PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=220082}

Zabójcze umysły

Criminal Minds
2005 - 2020
7,8 18 tys. ocen
7,8 10 1 17593
Zabójcze umysły
powrót do forum serialu Zabójcze umysły

cytaty

ocenił(a) serial na 10

w każdym odcinku, bynajmniej w tych które widziałam na początku i na końcu jest jakiś cytat. pamiętacie może jakieś?

ocenił(a) serial na 7
zakrencona_

Ostatni jaki mi się spodobał to 4x20
"Światło myśli, że podróżuje szybciej niż cokolwiek innego.
Ale myli się. Nieważne, jak szybko światło podróżuje,
dowiaduje się, że ciemność dotarła tam pierwsza i czeka na nie".
/Terry Pratchett.

ocenił(a) serial na 10
zakrencona_

Winston Churchill:
"Nie ma wątpliwości, że to w rodzinie
i domu największe cnoty społeczeństwa
powstają, są wzmacniane i podtrzymywane."

Albert Einstein.
"Nigdy nie nauczam swoich uczniów,
próbuję tylko zapewnić warunki,w których mogą się uczyć."

Leonardo da Vinci
"Kto zła nie karze,każe je czynić."

tego jest całe mnóstwo :) Jakieś 4 sezony i 21 odcinków :P
Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 10
LillyR_

dzieki. wy to z pamięci? czy moze to w internecie zamieścił ?

ocenił(a) serial na 10
zakrencona_

^^ miało być ktoś zamieścił.

ocenił(a) serial na 7
zakrencona_

W każdym odcinku są dwa cytaty.Ciężko by było wszystko spamiętać. A czy w necie jest? Nie wiem, trzeba by poszukać.

zakrencona_

"Kochaj wszystkich, ufaj nielicznym, nie krzywdź nikogo" Szekspir.

Albo: "Zło nigdy nie jest nadzwyczajne i zawsze jest ludzkie, i śpi w naszym łóżku i je przy naszym stole" W.H. Auden (bodajże)

albo: "Pytanie nad którym sobie głowę łamałem
Czy to świat cały czy tylko ja zwariowałem" (Albert Einstein)

ocenił(a) serial na 10
moka8

Wszystkie cytaty z serialu są pod tym adresem

http://csinyfan.forumowisko.net/cytaty-vt254.htm

livingstone

s5e15

"Wskażcie mi bohatera,a opiszę tragedię" F. Scott Fitzgerald
"Gdy ojciec daje synowi, oboje się cieszą, gdy syn od ojca bierze oboje płaczą" W. Shekspir

s5e16

"Nadzieja jest największym złem, gdyż przedłuża mękę człowieka" Nietzshe
"Nadzieja ma skrzydła,przysiada w duszy i śpiewa pieśń bez słów która nigdy nie ustaje" Emily Dickinson

s5e17

"Wszyscy jesteśmy skazani na dożywotnią izolatkę, wewnątrz nas samych" Tennessee Williams
"Rodzina to niebo w bezdusznym świecie" Christopher Lasch

s5e18

"Odkryłam paradoks.Jeśli kochasz kogoś do bólu, ból przestaje istnieć, zostaje tylko milość" Matka Teresa

zakrencona_

"Wszyscy nosimy maski, ale przychodzi dzień, że zdejmujemy jedną z nich ze skórą"
Andre Norton

(moim zdaniem jeden z najlepszych cytatów zastosowanych w CM)

LokiSzoki

W rzeczy samej, to jeden z najlepszych cytatów. Tylko należało by to ująć tak:

"Wszyscy nosimy maski, lecz w końcu nadchodzi taka chwila, iż nie możemy ich ściągnąć bez zdzierania skóry".

zakrencona_

Przypomniałam sobie jeszcze jeden, brzmi on tak:

