Pracuję nad dużym projektem montażowym: chcę przedstawić całą fabułę serialu w jednym filmie.
Będzie trwał tyle ile będzie trzeba, czyli nawet i kilka godzin (chociaż mam nadzieję, że trochę
mniej). Właśnie skończyłem pierwszą sekwencję i pomyślałem, że podzielę się efektami.
Zamierzam umieszczać tu więcej klipów, aż do ukończenia pracy. Jestem otwarty na sugestie:
pomysły montażowe, efekty, jaką muzykę dopasować do fragmentów historii (ale tylko z oficjalnej
ścieżki dźwiękowej), co uwzględnić, a czego nie, co poprawić itd.
http://www.youtube.com/watch?v=lJQmhc5prEI
Moim zdaniem też trzyma poziom, ale jednak to już nie jest to samo co 1 sezon. 3 do pierwszej połowy tak mi się podobał, że nawet miałam ochotę podnieść ocenę znowu na 9, ale po drugiej połowie jej nie tyle co nie podniosłam, a obniżyłam.
Ja obecnie oglądam 'Under The Dome', nowy serial stacji CBS, z gatunku podobnego do Lost - dramat z elementami S-F. Dziś w nocy miał w USA premierę 5 odcinek. O ile historię póki co ogląda się całkiem dobrze, to sami bohaterowie przy postaciach z Lost blakną. Niemniej serial ma pewien potencjał, więc oglądam dalej.
Wrzuciłem pierwszy odcinek Zagubionych na Dailymotion
http://www.dailymotion.com/video/x125x84
Nie wiem czy jest sens wrzucać następne bo pewnie skasują...
Odcinek dziewiąty: "To co konieczne"
http://www.youtube.com/watch?v=IXvVAL5IxLM
Robię małą przerwę w robieniu odcinków. Te upały są dobijające. Siedzę przed monitorem, a mój mózg nie pracuje. Ale postaram się wstawić finał drugiego sezonu pod koniec tygodnia. I mam nadzieję skończyć trzeci do końca wakacji.
Zrobiłem już finał drugiej serii, ale po wstawieniu Disney mi go zablokował na całym świecie wskazując jakiś kompletnie niewyróżniający się moment. Zmienię go i zobaczę czy to coś da. A jak nie to macie jakieś propozycje?
Tak, konto na Dailymotion.
W szczególności w trosce o własne konto na yt radziłbym Ci przenieść tam wszystkie dotychczasowe odcinki, szkoda ryzykować.
Mam wszystkie odcinki na kompie. I Disney czepia się właściwe tylko konkretnych ujęć co jest dziwne. Wymieniłem prawie minutę zdjęć i teraz źle jest coś dalej. Zauważyłem, że chodzi o sceny z Desem i Lockiem w bunkrze. przemontuje to, a jak nic to nie da to zrobię tak jak mówisz i wstawię na DailyMotion odcinki, które YT odrzuca.
Z tym ryzykiem chodziło mi o stan konta na yt, pamiętaj, że każda blokada na cały świat to ostrzeżenie. Sprawdzaj stan konta, aby przypadkiem nie dostać bana. Konta na DailyMotion nie jest żal, bo w każdym momencie można założyć drugie(pomijając fakt, że dostać bana na DaiyMotion jest cholernie trudno ;) ) , natomiast z yt nie jest już tak łatwo, teoretycznie ban tam jest na całe życie i to na wszystkie powiązane ze sobą konta Gmail ;]
Wiem o co ci chodziło. Z dotychczasowymi filmami o LOST nie miałem żadnych problemów to pierwszy raz. Dostałem już 2 ostrzeżenia za filmy o innym serialu to je pousuwałem, Blokada to nie ostrzeżenie z tego co wiem.
Są 2 rodzaje ostrzeżeń: jedno kiedy inny user wyśle do yt zawiadomienie, że bezprawnie używasz jego materiałów oraz drugie kiedy Twój film dostanie blokadę na cały świat. Oba można mieć w sumie max 2, bo za trzecie dostaje się bana.. niemniej słyszałem, że o ile to pierwsze znika po 6 miesiącach to drugie już w momencie kiedy usuniesz zablokowany film. Jeśli w ustawieniach konta masz 3 zielone kropki możesz spać spokojnie, chyba, że ktoś z Disney nagle hurtem wysłałby jakieś zawiadomienia o łamaniu praw. W taki właśnie sposób bana kiedyś zarobił pamiętny Campetin.
Po co mi konto na YT skoro nie mogę wstawiać filmów? Mam 2 zielone kropki. Środkowa jest czerwona, a pod nią raport o dwóch ostrzeżeniach. Wszystkie zablokowane filmy usuwam. Już 3 razy wrzuciłem ten odcinek i 3 razy został zablokowany, a konto nadal mam. A jak dostanę bana to trudno.
