PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15762
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

1 Na którym sezonie jesteśmy obecnie ?
2 Czy odcinki w Polsce mają obcięte sceny ? Wiem że 1 odcinek w Turcji trwa koło dwóch godzin Przynajmniej tak jest na yt
3 Czy księżniczka Izabela Fortuna to postać historyczna ? Niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji o tej postaci ani o jej narzeczonym Franciszku czy Ferdynandzie

ocenił(a) serial na 9
marekwyszosiat

1. W Polsce obecnie emitowany jest drugi sezon Wspaniałego Stulecia.
2. Wydaje mi się, że tak, czasami można to zauważyć. Druga rzecz - jeden oryginalny odcinek podzielony jest w Polsce na dwa, bo nie zmieściłby się w ramówce.
3. Również nic nie znajduję na jej temat.

Cleo_91

W serialu jest nieścisłość. Izabela Kastylijska wyszła za mąż za Fryderyka II Aragońskiego. Takie osoby istniały, ale w czasach wcześniejszych niż panowanie Sulejmana. Izabela zmarła w 1504 roku, Fryderyk w 1516 roku, a Sulejman panował dopiero w latach 1520-1566. Pewnie to taki zabieg służący wplątaniu europejskich władców w tę historię. Należy to ocenić jako fikcję z wykorzystaniem osób żyjących przed Sulejmanem.

TomekH16

przepraszam Izabela Kastylijska wyszła za Ferdynanda II Aragońskiego.

TomekH16

nie chodzi o Izabelę Kastylyjską i ferdynanda Aragońskiego bo rownocześnie jest mowa o Karolu V i arcyksieciu ferdynadzie ktorzy byli ich wnukami to by było niedorzeczne

ocenił(a) serial na 8
01051979

Ja uważam, że postać ta jest zlepkiem fikcji i kilku postaci historycznych (m.in. Izabela Portugalska, może i Izabela Jagiellonka, ale też, przynajmnej jeżeli chodzi o imiona, Izabela Dorota Fortunata Czartoryska). A lata prawdziwego życia historycznych postaci składowych tej jednej postaci fikcyjnej nie mają tu większego znaczenia.
Zresztą podobnie jest z samą Aleksandrą - postać ta również zawiera elementy kilku postaci historycznych, choć oczywiście w tym przypadku tej domieszki jest znacznie, znacznie mniej.

marekwyszosiat

wikipedia - tu znajdziesz odp. na temat Ferdynanda I Habsburga , który zgadza się historycznie, ale
brak Izabelii i Fanciszka

marekwyszosiat

Mowa o Izabeli Jagielonce .

marekwyszosiat

Izabela Fortuna to prawdopodobnie Izabela Jagiellonka

ocenił(a) serial na 7
02sonia20

Skąd taki pomysł?

domniak

też spotkałam się że to nawiązanie do Iazbeli Jagiellonki (córka Bony i Zygmunta Starego) ze względu na to że, jej losy łaczyły się z Pństwem Osmańskim i rodziną Sulejmana
znała się (przynajmniej korespondencyjnie) z Roksolaną czyli Hurrem,
dodatkowo po śmierci męża Jana Zapolaya króla Węgier jako regentka w imieniu syna walczyła z Sulejmaen Wspaniałym o wpływa na Węgrzech tracąc w końcu Siedmiogród wraz z wschodnią Słowacją na rzecz Państwa Osmańskiego - te ziemie stały się lennem, dodatkowo zanim została żoną Zapolaya w planach matrymonialnych był Henryk syn króla Francji Franciszka I, potem próbowali ją wyswatać (dokładnie jej babka Katarzyna Aragońska) z Franciszkiem Sforzą a następny w kolejce był włoski książę Ferdynand Gonzaga
co prawda z takimi informacjami o nawiązaniu spotkałam się w czasie kiedy Izabela pojawia się w serialu, nie wiem czy w jakichś dalszych odcinkach nie pojawia się jakaś wzmianka czy nawet sama postać historyczna Jagiellonki
nigdy nie zagłębiłam się w historię jej życia i nie wiem czy ona kiedykolwiek była na dworze sultana

ocenił(a) serial na 6
hermiod

Wytlumacz mi jakim cudem babką jakiekolwiek Jagiellonki, która urodziła się ze związku Bona+Zygmunt Stary mogła być Katarzyna Aragońska, królowa Wielkiej Brytanii matka tylko jednej córki Marii Tudor zwanej Krwawą Mary?