"Powtarzamy, że jutro będzie inne, że często jest takie samo jak dzisiaj."
James D.Cay

ocenił(a) serial na 6
LokiSzoki

If u want a picture of the future imagine a boot stamping on a human face (Jeśli chcesz zobaczyć przyszłość wyobraź sobie but miażdżący ludzką twarz) nie pamietam kto

ocenił(a) serial na 9
stouekk

Z 1 sezonu, chyba wszystkie ;p :

1 sezon
1#
Joseph Conrad
,,Wiara w nadprzyrodzona moc zla jest zbędna. Ludzie i bez niej są zdolni do wszelkich niegodziwości''
Emerson
,,Wszystko jest zagadka a kluczem do rozwiązania jest kolejna zagadka''
Winston Churchil
,,Im dalej możesz spojrzeć wstecz, tym więcej dojrzysz tego co przed Tobą''
Nietzsche
,,Kiedy spoglądasz w odchłań, ona również patrzy na Ciebie''
2#
Einstein
,,Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona a wyobraznia nakręca ten świat''
Folkler
,,Nie próbuj być lepszy od współczesnych czy przodków, badz lepszy od siebie''
3#
Samuel Johnson
,,Niemal wszystkie absurdy w naszym zachowaniu wynikają z naśladowania tych, których nie przypominamy''
4#
Jacques Rigaut
,,Nie zapominaj że nie mogę ujrzeć siebie, że moja rola ogranicza się do spoglądania w lustra''
Rose Kennedy
,,Ptaki śpiewają po burzy, dlaczego ludzie nie mieliby się tak cieszyć ze wszystkich promieni słonca które im pozostały ?''
5#
Eurypides
,,Raniąc dobrego człowieka niszczymy wszystko co jest w nim dobre''
,,Zaborcza miłość nie przynosi chwały ani korzyści''
6#
S.Z.N.O.- seryjni zabójcy na odległość
Nietzsche
,,Niedorzeczność rzeczy nie świadczy przeciw ich istnieniu, lecz raczej o ich kondycji''
Szekspir
,,Nic nie jest równie powszechne, jak potrzeba bycia wyjatkowym''
- nie wiedzieć co sie czuje, to nie to samo co nic nie czuć
7#
Dr Thomas Fuller
,,Z lisami musisz postępować jak lis''
Holmes
,,Gdy wyeliminujesz niemozliwe, to co pozostanie jak dziwne by nie było musi być prawdą''
8#
Carl Jung
,,Zdrowi ludzie nie torturują innych. Zazwyczaj to torturowani zostają tortującymi''
9#
nothing
10#
Ustinow
,,Im wiecej snów tym wiecej koszmarów sennych''
Junesco
,,Dzielą nas poglądy a łączą troski i sny''
11#
Harriet Beecher Stowe
,,Najbardziej gorzkie łzy przelewamy nad grobem za niewypowiedziane słow i niespełnione uczynki''
12#
W.H.Auden
,,Zło zawsze jest nienadzwyczajne i zawsze jest ludzkie i śpi w naszym łóżku i je przy naszym stole''
Elizabeth Barrett Browning
,,Nie oceniaj wysiłków nim dzień się nie skończy a praca nie dokona''
13#
Lukrecjusz
,,Co dla jednych jest pożywieniem, dla innych jest najgorszą trucizna''
Konfucjusz
,,Nim wyruszysz ścieżką zemsty, wykop dwa groby''
14#
Ksiega Rodzaju 9,6.
,,Ktokolwiek by wylał krew człowieczą, przez człowieka będzie wylana krew jego''
Albert Pine
,,To, co robimy dla siebie, umiera wraz z nami. To co zrobimy dla innych i świata pozostanie nieśmiertelne''
15#
Norman Maclean
,,Najbardziej zwodzą nas ci których znamy''
Abraham Lincoln
,,Nieważne jak długo żyjesz. ale jak żyjesz''
16#
Nietzsche
,,Jednostka zawsze musi toczyć walkę, by nie dać się zdominować przez grupę''
Stare przysłowie apaczy
,,Wieloma ścieżkami można dojść w to samo miejsce''
17#
W.H.Auden
,,Morderstwo jest wyjątkowe dlatego, ze eliminuje stronę którą dotyka. Tak więc społeczeństwo musi zająć miejsce ofiary, i w jej imieniu zażadać zadośćuczynienia lub przebaczyc''
Gandhi
,,Lepiej nie ukrywać gwałtownego charakteru, jeśli taki posiadamy niż stroić się w szatę opanowania, by ukryć bezsilność
18#
Diana Arbus
,,Fotografia jest sekretem o sekrecie. Im więcej ci mówi tym mniej wiesz''
Bernard Shaw
,,Amerykanin nie ma poczucia prywatności. Nawet nie wie co to znaczy. Nie ma czegoś takiego w kraju''
19#
Anthony Brandwor
,,Życie nas zmienia, ale zaczynamy i kończymy z rodziną''
Meksykańskie przysłowie
,,Prawdziwy dom buduje kobieta, nie murarze''
20#
Volter
,,Są tacy ktorzy używaja słow tylko po to, żeby zamaskować swoje myśli''
Francois de la Rochefoucauld
,,Jesteśmy tak przyzwyczajeni do maskowania się przed innymi, że w końcu stajemy się zamaskowani dla siebie''
21#
Albert Einstein
,,Ktokolwiek mieni się sędzią w dziedzinie prawdy i wiedzy, jest niszczony przez śmiech bogów''
George Orwell
,,W czasach całkowitej zdrady, mówienie prawdy jest rewolucyjnym czynem''
22#
Albert Hubbard
,,Nikt nie potrzebuje wakacji tak bardzo jak ten, który właśnie je miał''