Wiadomo, rób jak tam chcesz, ale po prostu mnie zwyczajnie byłoby szkoda subskrypcji, wrzuconych już filmów, czy ulubionych itp. Ten sam efekt masz na DailyMotion bez ryzyka, a yt lepiej zostawić sobie na bardziej bezpieczne filmy.
Tylko, że ja takich nie mam. Wszystkie to montaże. Spróbuję ostatni raz to wstawić na YT, a potem DailyMotion.
Ale film filmowi nie równy, jedne są mniej bezpieczne, a inne bardziej. Z botem yt nie jest łatwo wygrać. Te ich algorytmy są jebitnie czułe.
Wiesz co? Masz rację. Lost się skończył 3 lata temu przez co i tak oglądalność serii była mała. Przerzucę wszystkie odcinki na DM. Jeszcze trochę musicie więc poczekać na ep10 ;)
Zamiast odcinka podzielę się czymś innym. Natknąłem się na kapitalny tribute Sawyera, czyli mojego ulubionego bohatera.
http://www.youtube.com/watch?v=oL_5noHo2ys
Moim skromnym zdaniem z YT zrobiło się największe gówno i lamerstwo
jakie dotychczas widziałem w sieci!
Doszło nawet do tego, że żaden tam podłożony dźwięk czy muzyka w tle ale wśród rozmów,
klaksonów i odgłosów silników leciała muzyka przez moment w tle i to wystarczyło przy przyje*ać się do filmu i zablokować go!
Nic nie pomagało, dopiero zagłuszenie tej muzyki trwającej z może 5 sekund przy głosach ulicy
dało pozytywny rezultat po nastu próbach i potężnym zdziwieniu o co im kur** chodzi!
Sam byłem świadkiem, bo bym inaczej nie uwierzył!
A ile się człowiek nagłowił w czym jest szkopuł . . .
Z drugiej strony kompletnie mają gdzieś co ludzie wpisują w komentarzach i tak
lecą tony kur**ew i *ujów na kilogramy i nikt nawet nie ma ochoty tym się zająć.
Ale jak trzeba koncernom tyłek wylizać i szaraka zmieszać z błotem, że złodziej i plagiator
- to już są pierwsi do tego!
P.S.
I najbardziej zadziwiająca rzecz - jakim cudem jest tam tyle pozycji pt. "coś tam - cały film"
albo "coś tam - lektor PL" ? ? ?
Jak ci magicy to tam wrzucają ?
A najlepsze jest to, że takie fanowskie filmy to DARMOWA promocja ich produktu. I to czasem lepsza niż oficjalne reklamy.
Dokładnie!
Jak ktoś ma mózg to się zastanowi - zaraz, tyle osób obejrzało serial i zamiast o nim zapomnieć i oglądać następny, to siedzą i kminią, tworzą swoje filmiki itp. znaczy się serial jest pewnie więcej niż dobry i warto go obejrzeć skoro tyle osób ciągle go wspomina!
Ale NIE, jak chcesz zobaczyć choćby minutę więcej niż wyciekło z wielkich wytwórni w formie trailerów czy podcastów to : KASA, KASA, KASA!
Przecież nikt nie będzie oglądał np. Twoich streszczeń i podsumowań po to, by potem na ich podstawie pani z polskiego odpytywała uczniów, którzy w cwany sposób odhaczyli lekturę wizualną!
Analogicznie co komu po muzyce lecącej w tle jakiegoś filmu o śmiesznych wpadkach czy zdarzeniach drogowych z kraksami itp.???
Jak się komuś spodoba muzyczka to jej może poszuka w sklepie albo w jakiejś muzodajni w necie czy tym podobne.
( celowo pomijam, że takim działaniem wpychają ludzi w szarą strefę do np. "wrzuty"
- gdzie notabene jest prawie wszystko! )
Ale też NIE, w radiu możesz sobie słuchać muzyki, bo becelują kasę na tantiemy i jest OK, ale słuchanie przy takiej okazji jest surowo zabronione, bo . . . KASA im ucieka!
Drugi sezon skończony! Trzeci planuję zrobić do końca sierpnia. Może będzie dłuższy niż 5 odcinków, bo chciałbym bardziej skupić się na bohaterach przez co akcja może zwolnić. Wszystkie dotychczasowe odcinki są na Dailymotion i wkrótce usunę ich wersje youtubowe.
Odcinek dziesiąty: "Śnieżna kula"
http://www.dailymotion.com/video/x12yklk_lost-complete-story-episode-10-snow-glo be_shortfilms
Super!
Jak skończysz (odcinki) to zrobisz obiecaną kinówkę w jednej części?