sybilla_filmweb

ano nie mogła być jej babką...nie wiedzieć czemu wpisałam Katarzynę zamiast Izabelę Aragońską bo to ta była babką Izabeli Jagiellonki - dostała zresztą imię po babce
skąd mi się tam Katarzyna wzięła pojęcia zielonego nie mam...

ocenił(a) serial na 6
hermiod

Dobra rozumiem przejęzyczenie. :)
Ale ta postać nie pasuje mi i tak do Izabeli z serialu. No bo czemu Jagiellonka miałaby mówić po hiszpańsku? O ile dobrze słyszałam, postacie mówią tam po niemiecku, włosku i hiszpańsku, to czemu nie mogłaby mówić też po polsku?

sybilla_filmweb

pzyznam się, że do odcinków z Izabelą jeszcze nie dotarłam (zapas czasu się osatnio skurczył boleśnie..) więc cieżko mi jednoznacznie odnieść jej postać do Jagielonki...jedynie przegladając różne informacje na temat serialu spotkałam się z tezą o tym odniesieniu...

ocenił(a) serial na 6
hermiod

Rozumiem, w swojej wypowiedzi chciałam tylko zaznaczyć że nie pasue. Mam nadzieje, że nie odebrałaś tego jako atak. Bo jak teraz to przeczytałam to pomyślałam że to tak trochę brzmi.

sybilla_filmweb

nie no co Ty :D aż tak wrażliwa nie jestem :)

sybilla_filmweb

dotarłam w końcu do tych odcinków i rzeczywiście ta teoria o Jagielonce jest potwornie naciagana

ocenił(a) serial na 6
hermiod

Prawda? :) Mnie się wydaje, że wpakowali tam po prostu jakąś księżniczkę, która w ogóle nie istniała tylko pasowała do scenariusza.

sybilla_filmweb

dokładnie :) potrzebny był ktoś do rozwinięcia wątków zadrości hurrrem (bo zdaje się, że w haremie już nie miała być o kogo zasdrosna), niemuzłumanka i nie będąca niewolnicą a jednocześnie postać pozwaljąca na wprowadzenie watków politycznych

domniak

Film nawiązuje do faktów i postaci znaczy to,że niekoniecznie wszystko musi się zgadzać.Izabela Jagiellonka to postać żyjąca w tych czasach - innej nie udało mi się dopasować :)

02sonia20

Litości co za brednie! Chodzi o Izabelę Portugalską 1503-1539 córkę króla Portugalii (dziadek król Aragonii i Kastylii - Ferdynand II), od 1526 żonę Karola V Habsburga - króla Hiszpanii - choć wątpię czy takie zdarzenia miały miejsce.

ocenił(a) serial na 9
Bogula66

Niestety nie może o nią chodzić, ponieważ Izabela tu jest jeszcze niezamężna, a jest narzeczoną niejakiego Ferdynanda - więc najprawdopodobniej po prostu zostało to poplątane i historia "nieco" zniekształcona ;) O Izabelę Jagiellonkę również nie chodzi, ponieważ ta w serialu jest hiszpanką :)

SonneSRK

Hürem ma już 3 dzieci Mehmed ur. 1522, córkę Mihrimah i Selima ur.1524. Akcja rozgrywa się zatem gdzieś ok roku 1525 1526. Izabela Jagiellonka ur w 1519 r., miałaby wtedy 6-7 lat . Ferdynand zaś był bratem Karola V - męża Izabeli Portugalskiej. Ferdynandowi Karol V powierzył rządy w Niemczech. Ferdynand był również mężem Anny Jagiellonki lecz nie z polskiej a z węgierskiej linii Jagiellonów (oraz ojcem Elżbiety i Katarzyny Habsburżanek - żon Zygmunta Augusta). Po klęsce Węgrów w wojnie z Sulejmanem (pod Mohaczem w 1526 r) brat Karola V, Ferdynand, został królem Czech i Węgier. W ten sposób Habsburgowie uwikłali się w wojny z Turkami (od oblężenia Wiednia w 1529 r. aż do Bitwy pod Wiedniem w 1683, która miała niemały przyczynek do upadku Imperium Osmańskiego.)

