PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=133834}

Zagubieni

Lost
2004 - 2010
7,6 180 tys. ocen
7,6 10 1 180159
7,1 35 krytyków
Zagubieni
powrót do forum serialu Zagubieni

Jack czy Sawyer ? 

ocenił(a) serial na 9

Kogo bardziej polubiliście? I proszę o uzasadnienie.

Ja uwielbiam Sawyera. Czasem potrafię się w niego zapatrzyć jak w obrazek ;) lubię jego odzywki, jego głos. I uwielbiam go razem z Kate.

ocenił(a) serial na 9
Agacia7

Oczywiście że James. Jest inteligentny, ma gadane i ogólnie jest typem sympatycznego drania, a takie postacie najbardziej lubię.
Jacusia nie cierpię, bo to taki harcerzyk z kompleksami, który na każdym kroku chciał udowodnić jaki to on nie jest, a jak przyszło co do czego to płakał jak mała dziewczynka.
Kate jest tragiczna, tak samo jak Jacuś, dlatego dobrze że Sawyerowi ostatecznie scenarzyści "przypisali" Blondi.

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Dobrze powiedziane. Też nie przepadam za Jackiem.

ocenił(a) serial na 10
Agacia7

Jack lubię , ale wolę Sawyera. Bardziej ciekawy jest taki charakter i oczywiście wygląda świetnie, jego głos i odzywki , a jak go widzę z Kate to już taki piękny obrazek :D

ocenił(a) serial na 6
pati115

zgadzam się w 100 %

Agacia7

Jasne że Sawyer. Jest zabawny, ma fajniejszy charakter od Jacka no i jest przystojniejszy. Ogólnie to we wszystkim był lepszy. W sumie to nie wiem dlaczego Kate wolała Jacka...hmmm może dlatego że on był lekarzem a ona leciała na kase o.O

ocenił(a) serial na 10
neta97

Haha, dobre : "leciała na kasę"!

A może po prostu lubiła zabawy "w doktora"?!
A z kim się bawić w doktora jak nie z prawdziwym?!
:D

ocenił(a) serial na 9
ZSGifMan

Ja myślę że ciągnie swój do swego (oboje tworzą nieziemsko wkurzający duet).

ocenił(a) serial na 10
Agacia7

Oczywiście Jack, od początku.

Ogólnie Jacka nie da się tak po prostu "lubić". To dużo bardziej skomplikowana postać niż się wydaje, dlatego ludzie zazwyczaj woleli Soyę, bo "hehe on ma takie fajne teksty i te jego dołeczki hehe beka" - tak mniej więcej wygląda odpowiedź 99% procent fanów Sawyera na pytanie, dlaczego lubią akurat jego.

Jack jest dla mnie sto razy ciekawszy pod względem osobowości i charakteru. Chorobliwie ambitny, ciężko znoszący porażki, impulsywny, słaby psychicznie, ale pełen zapału, ideałów, szczery, nikogo nie gra. Uwielbiam takich bohaterów, którzy walczą ze sobą, mają swoje demony, nie mogą pogodzić się z własnymi słabościami, chcą naprawić cały świat i są cholernie wkurzeni, gdy im się nie udaje. Z perspektywy widza to może denerwować, ale to są właśnie cechy ludzi wielkich, nieprzeciętnych, prawdziwych idealistów i przywódców.

Sawyer też oczywiście ma swój urok, ale dla mnie tylko ze względu na poczucie humoru i dystans. Jeśli chodzi o psychologię to jest mało skomplikowany. A ja lubię niejednoznaczne, trudne postacie i taką jest Jack.

ocenił(a) serial na 10
adonae

I ja się pod tym podpisuję. Dodam że, z przyczyn oczywistych, ich wygląd nie miał żadnego znaczenia ;]
BTW, siems adonae, mega długo tutaj na forum nie zaglądałaś ;)

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Miło, że ktoś mnie pamięta ;)
Tak jakoś ostatnio natknęłam się na powtórki 6. sezonu na TVP i pomyślałam, że zajrzę.

ocenił(a) serial na 9
adonae

"Jack jest dla mnie sto razy ciekawszy pod względem osobowości i charakteru. Chorobliwie ambitny, ciężko znoszący porażki, impulsywny, słaby psychicznie, ale pełen zapału, ideałów, szczery, nikogo nie gra. Uwielbiam takich bohaterów, którzy walczą ze sobą, mają swoje demony, nie mogą pogodzić się z własnymi słabościami, chcą naprawić cały świat i są cholernie wkurzeni, gdy im się nie udaje. Z perspektywy widza to może denerwować, ale to są właśnie cechy ludzi wielkich, nieprzeciętnych, prawdziwych idealistów i przywódców."

Ten opis pasuję też do innej postaci (moim zdaniem znacznie ciekawszej od Jacusia) - Johna Locka.

