofbrothers

Pokazales poziom, nie dziwne ze sie Wojciechowskim jarasz.

Teraz pewnie ekspolodujesz, zatem zanim rozwalisz monitor klawiatura i pobijesz zone, proponowal bym sie uspokoic - to tylko "rozmowa" a przynajmniej taka byc powinna. Takimi obelgami nic nie wnosisz ja przynajmniej moja wypowiedz argumentowalem. Moze niepotrzebnie napisalem abys sie jebna, ale jak widac przydalo by Ci sie, hahaha

"bone for tuna"

SadSam

Leż tam gdzie leżysz czyli przy kiblu. Gówno o świecie wiesz, piszesz bzdury na mój temat i na temat Polskich kibiców. Co do obelg sam synku zacząłeś ja Ci dałem tylko ripostę, a że o wiele gorsza to już Twój problem. Do ludzi trzeba odnosić się z szacunkiem, a ja nie pozwolę sobie, aby takie coś jak Ty mnie obrażało. Przeczytaj jeszcze raz mój komentarz. Jak Ty tam nie widzisz argumentów to wróć do podstawówki. Gdybyś mnie nie obraził nawet bym Ci nie odpisał. Więc na przyszłość jak chcesz, aby Ciebie szanowali to szanuj innych. Powinieneś mnie przeprosić.

Ciao.

ocenił(a) serial na 5
bandofbrothers

Nie sugerowal bym sie moim zdjeciem profilowym, to bylo dawno temu dlatego tak usilnie akcentowane przez Ciebie "gówniarzu" czy "synku" jest raczej bezpodstawne.

Poniewaz sie zainteresowalem to Ci odpowiem.

"Gówno o świecie wiesz"
po czym wnioskujesz ? znamy sie ? Ty wiesz wszystko ? i co ma swiat do rzeczy ?

"piszesz bzdury na mój temat i na temat Polskich kibiców"
Na twoj temat nie napisalem nic, zadalem pytanie czy chcesz aby wa takim swietle postrzegano polakow jak Wojciechowskiego a jako kontrast przedstawilem zachowanie bardzo pozytywne kibicow Irlandzkich na Euro 2012. Na temat Polskich kibicow rowniez NIC nie napisalem - zadalem jedynie pytanie przedstawiajac ich jako kontrast odnosnie zachowania Irlandzkich kibicow a jednoczesnie spojny wniosek do postrzegania nas ala "wojciechowski"

"Do ludzi trzeba odnosić się z szacunkiem"
To jest hipokryzja, bowiem Ty odniosles sie do mnie totalnie bez szacunku i raczysz mnie pouczac iz powinno sie do ludzi odnosic z szacunkiem.

"Powinieneś mnie przeprosić."
hmm... no ja nie wiem kto kogo tutaj powinien przepraszac. Przyznalem iz niepotrzebnie napisalem abys sie jebnol w glowe, ale po twojej odpowiedzi - przeprosiny z pewnoscia Ci sie nie naleza. Wystarczylo jedynie inteligentnie zpletowac moja wypowiedz i malo iz wypadalo by mi Ciebie potem przeprosic to jeszcze wyszedl bym aroganta. Ty natomiast sie osmieszyles - kazdy potrafi przeklinac i krzyczej, ale bardzo malo ludzi jest w stanie formuowac logiczne wnioski, ktorych tobie zabraklo, ba tak naprawde nie podales ani jednego a moja wypowiedz odebrales emocjonalnie totalnie pomijajac zawarta w niej merytoryke.

Chcialbym Ci dac przyklad grzecznego zachowania na forum, dlatego jezeli poczules sie urazony moim stwierdzeniem "iz powinienes jebnac sie w glowe" chcialbym Cie za to przeprosic. Stwierdzenie to bylo nie na miejscu i prawdopodobnie za bardzo podniecilem sie 3-cim odcinkiem. Chcialem jedynie podkresilc iz napalanie sie nowym bohaterem "Wojciechowskim" ktory bedzie brutalnym morderca i to taki polak w 100% jest nie na mijescu. A duma iz pokazuj nas jako bezwzglednym merdercow nie powinna byc powodem do dumy!

SadSam

Dobrze dobrze przeprosiny przyjęte ja również przepraszam i dajmy sobie siana. Ludzi czasami ponosi, ale taka już nasza natura.

bandofbrothers

Wzruszające. Nauczcie się panowie ortografii i składnego pisania , bo piszecie prawdopodobnie tak jak mówicie , a moja polonistka zawsze twierdziła ,że to zły omen. Pozdrawiam.

asdzxc1

Prosił Cię ktoś o zdanie? Rodzice nie nauczyli, że starszym się nie przerywa?

ocenił(a) serial na 5
asdzxc1

Mowa i Pisownia - inne czesci mozgu sa odpowiedzialne za poszczegolne funkcje - dlatego wyodrebniono przypadlosci typu "dyortografia" "dyslekcja" itd... Pozatym gdybys mial racje nie bylo by na swiecie analfabetow.

Mi natomiast nasuwa sie taka mysl, pozwole sobie zacytowac:
"Jak nie masz nic do powiedzenia, to skomentuj ortografie"