1 Na którym sezonie jesteśmy obecnie ?
2 Czy odcinki w Polsce mają obcięte sceny ? Wiem że 1 odcinek w Turcji trwa koło dwóch godzin Przynajmniej tak jest na yt
3 Czy księżniczka Izabela Fortuna to postać historyczna ? Niestety nie potrafię znaleźć żadnych informacji o tej postaci ani o jej narzeczonym Franciszku czy Ferdynandzie
1. W Polsce obecnie emitowany jest drugi sezon Wspaniałego Stulecia.
2. Wydaje mi się, że tak, czasami można to zauważyć. Druga rzecz - jeden oryginalny odcinek podzielony jest w Polsce na dwa, bo nie zmieściłby się w ramówce.
3. Również nic nie znajduję na jej temat.
W serialu jest nieścisłość. Izabela Kastylijska wyszła za mąż za Fryderyka II Aragońskiego. Takie osoby istniały, ale w czasach wcześniejszych niż panowanie Sulejmana. Izabela zmarła w 1504 roku, Fryderyk w 1516 roku, a Sulejman panował dopiero w latach 1520-1566. Pewnie to taki zabieg służący wplątaniu europejskich władców w tę historię. Należy to ocenić jako fikcję z wykorzystaniem osób żyjących przed Sulejmanem.
nie chodzi o Izabelę Kastylyjską i ferdynanda Aragońskiego bo rownocześnie jest mowa o Karolu V i arcyksieciu ferdynadzie ktorzy byli ich wnukami to by było niedorzeczne
Ja uważam, że postać ta jest zlepkiem fikcji i kilku postaci historycznych (m.in. Izabela Portugalska, może i Izabela Jagiellonka, ale też, przynajmnej jeżeli chodzi o imiona, Izabela Dorota Fortunata Czartoryska). A lata prawdziwego życia historycznych postaci składowych tej jednej postaci fikcyjnej nie mają tu większego znaczenia.
Zresztą podobnie jest z samą Aleksandrą - postać ta również zawiera elementy kilku postaci historycznych, choć oczywiście w tym przypadku tej domieszki jest znacznie, znacznie mniej.
wikipedia - tu znajdziesz odp. na temat Ferdynanda I Habsburga , który zgadza się historycznie, ale
brak Izabelii i Fanciszka
też spotkałam się że to nawiązanie do Iazbeli Jagiellonki (córka Bony i Zygmunta Starego) ze względu na to że, jej losy łaczyły się z Pństwem Osmańskim i rodziną Sulejmana
znała się (przynajmniej korespondencyjnie) z Roksolaną czyli Hurrem,
dodatkowo po śmierci męża Jana Zapolaya króla Węgier jako regentka w imieniu syna walczyła z Sulejmaen Wspaniałym o wpływa na Węgrzech tracąc w końcu Siedmiogród wraz z wschodnią Słowacją na rzecz Państwa Osmańskiego - te ziemie stały się lennem, dodatkowo zanim została żoną Zapolaya w planach matrymonialnych był Henryk syn króla Francji Franciszka I, potem próbowali ją wyswatać (dokładnie jej babka Katarzyna Aragońska) z Franciszkiem Sforzą a następny w kolejce był włoski książę Ferdynand Gonzaga
co prawda z takimi informacjami o nawiązaniu spotkałam się w czasie kiedy Izabela pojawia się w serialu, nie wiem czy w jakichś dalszych odcinkach nie pojawia się jakaś wzmianka czy nawet sama postać historyczna Jagiellonki
nigdy nie zagłębiłam się w historię jej życia i nie wiem czy ona kiedykolwiek była na dworze sultana
Wytlumacz mi jakim cudem babką jakiekolwiek Jagiellonki, która urodziła się ze związku Bona+Zygmunt Stary mogła być Katarzyna Aragońska, królowa Wielkiej Brytanii matka tylko jednej córki Marii Tudor zwanej Krwawą Mary?
ano nie mogła być jej babką...nie wiedzieć czemu wpisałam Katarzynę zamiast Izabelę Aragońską bo to ta była babką Izabeli Jagiellonki - dostała zresztą imię po babce
skąd mi się tam Katarzyna wzięła pojęcia zielonego nie mam...
Dobra rozumiem przejęzyczenie. :)
Ale ta postać nie pasuje mi i tak do Izabeli z serialu. No bo czemu Jagiellonka miałaby mówić po hiszpańsku? O ile dobrze słyszałam, postacie mówią tam po niemiecku, włosku i hiszpańsku, to czemu nie mogłaby mówić też po polsku?
pzyznam się, że do odcinków z Izabelą jeszcze nie dotarłam (zapas czasu się osatnio skurczył boleśnie..) więc cieżko mi jednoznacznie odnieść jej postać do Jagielonki...jedynie przegladając różne informacje na temat serialu spotkałam się z tezą o tym odniesieniu...
Rozumiem, w swojej wypowiedzi chciałam tylko zaznaczyć że nie pasue. Mam nadzieje, że nie odebrałaś tego jako atak. Bo jak teraz to przeczytałam to pomyślałam że to tak trochę brzmi.