ocenił(a) serial na 6
miko90

4/15
Za młodu się uczymy, z wiekiem rozumiemy.
~Marie von Ebner-eschenbach
4/16
Prostytutka nie jest jak twierdzą feministki ofiarą ale raczej zdobywczynią mężczyzn kontrolującą seksualne więzi pomiędzy
naturą i kulturą
"The prostitute is not, as feminists claim, the victim of men, but rather their conqueror, an outlaw, who controls the sexual
channels between nature and culture."
~ Camille Paglia

Prostytutce nie płąci się za seks tylko żeby potem wyszła
"You don't pay a prostitute for sex, you pay her to leave afterwards."
~Dashiell Hammett.
4/17
"He who does not punish evil, commands it to be done."
Kto nie walczy ze złem przyzwala na nie
~Leo Da Vinci
4/18
"Fate is not satisfied with inflicting one calamity." Roman author Publilius Syrus
Los nie zadowala się sprowadzeniem jednego nieszczęścia
"Men heap together the mistakes of their lives and create a monster they call destiny."
~John Hobbes
Ludzie gromadzą życiowe pomyłki i tworzą potwora zwanego przeznaczeniem
4/19
"We all live in a house on fire. No fire department to call, no way out."
Wszyscy mieszkamy w płonącym domu. Żadnej straży pożarnej, żadnego wyjścia
~Tennessee Williams

"I have loved to the point of madness; that which is called madness, that which to me,
is the only sensible way to love."
Kochałem do szaleństwa. Tego co nazywamy szaleństwem. Tego co dla mnie jest jedynym
sposobem odczuwania miłości.
~Froncois Sagan

4/20
"Światło myśli, że podróżuje szybciej niż cokolwiek innego.
Ale myli się. Nieważne, jak szybko światło podróżuje,
dowiaduje się, że ciemność dotarła tam pierwsza i czeka na nie".
/Terry Pratchett.

4/21
Utrata dziecka to utrata cząstki siebie.