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Nie jestem pewna, czy do końca ten opis pasuje do Locke'a. Owszem, nie umiał pogodzić się ze swoimi słabościami (don't tell me what I can't doooooo!!! - będę to pamiętać do końca życia), ale w przeciwieństwie do Jacka był egoistą i outsiderem. Nie chciał wcale naprawiać świata, pomagać ludziom jak Jack - chciał tylko zaspokojenia swojej żądzy odpowiedzi. Nie liczył się dla niego człowiek tylko wyspa i jej tajemnice, wiara w jakąś abstrakcyjną ideę. W tym samym czasie Jack ratował ludzi, opiekował się nimi, pomagał w organizacji życia na wyspie. Dla mnie taka postawa jest bardziej godna podziwu.

Mimo to nie potępiam Locke'a, bo też miał swoje motywacje. Ogólnie różnica pomiędzy Jackiem i Lockiem jest taka sama jak między ludźmi, dla których liczą się najbliżsi, liczy się to, co tu i teraz i ludźmi, którzy w całości poświęcają się jakiejś wyższej idei, są przekonani, że zostali naznaczeni przez los itd. To są po prostu dwa uniwersalne archetypy ludzkich postaw. Postawa Jacka jest mi po prostu bliższa.

ocenił(a) serial na 10
adonae

Całkowicie zgadzam się z tym, co napisałaś, zwłaszcza z tym fragmentem "wiara w jakąś abstrakcyjną ideę". Bardzo trafnie oddałaś tę postać! (Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mogłam więcej napisać od siebie, ale wydaje mi się, że Ty powiedziałaś za mnie wszystko:) )

ocenił(a) serial na 10
Agacia7

Wolę Sawyera, z powodu jego dowcipnych, sarkastycznych odzywek, odwagi, tego, w jaki sposób stara sobie radzić z tym, co przynosi mu życie. Jack jest trochę zbyt idealny, jak dla mnie. Podejmuje decyzje często dość błędne lub "do obgadania", bierze wszystko na swoje barki, taki "tragiczny bohater". Lubiłabym go bardziej, gdyby czasami przyznał się do błędu i poprosił kogoś o pomoc.

"(...) Uwielbiam takich bohaterów, którzy walczą ze sobą, mają swoje demony, nie mogą pogodzić się z własnymi słabościami, chcą naprawić cały świat i są cholernie wkurzeni, gdy im się nie udaje. Z perspektywy widza to może denerwować, ale to są właśnie cechy ludzi wielkich, nieprzeciętnych, prawdziwych idealistów i przywódców." - wykapany Locke! On również jest fajnym bohaterem, gdyż jest inteligentny, samodzielny, tajemniczy, często myśli błędnie, ale uczy się na tych błędach!

A ulubioną i najlepiej przeze mnie zapamiętaną sceną jest, gdy Hurley, Sawyer i Jin jeździli tym znalezionym na wyspie vanem:)

freckles_

Oj tak miało to swój klimat taki pozytywny wydźwięk :)

ocenił(a) serial na 10
selden

Haha no:)

ocenił(a) serial na 10
freckles_

Shamballa <3
http://www.youtube.com/watch?v=0KKGk0cZf5Q
+ nieśmiertelne 'Son of a bitch' .

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Dzięki za link! Może i jestem dziwna, ale płakałam, oglądając to;)

ocenił(a) serial na 9
freckles_

Ja też. Przy końcówce jak Sawyer był taki samotny..

ocenił(a) serial na 10
Agacia7

To bardzo przykre, było mi smutno jak patrzyłam na niego, aż w końcu "poznał" (bo naprawdę znali się już przedtem) Kate (dzięki Sawyerowi mam nick freckles - kojarzysz jak mówił tak do Kate?;) ) ...

ocenił(a) serial na 9
freckles_

Pewnie, że kojarzę. I uwielbiam słuchać jak on mówi tak do Kate ;)

ocenił(a) serial na 10
Agacia7

Ja również! To i "son of a bitch" to najlepsze teksty Sawyera;)

ocenił(a) serial na 10
freckles_

hah, jakie szczere wyznanie biedroneczko ;D

ocenił(a) serial na 10
aqu32

Dziękuję♥

ocenił(a) serial na 9
freckles_

A propos tej sceny, to tak mi się przypomniało... - http://www.youtube.com/watch?v=IO_Nb48OZls

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Wiesz, ja jednak wolę oryginalną wersję... Chociażby dlatego, że jest bardzo pozytywna:) Ale ciekawy montaż w Twoim filmiku;)

ocenił(a) serial na 9
freckles_

To nie jest mój filmik...

ocenił(a) serial na 10
Tortuga033

Twój w sensie że Ty podałaś/eś link;)

ocenił(a) serial na 9
Tortuga033

Trochę okrutny

ocenił(a) serial na 9
Agacia7

To się nazywa czarny humor.