PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15762
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Zabicie Mustafy

ocenił(a) serial na 7

Załóżmy, że syn chce przejąć władzę, więc zdradza ojca i ustala jak się go pozbyć. Ojciec się o tym przypadkowo dowiaduje. Co więc robi syn? Porzuca swój plan, bo jak tatuś wie to się niespodzianka nie uda i posłusznie udaje się nieuzbrojony na spotkanie z ojcem, wiedząc, że ten chce go zabić. Naprawdę sułtan miałby być tak głupi, żeby nie zrozumieć, że skoro Mustafa przyszedł, oddał broń, nie zrobił żadnego numeru, to niczego nie planował? To jakaś próba zrobienia z sułtana idioty, który nie umie skojarzyć faktów czy tak było naprawdę? Nie wiem czy to jakaś historyczna propaganda turecka (swoją drogą serial to jest historyczna propaganda turecka) przeciw Sulejmanowi czy sułtan był głupi i nie widział co robi czy tak pyszny, że likwidował wszystko co postrzegał jako zagrożenie i zostawił tron Selimowi, który jako jedyny był tak głupi, że nie stanowił zagrożenia? I jeszcze jak można było tak perfidnie okłamać Cihangira?!

Alee

Chodził o tą pieczęć. Najwidoczniej mało kto w tamtych czasach podejrzewał, że idzie ją podrobić, dlatego żadne działania Mustafy nie był w stanie przekonać Sulejmana o jego niewinności. To tak na podstawie serialu, a jak było naprawdę? Cholera wie. Wiem natomiast, że sprawy wyglądają zupełnie inaczej kiedy patrzymy na nie z punktu osoby trzeciej, a kiedy sami w nich uczestniczymy.

ocenił(a) serial na 7
albertos25

Tylko, że sułtan otrzymał odpowiedź szacha a nie list Mustafy. Tylko, że Mustafa musiałby być nieskończenie głupi, żeby planując bunt, zjawić się u ojca, który się o tym dowiedział zamiast wcielić plan w życie. Jak sułtan uwierzył w taki bezsensowny ruch skoro wiedział, że Mustafa jest tak mądry, że bał się, że go zdetronizuje?

ocenił(a) serial na 7
albertos25

Wiadomo, że nie wiemy jak był naprawdę, jaki był prawdziwy Mustafa ani jakie były rzeczywiste motywy sułtana, że się na to zdecydował, omawiamy to co zostało przedstawione w serialu :)

Alee

No masz rację z tą odpowiedzią, niedopatrzenie z mojej strony. Moim zdaniem to co widzimy w serialu jest wiarygodne. Tak jak pisałem wyżej, sprawy wyglądają inaczej, kiedy w nich uczestniczymy, a kiedy patrzymy na nie z boku. Dla nas widzów serialu, to oczywiste, że Mustafa był niewinny, ale co jakbyśmy byli na miejscu Sulejmana, i tak jak on mielibyśmy część informacji o całej sprawie? To, ze Mustafa poszedł posłusznie przed obliczę sułtana, wcale nie jest przecież 100% dowodem jego niewinności. Sulejman mógł przecież widzieć w tym posunięciu grubszą intrygę ze strony Mustafy. Chyba spotkałeś się z tym, że jak komuś się przylepi łatkę kłamcy, czy złodzieja, to już niezależnie co by ten ktoś zrobił, to nabyta opinią się będzie za tą osobą ciągnęła. Do Mustafy już wcześniej przylgnęła łatka nieposłusznego syna.

ocenił(a) serial na 7
albertos25

Z tą wiarygodnością to niestety jest dość słabo. W serialu mamy chociażby małżeństwa Mustafy z Mihrunnisą i Bayezyda z Hurricihan, których w rzeczywistości nie było a nie mamy małżeństwa Mehmeta z córką Sah, które miało miejsce. Są naprawdę poważne błędy...

Alee

Źle się wyraziłem, chodziło mi konkretnie o tą akcję z Mustafą, a nie o cały serial. Czyli, nie wiem jak to w rzeczywistości wyglądało, z egzekucją Mustafy, ale wersja przedstawiona w serialu jest dla mnie całkiem prawdopodobna (nie zagłębiając się oczywiście w jakieś techniczne szczególiki). Zgodności serialu z prawdą historyczną nie jestem w stanie ocenić, strasznie mało wiem o Imperium Osmańskim i panujących tam zwyczajach.