Without family man alone in the world trembles in the cold
Człowiek bez rodziny, sam na świecie, dygocze z zimna.
~ Andre Maurois

ocenił(a) serial na 9
stouekk

2 sezon
1#
Francois de la Rochefoucauld
,,Usterki i wady umysłu są jak rany na ciele. Pomimo wszystkich przedsięwziętych środków mających je uleczyć, zawsze pozostaną po nich blizny''.
Rose Kennedy
,,Mówi się że czas leczy wszystkie rany. Nie zgadzam się z tym. Rany pozostają. Z czasem, umysł dbający o zdrowie psychiczne, pokrywa je zabliżnioną tkanką, a ból się zmniejsza ale nigdy nie zanika''
2#
Dietrich Bonhoeffer
,,Testem moralności społeczeństwa, jest to, co robi ono dla swych dzieci''
3#
Mark Twain
,,Z wszystkich zwierząt człowiek jest jedynym przejawiającym okrucieństwo. Jedynym , który zadaje ból dla samej przyjemności jego zadawania''
Khalil Gibran
,,Z cierpienia wychodzą najsilniejsze dusze. Największe charaktery znaczą blizny.
4#
Oskar Wilde
,,Człowiek nie jest sobą gdy mówi w swoim imieniu. Daj mu maskę, a powie ci prawdę''
Milan Kundera
,,Podstawą wstydu nie jest nasz własny błąd, ale to ,że upokorzenie widzieli inni''
5#
Herman Keller
,,Choc świat jest pełen cierpienia, jest on również pełen zwyciestw''
6#
Platon
,,Łatwo wybaczamy dziecku które boi się ciemności. Prawdziwą tragedią w życiu jest gdy ludzie obawiają się światła''
7#
John Wodden
,,Nie ważne, kto zaczyna mecz , ale kto go kończy''
Eric Cromb
,,Wybór jakiego dokonuje człowiek , bez względu na to jak bardzo sciga się ze soba. To tworzenie lub niszczenie , miłowanie lub nienawiść''
8#
Robespierre
,,Zbrodnia zabija niewinnych by chronić zdobycz. A niewinność walczy z całej siły z próbami dokonania zbrodni''
9#
Elbert Hubbert
,,Gdyby ludzie tylko znali siebie, nie wielbiliby i nie nienawidzili''
Mahatma Ghandi
,,Pamiętajcie że w historii byli juz tyrani i mordercy. Choć przez jakiś czas zdają się oni niepokonani w końcu zawsze kiedys upadaja. Zawsze''
10#
Stare powiedzenie
,,Czasami najlepsza naukę wynosimy z popełnionych błędów. Błąd popełniony w przeszłości to mądrość na przyszłość''
Ralph Waldo Emerson
,,By pojąć najważniejsze lekcje w życiu, każdego dnia musimy przezwyciężać strach''
11#
T.S. Elliot
,,Pomiędzy zamysłem a rzeczywistością, pomiędzy ruchem a zdarzeniem, pada cień''
T.S. Elliot
,,Pomiędzy pożądaniem a spazmem, pomiędzy potęgą a bytem, pomiędzy sednem a początkiem pada cień. Tak wygląda koniec świata''
12#
Cory Doctorow
,,Im sekret głębszy, tym mroczniejszy on się staje. Taka jest natura sekretów''
13#
Arystoteles
,,Zło jednoczy ludzi''
14#
Perry Smith
,,Nic do nich niemiałem i nigdy nie wyrządzili mi takiej krzywdy, jak inni ludzie przez całe moje życie. Może po prostu to oni musieli za to zapłacić''
15#
Księga Koheleta rozdz. 7, wers 20.
,,Bo nie ma na ziemi człowieka sprawiedliwego, który by zawsze postępował dobrze, a nigdy nie zgrzeszył''
16#
Kurt Vonnegut
,,Jesteś tym kogo udajesz. Uważaj więc kogo udajesz'' / Jesteśmy tym, kogo udajemy, i dlatego musimy bardzo uważać, kogo udajemy.
Sokrates
,,Z najglębszych pragnień często rodzi się najniebezpieczniejsza nienawiść''
Cyceron
,,Życie umarłych znajduje się w pamięci żywych''
17#
Leonardo Da Vinci
,,Żyjemy ze śmierci innych''
Thomas Paine
,,Jeśli na świecie mają istnieć troski, niech przytrafiają się one mnie, tak by me dzieci żyły w spokoju''
18#
Robert Kennedy
,,Tragedia to narzędzie dla tych co przetrwają, by zmądrzeli, a nie wskazówka jak żyć''
19#
John Calvin
,,Męka złego sumienia to piekło dla żyjącej duszy''
Ghandi
,,Żyj tak, jakbyś jutro miał umrzeć, ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie''
20#
Stare rosyjskie powiedzenie :
,,nie ma dobra bez zła''
Lew Tołstoj
,,Wszystkie szczęśłiwe rodziny są do siebie podobne. Każda nieszczęsliwa rodzina jest nieszczęśliwa na swój sposób''
21#
Autor nieznany
,,Pustkowie jednego człowieka to park rozrywki dla innego''
James Anthony Froud
,,Dzikie zwierzęta nigdy nie zabijają dla sportu. Jedynie człowiek jest tym któremu tortura i śmierć innych stworzeń sprawia przyjemność.''
22#
Herman Melville
,,Z całego niedorzecznego pozoranctwa ludzkości, nic nie przewyższa krytyki zachowań biednych, jakiej dokonują ci dobrze sytuowani, dobrze ogrzani i najedzeni''
Charles Chaplin
,,Nic nie jest wieczne na tym paskudnym świecie, nawet nasze problemy''
23#
Oskar Wilde
,,Wybieram swoich przyjaciół ze względu na ich dobry wygląd, swoich znajomych ze względu na ich dobry charakter, swoich wrogów ze względu na ich dobry intelekt''

