PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15761
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Czy w tym serialu jest dużo wzmianek o naszym kraju ? Gdzieś czytałem że według niektórych historyków Sulejman prowadził tak łagodną ( w porównaniu z poprzednikami ) politykę wobec Polski (Lechistanu) właśnie pod wpływem Roksolany

ocenił(a) serial na 7
marekwyszosiat

W Turcji rzeczywiście cenione sobie kobiety krągłe, bo fizycznie uważane są za bardziej zdolne do rodzenia dzieci. A kobiety na np. barokowych obrazach nie miała raczej wiele związku z upodobaniami Europejczyków, mistrzowie, jak Rubens malował grube kobiety, bo ich skóra z cellulitem stanowiła ciekawą teksturę; te wszystkie załamania miały pokazać jego kunszt. Ale nie martw się, dowiedziałam się o tym dopiero na studiach. Ogólnie, krągłe kobiety nigdy nie były atrakcyjne w Europie traktowanej jako ogół.

Gatiniusha

Nie bardzo rozumiem skierowanie tego komentarza w moim kierunku xD To doliwaq podał przykład malarzy a nie ja ;)

ocenił(a) serial na 7
marekwyszosiat

Przepraszam bardzo! :) Oczywiście, chodziło o post doliwaq.

marekwyszosiat

co prawda to nie list Hurrem ale Sulejmana do króla polskiego http://www.agad.gov.pl/AKW_Turcja/k_66_4_6_tugra.jpg
ale można zobaczyć, że jest po łacinie

nie mogę odnaleźć strony, na której było napisane, że listy Hurrem były dyktowane pisarzowi haremowemu

hermiod

eh ten brak edycji postów jest irytujący
tu można obejrzeć list w całości

http://www.agad.gov.pl/AKW_Turcja/PL_1_3_34-66-9-20_0002.jpg

hermiod

ale z drugiej strony to inny list kolejnego sultana jest po arabsku i w rogu widać adnotację, ze jest tłumaczony u kanclerza polskiego http://www.agad.gov.pl/AKW_Turcja/PL_1_3_34-71-260-486_0002.jpg

generalnie tu można sobie pooglądać korespondencję dyplomatyczną z Turcją na przestrzeni ponad 200 lat
http://www.agad.gov.pl/AKW_Turcja/AKW_Tureckie.html

więc jak widać nie ma wielkiego znaczenia w jakim języku wychodziły listy z dworu osmańskiego nawet u nas umieli przetłumaczyć :) :) :)

hermiod

Roksolana urodziła się w 1505/6 r. jako córka popa w miejscowości Rohatyn (na południowy wschód od Lwowa) czyli na ziemiach Królestwa Polskiego. Nie ma pewności co do jej imienia, różne źródła podają Anastazja lub Aleksandra Lisowska. W 1520 r. została wzięta w jasyr podczas najazdu Tatarów na słabo chronione ziemie wschodnie. Wystawiono ją na sprzedaż w Stambule gdzie kupił ją Ibrahim Pasza, bliski przyjaciel Sulejmana I Wspaniałego, który wkrótce w rewanżu za otrzymane łaski i dary ofiarował ją do sułtańskiego haremu. Mimo, że była jedną z 300 niewolnic, potrafiła się wyróżnić niezwykłą osobowością, inteligencją, wiedzą, a także oczywiście talentem w ars amandi (sztuce miłosnej). Szybko zdobyła uznanie i serce władcy oraz stała się jego faworytą. Zyskała przydomek Hürrem (pogodna, radosna, kwitnąca)

W 1522 r. Roksolana urodziła sułtanowi syna – Mehmeda i wkrótce została jego czwartą żoną. W ciągu następnych lat urodziła mu jeszcze pięcioro dzieci, m.in. Selima, który w wyniku jej wielu intryg stał się następcą tronu. Doprowadziła również do usunięcia pozostałych żon i ich dzieci (najstarszego syna Sulejmana i jego matkę skazano na banicję, a drugiego uduszono) oraz reszty nałożnic.