marekwyszosiat

Wydaje mi się że mają obcięte sceny erotyczne. Kobitki z haremu kąpią się w ubraniach a potem sceny są obcięte. Podobnie książę Mustafa śpi w kalesonach z nałożnicą. Może to jest taki ówczesny turecki środek antykoncepcyjny ale dla mnie przykry. PS. Dawno temu widziałem film, w którym muzułmańska kobitka i facet miewali stosunek przez otwór w prześcieradle bo On nie mógł Jej zobaczyć nago. Ale to nie było w Turcji tylko w Serbii. A wiadomo że tzw. neofici (świeżo nawróceni) są bardziej papiescy od samego papieża.

Witek_9

W tym serialu nie ma scen erotycznych.

marekwyszosiat

Żartowałem. Nigdy nie widziałem filmu ze scenami erotycznymi wyprodukowanego w kraju muzułmańskim.

ocenił(a) serial na 9
marekwyszosiat

3.zmalazłam że Ferdynand istniał na prawdę ale nic nie pisze o jego planowanym małrzeństwie z Izabelą. Ostatecznie i tak ożenił się z Anną Jagiellonką.A Izabela Fortuna Chyba jest wymyślona.

ocenił(a) serial na 10
bocykifocyk

nie Ferdynand tylko Fryderyk :P Ferdynand był jego wujem bo w pewnym odcinku mówi się, że jest siostrzeńcem arcyksięcia Ferdynanda ^^

ocenił(a) serial na 10
marekwyszosiat

Izabella Fortuna jest postacią fikcyjną tak samo jak Fryderyk(narzeczony) zostali wymyśleni dla potrzeb serialu. Ani jej ani jego nie było na kartach historii. A nawet gdyby się uprzeć to by się to wykluczało, ponieważ Izabella musiałaby być ciotką Fryderyka. :)
Jak wiemy z serialu Izabella była księżniczką Kastylii i była spokrewniona z Karolem V zaś Fryderyk narzeczony Izabelli był siostrzeńcem arcyksięcia Ferdynanda I. Czyli chciał nie chciał Izabella była siostrą Karola V i arcyksięcia Ferdynanda I, więc jeśli Fryderyk jest jego siostrzeńcem to Izabelka jego ciotką...tajemnica rozwiązana.

ocenił(a) serial na 10
Mraucin

była pewna Izabella księżniczka Kastylii i siostra Karola V w tamtych czasach i co ciekawe zmarła na wygnaniu w wieku 25 lat, w 1526 czyli w tym samym roku co dzieje się akcja filmu. Izabella Fortuna pojawia się zaraz po bitwie pod Mohaczem (sierpień 1526) i powrocie Sułtana z wyprawy...ale też by się nie zgadzało bo umarłaby w serialu w 1527..powrót na pewno trwał pare miesięcy a i Izabella była przetrzymywana pare miesięcy u Sułtana. Izabella Habsburdżanka (bo o niej tutaj mowa) umarła na wygnaniu w styczniu 1526 i była żoną króla Danii Chrystiana II.

Mraucin

No ciekawe,najlepszym wyjściem byłoby zapytać samych twórców serialu kogo mieli w ogóle na myśli :) bo jak widać dociekania nie przynoszą rezultatów,być może pożycie Hurrem i Sułtana wyglądało w rzeczywistości na bardziej monotonne a ciągła walka z Medi zawiałaby w końcu widzom nudą.Trudno też powiedzieć w jaki sposób u nich przedstawiana jest historia świata,nie każdy historyk bywa obiektywny a tym bardziej w tamtych krajach.Wielu muzułmanów lubi wyolbrzymiać swoje znaczenie ,teraz też tak jest,coś na zasadzie przerostu formy nad treścią-rzecz się ma podobnie w opisach samej Hurrem,wg tego co czytałam,opisy różnią się i to skrajnie,jedni uważali,że była skromna a inni wręcz odwrotnie.Sulejman wywyższył Hurrem co raczej nie każdemu odpowiadało,chora ambicja i poczucie wyższości nad kobietą wystarczyło,aby przypisać jej wiele cech których być może nie posiadała a być może tak.