ocenił(a) serial na 9
miko90

3 sezon
1#
nothing
2#
George Washington
,,Pozwól swemu sercu odczuwać cierpienia i niedole wszystkich''.
3#
Lao Tzu
,,Ten kontroluje innych może być potężny, ale kto siebie doprowadził do perfekcji jest potężniejszy''
Eleanor Roosevelt
,,Zdobywasz siłę, odwagę i pewność siebie przez każde doświadczenie, przy którym stykasz się ze swym strachem. Musisz robić to, o czym myślisz, że nie możesz tego robić''.
4#
Barbara Ehrenreich
,,W mieście zbrodnia rodzi się z różnic rasy i stanu. ALe na przedmieściach jej przyczyny są bardziej osobiste i psychologiczne, opierające się próbom uogólnienia, każda stanowi tajemnicę''.
5#
Fiodor Dostojewski
,,Nie ma nic łatwiejszego niż potępienie złoczyńscy. Nie ma nic trudniejszego niż zrozumienie go''
G.K. Chesterton
,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''.
6#
Erazm z Rotterdamu
,,Czymze jest świat śmiertelników, jeśli nie komedią. W której różni aktorzy, przebrani w różne stroje i maski, wchodzą na scenę i grają swą rolę, zanim reżyser nie odwoła ich ze sceny?''.
7#
Marcin Luter
,,Królestwo ziemskie nie może istnieć bez nierówności ludzi. Niektórzy muszą być wolni, inni- niewolnikami, Jedni -władcami, inni- poddanymi''
8#
Dante ,,Piekło''
,,Lasciate ogni speranza voi ch'entrate...'' - Porzućcie wszelką nadzieję, wy którzy tu wchodzicie...''
Francisco Goya
,,Wyobrażnia którą rozum opuścił tworzy nieopisane potwory''
Thomas Deloney
,,Bóg daje nam mięso, a diabeł kucharzy''.
9#
William Shakespeare
,,Kochaj wszystkich, ufaj nielicznym, nie krzywdz nikogo''.
10#
Clive Barker
,,Tak naprawdę Superman to kosmita. Tylko w przystojniejszej formie''.
Frank Miller
,,Mroczny bohater to rycerz w zbryzganej krwią zbroi. Jest brudny i zmęczony i cały czas robi wszystko, żeby zaprzeczyć że jest bohaterem''.
11#
Anne Sexton
,,Nie ważne kim był mój ojciec, ważne jest to jakim go pamiętam''.
12#
Daisy Bates
,,Każdy mężczyzna lub kobieta, który próbuje dosięgnąć ideału, nie pozostaje bez wrogów''.
William Shakespeare
,,Ojciec, który zna swoje dziecko jest mądrym ojcem''.
13#
Eurypides
,,Dokładnie wiem jakie zło zamierzam uczynić, lecz silniejsza od wszystkich moich refleksji jest moja furia, furia, która sprowadza na śmiertelników największe zło''.
Lucy Maud Montgomery