Prawda? :) Mnie się wydaje, że wpakowali tam po prostu jakąś księżniczkę, która w ogóle nie istniała tylko pasowała do scenariusza.
dokładnie :) potrzebny był ktoś do rozwinięcia wątków zadrości hurrrem (bo zdaje się, że w haremie już nie miała być o kogo zasdrosna), niemuzłumanka i nie będąca niewolnicą a jednocześnie postać pozwaljąca na wprowadzenie watków politycznych
Film nawiązuje do faktów i postaci znaczy to,że niekoniecznie wszystko musi się zgadzać.Izabela Jagiellonka to postać żyjąca w tych czasach - innej nie udało mi się dopasować :)
Litości co za brednie! Chodzi o Izabelę Portugalską 1503-1539 córkę króla Portugalii (dziadek król Aragonii i Kastylii - Ferdynand II), od 1526 żonę Karola V Habsburga - króla Hiszpanii - choć wątpię czy takie zdarzenia miały miejsce.
Niestety nie może o nią chodzić, ponieważ Izabela tu jest jeszcze niezamężna, a jest narzeczoną niejakiego Ferdynanda - więc najprawdopodobniej po prostu zostało to poplątane i historia "nieco" zniekształcona ;) O Izabelę Jagiellonkę również nie chodzi, ponieważ ta w serialu jest hiszpanką :)
Hürem ma już 3 dzieci Mehmed ur. 1522, córkę Mihrimah i Selima ur.1524. Akcja rozgrywa się zatem gdzieś ok roku 1525 1526. Izabela Jagiellonka ur w 1519 r., miałaby wtedy 6-7 lat . Ferdynand zaś był bratem Karola V - męża Izabeli Portugalskiej. Ferdynandowi Karol V powierzył rządy w Niemczech. Ferdynand był również mężem Anny Jagiellonki lecz nie z polskiej a z węgierskiej linii Jagiellonów (oraz ojcem Elżbiety i Katarzyny Habsburżanek - żon Zygmunta Augusta). Po klęsce Węgrów w wojnie z Sulejmanem (pod Mohaczem w 1526 r) brat Karola V, Ferdynand, został królem Czech i Węgier. W ten sposób Habsburgowie uwikłali się w wojny z Turkami (od oblężenia Wiednia w 1529 r. aż do Bitwy pod Wiedniem w 1683, która miała niemały przyczynek do upadku Imperium Osmańskiego.)
Wydaje mi się że mają obcięte sceny erotyczne. Kobitki z haremu kąpią się w ubraniach a potem sceny są obcięte. Podobnie książę Mustafa śpi w kalesonach z nałożnicą. Może to jest taki ówczesny turecki środek antykoncepcyjny ale dla mnie przykry. PS. Dawno temu widziałem film, w którym muzułmańska kobitka i facet miewali stosunek przez otwór w prześcieradle bo On nie mógł Jej zobaczyć nago. Ale to nie było w Turcji tylko w Serbii. A wiadomo że tzw. neofici (świeżo nawróceni) są bardziej papiescy od samego papieża.
3.zmalazłam że Ferdynand istniał na prawdę ale nic nie pisze o jego planowanym małrzeństwie z Izabelą. Ostatecznie i tak ożenił się z Anną Jagiellonką.A Izabela Fortuna Chyba jest wymyślona.
nie Ferdynand tylko Fryderyk :P Ferdynand był jego wujem bo w pewnym odcinku mówi się, że jest siostrzeńcem arcyksięcia Ferdynanda ^^
Izabella Fortuna jest postacią fikcyjną tak samo jak Fryderyk(narzeczony) zostali wymyśleni dla potrzeb serialu. Ani jej ani jego nie było na kartach historii. A nawet gdyby się uprzeć to by się to wykluczało, ponieważ Izabella musiałaby być ciotką Fryderyka. :)
Jak wiemy z serialu Izabella była księżniczką Kastylii i była spokrewniona z Karolem V zaś Fryderyk narzeczony Izabelli był siostrzeńcem arcyksięcia Ferdynanda I. Czyli chciał nie chciał Izabella była siostrą Karola V i arcyksięcia Ferdynanda I, więc jeśli Fryderyk jest jego siostrzeńcem to Izabelka jego ciotką...tajemnica rozwiązana.
była pewna Izabella księżniczka Kastylii i siostra Karola V w tamtych czasach i co ciekawe zmarła na wygnaniu w wieku 25 lat, w 1526 czyli w tym samym roku co dzieje się akcja filmu. Izabella Fortuna pojawia się zaraz po bitwie pod Mohaczem (sierpień 1526) i powrocie Sułtana z wyprawy...ale też by się nie zgadzało bo umarłaby w serialu w 1527..powrót na pewno trwał pare miesięcy a i Izabella była przetrzymywana pare miesięcy u Sułtana. Izabella Habsburdżanka (bo o niej tutaj mowa) umarła na wygnaniu w styczniu 1526 i była żoną króla Danii Chrystiana II.
No ciekawe,najlepszym wyjściem byłoby zapytać samych twórców serialu kogo mieli w ogóle na myśli :) bo jak widać dociekania nie przynoszą rezultatów,być może pożycie Hurrem i Sułtana wyglądało w rzeczywistości na bardziej monotonne a ciągła walka z Medi zawiałaby w końcu widzom nudą.Trudno też powiedzieć w jaki sposób u nich przedstawiana jest historia świata,nie każdy historyk bywa obiektywny a tym bardziej w tamtych krajach.Wielu muzułmanów lubi wyolbrzymiać swoje znaczenie ,teraz też tak jest,coś na zasadzie przerostu formy nad treścią-rzecz się ma podobnie w opisach samej Hurrem,wg tego co czytałam,opisy różnią się i to skrajnie,jedni uważali,że była skromna a inni wręcz odwrotnie.Sulejman wywyższył Hurrem co raczej nie każdemu odpowiadało,chora ambicja i poczucie wyższości nad kobietą wystarczyło,aby przypisać jej wiele cech których być może nie posiadała a być może tak.