Przypisuje się jej zasługi za przyjazne nastawienie sułtana do Królestwa Polskiego. Prowadziła też korespondencję z Boną Sforza i Zygmuntem Augustem. Jako jedyna kobieta brała udział w debatach politycznych i jej słowo wiele znaczyło. Sulejman uznawał ją za świetnego stratega politycznego i często omawiał z nią sprawy państwowe. Przez prawie 30 lat kiedy była żoną sułtana pozostawała w ścisłym centrum władzy. Mieli podobny gust w dziedzinie sztuki i umiłowanie poezji. Zachowała się ich korespondencja, a także piękne wiersze, które Sulejman pisał dla żony.

„Stałem się panem świata żebrząc u drzwi Twoich. I choćby świat się rozszalał jak spienione morze – nie podniosę żagli, okręt twojej miłości jest mi kotwicą.”

Roksolana była prawdziwą miłością władcy, wzorową małżonką i władczynią zaangażowaną w sprawy ludu, zorganizowała garkuchnię dla ubogich, założyła szpital, ufundowała kilka klasztorów, szkół koranicznych i meczetów. Mimo to większość osób na dworze była jej niechętna, niektórzy uważali ja za czarownicę ponieważ było to bardzo niezwykłe i niespotykane, żeby mężczyzna, zwłaszcza o takiej władzy tak bardzo kochał i ufał kobiecie.

Roksolana zmarła w Stambule w kwietniu 1558. Po jej śmierci Sulejman podobno nigdy nie zainteresował się żadną inną kobietą, pozostał wierny pamięci ukochanej żony. Kiedy umarł w 1566 r. zgodnie z jego życzeniem pochowano go w jednej krypcie z Roksolaną.

ocenił(a) serial na 6
doliwaq

No i właśnie! Roksolana mogła pisać w języku arabskim. Przecież pismo, którego używają w serialu to arabski. Ponadto u nas też byli tłumacze tego języka, więc nie rozumiem, skąd to całe zamieszanie.

doliwaq

Dlaczego niby ciężko ? Przecież Imperium Osmańskie obejmowało wiele krajów i narodów. Rzeczpospolita to samo. Była Ukrainką z Rohatynia. W tamtych czasach należał do Polski, a w chwili obecnej do Ukrainy. I tak należało powiedzieć, a nie niepotrzebnie mieszać ludziom w głowie. A list mogła podyktować komuś, kto napisał po łacinie.

ocenił(a) serial na 7
Dama Karo

Nie była "Ukrainką", bo takiego ludu wonczas nie było, była Rusinką, z Rusi Czerwonej - a więc poddaną Korony, czyli circa Polką ;)

Morgoth_Edain

Była taką Polką jak Kopernik Niemcem (dowiedziałam się tego od poznanego Niemca, że u nich mówi się, że Kopernik był Niemcem).
Jeżeli byśmy narodowość ustalali na podstawie tego, czyim był ktoś poddanym, to przez wszystkie lata zaborów nie mieliśmy żadnego wybitnego Polaka...

