PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15761
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Podpalenie Hurrem

ocenił(a) serial na 7

Pewnie ten temat był już omawiany, ale właśnie obejrzałam ową akcję i nie jestem w stanie zrozumieć jak to jest możliwe, że sułtan, kiedy się o tym dowiedział nie rozpędził tego całego haremu na 4 wiatry i nie odebrał matce władzy? Jak przewodnicząca całemu zajściu Fatma mogła zostać matką wnuka Sulejmana? Jakim cudem nikt nie ukarał ich wszystkich ( tak wiem Fatma i ta druga zostały odesłane z pałacu na jakiś czas, śmiech na sali, a co z pozostałymi?)? Co z tymi, które przykładały nóż Aybige? Pomijając fakt, że Valide porwała się na morderstwo żony sułtana to jej dziewczynki zaatakowały też jej bratanicę, powierzoną sułtanowi w opiekę i nie poniosły żadnej kary.

ocenił(a) serial na 10
Alee

To jest wymysł widać scenarzystów, w rzeczywistości Hurrem zemściłaby się 100 razy mocniej, wybiłaby ten harem w drobny mak

executor123

Guzik wiesz o Hurrem, prawdopodobnie w rzeczywistości nie była ani tak chamska ani prostacka jak w serialu i dopóki żyła Valide, to siedziała jak trusia. Większość sytuacji haremowych jest wymyślona tylko i wyłącznie dla rozrywki.

użytkownik usunięty
Alee

Tam jest mnóstwo takich rzeczy, w które trudno uwierzyć. Z początku ten serial bardziej mi się podobał, ale teraz już mnie czasem wkurza, właśnie przez takie historie, które są nieprawdopodobne i nie można ich zaakceptować nawet jako fikcji serialowej. Dlatego obniżyłem mu już ocenę. Skoro za zabójstwo niewolnicy groziła kara śmierci, to nikt nie pozwoliłby na bezkarność wobec zamachu na życie żony sułtana, matki jego dzieci, która była już wolną kobietą, tak ważną dla sułtana.

Nawet jeśli Hurrem miała konflikt z matką sułtana to i tak Fatma i inne powinny zostać surowo ukarane.

Wszystkie takie nieprawdopodobne historie stworzono po to by ,,pociągnąć" kilka następnych odcinków i stworzyć kolejne, często nieprawdopodobne wątki. I następnych kilka odcinków. I dlatego Fatmy nie zabito. Tanie chwyty w tym serialu. To taka historyczna telenowela. Ale mnie już to wkurza. Czasem się zastanawiam, czy ten serial w zamyśle tworzony był dla naprawdę ,,niewymagających" odbiorców, dla prostych ludzi łykających wszystko jak leci?

ocenił(a) serial na 10

Np to jest wielki błąd scenariusza, że Mahidevran ma w serialu tylko Mustafę, a przecież w rzeczywistości miała piękną córkę, która była rywalką dla Mihrimah, która w realu była paskudna.

użytkownik usunięty
executor123

Mnie jednak najbardziej wkurzają takie nieprawdopodobności, w które trudno uwierzyć i celowe rozwlekanie jednego zdarzenia po to, żeby zrobić z niego kilka odcinków. Dziś rozwaliło mnie jak Nigar Kalfa będąca w zaawansowanej ciąży biegła szybciej niż Gulsah i szybciej niż strażnicy, którzy ja gonili :D xD Biegła niemalże sprintem.
Wcześniej czasem ledwo chodziła jak ciąża jej się dawała we znaki i musiała czasem odpoczywać, a teraz biegła jak sportowiec.

Ten serial pod względem tych absurdów przypomina czasem Jurassic World xD