Jaki "runtime" przewidujesz dla takiej produkcji?
Powstanie 30 odcinków. Może mniej, ale na pewno nie więcej. Kinówka powstanie, ale na dailymotion jest limit do 60 minut. 5 odcinków trwa tyle co jeden odcinek, a więc 6 x 42 = 252min. Ponad 4 godziny.
252 - nieźle, szkoda trochę na te ograniczenia . . .
Cała seria ABC to ~ 5324m = 88h 45m - opowiedziane w 252m to kompresja rzędu 4,73%!
Ale biorąc pod uwagę, że pierwsze 3 serie były zdecydowanie dłuższe od pozostałych
a Twoje odcinki są równe na każdą serię, więc kompresja jest zmienna i najwięcej wycięto z początku.
I tak:
seria 1 to 3,82%
seria 2 to 3,98%
seria 3 to 4,15%
seria 4 to 6,82%
seria 5 to 5,61%
seria 6 to 5,30%
Mamy wynik - najdokładniej opowiesz co się działo w serii 4,
a najwięcej "nożyczkami" wyciachasz z serii 1!
:D
Fajny pomysł z tymi procentami! No wiadomo, że czwarta wyjdzie najdokładniej. Już mam zaplanowane 10 odcinków do przodu i wiem jak zrobię 20 odcinek. Myślę, że może być najlepszy ze wszystkich i chciałbym już móc go zrobić. Ogólnie improwizuję, ale miałem natchnienie. Za to nadal nie mogę się zdecydować jak skończyć: uwzględnić flash-sideways czy nie?
Miło mi, że mnie pytasz o zdanie, dzięki.
Niezbyt za tym przepadałem i mnie tego brakować nie będzie ale myślę,
że jak opowiadać w skrócie to dokładnie z ważnymi detalami
a to chyba trochę ważne było (choć sporo też w głowach mieszało) . . .
Moja odpowiedź - raczej tak.
A inni: jakie macie zdanie???
Rusza trzeci sezon!
Odcinek jedenasty: "Po drugiej stronie".
http://www.dailymotion.com/video/x148v60_lost-complete-story-episode-11-on-the-o ther-side_shortfilms
OK. To już nie to co kiedyś, czas leci i ludzie coraz mniej wpisują . . .
Nikt nie miał żadnego zdania nt. flash-sideways.
Co poradzisz ;D Ale robię te filmiki dla własnej satysfakcji i przy okazji się dzielę nimi z tymi kilkoma osobami. Nie zależy mi na rozgłosie ;)
Wiem, rozumiem, ale chodziło mi tylko o to, że cały ten gwar nt. LOST - przygasa.
Odcinek dwunasty: "Następnie"
http://www.dailymotion.com/video/x14l237_lost-complete-story-episode-12-next_sho rtfilms
Szczerze mówiąc nie miałem żadnej weny dla tego etapu historii i to czułem po skończeniu. Myślę, że ten odcinek mi wyszedł najmniej dobrze, ale i tak ma parę momentów, z których jestem zadowolony ;)
Odcinek trzynasty: "To nie jestem ja"
http://www.dailymotion.com/video/x155tzi_lost-complete-story-episode-13-that-s-n ot-me_shortfilms
Odcinek 13 narusza prawa autorskie. Na razie tak to zostawię i będę robił kolejne,
Odcinek czternasty: "Bez odwrotu"
http://www.dailymotion.com/video/x15y9fv_lost-complete-story-episode-14-no-turni ng-back_shortfilms
Szkoda, że te sygnet rodziny Charliego gdzieś przepadł a wraz z nim jego dziedzictwo. Niemniej końcówka z przypomnieniem najlepszych wydarzeń z życia bardzo dobra a całość dopełnia piękna muzyka...
Widzę, że mam trochę odcinków do nadrobienia :)
Odcinek piętnasty: "Żegnaj, Jack"
http://www.dailymotion.com/video/x16qzky_lost-complete-story-episode-15-goodbye- jack_shortfilms
Trzeci sezon skończony. Przyznam, że zmęczyłem się robieniem tych filmów. Coraz ciężej mi to idzie i pomysłów brakuje. No i nazbierało mi się sporo pomysłów na inne montaże. Dlatego na razie zostawiam tę serię, żeby od niej odpocząć i na świeżo podejść do drugiej połowy. Myślę, że będę kontynuował dopiero po nowym roku.
Wakacje się skończyły, więc pora wziąć się do roboty ;) Jutro pierwszy odcinek trzeciego sezonu. Pomyślałem, że dam znać. Przy okazji: youtubowe linki zostały już pousuwane. Odcinki można znaleźć na dailymotion:
http://www.dailymotion.com/video/x12xaxp_lost-complete-story-episode-1-prologue_ shortfilms