Alee

A co z charakterem pisma? Przecież sułtan nie mógł nie znać charakteru pisma swojego syna, a Turcy w kwestii grafologii od zawsze byli biegli.

ocenił(a) serial na 7
marjo

Nie musiał napisać listu sam, mógł go przedyktować. A co do pieczęci, to przecież sułtan otrzymał odpowiedź szacha a nie "list Mustafy"?

Alee

Tak, tylko wtedy chyba musiałaby być pieczęć szacha.

ocenił(a) serial na 7
jrmk

I była.

Alee

Co nie zmienia faktu, że odpisywał na podrobiony list, którego NIKT poza nim nie widział. On myślał, że list był od Mustafy a w rzeczywistości był sfabrykowany. Mustafa nie musiał uciekać się do pomocy Tahmaspa, bo miał wystarczającą siłę, żeby samodzielnie obalić sułtana.
Tylko Hurrem miała motyw, żeby się go pozbyć.

marjo

Sułtan nie widział listu rzekomo napisanego przez Mustafę a tylko odpowiedź od Tahmaspa. Założył więc, że Mustafa zdradził.

ocenił(a) serial na 7
Alee

A jeszcze co do samej egzekucji. Przecież do takich czynności byli wyznaczeni kaci- ludzie żyjący tak naprawdę poza społeczeństwem. Jak ma się do tego fakt, że Mustafę zabił sługus Rustema? Przecież powinien być za to jeśli nie stracony to przynajmniej wydalony. On nie miał prawa podnieść ręki na księcia a udusił go z całym okrucieństwem, co wyglądało nie jak profesjonalna egzekucja tylko zwykłe morderstwo.

Alee

Fakty zawarte w serialu nie do końca są zgodne z historycznymi. Naprawdę, podczas egzekucji Mustafy w namiocie obecni byli jego bracia. Podobno sułtan kazał im to oglądać, aby w przyszłości wiedzieli jak się płaci za zdradę. To dlatego Dżihangir wpadł w depresję. Ten widok wciąż go prześladował.

marjo

naprawdę? oO jestem w szoku..

marjo

Ja z kolei czytałem w kilku źródłach (książkach itp, nie wiem, na ile są wiarygodne), że w namiocie nie było nawet Sulejmana, jedynie kaci i jeden z sługusów, który zatrzymał Mustafę bliskiego ucieczki. I z tego, co mi się kojarzy, włąśnie było tam nazwisko tego Mahmuda.

szmylc3

Przecież napisałam wyraźnie, że zabójcą Mustafy był najprawdopodobniej Zal Mahmud.
A sułtan na to patrzył i potem wyrzucił Mustafę przed namiot dla przykładu.
Jeśli czytalas coś innego, to podaj proszę tytuł, bo jestem ciekawa,

Alee

Akurat to, że Mustafę zabił Zal Mahmud to fakt historyczny. Zal Mahmud to postać historyczna, był drugim mężem jednej z córek Selima i Nurbanu.