,,Za wszystko, co zdobywamy lub otrzymujemy na tym świecie płacimy cenę. I pomimo naszych ambicji, są warte posiadania, choc cena nie jest niska''.
14#
dr R. Joseph
,,Wewnątrz każdego z nas tkwi dziecko, którym kiedyś byliśmy. To dziecko jest zaczątkiem tego, kim się staliśmy, kim jesteśmy i kim będziemy''.
Arthur Rubinstein
,,Nie ma uniwersalnej recepty na sukces poza, być może bezwarunkową akceptacja życia i tego, co ono nam przynosi''.
15#
Daniel Webster
,,Nie ma ucieczki przed przyznaniem się, jak tylko samobójstwo. A samobójstwo jest przyznaniem się''.
Ben Okri
,,Najprawdziwszą rzeczą w człowieku jest nasza zdolność do tworzenia, do przezwyciężania, do znoszenia, do zmieniania, do kochania i do bycia silniejszym niż nasze cierpienie''.
16#
John Steinbeck
,,Smutek w duszy zabije cię szybciej, dużo szybciej niż zaraza''.
Tom Stoppard
,,Przechodzimy przez mosty, gdy napotykamy je na naszej drodze. Palimy je za sobą. I nic nie wskazuje że coś się zmieniło poza wspomnieniem dymu i przypuszczaniem, że chyba łzawiły nam oczy''.
17#
George Bernard Shaw
,,Nie ma sekretów lepiej utrzymanych, niż sekrety których wszyscy się domyślają''.
John Churton Collins
,,Jeśli znalibyśmy swoje sekrety, jakie pocieszenie byśmy znależli''.
18#
Christian Nestell Bovee
,,Żaden człowiek nie jest szczęśliwy bez złudzeń. Złudzenia są równie potrzebne dla naszego szczęścia, jak i realia''.
Susan B. Anthony
,,Kobieta nie może polegać na ochronie mężczyzny, ale musi się nauczyć bronić''.
19#
Anatole France
,,Wszystko się zmienia, nawet największe pragnienia są melancholijne. To co zostawiliśmy za sobą jest częscią nas. Musimy umrzeć w jednym życiu, żeby wkroczyć do kolejnego''.
Wordsworth
"Blask, który był tak jasny. Zabrany na zawsze sprzed mojego wzroku. Chociaż nic nie może przywrócić...godziny chwały traw, wspaniałości kwiatu,nie będziemy rozpaczać,
znajdziemy siłę w tym,co pozostawiamy za sobą".
20#
Voltaire
,,Człowiek nawiedzany przez ekstazę i wizję, który bierze sen za jawę jest entuzjastą.
Człowiek, który zaspokaja swoje szaleństwo morderstwem, jest fanatykiem''.

miko90

>4#
Barbara Ehrenreich
,,W mieście zbrodnia rodzi się z różnic rasy i stanu. ALe na przedmieściach jej przyczyny są bardziej osobiste i psychologiczne, opierające się próbom uogólnienia, każda stanowi tajemnicę''.<

