Czy Mahidevran również jest niewolnicą? Hurrem po uwolnieniu jej przez sułtana powiedziała Mahidevran,że nie są sobie od teraz równe.Ale jeśli Mahidevran jest niewolnicą,to jakim cudem może uprawiać dobroczynność?
Ja tez...jaka krew jaka kosc, chyba grubokoscista ;-))
Mahidevran dzięki bogu pzrezyje wszystkich, za czasów Hurrem-zezowatej suki będzie klepac biede ale później zostaną przywrócone jej prawa.
sol 80 skończy lepiej będzie miała długie zycie to co najcenniejsze na swiecie, niestety hurrem odejdzie szybko..
jak dlaczego gnida przecież wystarczy obejrzeć co robi i jaka jest bezwzględna. nawet doprowadzi do śmierci Mustafy
A czy to nie jest piękne jak jest bezwzględna ? Czy nie nudzą wam się postacie heroiczne robiące tylko dobro:) ? Mi się właśnie podoba to ze jest taka bezwzględna i jedzie walcem po trupach:) Zawsze jakaś odmiana. Wyhodowali żmije to niech teraz cierpią.:)
To są dwie różne sprawy Voth. Można lubić kogoś nieznosić :P Ja np. nie lubię Hurrem, ale przyznaję jednocześnie, że postać jest ciekawa i dobrze wykreowana przez aktorkę.
Sądząc po niku jesteś fanką Mahidevran. Tej Mahidevran, która próbowała zabić CIĘŻARNĄ Hurrem, która nastawiała syna przeciwko przyrodnim braciom, która intrygowała i robiła co mogła by zabić Hurrem, która wydała rozkaz zamordowania dzieci Hurrem, gdy sułtan był nieprzytomny. Która (jeśli dobrze zrozumiałam, a oglądałam po turecku, więc mogłam coś pokręcić) rozkazała zamordować Mustafę. Tak, Hurrem intryguje, tak doprowadziła do śmierci Mustafy. Ale szczerze mówiąc, już dawno straciłam całą sympatię do Mustafy i nie jest mi go żal. A Hurrem podziwiam. To kobieta bezwzględna i przebiegła, ale nie da się nie zauważyć, że robi wszystko z miłości. Miłości do męża i dzieci. Nie żeby to było usprawiedliwienie ;)
Mahi to wredna małpa, ale jest za głupia na Hurrem. Gdyby nie Pasza już dawno byłaby z niej kasza. Czasem jej szkoda, ale w większości zasłużyła na to co ją spotkało.
PO mojemu odpłacała się Hurrem a Hurrem ma krew na rękach niewinnych osób chociazby Izabela Fortuna wszak to było zwyczajne morderstwo. nie chce spoilerować wiec więcej nie napisze.
Znasz to powiedzenie "W miłości i na wojnie wszystkie chwyty dozwolone"? Wydaje mi się, że Hurrem się do niego stosuje. Nie usprawiedliwiam jej czynów, choć szczerze, gdyby jakaś weszła do łóżka mojemu facetowi, to żywa by raczej z niego nie wyszła. Prawda jest jednak taka, że w tym serialu mało kto nie ma na sumieniu czyjegoś życia. Mahidevran i Hurrem różni (moim zdaniem) tylko to, że Hurrem jest inteligentniejsza i w swoje intrygi (przynajmniej na razie, nie wiem jak później) nie wciąga dzieci.
Z tymi dziećmi to się nie zgodze. Będzie wykorzystywac Mihrimah i jej małżeństwo z Rustemem jak tylko się da, m.in. do zniszczenia Mustafy.
Nie ma za co, lubię spoilery ;) A jeśli oglądałeś już całość, to czy mogłabym mieć do Ciebie pytanie? W którym odcinku znika Firuze?
Biorąc pod uwagę co powiedziałaś to Mahidevran była tą pierwszą kobietą, a w każdym razie była przed Hurrem. Więc nie tyle że wszystkie chwyty są dozwolone, ale Mahidevran ma do nich prawo.
Mahidevran będzie żyła długo i nieszczęśliwie. Po śmierci Mustafy poświęci cały majątek by go godnie pochować i będzie żyła w nędzy.
Nieprawda, najpierw będzie żyła w biedzie ale potem, po śmierci Suleja, Selim przywróci jej sułtańską pensję i będzie sobie żyła dostatnio.
Tak. Złożyły się na to różne powody. Po pierwsze, nie przepadał za swoją matką, bo ta faworyzowała Bajezyda przez całe życie, więc zrobił jej trochę na złość w ten sposób. Po drugie, Selim (wbrew temu, co zostało pokazane w serialu, bo oglądałem po rosyjsku i aż do przesady go demonizują) szczerze podziwiał Mustafę i napisał wiersz, w którym nazwał go najdostojniejszym z książąt, zatem pewnie to dla niego. Po trzecie, on miał wyrzuty sumienia, że jego tron był okupiony krwią braci i postanowi uczynić coś szlachetnego..
Bo Hurrem uknuje intrygę, w wyniku której Sulejman uzna, że Mustafa chce go zabić i przejąć tron. Sulejman każe za to syna udusić.
Umrze ze starości w wieku 80 lat; grubo po śmierci Sulejmana, więc tego serial NIE POKAŻE.
Jeżeli o to chodzi to Sułtanka Mahidevran z informacji biograficznych nie była niewolnicą ktora przyjechała do pałacu tak jak Hurrem. W serialu tego nie ukazano ale w Manisie Sulejman wziął ślub z Mahidevran któa przyjechała do pałacu jako Sułtanka nie niewolnica, jednakże w serialu wszystko zostało pozmieniane, Mahidevran nie musiała być uwolniona skoro w historii niewolnicą nie była i mogła uprawiać dobroczynność przecież budowała łaźnie. Hurrem jak urodziłą syna i uzyskałą przydomek Sułtan nie dorównywała Mahidevran w histori gdyż Mahi była prawowitą zoną miała z nim dzieci a Hurrem pozostała nałożnicą/ Mam stronkę i ludzie piszą że Hurrem była tą prawowitą tylko ale to nie prawda... W serialu było to ujęte że Hatice mówiła że jest najważniejszą kobietą u boku Sułtana albo w streszczeniach pisało *Prawowita żona Sultana jest zazdrosna o względy Hurrem* A więc tylko w serialu tak zrobili... Mam nadzieję że pomogłam