ocenił(a) serial na 8
Alee

z tego co się orientuję to rzekoma zdrada mustafy dzieli rowniez historykow..podchodząc do sprawy technicznie i logistycznie dla mnie jest to odrobine bez sensu. Bo jesli nawet mustafa planowal zamach na ojca i chcial to zrobic przy pomocy przywodcy innego panstwa a zarazem smiertelnego wroga swojego ojca, to co dalej?zalozmy, ze udaje sie obalic suleja..co w zamian mialby otrzymac szach, bo sam fakt, ze tak poteznym mocarstwem rzadzi mustafa a nie sulj, to w ukladzie sil politycznych na tamtym terenie wiele nie zmieni. wiec sprawa jest skomplikowana. Mustafa musialaby miec sprawny plan, przemyslany kazdy szczegol i ewentualnosc.a szach na pewno nie zadowolilby sie walizka piniedzorow za pomoc w czyms takim. istnieje tez kwestia, ze mlody ksiąze poczul iz grunt pali mu sie pod nogami a ojciec zrobil sobie z niego kozla ofiarnego. oddalili sie od siebie, z kazda karą i niezadowoleniem tatusia szanse na tron spadaly. Mustafa mógl postawic wszysytko na jedną kartę bo mial dość. byl mlody, dobrze wyksztalcony i od kolyski byl wychowywany na wladce. Byc moze osiągnąl punkt, w ktorym chcial sięgnąc po wladze. Mial duze popracie spoleczne, lud i wojsko go kochalo a ojciec ciagle karcil jak smarkacza..moze puscily mu nerwy i chcial pokazac ojcu, ze potrafi siegnąc po to co uwazal, ze mu sie nazely od urodzenia. moim zdaniem ksiązeta byli wychowywano na tykające bomby. z jednej strony juz od kolyski wkladano im mysl do glowy, ze czeka ich tron, a z drugiej strony wymagano bewzglednego posluszenstwa wobec wszelkich decycji ojca sultana, z ktorymi pewnie czasami sie nie zgadzali. to zapewne rodzilo wiele frustracji po obu stronach, ktore potem owocowaly wg mnie niepotrzebnym rozlewem krwi

aloiv77

Szach mógłby zyskać chociażby to, że nowy sułtan byłby jego sprzymierzeńcem, a nie wrogiem jak Sulejman. Mustafa miał 38 lat, więc jak na tamte czasy nie był już wcale taki młody. Mogło mu się znudzić czekanie aż Sulejman umrze. No i miał konkurentów - dorosłych braci, którzy również chętnie sięgnęli by po władzę. Chociaż moim zdaniem Mustafa wcale nie potrzebowałby pomocy z zewnątrz żeby przejąć tron. Jego popularność wśród janczarów była na tyle duża, że ich poparcie by mu wystarczyło. Większość historyków przychyla się do opinii, że jedyną wina Mustafy było to, że miał niewłaściwą matkę - nie był synem Hurrem.

ocenił(a) serial na 8
agneszko

wszystko się zgadza..jednak to sa nasze domniemania. Bo co w glowie Mustafy się tlilo i jakich glupstw się dopuścił tego się juz nie dowiemy..a szkoda, bo to calkiem ciekawy kawalek historii

na pewno film jest ugladzony a postacie niejednoznaczne..kazda postac jest niejako wytlumaczona..myslę, ze prawda byla dużo prostsza. Ci co chcieli dorwac sie do wladzy byli bezwzgledni, twardzi i nie liczyli trupow.i dotyczylo to pewnie synow sultana ale tez kobiet w haremie., ale ze wspolczesnie wiele faktow byloby nie do przyjecia to kilka wątkow sfabularyzowano. Trudno turkom pewnie byloby sie pogodzic ze sulej wspanialy to zwykly patol i morderca ze szczegolnym upodobaniem do mordowanie wlasnych dzieci.bo jednak jako wladca sie sprawdzil i w historii swiata swoje znaczace miejsce ma ..wiec widzimy oto czleka pograzonego w dylemacie i tragedii ojca, ktory kocha i zmaga sie z decycja czy wydac wyrok smierci na syna bo jest wladca, ktory rowniez podlega prawu..przez 3 odcinki mozemy obesrwowac suleja, ktory decyzje podejmuje niemal w konwulsajch i rozpaczy..osobiscie mysle, ze decyzje pan sulej podejmowal mniej emocjonalnie i bardziej zdecydowanie. wymordowal wszystkich mezow swoich siostr a potem wzial sie za dzieci.

użytkownik usunięty
Alee

Z boku wygląda to tragikomicznie, ale mnie to nie zdziwiło.
Czasem tak jest, że im bardziej ktoś jest/wydaje się kryształowy, tym więcej podejrzeń. Chyba taka natura ludzka: nie może uwierzyć w bezinteresowność, na którą jej nie stać, więc żadne poświęcenie jej nie przekona.
Zresztą sułtan nie mógł wierzyć bezwarunkowo. Nawet swoim dzieciom. W końcu każdy mógł się połakomić na jego tron, a on miał obsesję na punkcie bycia obiektywnym. "Trochę" mu to nie wyszło... Chyba przeżył jakieś wielkie zaćmienie Słońca :/