marekwyszosiat

Kiedy rozgrywa się serial nie ma jeszcze RON! Rzeczpospolita Obojga Narodów powstaje na mocy Unii Lubelskiej w 1569 roku (3 lata po śmierci Sulejmana). Nadal istnieje zaledwie unia personalna między Królestwem Polski a Wielkim Księstwem Litewskim w osobie Zygmunta I Starego (Z Bożej łaski król Polski, ziemi krakowskiej, sandomierskiej, łęczyckiej, sieradzkiej, Kujaw, wielki książę Litwy, pan i dziedzic Rusi, Prus, Chełmna, Elbląga i Pomorza, książę mazowiecki). Szlachta polska, litewska i ruska ma równa prawa. Nie istnieje jeszcze Ukraina, a Kozaczyzna dopiero się formuje na pograniczu. Językami są łacina, polski i ruski (nie rosyjski i nie ukraiński). Ktoś się zapyta, a gdzie litewski? Szlachta litewska w czasie i po zawiązaniu Unii była praktycznie całkowicie zrutenizowana (mimo, że to Litwa opanowała osłabioną przez Tatarów Ruś). Językiem Ruskim mówią zarówno bojarzy litewscy jak i ruscy objęci prawami szlacheckimi tymi samymi co szlachta polska. Zachowały się dokumenty w języku ruskim zapisywane cyrylicą i język ten różni się od współczesnego ukraińskiego, jak i od rosyjskiego. W dalszych latach istnienia i zacieśniania Unii język ten będzie ulegał wpływom Polskiego, wraz z następującym późniejszym osadnictwem z Wielkopolski, Małopolski i Mazowsza, aż u szlachty z korzeniami ruskimi praktycznie zaniknie. Kozakami staną się w większości uciekinierzy: zbiegli chłopi, renegaci szlacheccy i miejscy. Właściwa późniejsza nazwa Ukraina odnosiła się do "dzikich pól" na rubieżach Państwa i nie obejmowała w czasach akcji serialu terenów Kijowa i Lwowa. Roksolana pochodziła z Rohatynia 72 km od Lwowa i tam została porwana przez Tatarów. Te tereny to była Ruś Czerwona. Była poddaną Króla Polski i Wielkiego Księcia Litewskiego Zygmunta I. Ziemie wschodnie w większości zamieszkują wtedy jeszcze Rusini (zarówno prawosławna szlachta jak i chłopi). Kolonizacji polskiej praktycznie jeszcze nie ma. Kolonizacja nabierze siły dopiero wtedy gdy tereny te zaczną się wyludniać w wyniku późniejszych wojen ze wzrastająca dopiero w siły Rosją (księstwem potem carstwem moskiewskim i rosyjskim) i Turcją po zerwaniu pokoju wieczystego , który zostanie podpisany między Zygmuntem I a Sulejmanem. Nie istnieje jeszce coś takiego jak poczucie przynależności narodowej. Jest przynależność stanowa i istotne jest to którego władcy jest się poddanym. O losach świata nie decydują narody i politycy, ale dynastie władców i możne rody szlacheckie.

Nie jestem historykiem, ale co nieco jeszcze pamiętam ze szkoły. Wszystko zresztą można znaleźć w źródłach, a nie powtarzać sądy oparte na współczesnych mniemaniach. Na początku serialu jest informacja, że jest oparty na wydarzeniach historycznych, ale nie należy tego brać zbyt dosłownie, a pewne przedstawione sytuacje dobrze jest sprawdzić w ogólnodostępnych źródłach.

Micpo

Żyjący w pierwszej połowie XVI w. (a więc za czasów Sulejmana) strosta Bernard Pretficz używał Kozaków do walki z Tatarami, a więc musieli wtedy istnieć. Pierwsze wzmianki o Kozakach pochodza z przełomu XV i XVI wieku.