Wiecie może, z którego tekstu Barbary Ehrenreich pochodzi ten cytat?

użytkownik usunięty
miko90

Spisywanie tych "cytatów"/myśli z napisów, uwłacza ich autorom. Napisy są pełne błędów. Przykład w sezonie 2, odcinek 5.. Herman Keller? Hellen Keller! A nie żaden Herman. I nie żadne „Choc świat jest pełen cierpienia, jest on również pełen zwyciestw'' - bo to bzdura wymyślona przez nieudolnego tlumacza Nandelle. Ta myśl brzmi „Chociaż świat jest pełen cierpienia, pełen jest także przezwyciężania go.” Porównajcie sens obydwu.. widać różnicę?

użytkownik usunięty

Inny przykład, w odcinku 7 drugiego sezonu w napisach jest Eric Cromb... A co powiecie na to, że autorem myśli jest Erich Fromm? Także nie spisujcie z napisów. Jedno z lepszych źródeł jest na criminalmindsfanwiki.

ocenił(a) serial na 8

Albo ten niezdarnie tłumaczony Eliot, na dodatek pisany błędnie przez dwa "l".

stouekk

jest to wypowiedź Orwella ;]

ocenił(a) serial na 9
zakrencona_

5x10 - The Slave Of Duty, D. Rossi: “Blizny przypominają nam gdzie byliśmy, nie muszą nam dyktować gdzie zmierzamy" [Scars reminds us where we’ve been. They don’t have to dictate where we’re going]. Mój absolutnie ulubiony.

ocenił(a) serial na 9
Ling1983

I jeszcze jeden - 6x10 - What Happens at Home: "Dzieci zaczynają od tego, że kochają swoich rodziców. Po pewnym czasie sądzą ich. Rzadko kiedy im wybaczają", Oscar Wilde [Children begin by loving their parents; as they grow older they judge them; sometimes they forgive them] (również różnica w oryginale a tłumaczeniu).

ocenił(a) serial na 9
Ling1983

Morgan mnie zaskoczył (tak, wiem, wiem - scenarzysta ;) "We all have people in our lives. Some are good, some are bad. But they shape us." Niby takie to proste i logiczne, ale zmusza do zastanowienia i innego spojrzenia na dotychczasowe doświadczenia.

zakrencona_

Coś z dzisiejszego epizodu emitowanego na AXN:
"Każde słowo może być jeszcze gorsze"
Thomas Hardy

No i mój mistrz tygodnia:
"Jeśli jesteśmy w stanie coś zrobić, możemy tego nie robić"
Arystoteles

ocenił(a) serial na 8
zakrencona_

"Na końcu to nie lata twego życia się liczą, ale życie w twoich latach."
Abraham Lincoln

zakrencona_

''I will not say you 'do not weep', for not all tears are an evil'' (Nie powiem wam 'nie płaczcie', bo nie wszystkie łzy są złe)
J.R.R. Tolkien

ocenił(a) serial na 9
zakrencona_

"There is always some madness in love. But there is also some reason in madness"
(W miłości zawsze jest odrobina szaleństwa. Jednak w każdym szaleństwie jest też odrobina sensu) - Friderich Nietzsche

ocenił(a) serial na 10
zakrencona_

"Pokrop mnie hizopem, a stanę się czysty, obmyj mnie, a nad śnieg wybieleję" Psalm 51 (Biblia Tysiąclecia)

ocenił(a) serial na 10
zakrencona_

"Istnieją rzeczy, których nie chcemy lecz musimy akceptować. Rzeczy, o których nie chcemy wiedzieć lecz musimy poznać. I ludzie, bez których nie możemy żyć lecz musimy opuścić."-JJ

zakrencona_

Nadzieja - pierzaste stworzenie, mości się w duszy na grzędzie, śpiewa piosenkę bez słów i zawsze śpiewać będzie..