marekwyszosiat

Co rozumiesz przez pojęcie Ukraińców - Kozaków? Kozaczyzna to sposób życia a nie jakaś narodowość. Oczywiście przeważająca większość Kozaków to byli Rusini (czyli dzisiejsi Ukraińcy) ale część to Polacy, Tatarzy, Rosjanie a nawet Niemcy czy Szkoci. Np. podobno znany z "Ogniem i mieczem" Maksym Krzywonos był z pochodzenia Szkotem. Byli też Kozacy Dońscy, którzy nie mieli nic wspólnego z Rzeczpospolitą. Określenia "Ruś Kijowska" używano kilkaset lat wcześniej, gdy istniała jako niepodległe państwo. W czasach Sulejmana używano określenia Ruś lub Ukraina (ziemie "u kraja" czyli na obrzeżu Rzeczpospolitej). I jacy to "nasi panowie bracia"? Większość szlachty ukraińskiej była pochodzenia ukraińskiego, a część z nich nawet nie mowiła po polsku. A największy wróg Chmielnickiego, kniaź Jarema czyli książe Jeremi Wiśniowiecki nie miał ani kropli krwi polskiej. Jego ojciec był Rusinem, a matka Raina Rumunką (córką hospodara wołoskiego). Pisma z jego kancelarii zaczynały się od słów; "My po bożej myłosti kniaź i hospodyn ...". Za to wodzem pierwszego kozackiego powstania był ... polski szlachcic Kosiński. A następcą Chmielnickiego również polski szlachcic Wyhowski, co fajniejsze wzięty wcześciej przez Kozaków do niewoli. Został pisarzem Wojska Zaporoskiego, a potem hetmanem po Chmielnickim. To wszysto nie było takie proste. A Hurrem nie miała z Kozakami nic wspólnego. Była córką popa i Kozacy mogli co najwyżej złupić jej wieś sami lub do spółki z Tatarami, co im się też niekiedy zdarzało.

Witek_9

PS. Hurrem prawdopodobnie nazywała się Aleksandra Lisowska. W krajach zachodnich nazywano ją Roksolaną (od starożytnej nazwy ludu Roksolanów zamieszkujacego te tereny).

Witek_9

Nie ma to jak odpowiadać na posty z października. Nie odniosę się do twojego wykładu bo nawet już nie pamiętam co pisałem ;)

ocenił(a) serial na 9
doliwaq

Mówią, że jest Rusinką.

Eemilek7_2009

Witam.
Czy ktoś wie co mówi Sutan Sulejman w ostatnim odcinku po śmierci gdy wędruje przez pola i coś opowiada i co mówi głos Ibrahima do Sutana na łożu śmierci???

marekwyszosiat

Nwm czy to ci się przyda ale w którymś odc jak była bitwa Ludwika z sulejmanem to polscy rycerze pomagali Ludwikowi nie Sulejmanowi

marekwyszosiat

Dużo czytałam już stron o tym że sułtanka mahidevran słynęła z urody a hurrem była o niej brzydsza. Moim zdaniem nie uwzględniono. Aktorka Meryem Uzerli( hurrem) jest o wiele ładniejsza od aktorki która grała mahidevran. To jest moje zdanie. Niektórzy jeszcze mówili że Isabella jest najpiękniejsza. Ale to nieprawda. Isabella miała krzywy nos, wyłupiastwe oczy i tak jakby brudne włosy. A wy co o tym sądzicie???

WspanialeStulecieLoffe

Moim zdaniem obie - Hurrem i Mahidevran w serialu są ładne. Bardziej podoba mi się Mahi, ponieważ ten typ urody lepiej mi pasuje.
Izabela też mi się nie podobała.
Na mnie wrażenie zrobiła jeszcze Aybige.

rafal4792

Tak. Aybige też była piękna lecz nie pasował mi do niej ten pieprzyk nad ustami. Też szkoda mi jej bo jestem dopiero przy 105 odc i nwm czy uda jej sie z Bali Bejem ,czy wyjdzie za Mustafe
( którego lubie, a jego matkę nie koniecznie)

WspanialeStulecieLoffe

Nwm czy ją pamiętacie, szkoda mi oprócz Aybige Efsun (Początkowa Nora- książe Mustafa nadał jej to imie) miała misje by rozkochać w sobie Mustafe. Ale ona sama się w nim zakochała. To wszystko intryga Hurrem ( którą w takich chwilach jak te nienawidze, a lubie ją) Biedna Efsun mało nie zginęła i niewiadomo mi jeszcze czy przypadkiem ją Mahidevran lub ktoś inny zabije) A wy co o tym sądzicie?? Dla mnie ona była śliczna;)